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January 12, 2009
Mary Jackson
Councilmember-Elect

City of Turlock

1129 La Sombra

Turlock, CA 95380
RE:
Your Request for Advice

Our File No. A-08-212
Dear Ms. Jackson:

This letter is in response to your request for advice regarding the conflict-of-interest provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Nothing in this letter should be construed to evaluate any conduct that may have already taken place, and any conclusions contained in this letter apply only to prospective actions.
  The Fair Political Practices Commission (the “Commission”) does not act as the finder of fact when it renders advice.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)  Also, please note that our advice is based solely on the provisions of the Act.  We offer no opinion on the application, if any, of other bodies of law such as common law conflicts of interest, or Government Code Section 1090.  You have been advised by your agency counsel that you may have a common law conflict of interest.  However as mentioned, we do not address common law conflicts of interests in this letter because we may only advise with respect to conflict of interests that are covered by the Act.  
QUESTION

Are you prohibited under the Act from participating in a governmental decision concerning a conditional use permit appeal regarding a new piano bar, when the attorney representing the business owner who is seeking to open the piano bar was a volunteer for your campaign for city council and made a $500 contribution to your campaign?
CONCLUSION

No.  You are not prohibited by the Act from participating in a governmental decision regarding the conditional use permit.
FACTS


You are a recently elected Turlock City Councilmember.  On January 13, 2009, an appeal will be considered by the Turlock City Council for the denial of a conditional use permit for a new piano bar in downtown Turlock.  The attorney who represents the business owner of the new bar was a volunteer for your campaign for city council.  In our telephone conversation of December 31, 2008, you stated that you received a campaign contribution of $500 from this former campaign volunteer.  You have no other financial connection to the attorney/volunteer or to the business owner.  You ask whether or not you are prohibited by the Act from participating in the decision.  
ANALYSIS
Contributions to Public Officials
Your question involves potential conflicts of interest created by receipt of a contribution from an attorney representing an applicant before the city council.  This question potentially implicates two different provisions of the Act.  First, Section 84308 addresses the issue of when a contribution may result in an obligation for an officer to disqualify from a decision.  Subsection (c) states the following:
Prior to rendering any decision in a proceeding involving a license, permit or other entitlement for use pending before any agency, each officer of the agency who received a contribution within the preceding 12 months in an amount of more than two hundred fifty dollars ($250) from a party or from any participant shall disclose that fact on the record of the proceeding.  No officer of an agency shall make, participate in making or in any way attempt to use his or her official position to influence the decision in a proceeding involving a license, permit, or other entitlement for use pending before the agency if the officer has willfully or knowingly received a contribution in an amount of more than two hundred fifty ($250) within the preceding 12 months from a party or his or her agent, or from any participant, or his or her agent if the officer knows or has reason to know that the participant has a financial interest in the decision, as that term is described with respect to public officials in Article 1 (commencing with Section 87100) of Chapter 7.
However, subsection (a)(3) of Section 84308 states that the term “agency” as used in Section 84308, does not include local governmental agencies whose members are directly elected by the voters and who are voting as a member of the agency to which they were directly elected.  Therefore, because your position as a Turlock City Councilmember is part of a local governmental agency, you were directly elected to the position, and you would be acting in that position when voting on the conditional use permit for the piano bar, you are not prohibited by Section 84308 from participating in decisions involving the piano bar even though one of your contributors now represents the owners of that business in matters before your agency. 
Conflict of Interest

The Act’s conflict-of-interest provisions ensure that public officials will perform their duties in an impartial manner, free from bias caused by their own financial interests or the financial interest of persons who have supported them. (Section 81001(b).) Specifically, Section 87100 prohibits any public official from making, participating in making, or otherwise using his or her official position to influence a governmental decision in which the official has a financial interest.
A public official has a “financial interest” in a governmental decision, within the meaning of the Act, when it is “reasonably foreseeable” that the governmental decision will have a material financial effect on one or more of the public official’s economic interests.  (Section 87103; Regulation 18700(a).)  In order to determine whether a public official has a disqualifying conflict of interest in a given governmental decision, the Commission has adopted an eight-step analytical framework.  (Regulation 18700(b)(1)-(8).)  The general rule, however, is that a conflict of interest exists whenever a public official makes a governmental decision that has a reasonably foreseeable material financial effect on one or more of his or her financial interests.  (Section 87103.)
 

You acknowledge that you are a public official as a member of the City Council of Turlock.  You ask specifically, whether you may “make” a decision.  A public official “makes a governmental decision” when the official, acting within the purview of his or her office or position, votes on a matter, obligates or commits his or her agency to any course of action, or enters into any contractual agreement on behalf of his or her agency.  (Regulation 18702.1.)  As a Turlock City Councilmember you will be making a governmental decision if you vote in the decision regarding the conditional use permit appeal.
Your question is whether the campaign contribution might be an “economic interest” that may trigger a conflict of interest under the Act.  A public official has a “financial interest” in a governmental decision if it is reasonably foreseeable that the decision will have a material financial effect, distinguishable from its effect on the public generally, on the official, a member of his or her immediate family, or on any one of five enumerated economic interests.  (Section 87103; Regulations 18703-18703.5.)  The applicable economic interests include: 

· An economic interest in a business entity in which he or she has a direct or 
indirect investment of $2,000 or more (Section 87103(a); Regulation 
18703.1(a)), or in which he or she is a director, officer, partner, trustee, 
employee, or holds any position of management (Section 87103(d); 
Regulation 18703.1(b));
· An economic interest in real property in which he or she has a direct or 
Indirect interest of $2,000 or more (Section 87103(b); Regulation 
18703.2);
· An economic interest in any source of income, including promised 
income, which aggregates to $500 or more within 12 months prior to the 
decision (Section 87103(c); Regulation 18703.3);
· An economic interest in any source of gifts to him or her if the gifts 
aggregate to $420 or more within 12 months prior to the decision (Section 
87103(e); Regulation 18703.4);
· A public official has an economic interest in his or her personal expenses, 
income, assets, or liabilities, as well as those of his or her immediate 
family.  This is also knows as the “personal financial effects” rule. 
(Section 87103; Regulation 18703.5.)
Section 84308, discussed above, is unique among the Act’s provisions insofar as it identifies a campaign contribution as a basis for a disqualifying conflict of interest.  In all other respects, however, the Act does not treat campaign contributions as a potential basis for a conflict of interest, either as “income” or as “gifts” to public officials. (See definitions in Sections 82030(b)(1) and 82028(b)(4); See also Morrison Advice Letter, No. A-05-244.)  From the facts you disclosed it does not appear that you have any of the economic interests described above.  Therefore, we end our analysis of conflict of interest with regard to your economic interests at this point. 
If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely, 


Scott Hallabrin

General Counsel


By:  Sukhi K. Brar

 Counsel, Legal Division
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Enclosure

� The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.





	�  The Commission does not advise with respect to past conduct.  (Regulation 18329(b)(8)(A), copy enclosed.)





