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March 4, 2009
Mr. Thomas S. Knox

Knox, Lemmon, Anapolsky, LLP

One Capitol Mall, Suite 700

Sacramento, California 95814-3229

Re:
Your Request for Advice


Our File No.  A-09-018
Dear Mr. Knox:

This letter responds to your request for advice regarding the campaign provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  You represent Ken Stieger, elected Assessor for the County of Sacramento and are authorized to request advice on his behalf.  Our advice is prospective in nature.  We make no comments regarding past conduct.  
QUESTION


May an elected officer use campaign funds to make a $4,300 donation to the Make A Wish Foundation at the organization’s charity auction and receive a bottle of wine worth $2,000 in return?   
CONCLUSION


Under Section 89515, campaign funds may only be used for a donation to a tax-exempt nonprofit organization if the donation is reasonably related to a political, legislative or governmental purpose and no substantial part of the proceeds of the donation will have a material financial effect on the candidate or elected officer.  The purpose of this requirement is to prevent an elected officer from receiving something of benefit in exchange for a charitable contribution.  Based on the facts presented, we find that the requirements of Section 89515 are not met.  
FACTS


You are writing to request advice regarding Mr. Stieger’s use of campaign funds  in the following circumstances.  On December 31, 2008, Mr. Stieger agreed to purchase a bottle of wine at an auction benefiting Make A Wish Foundation.  Make A Wish is a charitable organization designated by the Internal Revenue Service as a 501(c)(3) organization.  The price of the wine at the auction was $4,300.  Mr. Stieger has been informed that the fair market value of the wine is $2,000.  


Mr. Stieger intends to serve the wine at his retirement/thank you dinner to be held in 2010.  Attendees at the dinner will include, but not be limited to, his many supporters from the elections in which he has run for office, and he intends to use the retirement party as an opportunity to thank them for their support.  He plans to sell tickets to the retirement/thank you dinner with any resulting proceeds in excess of costs being donated to a 501(c)(3) organization.  
ANALYSIS

The Political Reform Act’s provisions concerning the permissible uses of campaign funds are found in Sections 89510-89522.  Under these provisions, campaign funds are regarded as separate and distinct from a candidate or officeholder’s personal funds.  The Act’s campaign funds provisions are designed to ensure that campaign funds are used for electioneering and officeholder purposes, and are not expended for the candidate or officeholder’s personal purposes.
Section 89510 provides that all “contributions deposited into the campaign account shall be deemed to be held in trust for expenses associated with the election of the candidate or for expenses associated with holding office.”  An expenditure associated with seeking or holding office is within the lawful execution of the trust imposed by Section 89510 if it is reasonably related to a political, legislative or governmental purpose.  Expenditures that confer a substantial personal benefit on an official must be directly related to a political, legislative, or governmental purpose.  (Section 89512.)  A “substantial personal benefit” means:  “an expenditure of campaign funds which results in a direct personal benefit with a value of more than two hundred dollars ($200) to a candidate, elected officer, or any individual or individuals with authority to approve the expenditure of campaign funds held by a committee.”  (Section 89511(b)(3).)

In addition to the general rules on use of campaign funds, the Act contains a specific rule on the use of campaign funds for donations and loans.  Section 89515 provides as follows:  

   “Campaign funds may be used to make donations or loans to bona fide charitable, educational, civic, religious, or similar tax-exempt, nonprofit organizations, where no substantial part of the proceeds will have a material financial effect on the candidate, elected officer, campaign treasurer, or any individual or individuals with authority to approve the expenditure of campaign funds held by a committee, or member of his or her immediate family, and where the donation or loan bears a reasonable relation to a political, legislative, or governmental purpose.”  (Emphasis added.)
In order to be able to donate campaign funds to a particular organization, a candidate or elected officer must be able to meet the three criteria of Section 89515:

(1)  The recipient organization must be a bona fide charitable, educational, civic, religious, or similar tax-exempt organization.

(2)  The donation must be reasonably related to a political, legislative, or governmental purpose.  

(3)  A substantial part of the proceeds from the donation may not have a material financial effect on the candidate, elected officer, campaign treasurer, an individual with the authority to approve the expenditure of the funds, or any member of that person’s immediate family.

Here, the Make A Wish Foundation is a bona fide charitable tax-exempt organization, and we assume the elected officer can articulate the donation’s reasonable relation to a political, legislative or governmental purpose.  Your question turns on whether or not the proceeds of the donation will have a material financial effect on the elected officer, his immediate family, or campaign staff.  The expenditure of campaign funds is considered to have a “material financial effect” on the candidate or elected officer if the expenditure results in a benefit of $250 or more to the candidate or elected officer, member of his or her immediate family, or campaign treasurer.

Your question involves an official making a donation at a charity auction and receiving an item in return.  The Antonovich Advice Letter, No. A-91-476, dealt with similar facts.  In that letter, then-Los Angeles County Supervisor Michael Antonovich asked whether he could use campaign funds to make a donation of $580 to the Glendale Symphony, a tax-exempt nonprofit organization, and receive season tickets to the symphony in return.  The actual value of the tickets he would receive was $230.  We advised that because the personal benefit (i.e., the value of the tickets) the elected officer  would derive from the donation to the Glendale Symphony was less than $250, it would not have a material financial effect on the elected officer, and therefore the use of campaign funds for the donation was permissible.  

In this case, you are asking whether the elected officer may use campaign funds to make a donation of $4,300 to Make A Wish Foundation at a charity auction and receive a bottle of wine worth $2,000 in return.  We return to the statutory language in Section 89515 which provides that campaign funds may be used to make donations or loans to bona fide charitable organizations “where no substantial part of the proceeds will have a material financial effect on the candidate, elected officer, campaign treasurer, or any individual or individuals with authority to approve the expenditure of campaign funds held by a committee, or member of his or her immediate family” and where the donation is reasonably related to a political, legislative, or governmental purpose.  The purpose of the statutory language in Section 89515 is to prevent an elected officer from using campaign funds to make a donation to a charity and receive a material benefit (of $250 or more) in return.  In this case, where the auction item is a bottle of wine worth $2,000, we conclude that the requirement of Section 89515 that the donation’s proceeds not have a material financial effect on the elected officer is not met.             

We recognize that at a charity auction, the donors’ principal intent is to contribute to the nonprofit organization and the auction items the donors receive are a side benefit to make the event entertaining.  However, the auctioned items may be valuable and as you have noted, for tax purposes the donor may only take as a charitable deduction the amount of the donation that exceeds the actual value of the auction item received.  In this case, the wine has an actual value of $2,000.  
The facts state that the elected officer may serve the wine at his retirement/thank you dinner to be held in 2010, attended by his many supporters from the elections in which he has run for office.
  Under the Act, however, food and beverages provided to an official are generally considered to provide a personal benefit to the official under the Act, unless a specific exception applies.  (See e.g., Regulation 18941.1)  We observe that a single bottle of expensive wine is typically an item for personal consumption, rather than a beverage purchased for catering or serving at a large retirement dinner.  Under these facts, the plan that the wine may be held until 2010 and served at a retirement dinner is too speculative and distant to conclude that the proceeds of the donation do not have a material financial effect on the elected officer of $250 or more for purposes of Section 89515.  In applying the prohibitions on the personal use of campaign funds, it is not practical to project a year into the future and speculate as to who among the elected officer, his immediate family, or campaign staff will be served some of a single bottle of wine.  Under these facts, the use of campaign funds for the donation to Make A Wish does not meet the requirements of Section 89515.  
If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely, 


Scott Hallabrin


General Counsel

By:  Hyla P. Wagner



Senior Counsel, Legal Division
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	�  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.


�  Your question does not raise this issue directly, however, it is doubtful that the use of campaign funds to purchase wine that costs $2,000 per bottle for serving to many supporters, officials, and staff at a retirement dinner meets the standards set forth in Section 89512 of being reasonably or directly related to a political purpose.   


�  While the Commission has not defined the term “material financial effect” in the context of uses of campaign funds, it has done so in the context of the Act’s regulation of conflicts of interest.  Generally these regulations provide that a transaction has a material financial effect on an official if it increases or decreases his or her personal expenses, income, assets or liabilities by at least $250.  (For example, Regulation 18705.5(a) provides that a financial effect on a public official’s personal finances is material if it is at least $250 in any 12-month period.)  In previous letters we have advised that the expenditure of campaign funds will have a “material financial effect” on the candidate or elected officer if the expenditure  results in a benefit of $250 or more to the candidate or elected officer, member of his or her immediate family, or campaign treasurer.  (E.g., Ordos Advice Letter, No. A-03-144; Livingston Advice Letter, No. A-00-280; and Antonovich Advice Letter, No. A-91-476.)


�  An expenditure of campaign funds for a retirement/thank you dinner is a permissible use of campaign funds under the Act.  Section 89513(f)(3) provides that “[a]n election victory celebration or similar campaign event, or gifts with a total cumulative value of less than two hundred fifty dollars ($250) in a single year made to an individual employee, a committee worker, or an employee of the elected officer’s agency, are considered to be directly related to a political, legislative, or governmental purpose.”  





