March 16, 2009
Calvin Rogers
7047 Riverboat Way
Sacramento, California 95831
Re:
Your Request for Advice

Our File No.  I-09-042
Dear Mr. Rogers:

This letter responds to your request for advice regarding the post-governmental employment restrictions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Please note that our advice is based solely on the Act.  We therefore offer no opinion on the application, if any, of other post-government employment laws such as Public Contract Code Section 10411.  Also, because your request is of a general nature, we are providing informal assistance rather than formal advice.  Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114; Regulation 18329(c)(3).)  
QUESTION

Do the Act’s post-governmental employment restrictions prohibit you from advising and 
assisting businesses who wish to provide services for state agencies, including your former employers, the California Department of Social Services and the California Health and Human Services Agency?
CONCLUSION

For a period of one year after your retirement, you may not appear before or communicate with employees of the California Department of Social Services, the California Health and Human Services Agency and other state agencies, for compensation, if you performed work for these agencies during your last 12 months of state service and you are trying to influence specified type of agency actions as described in more detail below.  You are also permanently prohibited from participating, for compensation, in any judicial, quasi-judicial or other proceeding in which you participated while a state administrative official at the California Department of Social Services, the California Health and Human Services Agency or any other state agency where you previously worked.  
FACTS


You retired from the California Department of Social Services (“CDSS”) on December 2, 2008, where you served as the Chief Information Officer.  CDSS is a department in the California Health and Human Services Agency (“HHSA”).  Part of your responsibilities included independent oversight for a number of information technology projects managed by the Office of Systems Integration, another department of HHSA.  You also managed all activities for the Information Systems Division.


You are contemplating employment in the private sector, either as an employee of a company, or as an independent consultant, advising clients who wish to provide services to state agencies, including HHSA.  The services you intend to provide to these clients consist of strategic planning, development of marketing and business plans, reviewing, editing and assisting with proposals in response to bid requests, research to assist companies identify potential contract opportunities for product positioning and for developing market strategies, business development services, client relationship matters, subject matter expertise and training on state administrative processes and requirements.


For purposes of our analysis, we assume you were a “designated employee” of CDSS or HHSA, meaning that you were required to file a statement of economic interests.






ANALYSIS

Post-Governmental Employment Restrictions


Public officials who leave state service are generally subject to two types of post-governmental employment provisions under the Act, colloquially known as the “revolving door” prohibitions. We begin our analysis with a description of the one-year ban. 

  
The One-Year Ban 
Section 87406(d)(1) of the Act provides that:

“No designated employee of a state administrative agency . . . for a period of one year after leaving office or employment, shall, for compensation, act as agent or attorney for, or otherwise represent, any other person, by making any formal or informal appearance, or by making any oral or written communication, before any state administrative agency, or officer or employee thereof, for which he or she worked or represented during the 12 months before leaving office or employment, if the appearance or communication is made for the purpose of influencing administrative or legislative action, or influencing any action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property.”  (Emphasis added.)
“Administrative action” is defined in Section 82002 as the proposal, drafting, development, consideration, amendment, enactment, or defeat by any state agency of any rule, regulation or other action in any rate-making proceeding or any quasi-legislative proceeding, including any proceeding regarding adoption of regulations governed by Government Code, Section 11340 et seq.

Any communications such as telephone calls or meetings with agency staff that are intended to influence administrative or legislative action or influencing any action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property, are prohibited under Section 87406.  However, communications to administrative agencies that are not for the purpose of influencing administrative or legislative action are not restricted by Section 87406.  

Thus, for purposes of the one-year ban under Section 87406, the Act does not prevent you, as a former designated employee of CDSS or HHSA, from advising or assisting clients, either as an employee or as an independent consultant, in their pursuit of state contracts.  However, in doing so, you are prohibited from making any formal or informal appearance, or making any oral or written communication, before your former employer or other state agencies if the appearance or communication is made for the purpose of influencing administrative or legislative action, or influencing any action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property.

Your proposed advice and assistance to clients, however, is permitted under certain 
circumstances:
· You may appear on behalf of another person on a volunteer basis.  As a volunteer, you may not receive compensation, other than payments for necessary travel, meals, and accommodations received directly in connection with voluntary services. (Regulation 18746.1(b)(3).) 

· You may appear for purposes other than influencing the actions of HHSA or other agencies for which you worked during the 12 months before leaving state employment, such as to attend training. (Regulation 18746.2 (b)(2).)

· Services performed to administer, implement, or fulfill the requirements of an existing permit, license, grant, contract, or sale agreement may be excluded from the prohibitions of this regulation, provided the services do not involve the issuance, amendment, awarding, or revocation of any of these actions or proceedings. However, the prohibitions of Sections 87401 and 87402, discussed below, may apply. (Regulation 18746.1(b)(5)(A).) 

· When an agency issues permits subject to clear objective criteria as set forth in a statute, ordinance, or regulation, the action taken is ministerial in nature and, therefore, is not administrative action.  (Miller Advice Letter, No. I-93-098 and Andrus Advice Letter, No. A-85-035.)  In addition, pursuant to Regulation 18746.1(b)(5), where there is no discretion involving “the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant or contract, or the sale or purchase of goods or property,” Section 87406 does not apply. Thus, if, after leaving state service, you request the HHSA to perform ministerial acts only, or other acts that do not require any discretion, the restrictions of sections 87401-87406 would not apply to you.
· The Commission has previously advised that a former agency official could draft proposals on a client's behalf to be submitted to the agency so long as the former employee was not identified in connection with the client's efforts to “influence administrative action.” (Harrison Advice Letter, No. A-92-289); Miller Advice Letter, No. I-93-098; and Kingma-Rymek Advice Letter, No. A-95-141.)  Similarly, a former agency official may use his or expertise to advise clients on the procedural requirements, plans, or policies of the official’s former agency so long as the employee is not identified with the employer’s efforts to influence the agency.  (Perry Advice Letter, No. A-94-004.)  

Some of the services you describe may fall within this last exception.  These include 
strategic planning, development of business plans, reviewing, editing and assisting with proposals in response to bid requests, research to assist companies identify potential contract opportunities for product positioning and for developing market strategies, business development services, and subject matter expertise and training on state administrative processes or requirements.  Reasonable precautions should be taken to ensure that your involvement in these matters is not disclosed to CDSS, HHSA or other state agencies for which you did work during the 12 months prior to leaving state service.  In contrast, assisting with “client relationship matters” suggests that you intend to communicate with your prior employer or assist clients in a manner in which you are identified in connection with the client’s efforts to influence administrative action.  In this case, the communication or assistance is prohibited by the one-year ban.

The criteria for determining whether a communication is prohibited by the one-year ban are best understood when one has a particular project or set of circumstances in mind.  You should evaluate each project in the future against these criteria and seek further guidance should you have particular questions. 
Permanent Ban
The Act also contains a permanent prohibition on former state officials’ involvement in certain proceedings in which they participated while working for the state.  Sections 87401 and 87402 provide:
“No former state administrative official, after the termination of his or her employment or term of office, shall for compensation act as agent or attorney for, or otherwise represent, any other person (other than the State of California) before any court or state administrative agency or any officer or employee thereof by making any formal or informal appearance, or by making any oral or written communication with the intent to influence, in connection with any judicial, quasi-judicial or other proceeding if both of the following apply:

(a) The State of California is a party or has a direct and substantial interest.

 (b) The proceeding is one in which the former state administrative official participated.”  (Section 87401.)

“No former state administrative official, after the termination of his or her employment or term of office shall for compensation aid, advise, counsel, consult or assist in representing any other person (except the State of California) in any proceeding in which the official would be prohibited from appearing under Section 87401.”  (Section 87402.)

CDSS and HHSA are state administrative agencies. (Section 87400(a).)  Section 87400(b) defines a “state administrative official” as every member, officer, employee, or consultant of a state administrative agency who as part of his or her official responsibilities engages in any judicial, quasi-judicial, or other proceeding in other than a purely clerical, secretarial, or ministerial capacity.  As a designated employee of one or both of these agencies, you were considered a state administrative official and you are, therefore, subject to the restrictions of the permanent ban.

These restrictions, however, are limited to judicial, quasi-judicial, or other proceedings in which you participated.  Section 87400 provides:

“(c) ‘Judicial, quasi-judicial or other proceeding’ means any proceeding, application, request for a ruling or other determination, contract, claim, controversy, investigation, charge, accusation, arrest or other particular matter involving a specific party or parties in any court or state administrative agency, including but not limited to any proceeding governed by Chapter 5 (commencing with Section 11500) of Division 3 of Title 2 of the Government Code.

“(d) ‘Participated’ means to have taken part personally and substantially through decision, approval, disapproval, formal written recommendation, rendering advice on a substantial basis, investigation or use of confidential information as an officer or employee, but excluding approval, disapproval or rendering of legal advisory opinions to departmental or agency staff which do not involve a specific party or parties.” 
Under Section 87400(c) set forth above, a “proceeding” includes any particular matter involving a specific party or parties in a state administrative agency.  The permanent ban does not apply to a new proceeding even in cases where the new proceeding is related to or grows out of a prior proceeding in which the official had participated.  A new proceeding not subject to the permanent ban typically involves different parties, a different subject matter, or different factual issues from those considered in previous proceedings.  (Rist Advice Letter, No. A-04-187; see also Donovan Advice Letter, No. I-03-119.)

Also, under Section 87400(d) and Regulation 18741.1(a)(4),  a former state official who held a management position in a state administrative agency is deemed to have participated in a proceeding if:  (1) the proceeding was pending before the agency during his or her tenure, and (2) the proceeding was under his or her supervisory authority.  For purposes of Regulation 18741.1, a proceeding is under a supervisor’s “supervisory authority” if the supervisor:
“(A) Has duties that include primary responsibility within the agency for directing the operation or function of the program where the proceeding is initiated or conducted; or

“(B) Has direct supervision of the person performing the investigation, review, or other action involved in the 
proceeding including, but not limited to, assigning the 
matter for which the required conduct is taken; or

“(C) Reviews, discusses, or authorizes any action in the 
proceeding; or

“(D) Has any contact with any of the participants in the proceeding regarding the subject of the proceeding.” 

“‘Supervisory authority’ does not include a supervisor, at a higher level within the agency’s chain-of-command than the supervisor identified in subsection (a)(4)(A) above, with responsibility for the general oversight of the administrative actions or functions of a program where the responsibilities concerning the specific or final review of the proceeding are expressly delegated to other persons in the agency’s structure (i.e. supervisors under subsection (a)(4)(A) above) unless the higher level supervising official has actual involvement in the proceeding as set forth in subsections (a)(4) (C) or (D) of  this regulation.”

	�  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.








