September 24, 2008

Kelly A. Silk

Assistant General Counsel

SouthWest Water Company

One Wilshire Bldg.

624 South Grand Ave, Suite 2900

Los Angeles, CA 90017

Re:
Your Request for Informal Assistance

Our File No. I-08-146
Dear Ms. Silk:

This letter responds to your request for advice on behalf of Tatiana Olea regarding the post-governmental employment restrictions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Because your inquiry is general in nature and does not involve a specific proceeding before a state agency, we are treating your request as one for informal assistance.
 
Please note that our advice is based solely on the Act.  We therefore offer no opinion on the application, if any, of other post-government employment laws such as Public Contract Code Section 10411.  Additionally, this letter should not be construed as advice on any conduct that may have already taken place.  This letter is based on the facts presented.  The Fair Political Practices Commission (“Commission”) does not act as a finder of fact when it renders assistance.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71; Government Code Section 83114.) 
QUESTIONS
1.  May Tatiana Olea, a former employee of the California Public Utilities Commission (“PUC”), who is now employed by the parent company of a company regulated by the PUC, participate in industry sponsored discussions and policy meetings, and generally discuss her views concerning PUC policy regarding regulated water companies, including subjects as to which she testified while employed at PUC, as long as she does not testify or communicate with PUC decisionmakers?


2.  During the first year after leaving her PUC job, may Ms. Olea attend PUC evidentiary hearings on matters she did not work on while employed at PUC if she does not speak at the hearings?


3.  One year after leaving PUC, may Ms. Olea submit testimony and appear before PUC in a proceeding that commenced 10 months after she left PUC and on which she did no work while employed at PUC?
CONCLUSIONS


1.  Ms. Olea may participate in industry sponsored discussions and policy meetings and generally discuss her views concerning PUC policy, provided that no PUC officers or employees are present.  If PUC officers or employees are present, these communications are barred for a period of twelve months after she left PUC if the communications are on behalf of her employer for the principal purpose of supporting, promoting, influencing, modifying, opposing, delaying, or advancing a legislative or administrative action or proceeding of the PUC.
2.  Yes.  Ms. Olea may attend PUC hearings on matters she did not work on while employed at PUC if she does not communicate with any officer or employee of the PUC.

3.  Yes.  After the one-year ban expires, Ms. Olea may testify and appear before PUC on matters in which she did not participate while employed by PUC.

 

FACTS


Tatiana Olea, the Director of Regulatory Affairs of SouthWest Water Company, the parent company of Suburban Water Systems, which is a PUC regulated utility, has authorized you to request advice on her behalf.  Until July 7, 2008, Ms. Olea was employed by PUC as a Public Utility Regulatory Analyst V.  In her new position at SouthWest Water Company, she participates in industry sponsored meetings and policy and strategy sessions and, in general, maintains relationships with fellow regulatory affairs professionals at other PUC regulated companies.  She would like to currently attend PUC evidentiary hearings, without submitting testimony, on matters she did not work on while employed by PUC.  In our telephone conversation of September 12, 2008, you confirmed that these hearings would not be matters involving SouthWest Water Company or Suburban Water Systems as parties or that would affect them particularly.  You also confirmed that Ms. Olea would not speak at these hearings.  Once one year has elapsed since Ms. Olea has left PUC, she would like to submit testimony in PUC proceedings on matters she did not work on while employed by PUC.

ANALYSIS



Public officials who leave state service are subject to two types of post-governmental employment provisions under the Act, colloquially known as the “revolving door” prohibitions. The one-year ban prohibits a state employee from communicating, for compensation, with his or her former agency, or officer or employee thereof, for the purpose of influencing any administrative, legislative or other specified action (including contracts).  (Section 87406, Regulation 18746.1.)  The permanent ban prohibits a former state administrative official from advising or representing any person, other than the State of California, for compensation in any judicial, quasi-judicial or other proceeding in which the official participated while in state service. (Sections 87401-87402, Regulation 18741.1.)


Application of the One-Year Ban


The one-year prohibition applies to employees who are designated or should be designated in their former agency’s conflict-of-interest code.  It appears that Ms. Olea has determined that as a Public Utility Regulatory Analyst V, she was a designated employee.  Therefore, for one year after leaving PUC, she may not communicate with PUC, or any other state administrative agency that she worked for, in an attempt to influence any transaction involving legislative or administrative action or other specified action (including contracts).  Once she was no longer authorized to perform the duties of her job at PUC and she stopped performing them, the Act’s one-year ban (and the permanent ban) became applicable. (Coler Advice Letter, No. I-07-089.)
Regulation 18746.1(b) outlines when the prohibitions of the one-year ban will apply.  Under this regulation, an official covered by the one-year ban is prohibited from making an appearance or communication if all of the following apply:

“(1) The official has left his or her state office or employment, which means he or she has either permanently left state service or is on a leave of absence.

“(2) The appearance or communication is made within 12 months after leaving state office or employment.

“(3) The public official is compensated, or promised compensation, for the appearance or communication. However, a payment made for necessary travel, meals, and accommodations received directly in connection with voluntary services is not prohibited or limited by this section.

“(4) The appearance or communication is made on behalf of any person as an agent, attorney, or representative of that person. An appearance or communication made by a public official solely to represent his or her personal interests, as defined in 2 Cal. Code Regs. Section 18702.4, subdivision (b)(1), is not prohibited or limited by this section.

“(5) The appearance or communication is made for the purpose of influencing, as defined in 2 Cal. Code Regs. Section 18746.2, any legislative or administrative action,
 or any discretionary act involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant or contract, or the sale or purchase of goods or property.

“(A) Services performed to administer, implement, or fulfill the requirements of an existing permit, license, grant, contract, or sale agreement may be excluded from the prohibitions of this regulation, provided the services do not involve the issuance, amendment, awarding, or revocation of any of these actions or proceedings.  However, the prohibitions of Government Code Sections 87401 and 87402 [the permanent ban on “switching sides”] may apply.

“(6) The appearance or communication is made before any officer or employee of any of the following:

“(A) Any state administrative agency that the public official worked for or represented during the 12 months before leaving state office or employment...
“(B) Any state administrative agency which budget, personnel, and other operations are subject to the direction and control of any agency described in subdivision (b)(6)(A)...

“(C) Any state administrative agency subject to the direction and control of the Governor, if the official was a designated employee of the Governor’s office during the 12 months before leaving state office or employment.”


However, “an appearance before a state administrative agency” does not include an appearance in a court of law or before an administrative law judge.  (Section 87406 (d)(1).)

Communications Covered by the One-Year Ban

Not all communications with a former state administrative agency employer are 
prohibited by the one-year ban.  The ban extends only to those communications for the purpose of influencing any legislative or administrative action, (as defined in Section 82002 and set forth in footnote 3), or influencing any discretionary act “involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant or contract, or the sale or purchase of goods or property.” (Section 87406(d)(1); Regulation 18746.1(b)(5).)


These communications include, but are not limited to, conversing directly or by telephone, corresponding by writing or e-mail, attending a meeting, and delivering or sending any communication. (Regulation 18746.2(a).)  A communication is considered to be for the purpose of influencing legislative or administrative action “if it is made for the principal purpose of supporting, promoting, influencing, modifying, opposing, delaying, or advancing the action or proceeding.” (Regulation 18746.2(a).)


Certain other types of communications are not restricted under the one-year ban.  It is not considered a prohibited communication under the one-year ban, if an individual: 

“(1) Participates as a panelist or formal speaker at a conference or similar public event for educational purposes or to disseminate research and the subject matter does not pertain to a  specific action or proceeding;
 
“(2) Attends a general informational meeting, seminar, or similar event;
 
“(3) Requests information concerning any matter of public record; or
 
“(4) Communicates with the press.”  (Regulation 18746.2(b)(1)-(4).)


Finally, the Commission has advised that a former agency official may draft proposals on an employer’s or client’s behalf to be submitted to the former state agency employer so long as the former employee is not identified in connection with the employer’s or client’s efforts to influence administrative action. (Cook Advice Letter, No. A-95-321; Harrison Advice Letter, No. A-92-289.)  Similarly, a former state employee may use his or her expertise to advise an employer or client on the procedural requirements, plans, or policies of his or her former agency so long as the employee or consultant is not identified with the employer’s or client’s efforts to influence the former agency employer.  (Perry Advice Letter, No. A-94-004.)


Question 1:  The one-year ban does not prevent Ms. Olea from participating in industry sponsored discussions and policy meetings or generally discussing her views concerning PUC policy, provided that PUC officers or employees are not present.  If PUC officers or employees are present, these communication are only barred if they are made, for compensation, on behalf of someone other than the state of California for the principal purpose of supporting, promoting, influencing, modifying, opposing, delaying, or advancing a legislative or administrative action or proceeding of the PUC. (Regulation 18746.2(a).)
 


Question 2:  Ms. Olea’s attendance at a PUC evidentiary hearing, without speaking at the meeting, does not violate Section 87406.  We have advised, under certain circumstances, that a former agency employee should not attend a public meeting if it can be inferred from certain facts that the former agency employee’s attendance is for the purpose of influencing the agency’s action.
  However, under your facts, Ms. Olea may attend the public hearings inasmuch as she will not be speaking or attempting to influence the PUC at the hearings. 
Question 3:  Once one year has elapsed after Ms. Olea has left PUC, she may represent her new employer before PUC in a proceeding she did not work on at PUC that commenced ten months after she left without violating the one-year ban.



The Permanent Ban


The permanent ban is a lifetime ban and applies to any judicial, quasi-judicial or other proceeding in which Ms. Olea participated while a state administrative official at PUC or any other state agency.  (Sections 87401 and 87402.)  Thus, a public official may never “switch sides” in a proceeding after leaving state service.


Sections 87401 and 87402 provide:
“No former state administrative official, after the termination of his or her employment or term of office, shall for compensation act as agent or attorney for, or otherwise represent, any other person (other than the State of California) before any court or state administrative agency or any officer or employee thereof by making any formal or informal appearance, or by making any oral or written communication with the intent to influence, in connection with any judicial, quasi-judicial or other proceeding if both of the following apply:
“(a) The State of California is a party or has a direct and substantial interest.
“(b) The proceeding is one in which the former state administrative official participated.”  (Section 87401.)
“No former state administrative official, after the termination of his or her employment or term of office shall for compensation aid, advise, counsel, consult or assist in representing any other person (except the State of California) in any proceeding in which the official would be prohibited from appearing under Section 87401.”  (Section 87402.)


Section 87400 (b) defines state administrative official as:  “. . . every member, 

officer, employee or consultant of a state administrative agency who as part of his or her official responsibilities engages in any judicial, quasi-judicial or other proceeding in other than a purely clerical, secretarial or ministerial capacity.”


Section 87400(c) defines “judicial, quasi-judicial or other proceeding” to include:

“. . .  any proceeding, application, request for a ruling or other determination, contract, claim, controversy, investigation, charge, accusation, arrest or other particular matter involving a specific party or parties in any court or state administrative agency, including but not limited to any proceeding governed by Chapter 5 (commencing with Section 11500) of Division 3 of Title 2 of the Government Code.”  (Emphasis added.) 

To apply the permanent ban to Ms. Olea’s situation, she must identify the proceedings in which she participated while employed by PUC.  You have not provided any facts or details regarding specific proceedings or matters in which Ms. Olea participated while employed at PUC.  “Participated” means to have taken part personally and substantially through decision, approval, disapproval, formal written recommendation, rendering advice on a substantial basis, investigation or use of confidential information as an officer or employee, but excluding approval, disapproval or rendering legal advisory opinions to departmental or agency staff that do not involve a specific party or parties.  (Section 87400(d).)  
Question 1:  Participating in industry sponsored discussions and policy meetings or generally discussing her views concerning PUC policy does not involve a “judicial, quasi-judicial or other proceeding” because it is not a matter “involving a specific party or parties.”  (Section 87400(c).)  Therefore, this activity is not prohibited by the permanent ban.
Questions 2 and 3:  You indicate that Ms. Olea “did not work” on the proceedings in question.  We construe this to mean that she did not “participate” in the proceedings within the meaning of Section 87400(d), that is, she did not take part personally and substantially through decision, approval, disapproval, formal written recommendation, rendering advice on a substantial basis, investigation or use of confidential information as an officer or employee on these matters.  If that is the case, the permanent ban does not prohibit the proposed activities.  


If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely, 


Scott Hallabrin


General Counsel

	�  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.





	� Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice. (Regulation 18329(c), enclosed.)


�  “Administrative Action” is defined in Section 82002:  “(a) ‘Administrative action’ means the proposal, drafting, development, consideration, amendment, enactment, or defeat by any state agency of any rule, regulation, or other action in any ratemaking proceeding or any quasi-legislative proceeding, which shall include any proceeding governed by Chapter 3.5 (commencing with Section 11340) of Part 1 of


Division 3 of Title 2.  (b) ‘Ratemaking proceeding’ means, for the purposes of a proceeding before the Public Utilities Commission, any proceeding in which it is reasonably foreseeable that a rate will be established, including, but not limited to, general rate cases, performance based ratemaking, and other ratesetting mechanisms.  (c) ‘Quasi-legislative proceeding’ means, for purposes of a proceeding before the Public Utilities Commission, any proceeding that involves consideration of the establishment of a policy that will apply generally to a group or class of persons including, but not limited to, rulemakings and investigations that may establish rules affecting an entire industry.” 


�  “For instance, if an ex-employee attends a public meeting with many other persons, where there are many topics on the agenda, it may be reasonable to infer that the ex-employee’s attendance is not for the purpose of influencing the agency’s action.  Conversely, where there is a small meeting to discuss a particular administrative or legislative action, or other specific action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property (Section 87406(d)), it may more readily be inferred that the former employee’s presence at the meeting is intended to influence agency action.” (Colburn Advice Letter, No. I-07-135, citing to Ramirez Advice Letter, No. A-99-300.)





