File No. I-08-184

Page No. 4

December 5, 2008
Jason T. Baker
720 North Central Avenue
Campbell, California 95008
Re:
Your Request for Advice 

Our File No. I-08-184
Dear Mr. Baker:

This letter responds to your request for advice regarding the gift and conflict-of-interest provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Our analysis is based on the facts presented; the Fair Political Practices Commission (the “Commission”) does not act as a finder of fact when it renders advice.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.) Because it is unclear the extent to which the free condominium use discussed below is offered on an equal basis to all clients of your real estate agent we are treating your request for advice as a request for informal assistance.
  
QUESTION


Are you prohibited by the Act’s gift limitations and/or conflict of interest provisions from accepting complimentary use of a condominium offered to you and your spouse as a thank-you gesture from your real estate agent?

CONCLUSION


No.  Assuming your real estate agent regularly offers the complimentary use of his vacation condominium to all of his clients on an equal basis during the course of business, this service does not meet the definition of gift under the Act.  Therefore, you are not prohibited by the Act from accepting this offer and are not required to report it as a gift.
 
FACTS


You were a candidate for city council in Campbell, California for the November 4, 2008 election. You won the election.  Almost four years ago, your real estate agent offered you and your spouse the complimentary use of his condominium as a “thank you” for being a client as an open invitation.  Your real estate agent regularly offers his real estate clients use of his vacation condominium as a “thank you” to his clients.  At the time you were offered the use of the condominium you were not running for city council. During a phone conversation with me on November 24, 2008, you stated that it is your understanding that your real estate agent offers the complementary use of his vacation condominium to all of his clients without regard to any type of special criteria.  Before you were married, this same real estate agent offered the complimentary use of his vacation condominium to your wife as well.  Your real estate agent ordinarily rents out his vacation condominium for $150 a night to non-clients.  You would now like to take your real estate agent up on his offer to use the vacation condominium and plan to stay at the condominium for a total of five nights.  This would equal a value of $750.  Your real estate agent works for a large firm, but he does little or no business in Campbell.  You do not believe this real estate agent has ever appeared before the Campbell City Council, nor do you expect him to appear before the Council on any issue in the future.  You have requested advice on whether or not you are prohibited from accepting the offer under the Act’s gift and/or conflict-of-interest provisions. 
ANALYSIS
Gift Reporting and Gift Limits


The Act requires public officials to report the receipt of certain gifts on their statement of economic interest.  Candidates for city council, or in any other position specified under Section 87200, must report all gifts of $50 or more received from a single source during the applicable reporting period.  (Sections 87200, 87202-87205, and 87207.)  


Furthermore, Section 89503 imposes a gift limit on officials listed in Section 87200.  Specifically, Section 89503(b) prohibits public officials specified under Section 87200 from accepting gifts totaling more than $390 in value from any single source in any calendar year.  The current gift limit is $390, but this amount is adjusted each odd-numbered year to reflect changes in the Consumer Price Index.  (Section 89503(f); Regulation 18940.2.)

Conflict of Interest
When an official receives gifts aggregating $390 or more from the same source within the 12 months prior to when the official participates in a governmental decision that has a financial impact on the source, the official may have a conflict of interest under the Act.  (Sections 87100 and 87103(e).)
Is the offer to use the condominium a gift?
Section 82028(a) defines a “gift” as:
“[A]ny payment that confers a personal benefit on the recipient, to the extent that consideration of equal or greater value is not received and includes a rebate or discount in the price of anything of value unless the rebate or discount is made in the regular course of business to members of the public without regard to official status . . ..” (Emphasis added.)   


The Act includes non-monetary items, such as use of a condominium, within its definition of “payment.”  (Section 82044.)  Therefore, absent an exception, your free use of the condominium would be a gift to you under the Act.  As stated in the definition above, when a payment in the form of a rebate or discount is made “in the regular course of business to members of the public without regard to official status” there is no gift. 
You indicate that your real estate agent routinely offers the complimentary use of his vacation condominium to all of his clients without regard to any special criteria and in fact made this offer to you before you were a candidate for city council.  Based on these facts, if you accept this offer it would not be a gift to you under the Act.  Again, our analysis of your request for advice is based only on the facts presented and the Commission does not act as a finder of fact when it renders advice.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)    
Normally, if such an offer were not open to every client, to avoid violation of the Act’s gift limit of $390, to which you are subject to as a public official listed under Section 87200, you must, either before use of the condominium or within 30 days of use, pay your real estate agent the difference between the value of the use and the gift limit to bring the value of the use below the gift limit.  (Regulation 18943.)  You could also choose to pay the full rental value of the use of the condominium to fully avoid the Act’s gift reporting requirements.  However, as noted above, you are not required to pay anything to your real estate agent for the use of the condominium because the use of the condominium does not meet the Act’s definition of a gift under the facts you have provided.  

If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.


Sincerely, 


Scott Hallabrin


General Counsel

By:
Sukhi K. Brar

Counsel, Legal Division
SB:jgl

	�  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated. 





� Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114; Regulation 18329(c)(3)).


�  If your real estate agent does not in fact offer all of his clients use of the condominium on an equal basis, including terms of priority and duration of use, your use of the condominium would be a gift subject to the Act’s reporting requirements, gift limits and conflict of interest rules. 





� The gift limit beginning on January 1, 2009, will be $420.





