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February 13, 2009

Jonady Hom Sun

Counsel

California Public Utilities Commission

505 Van Ness Avenue

San Francisco, CA 94102-3298 

Re:
Your Request for Advice


Our File No. A-09-004
Dear Ms. Sun:

This letter is in response to your request for advice on behalf of Arturo Ruelas and Jenny Slaughter regarding the gift provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  This letter is based on the facts presented.  The Fair Political Practices Commission (“the Commission”) does not act as a finder of fact when it renders assistance.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)  Also, please note that our advice is based solely on the provisions of the Act.
QUESTION

Do helicopter rides to access remote tower sites, provided by the Southern Edison Company (“SCE”) to employees of the Aspen Environmental Group (“Aspen”), constitute gifts to the Aspen employees?
CONCLUSION

Under the facts you have provided, the helicopter rides to access remote tower sites provided by SCE to Aspen employees do not constitute gifts so long as the travel is not extravagant or lavish.  
FACTS

You are an attorney with the California Public Utilities Commission (the “CPUC”) and have been authorized to request formal written advice, under Section 83114 of the Act and Commission Regulation 18329, on the behalf of Mr. Ruelas and Ms. Slaughter.  Both Mr. Ruelas and Ms. Slaughter are employees of Aspen, which is a contractor to the CPUC and conducts environmental monitoring on the CPUC’s behalf.  For the purpose of this analysis, you have asked us to assume that both Mr. Ruelas and Ms. Slaughter are consultants of the CPUC under the Act.  

The CPUC granted a certificate of public conveyance and necessity to SCE to construct the Antelope-Pardee Transmission Line Project in the wind rich Tehachapi region of California.  During construction, SCE is required to comply with certain environmental impact report and environmental impact statement mitigation measures adopted by the CPUC to prevent or mitigate environmental damage.  The CPUC must ensure the compliance with these mitigation measures and has hired Aspen to monitor the implementation of the mitigation measures.  The Aspen employees who will conduct the actual monitoring are currently Mr. Ruelas and Ms. Slaughter (the “Aspen monitors”).  If there are any violations of the mitigation measures or requirements for building the transmission line, the Aspen monitors will report these violations to CPUC management.

Approximately thirteen miles of the transmission line cross the mountainous terrain of the Angeles National Forest (“the ANF”).  In accordance with the Forest Service’s Record of Decision, most of the construction in the ANF will be conducted by helicopter to minimize ground disturbance.  There will be no ground access to approximately sixty of the tower sites in the ANF and roads will not be constructed to these sites.  Each of these sites will be monitored two to five times.  Monitors for SCE will access these sites by the use of helicopters.  These helicopters will be operated by a helicopter company under contract to SCE.  SCE monitors will be taking these helicopter flights to the tower sites regardless of whether Aspen monitors are on board.  (SCE monitors will be monitoring the implementation of the mitigation measures adopted by the CPUC and will ensure that SCE follows construction plans and best management practices.  However, SCE monitors will be reporting to SCE and not the CPUC.)  

The Aspen monitors must also have access to the tower sites to effectively monitor the mitigation measures adopted by the CPUC.  If the Aspen monitors do not ride along with the SCE monitors, Aspen will have to obtain its own helicopter transportation to the sites.  Accordingly, the most efficient means for Aspen monitors to access the sites is to ride along with SCE monitors in the helicopters paid for by SCE.  Moreover, SCE is willing to allow Aspen monitors to ride along in these helicopters at no cost to Aspen.  
ANALYSIS

In an effort to reduce improper influences on public officials, the Act regulates the receipt of gifts by public officials in three ways:

First, the Act places limitations on the acceptance of gifts by certain public officials.
  The current limit is $420 or more from a single source in a calendar year.  (Section 89503; Regulation 18940.2.)  Under Section 89503(c), this gift limit applies to any designated employee of a state or local governmental agency if the member or employee would be required to disclose the receipt of income or gifts from the source of the gift on his or her Statement of Economic Interests.


Secondly, so that the public is made aware of any potential influences from gifts, the Act imposes reporting obligations on certain public officials requiring that any gift (or any gifts that aggregate to $50 or more from the same source) received during the calendar year are disclosed on the officials’ Statements of Economic Interests.  (Sections 87200, 87203, 87207, 87300, and 87302.)  Under Section 87302(b), these reporting obligations apply to employees designated in an agency’s conflict-of-interest code as specified in the code.   

Finally, the Act prohibits any public official from making, participating in making, or using his or her position to influence the outcome of a governmental decision involving the donor of a gift or gifts with an aggregate value of $420 or more provided to, received by, or promised to the official within the 12 months prior to the date the decision is made.  (Sections 87100, 87103(e), Regulations 18700, 18703.4.)
  

The term “gift” is defined in Section 82028(a) as:

“Any payment that confers a personal benefit on the recipient, to the extent that consideration of equal or greater value is not received and includes a rebate or discount in the price of anything of value unless the rebate or discount is made in the regular course of business to members of the public without regard to official status.”

Under the facts you have provided, access to the tower sites is limited, thereby necessitating the use of helicopters.  Moreover, both the Aspen and SCE monitors are consultants working under contract for the CPUC, and access to the tower sites is essential in fulfilling the monitors’ contractual duties.  While we have generally found that any travel is presumed to confer some personal benefit on a public official (Gault Advice Letter, No. A-07-158), we do not find a personal benefit under the factual circumstances you have described.  As described, the helicopter flights will be provided merely to insure compliance with contractual and environmental requirements, and the employees will be riding the flights solely for the purpose of conducting their official duties.  Accordingly, helicopter rides provided by SCE to Aspen monitors to and from the tower sites, at no cost to the Aspen monitors, do not constitute gifts under the provisions of the Act provided the travel is not extravagant or lavish.  
If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely, 


Scott Hallabrin


General Counsel

By:
Brian G. Lau


Counsel, Legal Division
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	�  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.


�  A “public official” is “every member, officer, employee, or consultant of a state or local governmental agency.”  (Section 82048.)  


	


�  For the purpose of this analysis, you have asked that we assume both Mr. Ruelas and              Ms. Slaughter are consultants of the CPUC under the Act.  As consultants to the CPUC, the CPUC’s conflict-of-interest code will determine whether consultants such as Mr. Ruelas and Ms. Slaughter are barred from accepting any particular gift and whether they must report any particular gift.  Notwithstanding the determination of whether Mr. Ruelas and Ms. Slaughter are subject to the gift limit or gift reporting, Section 87100 prohibits them from making, participating in making, or influencing any decision involving the donor of a gift or gifts with an aggregate value of $420 or more.  


	


�  Section 82044 defines payment, in part, as any “rendering of . . . services or anything else of value, whether tangible or intangible.”  





