May 8, 2009

Curt Augustine

Alliance of Automobile Manufacturers

1415 L Street, Suite 1190

Sacramento, CA 95814
Re:
Your Request for Advice


Our File No.  I-09-071
Dear Mr. Augustine:

This letter responds to your request for advice regarding the post-governmental employment restrictions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Please note that our advice is based solely on the Act.  Because your request is of a general nature, we are providing informal assistance
 rather than formal advice.  

QUESTIONS

1.  Does the one-year ban restrict your contacts or appearances before members and staff of the California Energy Commission (“CEC”)?

2.  What restrictions apply to your activities under the one-year ban with respect to your contacts with members of the Legislature and legislative staff?

3.  May you assist in setting up meetings with representatives of Alliance of Automobile Manufacturers (“AAM”) and officials in the Governor’s office or with state agencies?  

4.  May you accompany AAM’s registered lobbyist to meetings with officials in the Governor’s office or with state agencies concerning legislation or regulatory action?

5.  May you accompany AAM’s registered lobbyist to meetings with members of the Legislature and legislative staff concerning legislation or regulatory action if executive branch staff is in attendance?  

6.  May you provide informational materials to or attend informational meetings with state officials concerning the California activities of AAM?
CONCLUSION


1.  Yes.  The one-year ban restricts your communications with officers or employees of the CEC.  The CEC falls under the Natural Resources Agency, an executive branch agency.  Therefore, for purposes of Section 87406(d)(2), it is an agency subject to the direction and control of the Governor.  


2.  The one-year ban restricts your communications with the Governor’s office and state agencies under the control of the Governor’s office (i.e. executive branch agencies), but it generally does not affect your communications with the Legislature and legislative staff, county and local government agencies.



3.  The prohibition on making appearances or having written or oral communications with your former agency and its officers and employees is broadly construed.  Therefore, under Section 87406, you may not have any oral or written communications (including telephone calls, letters, electronic messages, meetings or other contact) with staff from the Governor’s office or agencies that are subject to the Governor’s control (executive branch agencies) that are intended to influence administrative or legislative action or influencing any action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property.  See discussion below.
4.  No.  The one-year ban precludes you from accompanying AAM’s registered lobbyist to meetings with officials from your former agency, the Governor’s office, and all executive branch agencies (which are considered agencies under the Governor’s control) concerning legislation or regulatory action.


5.   No.  You may not accompany AAM’s registered lobbyist to meetings of the Legislature and legislative staff concerning legislation or regulatory action if executive branch staff is in attendance.  The prohibition on making appearances or having written or oral communications with your former agency and its officers and employees is broadly construed and would include such activities.  

6.  The one-year ban on making appearances or having written or oral communications with your former agency and its officers and employees also includes providing “informational material” to your former agency if you are identified in connection with the materials and it is intended to influence administrative or legislative action, or intended to influence an action or proceeding involving a permit, license, grant, contract or sale of goods or property.  However, the one-year ban does not prevent you from requesting information generally available to the public about your former agency’s business. Nor does it prohibit attendance at informational meetings regarding existing laws, regulations, or policies, as long as you do not attempt to influence legislative or administrative action.
FACTS


You were hired in January 2009 by AAM as the Director of Policy and Government Affairs.  Before taking this position, you had served as the Deputy Legislative Secretary in the Office of the Governor since January 2007.  In your position with the Governor’s office, you were the chief advisor, strategist, policymaker and representative of the Governor on legislation related to business, financial, transportation, housing, economic development, and local government issues.    

You were Deputy Secretary for Legislation in the Business, Transportation and Housing Agency for approximately three years prior to taking the position with the Governor’s Office.  You were responsible for the agency’s legislation related to business, financial, transportation, housing, economic development, and local government issues.


In your position with AAM, you are responsible for overseeing the AAM’s state legislative, regulatory, and policy programs in California.  You serve as the chief representative of AAM with state policymakers.  You are also responsible for formulating policy-based strategies to respond to legislative and regulatory initiatives proposed in California.


You anticipate contact with members of the CEC.  You note that while members of the CEC are appointed by the Governor, they serve fixed 5-year terms in office.  (Pub. Res. Code Section 25206.)  You have reviewed the FPPC Trounstine and Wong Advice Letters (Advice Letters No. A-01-254 and A-02-003), and as you understand it, the fact that the Governor appoints the members of a state board or commission and also may remove such appointees at any time for any reason means that the board or commission is subject to the direction and control of the Governor, and therefore, within the one-year ban for former employees of the Governor’s office.  In the case of the CEC, you state the Governor has the power to appoint the members, but does not have the power to remove the members.  After the appointments are made, you believe that the CEC does not remain subject to the Governor’s direction and control.   


You are writing concerning your obligations under the “revolving door” provisions of the Act, and in particular, the requirements of the one-year ban in Section 87406.  You wish to know what restrictions apply to your activities under the one-year ban with respect to contacts with the Governor’s office and state agencies in the executive branch.

ANALYSIS

Post-Governmental Employment Restrictions

The Act has three main post-employment restrictions:

· A “permanent ban” barring a state employee from “switching sides” in any specific proceeding between parties that the employee worked on while in state service (Sections 87400-87405);  

· A “one-year ban” prohibiting a state employee from communicating with his or her former agency to influence the agency’s administrative or legislative action or influencing any action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property (Section 87406); and

· Restrictions on a state employee who is negotiating prospective employment.  (Section 87407.)

Your question focuses on restrictions involving contacts and communications with your former agency.  You have not asked about, and this letter does not discuss, the permanent ban or the prospective employment provision.  If an issue arises involving the permanent ban, you should contact us for further assistance.  Because you have already started your employment with AAM, the provision regarding prospective employment does not apply to your situation.   

As Deputy Legislative Secretary in the Office of the Governor, you were the chief advisor, strategist, policy maker and representative of the Governor on legislation related to business, financial, transportation, housing, economic development, and local government issues.  

Your account of the facts indicates that you were or should have been designated in your agency’s conflict of interest code.  We will assume for purposes of this analysis that you were a “designated employee”
 under the Act.

As a designated employee of the Governor’s office who has left state service, the Act’s one-year ban applies to you.  (Section 87406(d)(1); Regulation 18746.1(a)(2).)

Agencies Covered by the One-Year Ban

Because you are a former designated employee of the Governor’s office, the one-year ban restricts your communications with your agency, the Governor’s office, and with state agencies that are subject to the Governor’s control. 
The Act specifies that for purposes of the one-year ban, “a state administrative agency of a designated employee of the Governor’s office includes any state administrative agency
 subject to the direction and control of the Governor.” (Section 87406(d)(2); Reg. 18746.1(b)(6)(C).) Consistent with section 87406(d)(2), for ex-employees of the Governor’s office, we have advised that the entire executive branch is subject to the direction and control of the Governor. (Trounstine Advice Letter, No. A-01-254; Davidian Advice Letter, No. A-97-531; Zaremberg Advice Letter, No. A-92-038; and Sybert Advice Letter, No. I-93-380.)
You ask specifically about the CEC and whether the one-year ban imposes restrictions on your contacts with or appearances before its members and staff within one year of leaving state employment.  The CEC, which falls under the Natural Resources Agency, is an executive branch agency.  For purposes of Section 87406(d)(2) it is an agency subject to the direction and control of the Governor.  Therefore, the one-year ban restricts your communications with officers or employees of the CEC.
In addition, though the one-year ban restricts your communications with the Governor’s office and many state agencies, it generally does not affect your communications with the Legislature and legislative staff, county and local government agencies.

 The One-Year Ban

Section 87406(d)(1) of the Act provides that: 
“No designated employee of a state administrative agency . . . for a period of one year after leaving office or employment, shall, for compensation, act as agent or attorney for, or otherwise represent, any other person, by making any formal or informal appearance, or by making any oral or written communication, before any state administrative agency, or officer or employee thereof, for which he or she worked or represented during the 12 months before leaving office or employment, if the appearance or communication is made for the purpose of influencing administrative
 or legislative action
, or influencing any action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property.” (Emphasis added.)
Regulation 18746.1(b) provides guidance about when the prohibitions of the one-year ban will apply.  Under this regulation, an official covered by the one-year ban is prohibited from making an appearance or communication if all of the following apply:

“(1) The official has left his or her state office or employment, which means he or she has permanently left state service or is on a leave of absence. 

	�  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.


� Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice. (Section 83114; Regulation 18329(c)(3).)  





	� A “designated employee” is a decision-making employee who is designated in a state agency’s conflict of interest code and who is required to file an annual statement of economic interests.





� For purposes of section 87406, “state administrative agency” means every state office, department, division, bureau, board and commission, but does not include the Legislature, the courts or any other agency in the judicial branch of government. (Section 87400.)





� “Administrative action” is defined in Section 82002 as the proposal, drafting, development, consideration, amendment, enactment, or defeat by any state agency of any rule, regulation or other action in any rate-making proceeding or any quasi-legislative  proceeding, including any proceeding regarding adoption of regulations governed by Government Code, Section 11340 et seq.


� Section 82037 defines “legislative action” as “the drafting, introduction, consideration, modification, enactment or defeat of any bill, resolution, amendment, report, nomination or other matter by the Legislature or by either house or any committee, subcommittee, joint or select committee thereof, or by a member or employee of the Legislature acting in his official capacity.”  “Legislative action” also means the action of the Governor in approving or vetoing a bill.”





