September 15, 2008
David Nelson

P.O. Box 2020

Grass Valley, CA 95945

Re:
Your Request for Informal Assistance

Our File No.  I-08-150
Dear Mr. Nelson:

This letter responds to your request for advice regarding the post-governmental restrictions provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Because your inquiry is general in nature and does not involve a specific proceeding, we are treating your request as one for informal assistance.

Please note that our advice is based solely on the Act.  We therefore offer no opinion on the application, if any, of other post-government employment laws such as Public Contract Code, Section 10411 or on any incompatible activities restrictions your agency may impose under Government Code, Section 19990.  Additionally, this letter should not be construed as advice on any conduct that may have already taken place.  This letter is based on the facts presented.  The Fair Political Practices Commission (“Commission”) does not act as a finder of fact when it renders assistance.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71; Govt. Code section 83114.)

QUESTIONS

1.  Within one year after leaving your state position at the State Department of Housing and Community Development (HCD) may you:

· Implement an HCD awarded grant that was funded without input from you, including Community Development Block Grant (CDBG) Housing-related grants (subject to permanent ban for 2004 and prior allocations), CDBG (and HOME) Program Income funded programs that have already been approved, or other approved HCD grants (which you had no input in awarding);
· Implement grants awarded to cities/counties from which HCD/CDBG management had required you to recuse yourself;
· Attend Training;
· Participate in general discussions;
· Provide volunteer services.
2.  If you have contracted with a client to write a grant, and do not contact any members of HCD regarding the matter, but the client, in response to an HCD question reveals your involvement, would you be in violation of the Act? 

3.  After one year of leaving your state position at the State Department of Housing and Community Development (HCD) may you (subject to the permanent ban):

· Write new grant proposals;
· Perform any functions related to managing Program Income;
· Make amendments to grants.  

CONCLUSIONS

1.  The Act would prohibit you from communicating with employees of the HCD for one year after you leave the agency if the communication is for the purpose of influencing any legislative or administrative action, or influencing any discretionary act “involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant or contract, or the sale or purchase of goods or property.” You would also be permanently prohibited from participating in any judicial, quasi-judicial, or other proceeding in which you participated while a state administrative official at the HCD or any other state agency where you previously worked.  During the first year, you may:

· Implement an HCD grant that was funded without input from you, including Community Development Block Grant (CDBG) Housing-related grants (subject to permanent ban for 2004 and prior allocations), CDBG (and HOME) Program Income funded programs that have already been approved, and other approved HCD grants which you had no input in awarding such as grants awarded to cities/counties from which HCD/CDBG from which you abstained under your former employees rules.  

· Attend training and participate in general discussions that are not for the purpose of influencing any legislative or administrative action, or influencing any discretionary act involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant or contract, or the sale or purchase of goods or property.

· Appear on behalf of another person on a volunteer basis.  As a volunteer, you may not receive compensation, other than payments for necessary travel, meals, and accommodations received directly in connection with voluntary services.

· Request HCD to perform ministerial acts, such as the approval of Program Income Reuse Plan as you describe them, or other acts that do not require any discretion.

2.  While the answer to this question is necessarily fact dependent, we can say that the statute prohibits purposeful conduct.  Inadvertent release of your name would not be a violation of the prohibition.  

3.  The one year will have expired.  You would continue to be permanently prohibited from participating in any judicial, quasi-judicial, or other proceeding in which you participated while a state administrative official at the HCD or any other state agency where you previously worked.  However, you may participate in new proceedings.  The permanent ban does not apply to a “new” proceeding even in cases where the new proceeding is related to or grows out of a prior proceeding in which the official had participated. A new proceeding not subject to the permanent ban typically involves different parties, a different subject matter, or different factual issues from those considered in previous proceedings.

FACTS

You currently work at HCD in the CDBG Small Cities and Rural Counties Program.  In this capacity, you participate in decisions to award grants to certain cities and counties eligible to the Small Cities and Rural Counties CDBG Program.  Large cities and counties are funded with CDBG dollars directly from the regional HUD office and bypasses HCD. 

The CDBG program is comprised of two functions, the Housing function, and Economic Development function.  You work as a representative on the Economic Development side of the CDBG Program.  Several times a year, the CDBG Program releases Notices of Funding Availability (NOFA) announcing grant availability and the parameters by which certain cities and counties may apply for these grants.  As part of your duties, you contribute toward funding decisions (grants) for the applicant cities and counties. You only make funding decisions for the Economic Development side of the CDBG program. 

Some of the grants that the cities and counties receive are used in local loan programs that lend private individuals funds to promote economic development.  The resulting loan payments are returned to the city or county that generated the original CDBG loan.  These loan payment funds are called Program Income (PI).  Program Income may be: 1) returned to the CDBG Program; 2) attached to a new grant application as a leverage contribution; 3) added to an existing, open grant contract; or 4) expended as per a document called “the PI Reuse Plan.”  All fund usages must be approved by the local governing body (i.e. County Board of Supervisors or City Council).  

The PI Reuse Plan requires PI funds to be lent out for CDBG - eligible purposes through loan programs operated by the city/county.  The Reuse Plan does not require cities/counties to use PI for the same activities as in the grant that populated the PI fund.  Cities/counties retain the right to use PI as per the allowable usages.  Reuse Plan loan repayments are still considered PI.  The CDBG Program requires certain policies to be contained in the Reuse Plan.  PI may come from Housing or Economic Development loans.  At initial set-up or upon changing the use, the PI Reuse Plan must be approved by the local governing body (County Board of Supervisors or City Council) and formalized via a resolution.  This Reuse Plan must be approved by the CDBG staff using the predetermined items in the checklist. 

Effective September 2, 2008, you will be retired and separated from the State permanently.  At that time, you plan to start a consulting business (David Nelson Consulting). 

LAW

Revolving Door Restrictions, Generally:  Officials who have left state service are subject to two types of restrictions under the Act.  The first is a one-year prohibition on making any appearance before the former agency for the purpose of influencing administrative or legislative action or any action involving contracts.  The second is a permanent prohibition on influencing any judicial or other proceeding in which the official participated while in state service.

One-Year Ban

Section 87406(d)(1) of the Act provides that:

“No designated employee of a state administrative agency . . . for a period of one year after leaving office or employment, shall, for compensation, act as agent or attorney for, or otherwise represent, any other person, by making any formal or informal appearance, or by making any oral or written communication, before any state administrative agency, or officer or employee thereof, for which he or she worked or represented during the 12 months before leaving office or employment, if the appearance or communication is made for the purpose of influencing administrative or legislative action, or influencing any action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property.”  (Emphasis added.)

“Administrative action” is defined in Section 82002 as the proposal, drafting, development, consideration, amendment, enactment, or defeat by any state agency of any rule, regulation or other action in any rate-making proceeding or any quasi-legislative proceeding, including any proceeding regarding adoption of regulations governed by Government Code, Section 11340 et seq.

Any communications such as telephone calls or meetings with agency staff that are intended to influence administrative or legislative action or influencing any action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property, are prohibited under Section 87406.  However, communications to administrative agencies, which are not for the purpose of influencing administrative or legislative action, are not restricted by Section 87406.  

Permanent Ban

The Act also contains a permanent prohibition on former state officials’ involvement in certain proceedings in which they participated while working for the state.  Sections 87401 and 87402 provide:

“No former state administrative official, after the termination of his or her employment or term of office, shall for compensation act as agent or attorney for, or otherwise represent, any other person (other than the State of California) before any court or state administrative agency or any officer or employee thereof by making any formal or informal appearance, or by making any oral or written communication with the intent to influence, in connection with any judicial, quasi-judicial or other proceeding if both of the following apply:

“(a) The State of California is a party or has a direct and substantial interest.

“(b) The proceeding is one in which the former state administrative official participated.”  (Section 87401.)

“No former state administrative official, after the termination of his or her employment or term of office shall for compensation aid, advise, counsel, consult or assist in representing any other person (except the State of California) in any proceeding in which the official would be prohibited from appearing under Section 87401.”  (Section 87402.)

HCD is a state administrative agency.  (Section 87400(a).)  Section 87400(b) defines a “state administrative official” as every member, officer, employee, or consultant of a state administrative agency who as part of his or her official responsibilities engages in any judicial, quasi-judicial, or other proceeding in other than a purely clerical, secretarial, or ministerial capacity.  As a designated employee of HCD, you were considered a state administrative official.

However, this restriction is limited to judicial, quasi-judicial, or other proceedings in which you participated.  Section 87400 provides:

“(c) ‘Judicial, quasi-judicial or other proceeding’ means any proceeding, application, request for a ruling or other determination, contract, claim, controversy, investigation, charge, accusation, arrest or other particular matter involving a specific party or parties in any court or state administrative agency, including but not limited to any proceeding governed by Chapter 5 (commencing with Section 11500) of Division 3 of Title 2 of the Government Code.

� The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014. All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated. The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations. All regulatory references are to Title 2. Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.





� Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice (Regulation 18329(c) enclosed.)





