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March 27, 2009
Linda Nichols, Executive Director

Housing Authority of Sutter County 

448 Garden Highway 

Yuba City, CA  95991
Re:
Your Request for Informal Assistance

Our File No.  I-09-012
Dear Ms. Nichols:

This letter responds to your request for advice regarding the revolving door provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Because you have not provided any facts related to a specific appearance or communication with your previous government agency employer, we are treating your request as one for informal assistance.
  Please note that our advice is based solely on the Act.  We therefore offer no opinion on the application, if any, of other post-government employment laws such as Public Contract Code Section 10411.  Additionally, this letter should not be construed as advice on any conduct that may have already taken place.  
QUESTION

What, if any, contact with the Department of Housing and Community Development might be prohibited by the Act’s one-year ban in connection with your new position at Sutter County Housing Authority?
CONCLUSION

As a former state government employee the Act’s one-year ban applies to you. Therefore, you are prohibited for one year after leaving state service from making any formal or informal appearance or any spoken or written communication before the Department of Housing and Community Development, if it is for the purpose of influencing administrative or legislative action, as discussed below.

FACTS


You were employed by the Department of Housing and Community Development (HCD) up to July 28, 2008.  Since that time you have left state service and are currently employed with Sutter County Housing Authority (“Housing Authority”), a public agency.  Your new job includes the management of several contracts that HCD has with Sutter County (as well as cities in Sutter County).  The Housing Authority acts as the administrative contractor for Sutter County and cities in Sutter County.  The Housing Authority does not apply to the state for funds on these programs.

In conversations with HCD, they have asked that you do not participate in telephone conversations concerning the administration of the contracts.  HCD believes that you may not discuss, either in a conference call, email, or other correspondence, any issues relative to a contract with HCD.  For administration of contracts, the Housing Authority reports to Sutter County and/or cities directly, not to HCD.  You would like to participate and make or recommend decisions to the Housing Authority involving administration of contracts that the Housing authority has with HCD and sit in on conference calls with HCD.

ANALYSIS

The Act has three main post-governmental restrictions on individuals who have recently left state service:

1. A “permanent ban” prohibiting a former state employee from “switching sides” and participating, for compensation, in any specific proceeding involving the State of California if the proceeding is one in which the former state employee participated while employed by the state (see Sections 87401-87402, Regulation 18741.1).

2. A “one-year ban” prohibiting a state employee from communicating, for compensation, with his or her former agency for the purpose of influencing certain administrative or legislative action (see Section 87406, Regulation 18746.1).

3. Restrictions on a state employee who is negotiating or has any arrangement concerning prospective employment (see Section 87407, Regulation 18747).


Because you have already taken a position with the Sutter County Housing Authority, we are not addressing the provisions on negotiating prospective employment.  You stated in our telephone conversation on March 5, 2009, that you are not requesting advice on the Act’s permanent ban because you will not be working on projects that would implicate the permanent ban.  Therefore, the permanent ban is also not discussed here. 

The “one-year ban” prohibits a state employee from making an appearance or communicating, for compensation, before or with his or her former agency for the purpose of influencing “administrative or legislative action, or influencing any action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property.” (See Section 87406, Regulation 18746.1.)

Section 82002(a) defines administrative action as “the proposal, drafting, development, consideration, amendment, enactment, or defeat by any state agency of any rule, regulation, or other action in any ratemaking proceeding or any quasi-legislative proceeding.”


Section 82037 defines legislative action as “the drafting, introduction, consideration, modification, enactment or defeat of any bill, resolution, amendment, report, nomination or other matter by the Legislature or by either house or any committee, subcommittee, joint or select committee thereof, or by a member or employee of the Legislature acting in his official capacity.  ‘Legislative action’ also means the action of the Governor in approving or vetoing any bill.”

The one-year ban applies to any employee of a state administrative agency who held a position that is designated or should be designated in the agency’s conflict-of- interest code.  (Section 87406(d)(1); Regulation 18746.1(a)(2).)
  

The Act prohibits appearances and communications only if they are before a state agency the public official worked for or represented, or a state agency whose budget, personnel, and other operations are subject to the control of the state agency for which the public official worked or represented.  (Regulation 18746.1(b)(6).)  Since you left a position with HCD, the one-year ban applies to any appearance or communications before HCD, including all employees of HCD.

Communications restricted by the one-year ban include any formal or informal appearance or oral or written communication made to influence legislative or administrative action or any action as described above on a permit, license, grant, contract or the sale or purchase of goods or property.  (Section 87406(d)(1).)  These communications include, but are not limited to, conversing directly or by telephone, corresponding by writing or e-mail, attending a meeting, and delivering or sending any communication.  (Regulation 18746.2(a).)  A communication is considered to be for the purpose of influencing legislative or administrative action “if it is made for the principal purpose of supporting, promoting, influencing, modifying, opposing, delaying, or advancing the action or proceeding.” (Regulation 18746.2(a).)


However, certain communications are not restricted under the one-year ban.  It is not considered a prohibited communication under the one-year ban, if an individual:

“(1)
Participates as a panelist or formal speaker at a conference or similar public event for educational purposes or to disseminate research and the subject matter does not pertain to a specific action or proceeding;

“(2)
Attends a general informational meeting, seminar, or similar event;

“(3)
Requests information concerning any matter of public record; or

“(4)
Communicates with the press.” (Regulation 18746.2(b)(1)-(4).)

Thus, the one-year ban would not prevent you from requesting information generally available to the public about agency business from HCD or other state agencies.  Nor would it prohibit you from attending informational meetings of HCD or another state agency regarding existing laws, regulations, or policies, so long as you do not attempt to influence the agency’s legislative or administrative action.  You would also not be prohibited from attending conference calls with HCD if you do not participate or communicate during the calls with HCD and are merely present for information gathering purposes so that you may later advise your current employer on issues discussed during the call.  Social conversations with employees of HCD that are not intended to influence administrative or legislative action are not prohibited by the ban.  (Tobias Advice Letter, No. A-96-089.) (Section 87406(d)(1).)


Whether a particular meeting or conversation is for the purpose of influencing administrative action, legislative action or a permit, license, contract or other proceeding as described above depends on the facts of each case.  For instance, if an ex-employee attends a public meeting with many other persons, where there are many topics on the agenda unrelated to a discussion of any administrative or legislative action, it may be reasonable to infer that the ex-employee’s attendance is not for the purpose of influencing the agency’s action.  Conversely, if there is a public meeting to discuss a particular administrative or legislative action, or other specific action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property (Section 87406(d)), it may more readily be inferred that the former employee’s presence at the meeting is intended to influence agency action. (Ramirez Advice Letter, No. A-99-300.)


Also, appearances or communications before a former state agency employer, made as part of “services performed to administer, implement, or fulfill the requirements of an existing permit, license, grant, contract, or sale agreement may be excluded from the one-year prohibitions . . . provided the services do not involve the issuance, amendment, awarding, or revocation of any of these actions or proceedings,” and provided the official is not barred by the permanent ban from working on the particular contract or proceeding. (Regulation 18746.1(b)(5)(A); Williams Advice Letter, No. 1-06-058 citing to Quiring Advice Letter, No.  A-03-272 and Hanan Advice Letter, No. 1-00-209.)  Thus, for example, you may participate in conversations with HCD inquiring about fulfilling the Housing Authority’s duties under an existing contract, but you could not attempt to influence HCD on issues relating to amendment of that contract or on the terms of a new contract.

For purposes of the one-year ban, a former agency official may draft proposals to be submitted to the former agency so long as the former official is not identified in connection with efforts to influence administrative action.  (Cook Advice Letter, No. A-95-321 and Harrison Advice Letter, No. A-92-289.)  Similarly, a former agency official may use his or her expertise to advise on the procedural requirements, plans, or policies of the former agency so long as the former agency official is not identified with efforts to influence the agency. (Perry Advice Letter, No. A-94-004.)  If your involvement in the administration of the contracts is only with Sutter County or cities within Sutter County and you are not identified in connection with the Sutter County Housing Authority’s efforts to influence administrative or legislative action at HCD and you do not appear or communicate with HCD to influence its legislative or administrative action or action on a proceeding (involving a permit, license, grant or contract, or the sale or purchase of goods or property), the one-year ban is not violated.
If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 








Scott Hallabrin







General Counsel

By:
Sukhi K. Brar








Counsel, Legal Division
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	� The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated. 





� Informal Assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114; Regulation 18329(c)(3).)


	� We assume your position with HCD was designated in HCD’s conflict-of-interest code, therefore, the one-year ban applies to you.  





