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February 4, 2009
Ms. Diane Eisenberg

Deputy Attorney General

455 Golden Gate Avenue, Suite 11000

San Francisco, CA  94102-7004
Your Request for Advice:  Our File No. I-09-019
Re:
Attorney General Opinion No. 08-1001
Dear Ms. Eisenberg:

This letter responds to your request for the views of interested parties prior to your issuing a formal opinion on the following question:  “Is a county ordinance unconstitutional if it prohibits a candidate for county office or a county officer from having multiple campaign committees, or multiple bank accounts, for other county offices?”  You have received the request for an opinion on the above question from Tony Rackauckas, Orange County District Attorney.  

In our reply, we restrict our comments to the applicability of the Political Reform Act (the “Act”)
 to your question.  The Commission does not have the jurisdiction to advise on the validity of a local ordinance under the California or U.S. Constitutions.  However, the Commission may determine whether a local ordinance conflicts with the Act.  Because your question is general in nature, we are treating your request as one for informal assistance.

Generally, the Act permits local governments to impose additional requirements relating to campaign finance and disclosure, so long as those requirements do not conflict 
with the Act.  Section 81013 of the Act provides:
“Nothing in this title prevents the Legislature or any other state or local agency from imposing additional requirements on any person if the requirements do not prevent the person from complying with this title.  If any act of the Legislature conflicts with the provisions of this title, this title shall prevail.”  

As described in the Commission’s Olson Opinion, Section 81013 addresses generally the authority of local agencies to impose obligations beyond those set forth in the Act and makes clear that the Act is not intended to so occupy the field it regulates that local government agencies are powerless to enact additional regulations.  (In re Olson  (2001) 15 FPPC Ops. 13.)  

However, the authority granted to local agencies is limited by Section 81009.5(b), which prohibits a local government agency from enacting any ordinance imposing filing requirements “additional to or different from” those set forth in Chapter 4 of the Act unless the additional or different filing requirements apply to candidates and measures voted on only in that jurisdiction.  Section 81009.5 provides as follows: 

“(b)  Notwithstanding Section 81013, no local government agency shall enact any ordinance imposing filing requirements additional to or different from those set forth in Chapter 4 (commencing with Section 84100) for elections held in its jurisdiction unless the additional or different filing requirements apply only to the candidates seeking election in that jurisdiction, their controlled committees or committees formed or existing primarily to support or oppose their candidacies, and to committees formed or existing primarily to support or oppose a candidate or to support or oppose the qualification of, or passage of, a local ballot measure which is being voted on only in that jurisdiction, and to city or county general purpose committees active only in that city or county, respectively.”  


In addition, with respect to local contribution limits, Proposition 34 added the following:  “(a)  Nothing in this act shall nullify contribution limitations or prohibitions of any local jurisdiction that apply to elections for local elective office, except that these limitations and prohibitions may not conflict with the provisions of Section 85312 [concerning member communications].”  (Section 85703.)

The county ordinance you describe prohibits a candidate for county office or a county officer from having multiple campaign committees, or multiple bank accounts, for other county offices.  
The Act contains several relevant provisions concerning a candidate’s campaign committees and bank accounts.  Section 85200 requires a candidate for elective office to file a statement of intention to be a candidate for a specific office with the appropriate filing officer.  Section 85201 of the Act sets forth what is known as the “one bank account rule.”  Pursuant to Section 85201, the Act requires that a candidate must establish a separate campaign bank account and controlled committee for each office sought.  Section 85201(a) provides:  


“(a)  Upon the filing of a statement of intention pursuant to Section 85200, the individual shall establish one campaign contribution account at an office of a financial institution located in the state.”  

The Commission’s Campaign Manual 2 for Local Candidates discusses campaign bank accounts as follows:
“The campaign bank account may be established at a bank, a state or federal savings and loan association, or a state or federal credit union.  The financial institution must be located in California.

“Candidates running for one office while holding another must establish a separate campaign bank account for each office – but not more than one bank account per office per election.”  (Fair Political Practices Commission, Campaign Disclosure Manual 2 for Local Candidates, May 2007, p. 1-1.)
 

Under the Act, for example, a local officeholder such as an elected county treasurer, could have a campaign committee existing from election to that office, and if running for county supervisor, could establish a separate committee and bank account for that office.  (See e.g., Canciamilla Advice Letter, No. A-99-184 and Hicks Advice Letter, No. I-99-120.)  In contrast, the county ordinance about which you inquire “prohibits a candidate for county office or a county officer from having multiple campaign committees or multiple bank accounts for other county offices open at the same time.”  By enacting this ordinance, the county has imposed an additional requirement on county candidates and officeholders, beyond the provisions concerning committees contained in the Act.  However, we conclude that the additional requirement established by this local ordinance does not prevent a county candidate or officeholder from complying with the Act and is not inconsistent with the Act.  

The Act was amended in 2007 to provide that a local candidate or elected officer, who is subject to civil or criminal proceedings or administrative proceedings arising directly out of the election campaign or the performance of the officer’s governmental 
duties, may establish a legal defense account.  (Section 85304.5 and Regulation 18530.45.)  You have not provided the precise language of the local ordinance about which you inquire.  The local ordinance would, however, have to be interpreted consistent with the Act to permit a candidate to open a legal defense fund under the circumstances specified in Section 85304.5.  
Finally, we note that you may wish to consider the so-called “resign-to-run” statutes existing in certain states and related caselaw, including Clements v. Fashing, 
457 U.S. 957 (1982), in pursuing your analysis of this ordinance.  If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely, 


Scott Hallabrin

General Counsel

By:
Hyla P. Wagner

Senior Counsel, Legal Division
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Enclosure

	�  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.





�  Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114; Regulation 18329(c)(3), copy enclosed.)


�  In addition, we note that local candidates may be permitted to “redesignate” a committee from one term of office for a future term of the same elective office.  In contrast, state candidates may not “redesignate” a committee for a future term of office, but must open a new committee.  (Regulation 18404; Harman Advice Letter, No. A-05-248.)





