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January 4, 2009

W. David Wardall
17069 Lambert Road
Ione, California 59640
Re:
Your Request for Advice


Our File No. A-09-007
Dear Mr. Wardall:

This letter responds to your request for advice regarding the revolving door provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Please note that our advice is based solely on the Act.  We therefore offer no opinion on the application, if any, of other post-government employment laws such as Public Contract Code Section 10411.  Additionally, this letter should not be construed as advice on any conduct that may have already taken place.  

QUESTION

Does the Act prohibit you from providing services to your former employer, the California Department of Forestry and Fire Protection, as (i) a self-employed consulting engineer, or (ii) a consulting engineer and firefighting pilot employed by DynCorp International under an existing contract between DynCorp and your former employer? 
CONCLUSION


One Year Ban:  The Act does not prohibit you from appearing before or communicating with employees of the California Department of Forestry and Fire Protection, for compensation, because the proposed communications are not made for the purpose of influencing, modifying, opposing, delaying, or advancing any legislative or administrative action, but instead appear to implement or fulfill the requirements of an existing contract.  
Permanent Ban:  You would, however, be permanently prohibited from participating in any judicial, quasi-judicial or other proceeding in which you participated while a state administrative official at any state agency where you previously worked.
FACTS


On May 30, 2007, you requested written advice as to the Act’s post-employment restrictions upon public officials who have left state service.  In particular, you asked if the restrictions would apply to certain kinds of work that you contemplated performing after you left your employer, California Department of Forestry and Fire Protection (“CAL FIRE”).  Since that time, you have retired from your state job and recently called for clarification of our written advice contained in our letter dated July 11, 2007 (Advice Letter, No. I-07-096).  I suggested that it would be helpful for you to once again request written advice now that you have specific information regarding the work you wish to perform.  


First, we wish to confirm our understanding that your description in your 2007 letter of your job duties while employed by CAL FIRE remains accurate and unchanged.

You advise that you retired from CAL FIRE on December 30, 2008, where you had most recently worked as Director Chief, Engineering and Manufacturing.  As an employee of CAL FIRE, your duties included oversight and management of all aerospace engineering and manufacturing operations, insuring airworthiness of the firefighting aircraft fleet, making aircraft assessments, designing repairs and modifications, selecting and prescribing materials and material processes for parts manufacturing, inspecting new manufactured parts for conformity to engineered drawings and process specifications, acting as the FAA repair station manager for operations of the state’s FAA certified aircraft repair station, and test flying and operating various firefighting aircraft.

You now contemplate providing consulting services to CAL FIRE on a self-employed basis.  You are also considering providing these services, as well as those of a firefighting pilot, as an employee of DynCorp International pursuant to an existing contract between DynCorp and CAL FIRE.
ANALYSIS

Post-Governmental Employment Restrictions


Public officials who have left state service are subject to two types of post-governmental restrictions under the Act, colloquially known as the “revolving door” prohibitions. We begin our analysis with a description of the one-year ban. 

One Year Ban – “Revolving Door”

This ban prohibits a public official from appearing before or communicating with, for compensation, any agency for which he or she worked during the 12 months before leaving employment, or any officer or employee thereof, for the purpose of influencing any administrative, legislative or other specified action (including contracts).  (Section 87406, Regulation 18746.1). The ban applies to employees who are designated or should be designated in their former agency’s conflict-of-interest code.  As Deputy Chief, Engineering and Manufacturing of CAL FIRE, you were a designated employee.  Therefore, for one year after leaving CAL FIRE, you may not communicate with CAL FIRE, or any other state administrative agency that you worked for during your last 12 months at CAL FIRE, in an attempt to influence any transaction involving legislative or administrative action or other specified action (including contracts). 


Communications restricted by the one-year ban include any formal or informal appearance or oral or written communication made to influence legislative or administrative action or any action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property.  (Section 87406(d)(1).)  These communications include, but are not limited to, conversing directly or by telephone, corresponding by writing or e-mail, attending a meeting, and delivering or sending any communication.  (Regulation 18746.2(a).)  A communication is considered to be for the purpose of influencing legislative or administrative action “if it is made for the principal purpose of supporting, promoting, influencing, modifying, opposing, delaying, or advancing the action or proceeding.”  (Regulation 18746.2(a).)


Not all communications to a former state administrative agency employer are prohibited by the one-year ban.  An appearance or communication before a former state administrative agency employer made as part of “services performed to administer, implement, or fulfill the requirements of an existing permit, license, grant, contract, or sale agreement may be excluded from the [one-year] prohibitions . . . provided the services do not involve the issuance, amendment, awarding, or revocation of any of these actions or proceedings.”  (Regulation 18746.1(b)(5)(A); Williams Advice Letter, No. I-06-058; Quiring Advice Letter, No. A-03-272; Hanan Advice Letter, No. I-00-209.)
Your contemplated communications with CAL FIRE employees consist of (i) discussing flight dispatches, fire location and flight restrictions, freight and passenger manifests, weather, fuel, and other matters relating to flight operations; (ii) discussing damage, modification or major repairs of CAL FIRE aircraft relevant to hangar floor maintenance matters; (iii) discussing manufacture of new aircraft parts and all manufacturing processes relating to technical development of process specifications; and (iv) discussing accident or failure of damaged aircraft, parts and components for structural analysis purposes.  These conversations are for the purpose of providing technical and operational assistance under an existing contract between DynCorp and CAL FIRE with respect to aircraft used in CAL FIRE’s emergency response air program.
We conclude that the contemplated communications you describe are exempt from the one-year ban because (i) they will not be made for the purpose of influencing “any legislative or administrative action, or discretionary act involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant or contract, or the sale or purchase of goods or property” (Regulation 18746.1(b)(5) but rather, will be made as a part of “services performed to administer, implement, or fulfill the requirements of an existing permit, license, grant, contract, or sale agreement” (i.e., the contract between DynCorp and CAL FIRE), Regulation 18746.1(b)(5)(A)).  Accordingly, the one-year ban does not prohibit these communications.

Permanent Ban
 The permanent ban is a lifetime ban that prohibits a public official from ever “switching sides” in a proceeding after leaving state service.  This ban prohibits a former state administrative official from advising or representing any person, other than the State of California, for compensation, in any judicial, quasi-judicial or other proceeding in which the official participated while in state service.  (Sections 87401-87402, Regulation 18741.1.) To determine if the permanent ban applies, you would need to identify the proceedings in which you participated while employed by the state.  “Judicial, quasi-judicial or other proceeding” means any proceeding, application, request for a ruling or other determination, contract, claim, controversy, investigation, charge, accusation, arrest or other particular matter involving a specific party or parties in any court or state administrative agency . . ..”  (Section 87400(c).)  While it does not appear that your work at CAL FIRE involved participating in any such proceedings, we cannot determine if the permanent ban applies to your situation, as we are unable to identify any specific proceeding in which you participated while employed by the state.


If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely, 


Scott Hallabrin


General Counsel

By:
Valentina Joyce


Counsel, Legal Division
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	�  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated. 





