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January 20, 2009
Kevin P. Bundy
Shute, Mihaly & Weinberger LLP
396 Hayes Street
San Francisco, California 94102
Re:
Your Request for Advice


Our File No.  A-08-209
Dear Mr. Bundy:

This letter responds to your request for advice regarding the campaign committee provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Please note that we only advise on provisions of the Act.  Therefore, we offer no opinion on the application, if any, of Elections Code Section 18680 or any other law outside the Act to your questions.
QUESTIONS
May a general purpose county ballot measure committee organized to support land use measures in Napa County use its leftover campaign funds to support state legislation that would provide additional protection for Napa County agricultural land by:

(i) Paying for professional services, including legal research, related to the 
drafting of the legislation;

(ii)  Spending the funds to hire a lobbyist to seek sponsors and advocates for any such legislation;
(iii) Donating the funds to another committee or non-profit organization for the purpose of drafting and seeking votes for state legislation if the answers to (i) and (ii) above are no?

CONCLUSIONS


Yes.  The committee may use excess contributions from its campaign in support of a Napa County land use measure to pay for professional services related to drafting legislation that would provide additional protection for Napa County agricultural land use and to hire a lobbyist to seek sponsors and advocates for such legislation because the payments would be reasonably related to a political, legislative, or governmental purpose of the committee.
FACTS


You represent the Committee to Save Measure D, a general purpose county ballot measure committee (the “Committee”), whose purpose is to support land use measures in Napa County.  The Committee has authorized you to request advice as to the permissible uses of its leftover funds from a campaign to support Measure P, a ballot measure that was passed in the November 2008 general election.  The Committee is now exploring the possibility of seeking state legislation that would provide additional protection for Napa County agricultural land.  The Committee would like to spend its remaining funds on professional services, including legal research, related to the drafting of this legislation and to hire a lobbyist to seek sponsors for, and advocates for, the legislation.  You ask, if the Committee may not directly expend remaining campaign funds for either of the aforementioned purposes, whether the Committee may donate these funds to another committee or a non-profit organization for the purpose of drafting and lobbying for the legislation.
ANALYSIS

While the Act contains provisions governing a candidate’s surplus funds following an election or leaving office (Section 89519), it does not have specific provisions governing a ballot measure committee’s leftover funds following an election.  Therefore, the Act’s general provisions on the permissible use of campaign funds, Sections 89511-89518, apply to a local ballot measure committee’s use of funds following an election. (Pirayou Advice Letter, No. A-08-143.)
Under the Act, a non-candidate controlled committee’s expenditure of funds must be “reasonably related to a political, legislative, or governmental purpose of the committee.” (Section 89512.5.)  

Because one of the purposes of the Committee is to support land use measures that promote preservation of agricultural land in Napa County, and the proposed legislation would provide additional protection for Napa County agricultural land, we conclude that the use of leftover funds to support this legislation is reasonably related to a political, legislative, or governmental purpose of the Committee.  (See Paquette Advice Letter, No. I-06-208.)
Also, we bring to your attention Elections Code 18680, which imposes certain duties on those individuals who are entrusted with funds for promotion or defeat of ballot measures.  
Section 89522 of the Act states that “[this] chapter shall not be construed to permit an expenditure of campaign funds prohibited by Section 18680 of the Elections Code.”  We cannot render advice with respect to interpretation of the Elections Code. (Bauer Advice Letter, No. A-08-077; Enserro Advice Letter,  No. A-97-136.)  
If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely, 


Scott Hallabrin


General Counsel

By:
Valentina Joyce


Counsel, Legal Division
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	�  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.





