SUPERSEDES   A-08-145

This letter supersedes the Krvaric Advice Letter, No. A-08-145, to the extent that the analysis employed in the Krvaric Advice Letter differs from the analysis employed in the present letter.
October 24, 2008
Lance Olson
Olson, Hagel & Fishburn, LLP

555 Capitol Mall, Suite 1425

Sacramento, Ca. 95814

Re:
Your Request for Advice


Our File No.  A-08-177
Dear Mr. Olson:
This letter responds to your request for advice regarding the campaign provisions of the Political Reform Act (the “Act”).

QUESTION

Would a contract for broadcast media services between a candidate and a media vendor count (as an expenditure) toward the Act’s voluntary expenditure ceilings after a political party assumes or pays the obligations of the candidate under the contract?  

CONCLUSION

Yes.  Under the circumstances described below, a candidate makes an expenditure that counts toward his or her voluntary expenditure ceiling when the candidate enters into a contract in which he or she makes an enforceable promise to pay a media vendor for broadcast air time.  A subsequent payment of the candidate’s contractual obligation by a political party does not operate retroactively to change the legal consequence, under the Act, of the candidate’s original, enforceable promise to make such a payment.

FACTS


You write to request clarification of advice given in an advice letter published on September 3, 2008 (Krvaric Advice Letter, No. A-08-145) concerning matters on which you provide advice to clients of your law firm.  The Krvaric advice letter posed the following question:

“If a candidate who has chosen to accept a voluntary expenditure ceiling negotiates and executes a contract for campaign advertisements with a vendor, and the applicable disclaimers for the advertisements (if any) state that they are paid for by the candidate, do payments on that contract count against the candidate’s voluntary expenditure ceiling if a political party actually pays for the advertisements with funds sent directly to the vendor, which are at no time deposited into the candidate’s campaign account?”

As we understood the facts stated at length in that letter, the candidate would enter into contracts with a variety of television, cable television, and radio stations under which the media vendors would broadcast campaign advertisements advancing his candidacy, in return for a payment of money at a favorable rate available only to candidates under federal law.  The contracts were between the candidate (or the candidate’s agents) and the individual vendors.  We understood that the candidate would at the same time enter into side agreements with the San Diego County Republican Party, in which the party would agree to pay the vendors at some later date, satisfying the candidate’s contractual obligations to the vendors.   


Under the facts then before us, we concluded that the party’s payments to the vendors would be non-monetary contributions which, under Regulation 18540(c), are deemed to be campaign expenditures by the candidate, counting against the candidate’s voluntary expenditure ceiling. 
You believe that this advice was incorrect, or at least unclear, on the ground that “once a political party assumes or meets the obligations of a candidate under the contract the amount of the contract could no longer count as an ‘expenditure’ for purposes of the voluntary expenditure limits.”  You contend that “[t]his result is required by Section 85400(c) because the duty of the candidate to pay the contract price would be extinguished as a result of the political party’s payment.”   
ANALYSIS


Section 85400(c) provides as follows:

“(c) A campaign expenditure made by a political party on behalf of a candidate may not be attributed to the limitations on campaign expenditures set forth in this section.”


We believe it is clear that this statute applies to a transaction in which a political party enters into a contract with a television station under which the party promises to pay, and actually does pay, a certain sum of money to the station, in return for which the station promises to supply air time on which to run advertisements advancing the candidacy of the party’s candidate.  

We believe it no less clear that this statute does not apply to a transaction in which a candidate enters into a contract with a television station under which the candidate promises to pay, and actually does pay, a certain sum of money to the station, in return for which the station promises to supply air time on which the candidate may run advertisements advancing his own candidacy.  


Uncertainties arise only in the kind of hybrid transaction that you and the Kvraric advice letter describe, when the candidate enters into a binding contract wherein he or she promises to pay a certain sum to the station for air time, after which a political party steps forward to pay the candidate’s obligation.  But the argument that Section 85400(c) springs into effect when the political party inserts itself into the transaction does not take into account the legal effect of the candidate’s promise to pay the television station. 


Section 82025 defines the term “expenditure,” in pertinent part, as follows:

“Expenditure” means a payment, a forgiveness of a loan, a payment of a loan by a third party, or an enforceable promise to make a payment, unless it is clear from the surrounding circumstances that it is not made for political purposes. [ ] An expenditure is made on the date the payment is made or on the date consideration, if any, is received, whichever is earlier.”  (Emphasis added.)
When a candidate enters into the type of media contract described by the Kvraric advice letter, he or she necessarily makes a promise, enforceable under well-settled principles of contract law, to make a payment.  When the purpose of the payment is to run campaign advertisements, it can scarcely be said that it is “clear from the surrounding circumstances that it is not made for political purposes.”  The candidate therefore makes an “expenditure” when he or she enters into a contract made binding by mutual promises of performance.    

To the extent that the timing of the candidate’s expenditure may be critical to the analysis, Section 82025 directs us to the date the payment is made or consideration is received, whichever is earlier.  As we understood the terms of the contracts described by the Kvraric advice letter, they involved mutual promises by candidate and vendor – the candidate will pay a price on or before a certain date, and the vendor will provide the air time within a certain window of time.  
The Act does not contain special rules for when “consideration is received.” But elementary principles of contract law state that, when immediate performance is required of neither party to a bilateral contract, consideration is received and the parties are bound when “mutuality of obligation” is established by their exchange of promises, which becomes the consideration establishing the contract.  As explained in Larwin-Southern Califonria, Inc. v. JGB Investment Company, Inc. (1979), 101 Cal.App. 3d 626, 637: 

“In a bilateral contract, the promisor and promisee must exchange promises representing binding legal obligations to render the contract enforceable.  The requirement that binding legal obligations underlie a contract is generally referred to as the doctrine of mutuality of obligation.  In essence, mutuality of obligation must exist where the exchange of promises between promisor and promisee is meant to represent the contract’s consideration.”
  


As we understood the arrangements underlying the question presented in the Kvraric advice letter, they involved precisely the kind of bilateral contracts described above.  The contracts would be signed, and the parties would understand themselves bound to their terms, before any payment was tendered to the vendor.  Thus consideration would be received by both vendor and candidate – and the candidate would have made an “expenditure” – before the political party took steps to intervene in the arrangement.

Your own understanding of the timing appears to be the same, insofar as you acknowledge an obligation of the candidate that precedes any action by the party: “the duty of the candidate to pay under the contract would be extinguished as a result of the political party’s payment.”  Instead you contend that the “expenditure” made by the candidate when consideration was exchanged on formation of the contract would be “extinguished” by the party’s subsequent payment.  It may be correct to say that the candidate’s contractual obligation to pay the vendor is extinguished, but it does not follow that this payment requires that what had been an “expenditure” by the candidate must be reclassified as something else after the party pays the candidate’s obligation. 
We can find no support in law, and no considerations of public policy that support your contention that an expenditure by a political party can effectively rewrite history to “extinguish” an “expenditure” already made by a candidate.  Section 85400(c) is a rule governing expenditures by a political party.  It has no application in a case where the candidate makes an “expenditure” in excess of the voluntary expenditure ceilings.

Our conclusion that an arrangement of the sort described in the Kvraric advice letter lies beyond the scope of Section 85400(c) is premised on the essential point that, under the facts described in that letter, the candidate would make an expenditure subject to the voluntary expenditure ceiling.  This statute does not purport to exempt the expenditures of candidates from the voluntary expenditure ceilings.  It was therefore not necessary to the analysis of the question posed by the Kvraric letter that we consider the effect under those circumstances of a subsequent expenditure by a political party, which is at least the kind of expenditure that is the subject to Section 85400(c). 
We agree with you that the discussion and characterization of the party’s actions in the Kvraric letter makes the scope of Section 85400(c) less clear, and is unnecessary. 
We feel it best, therefore, that the analysis of this letter supersede any and all analysis in the Kvraric advice letter regarding the nature and legal effect of the party’s payment of the candidate’s legal obligation under the contract.             
If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely, 


Scott Hallabrin

General Counsel

By:
Lawrence T. Woodlock

Senior Counsel, Legal Division

	� The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.


� See also Cal. Civil Code Section 1605, which provides in pertinent part that “Any benefit conferred, or agreed to be conferred upon the promissor, by any other person, to which the promissor is not lawfully entitled….is a good consideration for a promise.”





� The value of the “consideration” to the vendor would normally be the dollar value of the candidate’s promise – i.e., the contract price. 





