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December 17, 2008
Jaclyn Marks
154 Day St. 

San Francisco, CA 94131

Re:
Your Request for Advice


Our File No.  A-08-190
Dear Ms. Marks:

This letter responds to your request for advice regarding the disclosure provisions of the Political Reform Act (the “Act”).

QUESTION

Are you required to disclose on your Statement of Economic Interests (Form 700) your husband’s separate property income, real property interests, and other assets such as his stock investments?
CONCLUSION


As explained below, a separate property agreement does not relieve a public official from any and all obligation to report a spouse’s income, real property interests and investment interests. 
FACTS
You are employed by the California Public Utilities Commission (“CPUC”) as a Public Utility Regulatory Analyst (“PURA) in the Energy Division.  From May 10, 2007 through December 31, 2007 you were a rotational advisor to a CPUC Commissioner, a job classification that carries with it some additional disclosure obligations.  The CPUC’s Conflict of Interest Code specifies that:  

“Where a CPUC employee holds one position for personnel purposes, but in fact performs work of another kind, the employee is subject to the disclosure categories for both positions. For example, if an employee is classified as a PURA V, but in fact is working as a Commissioner's Advisor, the employee must disclose all interests applicable to PURA V's and any additional interests that a Commissioner's Advisor must disclose. Similarly, those employees in the CEA classifications working as Commissioner Advisors should disclose all interests that a Legal Advisor or a Technical Advisor (Exempt) must disclose.”
When filling out your annual Statement of Economic Interests, you disclosed all of your income, assets and gifts, since you were employed in a “full disclosure” category while serving as a rotational advisor.  However, you were married during your time as a Commissioner’s Advisor, on August 12, 2007, and you signed a prenuptial agreement that keeps your assets separate for the first five years of the marriage.  Pursuant to this agreement, part of your husband’s separate property earnings (income) is contributed to a joint account for shared expenses.  He also has retirement accounts, investments, and real property interests that are held as separate property and are not co-mingled with your accounts or your joint account.  Because of this prenuptial separate property agreement, you did not disclose your husband’s income, business, real property or other assets.  You seek advice on your understanding of your filing duties under these circumstances.  

ANALYSIS

Sections 87300 et seq. require that every government agency adopt and promulgate a Conflict of Interest Code, which in turn requires that employees designated by the agency publically disclose such economic interests as necessary to avoid conflicts of interest that may arise in the course of their employment.  
You indicate that you were subject to “full disclosure” under your agency’s Conflict of Interest Code during the time you served as a Commissioner’s Advisor.  As a result, for the period of your service as a Commissioner’s Advisor, you were required to report on your Statement of Economic Interests (Form 700) economic interests in real property, investments, and sources of income. (Sections 87302, 87206, 87207, enclosed.)  

CPUC’s Conflict of Interest Code provides that you were subject to less extensive disclosure obligations during that part of 2007 when you were employed only as a PURA but, as we understand your question, you ask us to review the obligations, if any, that you might have had to report your economic interests in your husband’s “separate property” while you were serving as a Commissioner’s Advisor.  A separate property agreement does not eliminate all disclosure obligations in “separate property,” as we explain below.  
1. Reportable economic interests in spousal income.

We begin by considering whether you have a reportable economic interest arising out of your husband’s earnings (i.e., his income from various sources).  The Commission has long advised that a public official has a reportable economic interest in the source of a spouse’s income, once the income from that source aggregates to a total of $1,000 or more within any 12-month period.
  This is because California is a community property state where the default presumption of the law is that each spouse has equal rights in property of “the community.”  Because community property law provides that a public official has rights in the income earned by his or her spouse, the source of a spouse’s income is a source of income to the public official under the Act.  The Act’s definition of the term “income,” at Section 82030 expressly refers to community property interests in a spouse’s income, consistent with state law in this area.   

The Commission has, however, advised that for purposes of the Act an official has no community property interest in the income of his or her spouse when the couple has an effective separate property agreement.  (See the Vassey Advice Letter, 
No. A-86-201; the Morales Advice Letter, No. A-99-246(a); the Fussel Advice Letter, No. A-08-149.)  The purpose of a separate property agreement is to opt out of community property rules.  With an effective separate property agreement, an official does not receive income that is specifically reserved as the separate property of his or her spouse. 
In your case, however, a portion of your husband’s separate property income is contributed to a joint account for shared expenses.  This income cannot be classified as “separate property” when it is specifically made available for your use, and the source or sources of that income are reportable whenever the amount reasonably attributable to a given source equals or exceeds the reporting threshold within the twelve month period covered by the Form 700.  In short, you must identify and report the source or sources of any income totaling $1,000 or more that is deposited into your joint account during the reporting period covered by your Statement of Economic Interests.
     
2. Reportable economic interests in spousal investment and real estate holdings.
The term “investment” is defined at Section 82034, in pertinent part, to include: 
“[A]ny financial interest in or security issued by a business entity, including but not limited to common stock, preferred stock, rights, warrants, options, debt instruments and any partnership or other ownership interest owned directly, indirectly, or beneficially by the public official, or other filer, or his or her immediate family . . ..”
The Act thus expressly provides that an official has an economic interest in a business entity in which the official’s spouse has an investment worth $2,000 or more.
 Applying the language of this statute, we have advised that a separate property agreement does not operate to sever a public official’s economic interest in investments owned by his or her spouse.  (See, e.g., the Dillon Advice Letter, No. I-02-082 and the Fussel Advice Letter, supra, No. A-08-149.)
Section 82033 similarly states that an economic interest in real property includes interests “owned directly, indirectly or beneficially by the public official, or other filer, or his or her immediate family . . ..”   Thus under this statute you have an economic interest in any real property owned by your husband, assuming that his interest is worth $2,000 or more.  As a result, you must report on your annual Statement of Economic Interests any of your husband’s interests in real property that meet the $2,000 valuation threshold.
If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely, 


Scott Hallabrin

General Counsel

By:
Lawrence T. Woodlock

Senior Counsel, Legal Division
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Enclosures
	�  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.


� The Commission presumes an equal interest in the income of a spouse.  As a result, when an official’s spouse earns $1,000 or more from any one source during a 12-month period, the official’s “share” of that income is $500, the reporting threshold specified by the Act.





� If there is more than one source to which this income might reasonably be attributable, we can assist you in determining particular reporting obligations when we are made aware of the pertinent facts.


�  The term “immediate family” is defined at Section 82029 to mean “spouse and dependent children.”  Section 82034 establishes the reporting threshold at $2,000 in a portion of the statute not quoted above.  





