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February 13, 2009
Leo Winternitz
1430 Gary Way
Carmichael, California 95608
Re:
Your Request for Informal Assistance 

Our File No.  I-08-201
Dear Mr. Winternitz:

This letter responds to your request for advice on the Political Reform Act’s (the “Act”)
 post-employment provisions.  Because your request is general in nature and does not involve a specific proceeding pending before the agency in which you served, we must treat your request as one for informal assistance.
 In addition, our advice is based on the facts presented.  The Fair Political Practices Commission (the “Commission”) does not act as a finder of fact when it issues assistance.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Opp. 71.)
FACTS

You are acting Chief Deputy Director of the California Bay Delta Authority, an agency under the California Natural Resources Agency.  The Authority was established to provide oversight and coordination to the CALFED Bay-Delta Program.  Your current responsibilities include serving directly, and as your Director’s alternate, on several proceedings and steering committees, including one called the Bay-Delta Conservation Plan (BDCP).  BDCP’s purpose is to provide for the conservation of at risk species in the Delta and improve the reliability of the water supply system within a stable regulatory framework.  The process is being conducted consistent with state and federal laws that encourage the development of broad habitat conservation plans that protect natural communities in exchange for regulatory assurances.  The process is being led by the California Natural Resources Agency, but the actual plan that may be ultimately approved by the state and federal fishery agencies in return for regulatory coverage is being developed by a diverse steering committee made up of water agencies and Mirant Delta,
 who divert or benefit from water diverted from the Delta, the State and federal fishery agencies, environmental organizations—including The Nature Conservancy—and other interested stakeholders. 
During our telephone conversation of Friday, January 16, 2009, you explained that a “steering committee” that you may be interested in working on engages in activities with The Nature Conservancy, such as making decisions on how to move forward with the Bay Delta Conservation Plan, scheduling, prioritizing actions, and making other policy decisions.  Workgroups, on the other hand, are formed by steering committees, and the members use their experience and knowledge to make recommendations to steering committees. 

You are retiring on January 31, 2009, and have accepted employment with the Nature Conservancy starting February 2, 2009.  You have asked how the Act’s revolving door provisions will apply to you in your new position with the Nature Conservancy and whether or not you would be prohibited from being a member of entities such as the steering committee described above, work groups, or related advisory committees.  
ANALYSIS

The Act has three main post-employment restrictions, generally known as the “revolving door” provisions:

(1) Prohibition on negotiating prospective employment (Section 87407).
(2) A “one-year ban” prohibiting a former state employee from communicating with his or her former agency to influence the agency’s administrative or legislative action (Section 87406); and
(3) A “permanent ban” barring a former state employee from “switching sides” and participating in any specific proceeding between two parties that the employee worked on while in state service (Sections 87400-87405).
Your questions focus on the restrictions on communicating with your former agency.  Because you have already accepted employment with the Nature Conservancy, and we cannot advise on any past conduct, we do not discuss the prohibition on negotiating prospective employment. 
As a former acting Chief Deputy Director of the California Bay Delta Authority, the Act’s revolving door provisions apply to you.  These laws do not prohibit you from accepting employment with any particular private entity.  Instead, they limit your activities once you leave state service.
The “one-year ban” deals with rules of general application whereas the proceedings covered by the “permanent ban” involve the rights and duties of specific parties.  Generally, the type of entity you participate on (i.e. work group, steering committee, or advisory committee) is not the question examined, but rather the type of activity engaged in while participating in such entities. 

Post-Governmental Employment Provisions
One-Year Ban – The “one-year ban” prohibits a former state employee from appearing before or communicating with, for compensation, his or her former agency for the purpose of influencing any administrative or legislative actions or any discretionary act involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property.  (See Section 87406; Regulation 18746.1.)

The one-year ban applies to any employee of a state administrative agency who holds a position that is designated or should be designated in the agency’s conflict-of-interest code.  (Section 87406(d)(1); Regulation 18746.1(a)(2).)
  The ban applies for 12 months from the date the employee leaves state office or employment, which is defined as the date the employee permanently leaves state service or takes a leave of absence.  (Regulation 18746.1(b)(1) and (2).)  

While in effect, the one-year ban applies only when a former employee or official is being compensated for his or her appearances or communications before his or her former agency on behalf of any person as an agent, attorney, or representative of that person.  (Regulation 18746.1(b)(3) and (4).)  

In contrast to the permanent ban, which only applies to “judicial or quasi-judicial” proceedings, the one-year ban applies to “any appearance or communication made for the purpose of influencing administrative or legislative action or influencing any action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property.”  (Regulation 18746.1(b)(5).)  An appearance or communication is for the “purpose of influencing” if it is made for the “principal purpose of supporting, promoting, influencing, modifying, opposing, delaying, or advancing the action or proceeding.”  (Regulation 18746.2.)  An appearance or communication includes, but is not limited to, conversing by telephone or in person, corresponding in writing or by electronic transmission, attending a meeting, and delivering or sending any communication.  (Id.)   


Finally, appearances and communications are prohibited only if they are before a state agency that the public official worked for or represented or a state agency “which budget, personnel, and other operations” are subject to the control of a state agency the public official worked for or represented.  (Regulation 18746.1(b)(6).)


However, not all communications are prohibited by the one-year ban.  Appearances or communications before a former state agency employer, made as part of “services performed to administer, implement, or fulfill the requirements of an existing permit, license, grant, contract, or sale agreement may be excluded from the [one-year] prohibitions . . . provided the services do not involve the issuance, amendment, awarding, or revocation of any of these actions or proceedings.”  (Regulation 18746.1(b)(5)(A); Quiring Advice Letter, No. A-03-272; Hanan Advice Letter, No. I-00-209.)


Additionally, Regulation 18746.2(b)(1)-(4) provides that appearances or communications are not restricted under the one-year ban, if an individual: 

“(1) Participates as a panelist or formal speaker at a conference or similar public event for educational purposes or to disseminate research and the subject matter does not pertain to a specific action or proceeding;

“(2) Attends a general informational meeting, seminar, or similar event;

“(3) Requests information concerning any matter of public record; or


“(4) Communicates with the press.”

We have also advised that a former agency official may, without violating the one-year ban, draft proposals on a client’s behalf to be submitted to the agency so long as the former employee is not identified in connection with the client’s efforts to influence administrative action. (Cook Advice Letter, No. A-95-321; Harrison Advice Letter, No. A-92-289.)  Similarly, a former agency official may use his or her expertise to advise clients on the procedural requirements, plans, or policies of the official’s former agency so long as the employee is not identified with the employer’s efforts to influence the agency.  (Perry Advice Letter, No. A-94-004.)
From the facts provided, it appears you were a designated employee of the California Bay Delta Authority.  Therefore, although you would not be prohibited from working on the Nature Conservancy you would be prohibited from making appearances before or communications with the California Bay Delta Authority on behalf of The Nature Conservancy for a one-year period if made for the purpose of influencing administrative or legislative action or influencing any action involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property.  

You have not, however, presented any facts relating to a specific appearance before or communication with the California Bay Delta Authority in representation of the Nature Conservancy or the type of action to which the appearance or communication relates.  If you need further assistance relating to a specific appearance or communication, you should seek further advice providing all relevant facts of a specific communication.  

Permanent Ban – The “permanent ban” prohibits a former state employee from “switching sides” and participating, for compensation, in any specific proceeding involving the State of California or assisting others in the proceeding if the proceeding is one in which the former state employee participated while employed by the state.  (See Sections 87401-87402; Regulation 18741.1.) 
The permanent ban is a lifetime ban and applies to any judicial, quasi-judicial, or other proceeding in which you participated while you served as a state administrative official.  “‘Judicial, quasi-judicial or other proceeding’ means any proceeding, application, request for a ruling or other determination, contract, claim, controversy, investigation, charge, accusation, arrest or other particular matter involving a specific party or parties in any court or state administrative agency . . ..”  (Section 87400(c).)  Additionally, an official is considered to have “participated” in a proceeding if he or she took part in the proceeding “personally, and substantially through decision, approval, disapproval, formal written recommendation, rendering advice on a substantial basis, investigation, or use of confidential information . . ..”  (Section 87400(d).)

“The permanent ban does not apply to a ‘new’ proceeding even generally in cases where the new proceeding is related to or grows out of a prior proceeding in which the official had participated.  A ‘new’ proceeding not subject to the permanent ban typically involves different parties, a different subject matter, or different factual issues from those considered in previous proceedings.”  (Rist Advice Letter, No. A-04-187; also see Donovan Advice Letter, No. I-03-119.)  New contracts with the employee’s former agency in which the former employee did not participate are considered new proceedings.  (Leslie Advice Letter, No. I-89-649.)  A new contract is one that is based on new consideration and new terms, even if it involves the same parties.  (Ferber Advice Letter, No. I-99-104; Anderson Advice Letter, No. A-98-159.)  In addition, the application, drafting, and awarding of a contract, license, or approval is considered to be a proceeding separate from the monitoring and performance of the contract, license, or approval.  (Anderson, supra; Blonien Advice Letter, No. A-89-463.)
While we have detailed the general provisions of the permanent ban for your review, you have not provided any information as to your participation in any particular proceeding while employed with the California Bay Delta Authority that may affect your ability to engage in any of the conduct listed herein.  To apply the permanent ban to your situation, you need to determine if any of the actions in which you may engage on behalf of your new employer involve a proceeding in which you participated while employed at the California Bay Delta Authority.  (Regulation 18741.1(a)(4).)  If you need additional assistance relating to a specific proceeding in which you previously participated, you should seek further advice providing all relevant facts.     
If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely, 


Scott Hallabrin

General Counsel

By:
Sukhi K. Brar

Counsel, Legal Division
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	�  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated. 


	�  Please note that informal assistance does not provide the requestor with immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114; Regulation 18329(c)(3), enclosed.)   


�  Mirant Delta, LLC owns and operates the Pittsburg Power Plant an electric power generating facility located at West Pittsburg, California. (www.calhealth.org/groups/hazmat/facilities/mirant_delta_pittsburg.php).


�  A governmental employee should be designated in his or her agency’s conflict-of-interest code if the employee makes or participates in making governmental decisions that have a reasonably foreseeable material effect on any financial interest.  (Section 87302.)  





