October 17, 2008
Tamar Pachter
General Counsel 
California Institute for Regenerative Medicine 
210 King Street

San Francisco, CA 94107-1702
Re:
Your Request for Informal Assistance 

Our File No.  I-08-142
Dear Ms. Pachter:

This letter responds to your request for advice regarding the gift provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Because your question is general in nature, and you have not provided any information regarding a specific donation, we are providing informal assistance.
  Please note, this letter is based on the facts presented. The Fair Political Practices Commission (the “Commission”) does not act as a finder of fact when it renders assistance. (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.) 
QUESTIONS
 

May the California Institute for Regenerative Medicine (CIRM) accept gifts from donors that wish to remain anonymous without having to report the source of the donation pursuant to Regulation 18944.2 under the following circumstances:

1. The gift is a restricted or unrestricted gift made to supplement research funding.
2. The gift is an unrestricted gift made to supplement operations.
3. The gift is made to benefit an identified position, such as the General Counsel, and the agency head is without discretion to direct these funds.
CONCLUSIONS
1.  Yes.  Regulation 18944.2 is directed at gifts to an agency from which a public official receives a personal benefit, not at gifts to an agency that benefit an agency as a whole.  Therefore, gifts to an agency that benefit the agency as a whole and do not provide a personal benefit to a particular official do not fall within the scope of Regulation 18944.2 and CIRM is not required to disclose donors of those gifts. 
2.  No.  Gifts made to an agency that will provide personal benefit to undesignated  officials in the agency such as salary, benefits, or travel, will be subject to the restrictions and reporting requirements of Regulation 18944.2.  Gifts to the agency that do not provide personal benefits or that fall under an exception in the Act or Commission regulations are not subject to the gift rules, including Regulation 18944.2.
3.  Because these donations are clearly being made to benefit a particular individual, unless they fall under an exception in the Act or Commission regulations,  they are gifts under the Act and subject to the Act’s reporting requirements.  The gifts to agency exception does not apply because under Regulation 18944.2 the donor of the gift may not designate by name, title, class, or otherwise an official who may use the payment. 
FACTS


You are General Counsel of CIRM, a state agency established by the adoption of Proposition 71 to fund stem cell research and research facilities.  You seek advice concerning the scope of the provisions of recently amended Regulation 18944.2, Gifts to an Agency.  


CIRM’s governing board, the Independent Citizen’s Oversight Committee (ICOC) is authorized to accept gifts that may be used to supplement annual research funding and /or agency operations.  Many of the donors to CIRM wish to remain anonymous for various reasons such as not wishing to publicize their philanthropic activities for fear of becoming targets by other organizations for donations or for religious reasons.  Some donations are made for general, unspecified purposes while others are made for designated purposes.  You wish to know under what circumstances Regulation 18944.2 applies to these donations.

For example, you describe three scenarios:


(1)  Restricted or unrestricted gifts made to supplement research funding.  This type of gift would not provide a personal benefit to any CIRM official, but would augment available research funding.


(2)  Unrestricted gifts made to supplement operations.  This type of gift could fall into two slightly different categories.  It could be used to benefit CIRM public officials generally (for example, if the President used the gift to supplement the budget for salaries, to improve office space, for training, or to hold a conference), but that decision would be made by the President, not the donor, and would benefit the agency as a whole.  This type of gift could also be used to benefit a yet-to-be identifiable CIRM public official (for example, if the President used the gift to fund a previously unfunded position, the gift would benefit the person hired to fill that position), but as in the first example, that decision would be made by the President, not the donor. 

(3)  Restricted gifts made to supplement operations.   Gifts made to benefit an identified position, for example, General Counsel, or particular individual, for example, Tamar Pachter.  Because the President is without discretion to direct these funds, these types of gifts are clearly intended to benefit a particular public official.
ANALYSIS


The Act defines a gift as: “any payment that confers a personal benefit on the recipient to the extent that consideration of equal or greater value is not received and includes a rebate or discount in the price of anything of value unless the rebate or discount is made in the regular course of business to members of the public without regard to official status.”  (Section 82028(a), emphasis added.)  Under the Act, gifts to a public official from a third party are generally limited to $390 per year per donor, and the official must report any gifts received of $50 from a single source on his or her yearly statement of economic interests.
  Gifts of $390 or more in a 12-month period may also disqualify the official from making a decision affecting the donor.  

Donations to a public agency have historically been distinguished from gifts to public officials.  As stated in the February 28, 2008 memorandum Gifts to an Agency - Prenotice Discussion of Regulation 18944.2:
“From Eli Broad's gift of $23 million to Los Angeles Charter Schools to a park bench given in memory of a crossing-guard who worked in a Bay Area community for 33 years, private individuals, foundations, and businesses regularly give donations to government programs they support.  As one might expect, parks departments, hospitals, state colleges and universities, and libraries are frequent recipients of gifts.  These gifts help public agencies stretch resources in a time of fiscal constraints.”     
* * *

“Further, because ‘personal benefit’ was added to the Act’s definition of gift, Regulation 18944.2 only applies when a “personal benefit” to an official is involved.  Many gifts to agencies do not involve a personal benefit to an official.  For example, the Clerk of the Los Angeles County Board of Supervisors states that they get very few gifts to the agency, maybe one or two every other month.  Mostly he deals with reporting of gifts that the Board of Supervisors has to acknowledge, but there is no personal benefit to a public official involved, so Regulation 18944.2 is not implicated.”

With respect to donations to public agencies that may also be construed to be a gift to specific official, the Commission adopted Regulation 18944.2 to set out a line between a gift to a public agency that is not a gift to a specific official in contrast to gifts to an agency that also constitute a gift to a specific official.  

You ask about three specific scenarios:

(1)  Restricted or unrestricted gifts made to supplement research funding.  This type of gift would not benefit any CIRM official, but would augment available research funding.


These payments are not gifts to a public official under Section 82028 because such payments do not confer a personal benefit on any particular recipient.  We need not apply Regulation 18944.2, which is directed at gifts to an agency from which a public official receives a personal benefit.
  However, to the extent that these payments do confer a personal benefit on an official, the analysis under scenarios 2 and 3 apply.  

(2)  Unrestricted gifts made to supplement operations.  This type of gift could fall into two slightly different categories.  

(a)  It could be used to benefit CIRM public officials generally (for example, if the President used the gift to supplement the budget for salaries, to improve office space, for training, or to hold a conference), but that decision would be made by the President, not the donor, and would benefit the agency as a whole. 

(b)   This type of gift could also be used to benefit an identifiable CIRM public official (for example, if the President used the gift to fund a previously unfunded position, the gift would benefit the person hired to fill that position), but as in the first example, that decision would be made by the President, not the donor.  


These payments (unlike research donations) are not clearly excluded under the definition of gift under Section 82028.  In some circumstances, based on the facts, the payment may not result in a personal benefit and therefore would not be a gift.  In others, such as admission to a training  course in which the employee receives information relevant to his or her job, the employee has not received a gift under the “informational material” exception (see Section 82028(b)(1) and Regulation 18942.1).

Under other circumstances, even an unrestricted gift to an agency may be intended to benefit a specific official or officials in the agency and would be a gift under Section 82028, such as that in scenario (2)(b).  For example, a donation with specific limitations on the use can be so limited that one or few officials could benefit.  Even a donation without limitations could be intended by the donor and understood by the donee to be for the benefit of a certain official.  These types of donations would fall under scenario (3) discussed below.  
Finally, there may be circumstances where the donation, though not for use by specified or easily identified officials, may nevertheless result in a personal benefit to them, such as a payment for their salary, benefits or travel.  In that case, the restrictions and reporting requirements of Regulation 18944.2 will apply.


(3)  Restricted gifts made to supplement operations.  Gifts made to benefit an identified position, for example, General Counsel, or particular individual, for example, Tamar Pachter.  Because the President is without discretion to direct these funds, these types of gifts are clearly intended to benefit a particular public official.


Where a donation to an agency is one that is made to the agency but earmarked for the use of a particular individual of that agency either by name or title of the individual, even if it is to be used by that public official to supplement operations, it provides a personal benefit to that public official and therefore would be a gift to the official and therefore is subject to the Act’s reporting requirements.  In order to fall within the exceptions provided under Regulation 18944.2(c) and be considered a “gift to the public official’s agency and not a gift to the public official,” the gift must be one that the donor has not designated by name, title, class, or otherwise, an official who may use the payment. 
If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely, 


Scott Hallabrin

General Counsel

By:
Sukhi K. Brar
	�  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.





� Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114; Regulation 18329(c)(3), copy enclosed).


� This discussion presumes that the officials in question are required to report gifts and are subject to the gift limits under the Act because the officials are in positions listed in the agency’s conflict of interest code.


� In the context of your question we would consider the payment to confer a “personal benefit” if it is used to pay for items that personally benefit an official, including but not limited to salaries or benefits, travel, food, beverages, or lodging, or free admission to events.





