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November 18, 2008

Richard J. Rodriguez

7252 Chandler Drive

Sacramento, California 95828

Re:
Your Request for Advice

Our File No.  A-08-186
Dear Mr. Rodriguez:

This letter responds to your request for advice regarding the post-governmental restrictions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Please note that our advice is based solely on the Act.  We therefore offer no opinion on the application, if any, of other post-government employment laws such as Public Contract Code Section 10411.  Additionally, this letter should not be construed as advice on any conduct that may have already taken place.  

QUESTION

Does the one-year ban prohibiting a public official from appearing before or 

communicating with his or her former agency, for compensation, bar you from providing consulting services to the California Department of Health Care Services, an agency that was formerly called the Department of Health Services until it was split into two agencies on July 1, 2007, and for which you performed no work after the split?  
CONCLUSION

No.  The Act does not prohibit you from appearing before or communicating with employees of the California Department of Health Care Services, for compensation, because you performed no work for this agency during your last 12 months of state service. However, you are permanently prohibited from participating in any judicial, quasi-judicial or other proceeding in which you participated while a state administrative official at any state agency where you previously worked.
 

FACTS


From February 2002 through June 30, 2007, you were employed as a CEA III, Assistant Deputy Director, Prevention Services, of the California Department of Health Services (“DHS”).  On July 1, 2007, DHS split into two separate agencies.  A new agency was formed, called the Department of Public Health (“DPH”) while the name of the remaining agency, DHS, was changed to the Department of Health Care Services (“DHCS.”)  As of that date, you became a CEA IV, Deputy Director, Administration, of DPH, where you remained until you retired from state service on July 31, 2008.

Since September 5, 2008, you have worked as a private industry consultant.  You are contemplating providing services as a private consultant to DHCS.  You have not worked for DHCS at all since it became a separate agency on July 1, 2007.

ANALYSIS

Post-Governmental Employment Restrictions


Public officials who leave state service are subject to two types of post-governmental employment provisions under the Act, colloquially known as the “revolving door” prohibitions.  

One Year Ban
 
This ban prohibits a public official from appearing before or communicating with, for compensation, any agency for which he or she worked during the 12 months before leaving employment, or any officer or employee thereof, for the purpose of influencing any administrative, legislative or other specified action (including contracts).  (Section 87406, Regulation 18746.1.)  The ban applies to employees who are designated or should be designated in their former agency’s conflict-of-interest code.  As a Deputy Director of DPH, you were a designated employee.  Therefore, for one year after leaving DPH, you may not communicate with DPH, or any other state administrative agency that you worked for during your last 12 months at DPH, in an attempt to influence any transaction involving legislative or administrative action or other specified action (including contracts).
 
Section 87406 expressly provides that the prohibition is imposed for a period of one year after leaving employment and applies to any state administrative agency for which the former employee worked or represented during the 12 months before leaving office or employment.  Because you did not work for DHCS and it has been more than 12 months since you had last worked for DHS, the one-year ban does not prohibit you from appearing before or communicating with DHCS. 

Permanent Ban
 While you have not inquired regarding the permanent ban, we wish to caution you regarding its prohibitions.  The permanent ban is a lifetime ban that prohibits a public official from ever “switching sides” in a proceeding after leaving state service.  This ban prohibits a former state administrative official from advising or representing any person, other than the State of California, for compensation, in any judicial, quasi-judicial or other proceeding in which the official participated while in state service.  (Sections 87401-87402, Regulation 18741.1.) 


As an Assistant Deputy Director of DHS, (now DHCS), and as a Deputy Director of DPH, you were a state administrative official for purposes of the Act and you are, therefore, subject to the permanent ban. (Section 87400(b).)  To determine if the permanent ban applies, you would need to identify the proceedings in which you participated while employed by the state.  “Judicial, quasi-judicial or other proceeding” means any proceeding, application, request for a ruling or other determination, contract, claim, controversy, investigation, charge, accusation, arrest or other particular matter involving a specific party or parties in any court or state administrative agency . . ..”  (Section 87400(c).)


If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely, 


Scott Hallabrin


General Counsel

By:
Valentina Joyce


Counsel, Legal Division
VJ:jgl
	�  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.


�  A threshold task in applying the one-year ban is to identify the “state administrative agency” for which the employee has worked within the meaning of Section 87406.  Generally, if a department or office of a state agency controls its own budget, personnel and operations, it is considered to be a “state administrative agency” and the one-year ban extends only to that department or office.  (Corum Advice Letter, No. A-02-258).  On July 1, 2007, DHA split into two departments or agencies so that as of that date, DHCS, which became the successor agency to DHA, and DPH, the newly created agency, each controls its own budget, personnel and operations.  Hence, DHCS is not an agency for which you have worked. 





