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October 22, 2008
David Whittum
City of Sunnyvale

456 West Olive Avenue

P.O. Box 3707

Sunnyvale, CA 94088-3707

Re:
Your Request for Advice


Our File No. A-08-171
Dear Mr. Whittum:

This letter responds to your request for advice regarding the gift and reporting provisions of the Political Reform Act (the “Act”).

QUESTION

May you accept reimbursement for airfare, registration, and hotel expenses for a meeting of the National League of Cities (“NLC”) that you were offered as a result of a drawing?  
CONCLUSION


 The cost of the transportation, meals, and lodging is a gift under the Act.  Therefore, you may receive reimbursement for these items up to the maximum gift limit of $390.  The cost of admission to the NLC meeting is also a gift under the Act unless the meeting serves to convey information to assist you in performance of your official duties, in which case, the admission fee is not a gift under the “informational material” exception.  Also, if you accept a gift from NLC valued at $390 or more, you may be prohibited from participating in governmental decisions affecting NLC.
FACTS


You are a Sunnyvale City Councilmember.  You are asking advice regarding a drawing sponsored by NLC in which you were selected to receive reimbursement of approximately $2,000 for airfare, registration and hotel accommodation to attend a NLC meeting in Orlando, Florida.  NLC is a non-profit 501(c)(4).  The purpose of the NLC meeting is to provide training on how to work effectively as a city councilmember.

The drawing was held in March 2008 at a NLC reception in Washington D.C. for newly elected council members.  You stated in our telephone conversation of October 7, 2008, that dozens of council members provided their business cards to NLC staff, who then randomly selected a winner.  The official had to be present to win.

If you did not accept this reimbursement from NLC, these travel expenses would be reimbursed to you by the city of Sunnyvale.  These are expenses normally reimbursed by the city.


You wish to know if you are permitted to accept the reimbursement, and if so, what reporting requirements you must follow.
  
ANALYSIS


Gifts, Generally


A gift is defined under Section 82028(a) as “any payment that confers a personal benefit on the recipient, to the extent that consideration of equal or greater value is not received and includes a rebate or discount in the price of anything of value unless the rebate or discount is made in the regular course of business to members of the public without regard to official status.”

Exception: Informational Material:


The term “gift” does not include informational material “such as books, reports, pamphlets, calendars, periodicals, videotapes, or free or discounted admission to informational conferences or seminars” that serves primarily to convey information and which is provided for the purpose of assisting an official in the performance of his or her official duties.  (Section 82028(b)(1) and Regulation 18942.1.) 

Therefore, you may accept free or discounted admission to the NLC conference, provided that the purpose of the meeting is primarily to convey information to assist you in performance of your official duties.  

Exception: Bona Fide Competition:


However, there are certain exceptions to the definition of a gift.
  One such exception occurs when a prize or award is given in a “bona fide competition.”  (Regulation 18946.5, copy enclosed)  

Regulation 18946.5 provides:

“A prize or an award received shall be reported as a gift unless the prize or award is received in a bona fide competition not related to the recipient’s status as an official or candidate.  A prize or award which is not reported as a gift shall be reported as income.”


In order for a prize to fit within the “bona fide” competition exception, it may not be “related to the recipient’s status as an official or candidate.”  (Regulation 18946.5)  One of the main factors in making this determination is the nature of the pool of contestants in the competition.


In the Burns Advice Letter, No. A-96-324, we advised that where the contest was open to the public and included both public officials and other persons who were not public officials, a prize awarded to a public official in a random drawing was not a gift.  



Similarly, in the Nemeroff Advice Letter, No. A-99-148, we advised that a raffle was not related to a contestant’s status as a public official where the contest was open to all, but included state legislators, legislative staff, exempt appointees, and state civil service employees.


Therefore, so long as the drawing was open to members of the public, including both public officials and persons not subject to the Act, the competition would not be deemed related to an individual’s status as an official.  In addition, if the raffle is conducted in such a manner that the winning ticket holder is determined by chance, the raffle is a “bona fide competition.”  (Nemeroff, supra;  Allen Advice Letter, No. A-95-148.)


However, based on your facts, the prize appears related to your status as an official because the competition was not open to members of the public, or persons who are not public officials or officeholders.  In addition, you state that the purpose of the NLC trip is to “attend seminars and become better informed on how to work effectively as a city councilman.”  This suggests that the Orlando meeting is exclusively for city council members or public officials, and those entered in the drawing for trip reimbursement would only be elected officials.      


Although your name was selected randomly, only public officials were allowed to enter the drawing.  Therefore, your prize was not won in a bona fide competition and would not fall under this exception.


Gifts of Travel:

Under the Act, any travel is presumed to confer some personal benefit on a public official.  In addition, travel costs paid for by a third party generally are reportable gifts under the Act.  Therefore, absent an exception, the value of free transportation to NLC’s Orlando, Florida meeting, meals, and accommodations are considered reportable gifts to you.  (Section 82028; Gault Advice Letter, No. A-07-158.)  

Gifts of Travel --Exceptions


Under some circumstances, payments for transportation, lodging, and subsistence may be exempt from the definition of “gift.”


Section 89506(a), in relevant part, provides an exception from the gift limits for certain travel payments: 

“(a) Payments, advances, or reimbursements, for travel, including actual transportation and related lodging and subsistence which is reasonably related to a legislative or governmental purpose, or to an issue of state, national, or international public policy, are not prohibited or limited by this chapter if...”
 
“(2) The travel is provided by a government, a governmental agency, a foreign government, a governmental authority, a bona fide public or private educational institution, as defined in Section 203 of the Revenue and Taxation Code, a nonprofit charitable or religious organization which is exempt from taxation under Section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code, or by a person domiciled outside the United States which substantially satisfies the requirements for tax-exempt status under Section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code.”

As stated above, gifts of travel are generally reportable and subject to limits unless the travel falls under an exception.  Section 89506(a)(2) provides that travel expenses reasonably related to a legislative or governmental purpose, or to an issue of state, national, or international policy, are not prohibited or limited if they are provided by certain specified sources such as governmental agencies, bona fide public or private educational institutions, or non-profit 501(c)(3) organizations.


The Orlando trip appears related to a legislative or governmental purpose.  However, NLC, the organization offering to pay for the Orlando trip, is a non-profit 501(c)(4) organization.  This type of entity is not specified in Section 89506(a)(2).  Therefore, the requirements under Section 89506(a)(2) are not met.


Accordingly, travel payments provided by NLC are reportable gifts that are subject to gift limits.

Conflict of Interest Disqualification


A public official who receives gift(s) of $390 or more may have a financial conflict of interest under the Act.  (Sections 87100 et seq.)  The official must disqualify himself or herself from voting or otherwise participating in a governmental decision affecting that source, if the payment was received or promised to the official within 12 months preceding the decision. Therefore, if you accept a gift from NLC valued at $390 or more, you may be prohibited from participating in governmental decisions affecting NLC.  If this occurs you should seek further assistance.
If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely, 


Scott Hallabrin

General Counsel

By:
Emelyn Rodriguez

Counsel, Legal Division

ER:jgl
Enclosure
	�  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.


	� We note that you sent us a copy of an electronic message dated October 16, 2008, in which you state you received a check of $315.24 from NLC.  Please note that a “gift” under the Act does not include gifts which are not used and which, within 30 days after receipt, are either returned to the donor or delivered to a nonprofit entity exempt from taxation under Section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code without being claimed as a charitable contribution for tax purposes.  (Section 82028(b)(2).)  However, note that the Commission has no ability to toll or extend the time period to return a gift.  


	� The term “gift” does not include things such as:  informational material; gifts not used and returned within 30 days of receipt or donated to a 501(c)(3) nonprofit organization; gifts from close family relatives; campaign contributions; any devise or inheritance; and personalized plaques and trophies worth less than $250.  (Section 82030(b)(1)-(6).)





