December 18, 2008
Thomas M. Francis
16198 Acorn Drive
Sonora, California 95370
RE:  Your Request for Informal Assistance
         Our File No. I-08-194
Dear Mr. Francis:

This letter is in response to your request for advice regarding the conflict of interest and revolving door provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  As your request seeks general assistance and does not provide specific information about particular proceedings or appearances, we are treating your request as one for informal assistance.
  This letter is based solely on the facts presented to us in your request.  The Commission does not act as a finder of fact when issuing advice or informal assistance.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)

Also, please note that our advice is based solely on the provisions of the Act.  We therefore offer no opinion on the application, if any, of other conflict-of-interest laws such as common law conflicts of interest, Government Code Section 1090, or Public Contract Code Section 10411.  We also offer no opinion on the applicability, if any, of your agency’s statement of incompatible activities.  We suggest that you consult with counsel for both the California Department of Forestry and Fire Protection, and San Francisco Public Utilities Commission to determine the possible application of these other laws and rules.
QUESTIONS

What restrictions would the Act’s “permanent” and “one-year” revolving door bans place upon you as a former Forester II for the California Department of Forestry and Fire Protection (“Cal Fire”)?  Specifically:

(1)  Is it a conflict of interest for you to be on paid vacation time with the State of California while also employed by the San Francisco Public Utilities Commission (SFPUC)?

(2)  Is it a conflict of interest for you to interact with Cal Fire and private foresters during Timber Harvest Plan (THP) review, or regarding other resource management issues (e.g., provide written input and attend field and office meetings)?
CONCLUSIONS

(1)  There is nothing in the Act that prohibits you from holding two public positions concurrently, although other laws outside the jurisdiction of the Commission may restrict the ability of a public official from holding two public positions simultaneously, if the duties of those positions are determined to be “incompatible.”  You are urged to check with your own agency counsel to determine if there are other laws that may be applicable in light of the facts you present.  For purposes of the Act, holding a position with Cal Fire while working for the SFPUC does not, in itself, violate the Act. 

(2)  The conflict of interest rules would no longer apply to you after you stopped working for Cal Fire.  However, for one year after you stop working at the Cal Fire, you may not represent any other person for compensation before Cal Fire.  In addition, you are prohibited from representing or aiding, advising, counseling, consulting or assisting any other person before any court or state administrative agency (or officer or employee thereof) regarding any timber harvest plan proceeding in which you participated as a designated employee.  These prohibitions are discussed below.
FACTS

At the time you submitted your request for advice you worked for Cal Fire as a Forester II.  Your duties include reviewing THPs for CEQA compliance and enforcement of the plans.  You have also been involved in fire control activities that include actual firefighting and planning vegetation management programs.  You plan to retire as of December 1, 2008, but you will be using accrued vacation through May 2009, when you will formally separate from the state.

On December 1, 2008, you will start employment with the SFPUC as a Watershed Forester.  Your duties at SFPUC include reviewing, commenting, and interacting during the review process on THPs that may affect watersheds that drain to reservoirs that provide domestic water supplies to the Bay Area (e.g., Cherry Lake, Lake Eleanor, Hetch Hetchy Reservoir.)  This could include providing written input and attending field meetings.  The field meetings may include Cal Fire and private foresters that you have worked with during your employment with Cal Fire.   You will also be attending meetings between private, federal, and state officials relating to vegetation management.  This may include working jointly to attain grants, landowner participation, and to construct fuel breaks or prescribed burns.  
ANALYSIS

I.  Conflict of Interest Rules and 
Ban Against Influencing Prospective Employment
A public official may not make, participate in making, or in any way attempt to use his or her official position to influence a governmental decision in which the official knows, or has reason to know, that he or she has a financial interest.  (Section 87100.)  In addition, Section 87407 prohibits public officials from making, participating in making, or using their official position to influence decisions affecting persons with whom they are negotiating employment, or have any arrangement concerning employment.  (Section 87407; Regulation 18747.)  However, neither of these provisions applies after you cease working for your state employer on December 1 (as discussed below).
II. Post-Employment “Revolving Door” Provisions

Public officials who have left state service are subject to post-governmental employment restrictions under the Act, colloquially known as the “revolving door” prohibitions.  The Act provides for two types of “revolving door” prohibitions.  The first is the permanent ban on switching sides and the second is the one-year ban on influencing your former employer.  
As an initial matter, we must determine when you have left office for purposes of these “revolving door” provisions.  Regulation 18741.1 provides, in pertinent part, that the permanent ban starts when “the official has permanently left state service or is on leave of absence.”  Similarly, the corresponding provision with respect to the one-year ban states that it is applicable when an official “has left his or her state office or employment, which means he or she has either permanently left state service or is on leave of absence.” (Regulation 18746.1.)


In the Coler Advice Letter, No. I-07-089, we addressed the date on which an employee has “left state service” where a state employee left her state job but remained on the payroll to “run out” leave credits.  We stated: “We believe the purposes of the Act are best served by applying the conflict-of-interest provisions while officials are engaged in public service and the post-governmental employment provisions once they no longer are.  Accordingly, once an employee is no longer engaged in the duties of his or her office, we now conclude his or her actions are subject to the Act’s post-governmental employment provisions . . ..  Accordingly, the Act’s post-governmental restrictions apply to you as soon as you are no longer authorized to perform the duties of your state job and you stop performing those duties.”
Applied to your facts, assuming you stopped working at Cal Fire as of December 1, 2008:

· The conflict of interest rules described above will no longer apply with respect to your position at Cal Fire.  Please note that since the SFPUC is also a “public agency” the conflict of interest laws would apply to you in your new position.
· All of the revolving door provisions will be triggered with respect to appearances before Cal Fire. 


The Permanent Ban on “Switching Sides:”  The first post-employment restriction under the Act is a permanent prohibition on influencing any judicial, quasi-judicial, or other proceeding in which the administrative official participated while in state service.  (Sections 87401 and 87402; Regulation 18741.1.)  In other words, a public official may not “switch sides” in a proceeding after leaving state service.  Sections 87401 and 87402 respectively provide that:
“No former state administrative official, after the termination of his or her employment or term of office, shall for compensation act as agent or attorney for, or otherwise represent, any other person (other than the State of California) before any court or state administrative agency or any officer or employee thereof by making any formal or informal appearance, or by making any oral or written communication with the intent to influence, in connection with any judicial, quasi-judicial or other proceeding if both of the following apply:

“(a) The State of California is a party or has a direct and substantial interest.

“(b) The proceeding is one in which the former state administrative official participated.”  (Section 87401.)
“No former state administrative official, after the termination of his or her employment or term of office shall for compensation aid, advise, counsel, consult or assist in representing any other person (except the State of California) in any proceeding in which the official would be prohibited from appearing under Section 87401.”  (Section 87402.)

Section 87400(c) defines “judicial, quasi-judicial, or other proceeding” as follows:
“‘Judicial, quasi-judicial or other proceeding’ means any proceeding, application, request for a ruling or other determination, contract, claim, controversy, investigation, charge, accusation, arrest or other particular matter involving a specific party or parties in any court or state administrative agency, including but not limited to, any proceeding governed by Chapter 5 (commencing with Section 11500) of Division 3 of Title 2 of the Government Code.”

An official is considered to have “participated” in a proceeding if the official took part “personally and substantially through decision, approval, disapproval, formal written recommendation, rendering advice on a substantial basis, investigation or use of confidential information as an officer or employee . . ..”  (Section 87400(d).)  

You indicate that your general responsibilities with the state included reviewing THPs for CEQA compliance and enforcement of the plans.  You were also involved in fire control activities that include actual firefighting and planning vegetation management programs.  In the past, we have advised that proceedings concerning the approval of the THPs are considered the granting of a license or permit.  (See, Huber Advice Letter, No. I-95-109.)   Sections 87401 and 87402 apply to any application, request for a ruling or other determination, involving a specific party or parties.  Thus, you are prohibited from representing any other person before any court or state administrative agency (or officer or employee thereof) or aiding, advising, counseling, consulting or assisting in representing any other person regarding any THP proceeding in which you participated as a designated employee.

Please note that the “permanent ban does not apply to a “new” proceeding even in cases where the new proceeding is related to or grows out of a prior proceeding in which the official had participated.  A “new” proceeding not subject to the permanent ban typically involves different parties, a different subject matter, or different factual issues from those considered in previous proceedings.  (Rist Advice Letter, No. A-04-187; see also Donovan Advice Letter, No. I-03-119.)
If you believe that you have participated in any process or determination affecting another party or parties that would qualify as a “proceeding” under the Act, please seek further advice.

The One-Year Ban:  Section 87406 of the Act prohibits specified officials from acting as an agent or attorney or otherwise representing, for compensation, “any other person, by making any formal or informal appearance, or by making any oral or written communication, before any state administrative agency, or officer or employee thereof,” for one-year after the official left the agency’s employment “if the appearance or communication is made for the purpose of influencing administrative or legislative action, or influencing any action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property.”  

Proceedings concerning the approval of the timber harvest plan are considered the granting of a license or permit.  (See, Huber Advice Letter, supra.)  Thus, you are prohibited from contacting your former employer for the purposes of influencing these proceedings.  Please note that Section 87406 prohibits making any formal or informal appearance, or any oral or written communication before your former public agency employer.  Thus, you may not provide input to Cal Fire for the purpose of influencing their actions for one year.  (See e.g., Harrison Advice Letter, No. A-92-289.)

Regulation 18746.1(b) provides guidance about when the prohibitions of the one-year ban will apply.  Under that regulation, an official covered by the one-year ban is prohibited from making an appearance or communication if all of the following apply:


“(1) The official has left his or her state office or employment, which means he or she has either permanently left state service or is on a leave of absence.[
]

“(2) The appearance or communication is made within 12 months after leaving state office or employment.

“(3) The public official is compensated, or promised compensation, for the appearance or communication.  However, a payment made for necessary travel, meals, and accommodations received directly in connection with voluntary services is not prohibited or limited by this section.

“(4) The appearance or communication is made on behalf of any person as an agent, attorney, or representative of that person.  An appearance or communication made by a public official solely to represent his or her personal interests, as defined in 2 Cal. Code Regs. Section 18702.4, subdivision (b)(1), is not prohibited or limited by this section.
�  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated. 





	�  Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114, Regulation 18329(c)(3), copy enclosed.)


�  The one-year period commences when an employee is no longer authorized to perform the duties of his or her state job, even if the person continues to receive compensation for accrued leave credits. (Regulation 18746.1(b)(1); Coler Advice Letter, I-07-089.)





