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September 24, 2008
Mr. Ash Pirayou

Pirayou Law Offices

6950 Almaden Expressway, #125

San Jose, California  95120

Re:
Your Request for Advice


Our File No.  A-08-143
Dear Mr. Pirayou:

This letter responds to your request for advice regarding the campaign provisions of the Political Reform Act (the “Act”).

QUESTION


Under the Act, may the Measure F Committee, a local committee supporting a measure to expand the San Jose convention center that did not pass, contribute all of its remaining campaign funds to the general fund of the Convention and Visitor’s Bureau, a nonprofit organization operating under Section 501(c)(6) of the Internal Revenue Code, for purposes of working toward expansion of the convention center (i.e., passing a new hotel tax and obtaining city council support for redevelopment funds)?
CONCLUSION


Yes, under the Act’s use of campaign funds provisions, the Measure F Committee may contribute its remaining campaign funds to the general fund of the Convention and Visitor’s Bureau to support expansion of the convention center.  
FACTS


Citizens for A Stronger and Safer San Jose – Yes on Measure F (“Committee”) was formed on July 3, 2002, as a primarily formed committee to support the passage of Measure F, which presented the voters of the City of San Jose with the following question:

   “Measure F, Convention Center – City of San Jose (Special Tax- 2/3 Approval Required):  To provide the ability to create jobs, attract business and serve as a citywide emergency disaster shelter by improving safety, security and future expansion of the San Jose Convention Center, shall the City be authorized to increase the transient occupancy tax (hotel levy), by 4%, paid only by hotel guests and visitors, with no increase in local property taxes, a citizens’ oversight committee, and guaranteed annual financial audits?”

On November 6, 2002, the measure received only 65 percent of the “yes” votes and was defeated.  


The Committee’s voter outreach efforts to San Jose voters emphasized, among other things, the importance of expanding the City of San Jose’s convention center as a catalyst for increasing economic activity in San Jose in general, and downtown specifically.  The Committee is a local committee filing its disclosure reports with the San Jose city clerk.  The Committee was comprised of members of the community representing various interests and included the CEO of the Convention and Visitors’ Bureau, a 501(c)(6) organization registered with the State of California (“Convention Bureau”).


The Committee received a total of $873,000 from over 250 donors.  The Committee received a total of $29,661 in donations from the Convention Bureau, an entity operating, among other things, for the specific purpose of increasing the economic development of downtown San Jose by promoting the City of San Jose and increasing the number of conventions in the city.  Following the loss of Measure F and the payment of all outstanding invoices, as of July 31, 2008, the Committee has a balance of $66,563 in campaign funds as defined by Section 89511(b) of the Act.  


In May 2008, the City Council of San Jose authorized the expenditure of over $5,000,000 in an effort to begin the process of expanding the existing convention center through a combination of (a) a new hotel taxing district which would not be submitted to the general public but only to a specified list of property owners and (b) the investment of the City of San Jose’s Redevelopment Agency funds.  The precise nature of the funding program has not yet been determined but is likely to be known by October or November of this year, when the City Council takes the matter into consideration.


The Convention Bureau has planned an outreach campaign to ensure the passage of the new hotel taxing district and expansion of the convention center.  The Committee does not anticipate, in light of these facts, any future public vote on any measure similar to Measure F and would like to terminate its activities by giving the remaining balance of the Committee’s funds (minus legal and termination costs) to the Convention Bureau’s general fund for specific purposes related to promoting the expansion of the convention center.  You stated that the expenditure of funds would not confer a personal benefit to any individual with authority to approve the expenditure of campaign funds held by the Committee, as the CEO of the Convention Bureau will not receive compensation from the restricted Committee funds to be donated to the Bureau.    

ANALYSIS

Your question concerns a local ballot measure committee’s use of campaign funds remaining after the election is over.  Though the Act has specific provisions governing a candidate’s surplus funds following an election (Section 89519), it does not have specific provisions governing a ballot measure committee’s leftover funds following an election.  Therefore the Act’s general provisions on the permissible “use of campaign funds” (Sections 89511-89518) apply to a local ballot measure committee’s use of funds following the election.
         
Under the Act, a non-candidate controlled committee’s expenditure of funds must be “reasonably related to a political, legislative, or governmental purpose of the committee.”  (Section 89512.5(a).)  If the committee’s expenditure of funds “confers a substantial personal benefit on any individual or individuals with authority to approve the expenditure of campaign funds held by the committee,” a higher standard applies.  The expenditure must be “directly related to a political, legislative or governmental purpose of the committee.” (Section 89512.5(b).)  A “substantial personal benefit” is defined as “an expenditure of campaign funds which results in a direct personal benefit
 with a value of more than two hundred dollars ($200) to a candidate, elected officer, or any individual or individuals with the authority to approve the expenditure of campaign funds held by a committee.”  (Section 89511(b)(3).)   

The Measure F Committee would like to donate the remaining balance of its campaign funds, approximately $66,563, to the Visitor and Convention Bureau’s general fund to use in support of expanding the convention center.  You state that the Measure F Committee would donate the funds with explicit instructions to restrict the use of the funds for the following specific activities:

   “Education efforts relating to the new hotel tax to the impacted property owners via the use of mailers and other communication efforts (e.g., informational lunches); and

   :Education efforts of the City Council relating to the importance of the effort to expand the convention center (e.g., using polling) including possibly communications to the public requesting the public contact the Council to express their position on the issue of the expansion of the convention center using the City of San Jose’s Redevelopment Agency funds.”

The Act does not prohibit a committee from placing restrictions on a donation, so long as the other requirements of the Act are met.  (Harrison Advice Letter, No. A-04-217; and Petris Advice Letter, No. A-96-219.)  
Your facts state that the Convention Bureau is a nonprofit organization organized under Internal Revenue Code Section 501(c)(6).  In addition, you state that the Visitor and Convention Bureau was also a donor to the Measure F Committee, contributing $29,661.  Thus your question involves the issues of a local ballot measure committee using campaign funds for a donation to a nonprofit organization and for the return of a contribution.  
1.  Donation to a nonprofit organization.  The Act specifically addresses the use of campaign funds for donations to charitable or tax-exempt organizations.  Section 89515 states:
   “Campaign funds may be used to make donations or loans to bona fide charitable, educational, civic, religious, or similar tax-exempt, nonprofit organizations, where no substantial part of the proceeds will have a material financial effect on the candidate, elected officer, campaign treasurer, or any individual or individuals with authority to approve the expenditure of campaign funds held by a committee, or member of his or her immediate family, and where the donation or loan bears a reasonable relation to a political, legislative or governmental purpose.”  (Emphasis added.)     


The standard applied when determining if there is a material financial effect on a person is when a payment received by the person from the nonprofit organization is $250 or more.  (Harrison Advice Letter, No. A-04-217; Weiss Advice Letter, No. A-91-158.) In this case, you state that the Committee’s donation of funds to the general fund of the Visitor and Convention Bureau to support expansion of the convention center would not result in a personal benefit to any individual with authority to approve the expenditure of campaign funds held by the Committee.  Although the CEO of the Convention Bureau was a member of the Committee, you state that the CEO of the Convention Bureau will not receive compensation from the restricted Committee funds to be donated to the Bureau.

2.  Return of a contribution.  As to returning of a contribution to the Convention Bureau, the personal use laws do not provide specific guidance regarding the refund of contributions to contributors by non-candidate controlled committees.
  We have, therefore, advised that such expenditures may be made so long as the refund is reasonably related to a political, legislative, or governmental purpose.  (Paquette Advice Letter, No. I-06-208; Bell Advice Letter, No. A-00-010; and Hiltachk Advice Letter, No. I-90-053.)  


According to your facts, the Convention Bureau was a donor to the Measure F Committee in the amount of $29,661.  If the Measure F Committee donates its remaining funds to the Convention Bureau, it will in effect, return a contribution made by the Convention Bureau.  The reasons you describe for the return of the Convention Bureau’s contribution – to use the funds to work toward expansion of the convention center which was the Committee’s goal – appear reasonably related to a political purpose, and would, therefore, be a permissible expenditure by the Committee.  In addition, you state that the CEO of the Convention Bureau will not receive compensation from the restricted Committee funds to be donated to the Bureau, and thus this use of funds will not confer a personal benefit to an individual with authority to approve the Committee’s expenditure of campaign funds.    
Please note that Elections Code Section 18680 (copy enclosed) imposes duties on those entrusted with funds directed at the promotion of ballot measures.  The advice given in this letter presumes compliance with the obligations of Section 18680.  If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely, 


Scott Hallabrin

General Counsel

By:
Hyla P. Wagner

Senior Counsel, Legal Division

YPW:jgl

Enclosure
	�  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.


�  You are inquiring about a local ballot measure committee, not a state ballot measure committee.  The disposition of leftover campaign funds held by a statewide ballot measure committee after an election has been addressed in Attorney General Opinion No. 91-504 (75 Ops. Cal. Atty. Gen 29).  





�  Regulation 18960 defines direct personal benefit as follows:


   “(a) For purposes of Government Code section 89511(b)(3), an expenditure of campaign funds results in a direct personal benefit when, within six months of the expenditure and without the assistance of any intervening influence or interruption, the candidate or elected officer or member of his or her immediate family: 


  “(1) Realizes an increase in his or her income or assets, or a decrease in his or her expenses or liabilities, of more than $ 200 from the expenditure; or 


  “(2) Actually makes personal use of an asset obtained as a result of the expenditure. 


  “(b) An expenditure of campaign funds does not result in a prohibited direct personal benefit if otherwise specifically permitted under any other provisions of Article 4 (commencing with Section 89510) of Chapter 9.5 of Title 9 of the Government Code, or interpretative regulations thereto.”  


� In contrast, Section 85319 specifically addresses the return of contributions by state candidates as follows:  “[a] candidate for state elective office may return all or part of any contribution to the donor who made the contribution at any time, whether or not other contributions are returned, except a contribution that the candidate made for state elective office to his or her own controlled committee.”   





