February 10, 2009
Ms. Bianca Pirayou
Pirayou Law Offices

6950 Almaden Expressway, No. 125

San Jose, California 95120
Re:
Your Request for Advice


Our File No.  A-08-213
Dear Ms. Pirayou:

This letter responds to your request for advice regarding the campaign provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  You serve as legal counsel to the South Bay AFL-CIO Labor Council (“SBLC”) and its sponsored committee, the South Bay AFL-CIO Labor Council Committee on Political Education (“COPE”) and you are authorized to seek a formal opinion on their behalf.  
QUESTION


If SBLC pays for the purchase of computer auto-dialing equipment and a software program for its sponsored committee COPE to use contacting voters in future elections, would the payment for this expenditure be characterized as payment for the “establishment and administration” of its sponsored committee under Regulation 18215(c)(16)?

CONCLUSION


No, we conclude that the purchase of $8,400 in computer equipment and $15,300 for a software program for COPE to use in future elections contacting voters via telephone for voter registration activities, get-out-the-vote activities, and in support of or opposition to various candidates and ballot measures, does not fall within the limited  exception to the definition of contribution contained in Regulation 18215(c)(16) for a sponsor’s payment of administrative overhead of its sponsored committee.  

FACTS


COPE is a sponsored committee of SBLC pursuant to Section 82048.7.  COPE is planning on purchasing auto-dialing equipment for use in future election activities.  The purchase consists of 25 computers totaling approximately $8,400 and a software program totaling approximately $15,300.  The new computer equipment and software will be used in numerous future elections to contact voters via telephone for voter registration activities, get-out-the-vote activities, and in support of or opposition to various candidates and ballot measures.  The expected useful life of the equipment and software is approximately five or more years.  
ANALYSIS


Under the Act, a sponsored committee is a committee, other than a controlled committee, that has a sponsoring organization.  (Section 82048.7(a) and Regulation 18419(a)(1).)  A sponsoring organization is an entity, such as a business entity, or an organization, such as a trade association or labor organization, that does one of the following:  

(1)  provides 80 percent or  more of the contributions received by the committee, either directly or from the entity or organization’s members, officers, employees, or shareholders; 

(2)  collects contributions for the committee through payroll deductions or dues;  

(3)  provides all or nearly all the administrative services for the committee; 

(4)  or sets the policies for soliciting contributions or making expenditures of committee funds.  (Section 82048.7 and Regulation 18419.)  

Your question pertains to the sponsoring organization SBLC and its sponsored committee COPE.    
The Act defines a “contribution” as “a payment, a forgiveness of a loan, a payment of a loan by a third party, or an enforceable promise to make a payment except to the extent that full and adequate consideration is received, unless it is clear from the surrounding circumstances that it is not made for political purposes.”  (Section 82015.)  


Regulation 18215 further defines the term “contribution” as follows:

   “(a)  A contribution is any payment made for political purposes for which full and adequate consideration is not made to the donor.  A payment is made for political purposes if it is:

   (1) For the purpose of influencing or attempting to influence the action of the voters for or against the nomination or election of a candidate or candidates, or the qualification or passage of any measure; or

   (2)  Received by or made at the behest of the following or any agent thereof:

   (A)  A candidate;

   (B)  A controlled committee;

   (C)  An official committee of a political party, including a state central committee, county central committee, assembly district committee or any subcommittee of such committee; or

   (D)  An organization formed or existing primarily for political purposes, including, but not limited to, a political action committee established by any membership organization, labor union or corporation . . ..”  (Emphasis added.)

Regulation 18215(c) lists sixteen exceptions to the definition of contribution, the last of which applies to a payment made by a sponsoring organization for the establishment and administration of a sponsored committee.  The administrative overhead exception states that the term “contribution” does not include:
   “A payment by a sponsoring organization for the establishment and administration of a sponsored committee, provided such payments are reported.  Any monetary payment made under this subdivision to the sponsored committee shall be made by separate instrument.  A ‘sponsoring organization’ may be any person (see Gov’t Code § 82047) except a candidate or other individual (see Govt Code § 82048.7).  ‘Establishment and administration’ means the cost of office space, phones, salaries, utilities, supplies, legal and accounting fees, and other expenses incurred in setting up and running a sponsored committee.”  (Regulation 18215(c)(16).)  


Under Regulation 18215(c)(16), payments by a sponsoring organization for the establishment and administration of a sponsored committee are not considered contributions, but must still be disclosed in public reports.
  

The Commission adopted the exception for a sponsored committee’s administrative overhead following the passage of Proposition 208 in 1996.  The regulation was challenged and upheld in the case Californians for Political Reform Foundation v. Fair Political Practices Com. (1998) 61 Cal.App.4th 472.  

The court discusses the history and purpose of the exception as follows:

     “After the passage of Proposition 208, the Commission reconsidered the Act and its implementing regulations.  Of particular concern were the limits imposed by Proposition 208 on contributions to PAC’s.  The Commission recognized that as a result of its existing regulations, a PAC that relied on its sponsoring organization to assume overhead and administrative expenses was now faced with the prospect of a $500 annual limit on the amount the sponsoring organization could provide for such expenses.  If the cash and in-kind services provided by a sponsor for the administrative overhead of its sponsored PAC were deemed ‘made for political purposes’ (§ 82015) within the meaning of the Act, as the existing regulations provided, the contribution limits of Proposition 208 would effectively prohibit a sponsor from paying for all or even most of the overhead for its sponsored PAC.  
   Realizing that most small and intermediate size PAC’s would cease to exist were they limited to no more than $500 per calendar year from their sponsoring organization, and that it would be all but impossible for an organization to sponsor a new PAC if the seed money required to do so were counted against the same $500 cap, Commission staff proposed an emergency regulation to ‘undo’ the regulatory classification of administrative support as a ‘contribution.’  The Commission proposed an amendment to Regs. section 18215 to exclude payments for administrative expenses from the definition of ‘contribution.’”  (Californians for Political Reform Foundation v. Fair Political Practices Com., supra, 61 Cal.App.4th 472, 478.)   
The court found that “[i]n order to effectuate the purposes of the Act as amended by Proposition 208, the Commission determined that the cash and in-kind services provided by a sponsoring organization to establish and administer its PAC are not payments for political purposes, and thus not contributions subject to the $500    limitation . . ..”  Id. at 483.  The court concluded that, in its view, the emergency regulation was a reasonable construction of the statute and that the Commission’s interpretation was entitled to deference.  “‘[B]ecause of the agency’s expertise, its view of a statute or regulation it enforces is entitled to great weight unless clearly erroneous or unauthorized.’  [citations omitted].”  Id. at 484.   
As the court’s discussion of Regulation 18215(c)(16) illustrates, the purpose of the administrative overhead exception is to permit a sponsor to pay certain basic expenses for the establishment and administrative overhead of their sponsored PAC.  But the scope of the exception does not extend to permit the sponsoring organization to underwrite the costs of the sponsored committee’s political activities.  These costs are instead paid from funds of the sponsored committee comprised of contributions from member dues, association dues or contributions from management or employees.
The question you pose is whether the purchase of $8,400 in computer equipment and $15,300 in software to be used by COPE in numerous future elections to contact voters via telephone for voter registration activities, get-out-the-vote activities, and in support of or opposition to various candidates and ballot measures, falls within the exception for a sponsoring organization’s “establishment and administration” of a sponsored committee under Section 18215(c)(16).  
Your question does not involve the issue of how the costs of phone-banking are  allocated or reported as contributions to particular candidates or measures.
  Your question is in effect, whether the sponsoring organization, SBLC, may pay the $23,700 for the computer equipment and software program for COPE under an exception to the definition of contribution, or whether the sponsored committee, COPE, will pay for the computer equipment and software to contact voters.  Presuming COPE is involved in state candidate elections, the $6,500 limit of Section 85303(a) applies to contributions received by the committee.


Regulation 18215(c)(16) provides that “establishment and administration” means the cost of office space, phones, salaries, utilities, supplies, legal and accounting fees, and other expenses incurred in setting up and running a sponsored committee.  
Under this exception, we have advised a union that the ongoing legal and accounting fees incurred in running its sponsored committee were considered part of the administrative overhead of the sponsored committee.  (Sheh Advice Letter, No. A-04-048; and Lynch Advice Letter, No. I-98-323.)  In Sheh, the Laborers International Union of North America, Local Union 300, AFL-CIO, paid the costs of preparation, mailing and electronic filing of its sponsored committee’s campaign finance statement, and also paid for legal expenses assisting the sponsored committee with audits by the Franchise Tax Board or with seeking written advice on behalf of the committee from the Commission.  In the Lynch Advice Letter, No. I-98-323, we advised that a sponsored committee’s ongoing legal and accounting fees may be reported by the sponsored committee on the date the monthly invoice is paid.  In addition, in the McConnell Advice Letter, No. A-01-245, we advised that the Sonoma County Alliance Political Action Committee (PAC) could reimburse its sponsoring organization for certain expenses made on its behalf, specifically for the use of office space and equipment, postage, and photocopying services provided to the PAC.
   

The computer equipment and software you describe are to be used in future elections over the next five years to contact voters via telephone for voter registration activities, get-out-the-vote activities, and in support of or opposition to various candidates and ballot measures, presumably including state candidates.  It is not for use in COPE’s administrative or compliance activities, it is purely for COPE’s political activities, for voter contact and the support of and opposition to candidates and measures. Accordingly, we conclude that the purchase of the auto-dialing computer equipment and software about which you inquire does not fall within the limited exception to the definition of contribution contained in Regulation 18215(c)(16) for a sponsor’s payment of costs of “establishment and administration” of its sponsored committee.     
If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely, 


Scott Hallabrin

General Counsel

By:
Hyla P. Wagner

Senior Counsel, Legal Division
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	�  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.


�  These payments may be reported by a sponsored committee as memo entries on Schedule C (Nonmonetary Contributions Received) of its campaign disclosure reports.  The amount paid by the sponsor during the reporting period is disclosed in the “Description of Payment” column Schedule C, with zeroes in the “Amount” columns.  





�  This issue is addressed in Commission regulations and campaign manuals, which provide that the fair market value of the use of the phones should be calculated to determine the amount reported as a nonmonetary contribution when businesses or other entities allow a committee to use their phones to call prospective voters.  One method to determine the fair market value is to contact organizations that provide phone banks as a business.  (See e.g., Pessner Advice Letter, No. A-01-249.)  Other letters address how to report the costs associated with the use of a telephone bank for making independent expenditures on behalf of candidates or measures.  (See e.g., Zackson Advice Letter, No. A-00-182.)  


With respect to voter registration and get-out-the-vote efforts, an exception may apply.  Regulation 18215(c)(1) provides that the term contribution does not include an “expenditure made at the behest of a candidate in connection with a communication directed to voters or potential voters as part of voter registration activities or activities encouraging or assisting persons to vote, if the expenditure does not constitute express advocacy.” 





�  Your question does not involve fundraising expenses of a sponsored committee which are discussed in the Bell Advice Letter, No. I-06-071a. 





