February 3, 2009
Anne Arroyo
Department of Public Health

3729 Catlett Road

Pleasant Grove, CA 95668

Re:
Your Request for Informal Assistance

Our File No.  I-09-002
Dear Ms. Arroyo:

This letter responds to your request for advice regarding the revolving door provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  This letter should not be construed as assistance on any conduct that may have already taken place.  (See Regulation 18329(b)(8)(A).)  In addition, this letter is based on the facts presented.  The Fair Political Practices Commission (the “Commission”) does not act as a finder of fact when it renders assistance.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)  Because your question is general in nature, we are treating your request as one for informal assistance.

Please note that our advice is based solely on the provisions of the Act.  We therefore offer no opinion on the application, if any, of other conflict-of-interest laws such as common law conflict of interest or Government Code Section 1090.  In addition, we offer no opinion on the post-government employment restrictions of Public Contract Code Section 10411.  You may wish to consult the Attorney General’s office regarding these provisions.

QUESTION

What restrictions do the Act’s revolving door prohibitions place on your activities on behalf of local government agencies should you offer your services to local agencies upon your retirement from state service?  
CONCLUSION

Should you accept employment with a local government agency, the Act’s one-year ban prohibits you from appearing before or communicating with your former state agency employer for compensation and for the purpose of influencing administrative or legislative action or any action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property.  Moreover, the Act’s permanent ban prohibits you from participating in any proceeding involving the State of California or assisting others in the proceeding if the proceeding is one in which you participated while employed by the state.  

FACTS

You are a supervisor with the California Department of Public Health (the “CDPH”) and are a designated employee as provided in the CDPH’s conflict-of-interest code.  Your duties include reviewing and recommending approval of local health department applications for federal grant pass through funds that support county public health emergency preparedness.  You also review and recommend approval of applications for state general fund dollars provided in the Governor’s budget for pandemic emergency preparedness.  Some of these duties are performed through subordinate staff.  In addition to these duties, you assist local health departments and health preparedness entities in developing and conducting emergency response drills and exercises.   

Final approval of all applications is restricted solely to the CDPH Deputy Director, Betsey Lyman.  Moreover, the amount of funds allocated to each local health department or other health preparedness entities is dictated by law (California Health and Safety Code Section 101315).  No employee of the CDPH has the authority to change the amount of the allocations.  You are not responsible for writing emergency response plans or procedures and are not allowed to attend any meetings within the CDPH or with any other state agency regarding the development of state or local emergency response plans or procedures.  
Upon retirement from state service, you would like to offer your services to local governmental agencies to write and test pandemic influenza emergency response plans and procedures.  In addition to writing plans, you would like to assist the local agencies in providing emergency response training and conducting drills and exercises of the emergency response plans and procedures.  The local agencies would most likely be paying for your services using federal and state funds allocated to them by the CDPH.

ANALYSIS

Public officials who leave state service are subject to two types of post-governmental employment provisions under the Act, colloquially known as the “revolving door” prohibitions.  In addition, Section 87407 prohibits certain state and local officials from making, participating in making, or using their official position to influence decisions affecting persons with whom they are negotiating employment, or have any arrangement concerning employment.  (Also see Regulation 18747.)
1.  Negotiating Prospective Employment 

A public official may negotiate and accept an offer of future employment before leaving his or her current state position.  However, Section 87407 is designed to ensure that the official does not use his or her state position to make any decisions that unduly benefit the organization that is hiring the official.  Section 87407 states:

“No public official shall make, participate in making, or use his or her official position to influence, any governmental decision directly relating to any person with whom he or she is negotiating, or has any arrangement concerning, prospective employment.”


A public official is considered to be “negotiating” employment “when he or she interviews or discusses an offer of employment with an employer or his or her agent.”  (Regulation 18747(c)(1).)  The official has an “arrangement” concerning prospective employment when he or she accepts an offer of employment.  (Regulation 18747(c)(2).)   


However, Regulation 18747(d)(3) specifically states that the prohibitions of Section 87407 do not apply if  “[t]he prospective employer is a state, local, or federal governmental agency.”   Under the facts you have presented, you will be offering your services only to local governmental agencies.  Accordingly, the prohibition of Section 87407 does not appear to apply to your particular circumstances, and we do not discuss it further.   
2.  Post-Governmental Employment Provisions
One-Year Ban – The “one-year ban” prohibits a former state employee from appearing before or communicating with, for compensation, his or her former agency for the purpose of influencing any administrative or legislative actions or any discretionary act involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property.  (See Section 87406; Regulation 18746.1.)

The one-year ban applies to any employee of a state administrative agency who holds a position that is designated or should be designated in the agency’s conflict-of-interest code.  (Section 87406(d)(1); Regulation 18746.1(a)(2).)
  The ban applies for 12 months from the date the employee leaves state office or employment, which is defined as the date the employee permanently leaves state service or takes a leave of absence.  (Regulation 18746.1(b)(1) and (2).)  

While in effect, the one-year ban applies only when a former employee or official is being compensated for his or her appearances or communications before his or her former agency on behalf of any person as an agent, attorney, or representative of that person.  (Regulation 18746.1(b)(3) and (4).)  

In contrast to the permanent ban, which only applies to “judicial or quasi-judicial” proceedings, the one-year ban applies to “any appearance or communication made for the purpose of influencing administrative or legislative action or influencing any action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property.”  (Regulation 18746.1(b)(5).)  An appearance or communication is for the “purpose of influencing” if it is made for the “principal purpose of supporting, promoting, influencing, modifying, opposing, delaying, or advancing the action or proceeding.”  (Regulation 18746.2.)  An appearance or communication includes, but is not limited to, conversing by telephone or in person, corresponding in writing or by electronic transmission, attending a meeting, and delivering or sending any communication.  (Id.)   


Finally, appearances and communications are prohibited only if they are before a state agency that the public official worked for or represented or a state agency “which budget, personnel, and other operations” are subject to the control of a state agency the public official worked for or represented.  (Regulation 18746.1(b)(6).)


However, not all communications are prohibited by the one-year ban.  Appearances or communications before a former state agency employer, made as part of “services performed to administer, implement, or fulfill the requirements of an existing permit, license, grant, contract, or sale agreement may be excluded from the [one-year] prohibitions . . . provided the services do not involve the issuance, amendment, awarding, or revocation of any of these actions or proceedings.”  (Regulation 18746.1(b)(5)(A); Quiring Advice Letter, No. A-03-272; Hanan Advice Letter, No. I-00-209.)



Additionally, Regulation 18746.2(b)(1)-(4) provides that appearances or communications are not restricted under the one-year ban, if an individual: 

“(1) Participates as a panelist or formal speaker at a conference or similar public event for educational purposes or to disseminate research and the subject matter does not pertain to a specific action or proceeding;

“(2) Attends a general informational meeting, seminar, or similar event;

“(3) Requests information concerning any matter of public record; or


“(4) Communicates with the press.”

We have also advised that a former agency official may, without violating the one-year ban, draft proposals on a client’s behalf to be submitted to the agency so long as the former employee is not identified in connection with the client’s efforts to influence administrative action. (Cook Advice Letter, No. A-95-321; Harrison Advice Letter, No. A-92-289.)  Similarly, a former agency official may use his or her expertise to advise clients on the procedural requirements, plans, or policies of the official’s former agency so long as the employee is not identified with the employer’s efforts to influence the agency.  (Perry Advice Letter, No. A-94-004.)
From the facts provided, you are a designated employee of the CDPH.  Should you accept employment with any local governmental agency as you anticipate, appearances before or communications with the CDPH on behalf of the local governmental agency are prohibited for a one-year period if made for the purpose of influencing administrative or legislative action or influencing any action involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property.  
More generally, you have asked whether the one-year ban prohibits you from    (1) assisting local governmental agencies in writing and testing pandemic influenza emergency response plans and procedures or (2) assisting these agencies in providing emergency response training and in conducting drills and exercises of the emergency response plans and procedures.  You have not, however, presented any facts relating to a specific appearance before or communication with the CDPH in representation of a local governmental agency.  Hopefully, this assistance will help you in making future determinations of whether any particular appearance or communication is prohibited.
  If you need further assistance relating to a specific appearance or communication, you should seek further advice providing all relevant facts.  
Permanent Ban – The “permanent ban” prohibits a former state employee from “switching sides” and participating, for compensation, in any specific proceeding involving the State of California or assisting others in the proceeding if the proceeding is one in which the former state employee participated while employed by the state.  (See Sections 87401-87402; Regulation 18741.1.) 
The permanent ban is a lifetime ban and applies to any judicial, quasi-judicial, or other proceeding in which you participated while you served as a state administrative official.  “‘Judicial, quasi-judicial or other proceeding’ means any proceeding, application, request for a ruling or other determination, contract, claim, controversy, investigation, charge, accusation, arrest or other particular matter involving a specific party or parties in any court or state administrative agency . . ..”  (Section 87400(c).)  Additionally, an official is considered to have “participated” in a proceeding if he or she took part in the proceeding “personally, and substantially through decision, approval, disapproval, formal written recommendation, rendering advice on a substantial basis, investigation, or use of confidential information . . ..”  (Section 87400(d).)

“The permanent ban does not apply to a ‘new’ proceeding even in cases where the new proceeding is related to or grows out of a prior proceeding in which the official had participated.  A ‘new’ proceeding not subject to the permanent ban typically involves different parties, a different subject matter, or different factual issues from those considered in previous proceedings.”  (Rist Advice Letter, No. A-04-187; also see Donovan Advice Letter, No. I-03-119.)  New contracts with the employee’s former agency in which the former employee did not participate are considered new proceedings.  (Leslie Advice Letter, No. I-89-649.)  A new contract is one that is based on new consideration and new terms, even if it involves the same parties.  (Ferber Advice Letter, No. I-99-104; Anderson Advice Letter, No. A-98-159.)  In addition, the application, drafting, and awarding of a contract, license, or approval is considered to be a proceeding separate from the monitoring and performance of the contract, license, or approval.  (Anderson, supra; Blonien Advice Letter, No. A-89-463.)
While we have detailed the general provisions of the permanent ban for your review, you have not provided any information as to your participation in any particular proceeding while employed with the CDPH that may affect your ability to engage in any of the conduct listed herein.  To apply the permanent ban to your situation, you need to determine if any of the actions in which you may engage on behalf of your new employer involve a proceeding in which you participated while employed at the CDPH.  (Regulation 18741.1(a)(4).) 
For example, if you reviewed and recommended the approval of a local agency’s application for grant funds, you participated in a “judicial, quasi-judicial or other proceeding” as an employee of the CDPH and are permanently barred from “switching sides” and participating in the same proceeding on behalf of the local agency or assisting the local agency in the proceeding.
  If you need additional assistance relating to a specific proceeding in which you previously participated, you should seek further advice providing all relevant facts.     
If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely, 

	�  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.





�  Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114; Regulation 18329(c)(3), copy enclosed.)


�  A governmental employee should be designated in his or her agency’s conflict-of-interest code if the employee makes or participates in making governmental decisions that have a reasonably foreseeable material effect on any financial interest.  (Section 87302.)  


�  We note that an appearance before or communication with the CDPH to influence a grant, such as an award of funds by the CDPH for emergency preparedness, is prohibited under the one-year ban.  While you are not prohibited from assisting a local governmental agency behind the scenes in the drafting of an emergency response plan or procedure, you may not be identified in connection with the agency’s efforts to receive grant funds.   Accordingly, you may not be identified in any way if the local governmental agency submits a response plan or procedure to the CDPH as part of the local governmental agency’s application for grant funds.  


�  You have indicated that some of your duties as an employee of the CDPH were performed by “subordinate staff.”   Under Regulation 18741.1, a “supervisor is deemed to have participated in any proceeding that was ‘pending before’ . . . the official’s agency and that was under his or her ‘supervisory authority’ . . ..”  A proceeding is under a supervisor’s “supervisory authority” if the supervisor:





“(A) Has duties that include primary responsibility within the agency for directing the operation or function of the program where the proceeding is initiated or conducted; or





“(B) Has direct supervision of the person performing the investigation, review, or other action involved in the proceeding including, but not limited to, assigning the matter for which the required conduct is taken; or





“(C) Reviews, discusses, or authorizes any action in the proceeding; or





“(D) Has any contact with any of the participants in the proceeding regarding the subject of the proceeding.”








