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January 5, 2008

Trent Benedetti

Benedetti & Associates

2151 S. College Drive, Suite 101

Santa Maria, California 93455-1304

Re:
Your Request for Advice


Our File No.  A-08-204
Dear Mr. Benedetti:

This letter responds to your request for advice regarding the campaign committee provisions of the Political Reform Act (the “Act”).

QUESTIONS
1.  May a terminated local primarily formed ballot measure committee be 

reopened to raise funds to pay outstanding debts that were mistakenly reported as forgiven debts? 
2.  May funds remaining from a subsequent campaign for a similar ballot 

measure be used to pay a portion of the outstanding debt of the terminated committee?

CONCLUSIONS


1.  Yes.  The terminated committee may file an amended Statement of Organization to reopen the committee and an amended Recipient Committee Campaign Statement to reflect the recharacterization of "forgiven debts" as "outstanding debts."   Also, the Act does not prohibit the reopening of a local ballot measure committee or raising funds to retire its outstanding debt.

2.  Yes.  The new committee may contribute funds to the reopened 

committee because the payment is reasonably related to a political, legislative, or governmental purpose of the new committee.
FACTS


You are the treasurer for two local primarily formed ballot measure committees.  The “Yes on Measure D” committee was formed as a primarily formed ballot measure committee to support extension of the Santa Barbara County special district sales tax.  This ballot measure was defeated in the November 2006 election.  Prior to termination of the committee, you filed a Form 460 indicating that the committee had $38,106.33 of forgiven debts.  In our telephone conversation of December 9, 2008, you explained that you believed you had to report the debts as forgiven in order to terminate the committee; and only later did you learn that characterizing the debts as forgiven was incorrect.  You stated that the committee’s creditors did not agree to forgive the debts.  Instead, you simply assumed that because there was no money to pay these debts, they should be treated as “forgiven.”  You would like to amend the filings to re-characterize the debts as outstanding debts and reopen the committee to raise funds to pay off the debts.  


The “Yes on Measure A” committee is a primarily formed ballot measure committee formed to support a similar ballot measure to extend Santa Barbara County special district sales tax.  Measure A was passed in the November 2008 General Election.  The “Yes on Measure A” committee has approximately $18,000 of remaining cash it would like to use to pay part of the outstanding debts of the “Yes on Measure D” committee.  
ANALYSIS

Question 1.  The first part of this question pertains to the rules relating to whether a filer may amend information reported on already-filed campaign statements.  Section 81004.5 allows amendments of statements filed pursuant to the Act.  While the Act, and letters construing the Act, contain special rules for candidate committees to reverse an action (Regulation 18404 and 18404.1; Campbell Advice Letter, No. A-04-153,) no similar provisions set forth procedures to follow in the case of local ballot measure committees.  In the Campbell Advice Letter, supra, we stated that local committees are not subject to all of the termination requirements of the Act and that a committee could re-characterize forgiven debt as outstanding debt where the filer believed that in order to terminate the committee, debts had to be reported as forgiven.  With no express prohibition in the Act, and the permission granted in the Campbell letter to file such an amendment, we conclude that the “Yes on Measure D” committee may amend its campaign forms to re-characterize and correct the designation of forgiven debts as outstanding debts.

The second part of this question asks whether the “Yes on Ballot Measure D” committee may be reopened to raise funds to pay off the outstanding debts.  Regulation 18404.1(k) provides a specific procedure for reopening terminated candidate controlled committees organized for elective state office.  No similar provision prescribes procedures for reopening local ballot measure committees, but we must conclude that the Act does not preclude the reopening of the “Yes on Ballot Measure D” committee.  Please be mindful, however, that other laws, including local ordinances or other state legislation or regulations outside the Act, may regulate this activity.  

Question 2.   Your second question concerns a local ballot measure committee’s use of campaign funds remaining after the election is over.  While the Act contains provisions governing a candidate’s surplus funds following an election (Section 89519), it does not have specific provisions governing a ballot measure committee’s leftover funds following an election.  Therefore, the Act’s general provisions on the permissible use of campaign funds, Sections 89511-89518, apply to a local ballot measure committee’s use of funds following an election. (Pirayou Advice Letter, No. A-08-143.)
Under the Act, a non-candidate controlled committee’s expenditure of funds must be “reasonably related to a political, legislative, or governmental purpose of the committee.” (Section 89512.5.)  This provision has been broadly construed to permit a to permit a committee that was unsuccessful in passing a measure intended to increase a city’s hotel tax for expansion of the city’s convention center to donate its remaining funds to the city’s Visitor and for education efforts relating to a new hotel tax and the importance of expanding the convention center. (Pirayou Advice Letter, supra.)  Further, we have permitted a committee whose purpose was passage of school district general obligation bonds to help build a middle school to spend its remaining funds to hold a thank you luncheon/dinner and to donate funds to schools to buy overhead projectors, cameras and computers.  (Enserro Advice Letter, No. A-97-136.)  

In at least two instances we have permitted a ballot measure committee to transfer funds to another ballot measure committee where the common purposes of the two committees were more tenuous than in the cases cited above.  In one case, a primarily formed committee to support passage of a measure dealing with airport security and traffic relief was permitted to contribute funds to a primarily formed committee to pass a measure for a parcel tax to fund city library operations on the rationale that voter outreach for both ballot measures emphasized the importance of making the city “a better city.” (Pirayou Advice Letter, No. 04-221.)  Similarly, in the Bailey Advice Letter, No. A-96-309, a local ballot measure committee was allowed to transfer funds to another local ballot measure committee where the purpose of both measures was the overall betterment of the city.  

In applying this historically broad construction of the rule of Section 89512.5(a), requiring that a committee’s expenditure of funds must be “reasonably related to a political, legislative, or governmental purpose” of the committee, we conclude that the leftover funds of the Measure A committee may be contributed to the reopened Measure D committee.  The Measure D committee supported a ballot measure that was similar to the ballot measure supported by Measure A in a subsequent election.  On that basis, we think the expenditure of funds by the Measure A committee for this purpose is for a political purpose reasonably related to the functions of that committee. 

Finally, we bring to your attention Elections Code 18680, which imposes certain duties on those individuals who are entrusted with funds for promotion or defeat of ballot measures.  Section 89522 of the Act states that “[this] chapter shall not be construed to permit an expenditure of campaign funds prohibited by Section 18680 of the Elections Code.”   We cannot render advice with respect to interpretation of the Elections Code. (Bauer Advice Letter, No. A-08-077; Enserro Advice Letter, supra.)    


If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely, 


Scott Hallabrin


General Counsel

By:
Valentina Joyce


Counsel, Legal Division
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	�  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.





