March 16, 2009
Michael F. Padilla
9435 Butterfly Lane
Elk Grove, CA 95624
Re:
Your Request for Informal Assistance 

Our File No.  I-09-049
Dear Mr. Padilla
This letter responds to your request for advice on conflict of interest and reporting provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  This letter is based on the facts presented; the Fair Political Practices Commission does not act as the finder of fact when it renders advice.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)  Our advice is limited to the provisions of the Act and we offer no advice on other provisions of law, such as Public Contract Code Sections 10410 – 10411.  We suggest you consult your former agency’s legal counsel or the Attorney General’s office on any applicable law outside the Act.    Because your questions are general in nature, we provide you with general guidance, and treat your inquiry as one for informal assistance.

QUESTIONS
1. Does non-governmental employment while on annual leave following your retirement from state service constitute a conflict of interest under the Act?

2. Did you fulfill your statutory reporting obligations by submitting a Statement of Economic interests for 2008 without disclosing your 2009 employment and, if so, what reporting obligations will you have for calendar year 2009? 
CONCLUSIONS
1. You are not subject to the Act’s conflict of interest rules after you have ceased performing duties for a governmental employer and have begun work for a private-sector business.  However, your private-sector employment activities remain subject to certain of the Act’s post-employment restrictions, as explained below.  
2. So long as you had no economic interest in your private-sector employer during calendar year 2008, you would not have been required to disclose that employer as an economic interest on your Form 700 “Leaving Office” statement.  If you properly and timely filed this “Leaving Office” statement after leaving active state employment on or before December 31, 2008, you will have no further filing obligations under the Act.  We assume for purposes of this analysis that the position you held at your state agency was designated, or should have been designated, on the agency’s conflict of interest code.  
FACTS


 You were a state employee in a supervisorial capacity who “retired” as of December 31, 2008.  You explain that you are presently exhausting accrued vacation time until approximately June, 2009.  Since January 3, 2009 you have been employed by a private company that does business with your former government employer, but your own duties are not related in any way to any state business.  You have completed and filed your Statement of Economic Interests (Form 700) for the calendar year 2008, and did not list on this form any economic interest in your current private-sector employer. 
ANALYSIS
Question One – Conflicts of Interest and Post-Employment Restrictions
The Act’s conflict of interest provisions prohibit a public official from taking part in a governmental decision in which the official has a conflict of interest.  These conflict of interest provisions are designed to ensure that “[p]ublic officials, whether elected or appointed, perform their duties in an impartial manner, free from bias caused by their own financial interests . . ..”  (Section 81001(b).)  Thus the Act prohibits a public official from making, participating in making, or otherwise using his or her official position to influence a governmental decision in which he or she has a financial interest, including interests in non-governmental employers that are sources of income to the official.  (Sections 87100 and 87103.)
The Act’s conflict of interest rules operate throughout the period when a public servant can take part in governmental decisionmaking.  They were not meant to apply, however, when an employee has left state service, but continues to be compensated for accrued annual leave credits.  Your account of the facts indicates you will play no further official role in governmental decisionmaking and, so long as that is the case, your private-sector activities will not give rise to a conflict of interest under the Act.  

Although the Act’s conflict of interest rules do not seem applicable in your case, it is important to recognize that when a government employee is no longer engaged in the duties of his or her public office, and has accepted new employment in the private sector, his or her actions then become subject to the Act’s three post-governmental employment restrictions.   (See generally the Coler Advice Letter, No. I-07-089.)     
The first of these restrictions, a ban on using governmental decisionmaking power to influence prospective employment, is not implicated by your questions.  But the other two provisions, colloquially known as the permanent ban on “switching sides” and the “revolving door” prohibition, apply after an official leaves public service, and may be relevant to your situation.  We explain these two restrictions in the following sections.
1.  The Permanent Ban on “Switching Sides”
The Act imposes a permanent prohibition on compensated representation of another person on a matter in which the official had participated while in state service.  (Sections 87401 and 87402; Regulation 18741.1.)  In other words, a public official may never “switch sides” in a proceeding after leaving state service.
Sections 87401 and 87402 provide:
“No former state administrative official, after the termination of his or her employment or term of office, shall for compensation act as agent or attorney for, or otherwise represent, any other person (other than the State of California) before any court or state administrative agency or any officer or employee thereof by making any formal or informal appearance, or by making any oral or written communication with the intent to influence, in connection with any judicial, quasi-judicial or other proceeding if both of the following apply:
 “(a) The State of California is a party or has a direct and substantial interest.
“(b) The proceeding is one in which the former state administrative official participated.  (Section 87401.)
“No former state administrative official, after the termination of his or her employment or term of office shall for compensation aid, advise, counsel, consult or assist in representing any other person (except the State of California) in any proceeding in which the official would be prohibited from appearing under Section 87401.”  (Section 87402.)


Section 87400(a) defines a state administrative agency as “every state office, department, division, bureau, board and commission, but does not include the Legislature, the courts, or any agency in the judicial branch of government.”  Section 87400(b) defines a state administrative official as “every member, officer, employee or consultant of a state administrative agency who as part of his official responsibilities engages in any judicial, quasi-judicial or other proceedings in other than a purely clerical, secretarial or ministerial capacity.”  Section 87400(c) then defines “judicial, quasi-judicial, or other proceeding:” 

“Any proceeding, application, request for a ruling or other determination, contract, claim, controversy, investigation, charge, accusation, arrest or other particular matter involving a specific party or parties in any court or state administrative agency, including but not limited to, any proceeding governed by Chapter 5 (commencing with Section 11500) of Division 3 of 

Title 2 of the Government Code.”

An official is considered to have “participated” in a proceeding if the official took part “personally and substantially through decision, approval, disapproval, formal written recommendation, rendering advice on a substantial basis, investigation or use of confidential information as an officer or employee....”  (Section 87400(d).)  A former state official who held a management position in a state administrative agency is deemed to have participated in a proceeding if:  (1) the proceeding was pending before the agency during his or her tenure, and (2) the proceeding was under his or her supervisory authority.  (Section 87400(d); Regulation 18741.1(a)(4).) 
Assuming that your governmental employer was a “state administrative agency” under Section 87400(a), if your job duties included any participation in judicial, quasi-judicial, or other proceedings, you were a “state administrative official,” and the provisions of Sections 87401 and 87402 apply to you.
The permanent ban does not apply to a “new” proceeding even in cases where the new proceeding is related to or grows out of a prior proceeding in which the official had participated.  A new proceeding not subject to the ban typically involves different parties, a different subject matter, or different factual issues from those considered in previous proceedings.  (Rist Advice Letter, No. A-04-187; see also Donovan Advice Letter, No. I-03-119.)  We have found generally that proceedings to draft a plan or agreement are different from proceedings involving implementation of the same plan or agreement.  For instance, the Commission considers the application, drafting and awarding of a contract, license or approval to be a proceeding separate from the monitoring and performance or implementation of the contract, license or approval.  (Doyle Advice Letter, No. A-05-104; Billeci Advice Letter, No. I-00-234; Regulation 18741.1.)  

To determine if the permanent ban applies to you, you will need to determine if any of the services you provide to your private employer concerns a proceeding in which you participated during your public employment, or were deemed to have participated as a supervisor.  (Regulation 18741.1(a)(4).)  You advise us that your work is “not related in any way to any state business.”  However, every situation must be analyzed individually to ensure that you are not deemed to have participated in an agency proceeding by virtue of your supervisory position.  If your review of the rules governing the permanent ban leaves you with any questions on any particular task you may be asked to perform in your private employment, you should contact us for more specific advice.  

2.  The One-Year “Revolving Door” Ban
Section 87406 prohibits specified officials from acting as an agent or attorney, or otherwise representing for compensation, “any other person, by making any formal or informal appearance, or by making any oral or written communication, before any state administrative agency, or officer or employee thereof,” for one year after the official left the agency’s employment “if the appearance or communication is made for the purpose of influencing administrative or legislative action, or influencing any action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property.”  (Section 87406(d); see also Regulation 18746.1.)  An appearance before a state administrative agency does not include an appearance in a court of law or before an administrative law judge.  (Section 87406(d)(1), see also Regulation 18746.1.)
Regulation 18746.1(b) outlines when the prohibitions of the one-year ban will apply.  Under this regulation, an official covered by the one-year ban is prohibited from making an appearance or communication if all of the following apply:

“(1) The official has left his or her state office or employment, which means he or she has either permanently left state service or is on a leave of absence.

“(2) The appearance or communication is made within 12 months after leaving state office or employment.

“(3) The public official is compensated, or promised compensation, for the appearance or communication. However, a payment made for necessary travel, meals, and accommodations received directly in connection with voluntary services is not prohibited or limited by this section.

“(4) The appearance or communication is made on behalf of any person as an agent, attorney, or representative of that person. An appearance or communication made by a public official solely to represent his or her personal interests, as defined in 2 Cal. Code Regs. Section 18702.4, subdivision (b)(1), is not prohibited or limited by this section.
“(5) The appearance or communication is made for the purpose of influencing, as defined in 2 Cal. Code Regs. Section 18746.2, any legislative or administrative action, or any discretionary act involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant or contract, or the sale or purchase of goods or property.

“(A) Services performed to administer, implement, or fulfill the requirements of an existing permit, license, grant, contract, or sale agreement may be excluded from the prohibitions of this regulation, provided the services do not involve the issuance, amendment, awarding, or revocation of any of these actions or proceedings.  However, the prohibitions of Government Code Sections 87401 and 87402 [the permanent ban on “switching sides”] may apply.

“(6) The appearance or communication is made before any officer or employee of any of the following:
“(A) Any state administrative agency that the public official worked for or represented during the 12 months before leaving state office or employment...
“(B) Any state administrative agency which budget, personnel, and other operations are subject to the direction and control of any agency described in subdivision (b)(6)(A)...

“(C) Any state administrative agency subject to the direction and control of the Governor, if the official was a designated employee of the Governor’s office during the 12 months before leaving state office or employment.”

Regulation 18746.2(a) further provides:

“(a) For purposes of Government Code Section 87406, a formal or informal appearance or oral or written communication is for the purpose of influencing if it is made for the principal purpose of supporting, promoting, influencing, modifying, opposing, delaying, or advancing the action or proceeding.  An appearance or communication includes, but is not limited to, conversing by telephone or in person, corresponding with in writing or by electronic transmission, attending a meeting, and delivering or sending any communication.” 


The one-year ban applies to those employees who held a position that was designated in the agency’s conflict of interest code or should have been designated in the 
agency’s conflict-of-interest code.  (Section 87406(d)(1); Regulation 18746.1(a)(2); West Advice Letter, No. I-02-077; Unterreiner Advice Letter, No. I-98-299.)  Your account of the facts indicates that you were or should have been designated in your agency’s conflict of interest code.   

	�  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.





� Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114; Regulation 18329(c)(3), copy enclosed.)





