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May 8, 2009
Sharon Millman

388 11th #A
Arcata, CA 95521

Re:
Your Request for Advice


Our file No. I-09-080
Dear Ms. Millman:

This letter responds to your request for advice regarding the “revolving door” provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  This letter should not be construed as assistance on any conduct that may have already taken place.  (See Regulation 18329(b)(8)(A).)  In addition, this letter is based on the facts presented.  The Fair Political Practices Commission (the “Commission”) does not act as a finder of fact when it renders assistance.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)  Finally, our advice is limited to obligations arising under the Act.  We do not address the applicability, if any, of other laws such as Public Contract Code Sections 10410 or 10411.
QUESTIONS
1. Do the revolving door provisions apply equally whether a former government employee is laid-off or chooses to leave his or her job voluntarily?

2. What restrictions do the Act’s revolving door prohibitions place on your ability to accept employment with private companies that contract with the California State Universities, your former employer?  
CONCLUSION

Should you accept employment with contractors who work with California State Universities (“CSU”), the Act’s one-year ban prohibits you from appearing before or communicating with your former state agency employer for compensation and for the purpose of influencing administrative or legislative action or any action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property.  Additionally, the Act’s permanent ban prohibits you from participating in any proceeding involving any state administrative agency or assisting others in the proceeding if the proceeding is one in which you participated while employed by the state.  These prohibitions apply whether a state employee leaves his or her position voluntarily or is “laid off.”


FACTS

You worked for Humboldt State University (“Humboldt State”) until you were laid off in March of 2009.  You will “run out” your leave credits as of June 30, 2009.  As of now, you are looking for employment in the same geographic area so that you do not have to move your family.
While employed with Humboldt State, you were a Project Manager, a Senior Project Manager, Director of Construction Management, and a University Architect.  You are currently looking to apply with a contractor who currently has projects with Humboldt State, one of which you worked on.  You are also looking at options outside the Humboldt area, working for companies that contract with other CSU campuses.
During our telephone conversation, you explained that as a contract manager, you produced requests for proposals (“RFPs”), made recommendations to your superiors, and supervised contracts after they were awarded.   One contractor in particular has a project that you worked on at Humboldt State.  You were heavily involved in “Phase I” of this project that is now in Phase II.  Phase II would involve project management. You had no significant involvement in Phase II.  
You would like to apply to work with this contractor and continue to work in Humboldt County and at Humboldt State.  You also wish to apply with other contractors that have projects with other campuses in the CSU system, as this is your area of expertise.  You explained that the individual campuses are separate entities and one does not control the others’ projects.  
ANALYSIS

The Act does not distinguish between governmental employees who leave their jobs voluntarily and those who are laid off due to economic circumstances.  We therefore apply the “revolving door” provisions to your situation, as explained below.

Post-Governmental Employment Restrictions


Public officials who have left state service are subject to two types of post-governmental restrictions under the Act, colloquially known as the “revolving door” prohibitions. We begin our analysis with a description of the permanent ban. 

· Permanent Ban: The “permanent ban” prohibits a former state employee from “switching sides” and participating, for compensation, in any specific proceeding involving the State of California or assisting others in the proceeding if the proceeding is one in which the former state employee participated while employed by the state.  (See Sections 87401-87402; Regulation 18741.1.) 

The permanent ban is a lifetime ban and applies to any judicial, quasi-judicial, or other proceeding in which you participated while you served as a state administrative official.  “‘Judicial, quasi-judicial or other proceeding’ means any proceeding, application, request for a ruling or other determination, contract, claim, controversy, investigation, charge, accusation, arrest or other particular matter involving a specific party or parties in any court or state administrative agency . . ..”  (Section 87400(c).)  Additionally, an official is considered to have “participated” in a proceeding if he or she took part in the proceeding “personally, and substantially through decision, approval, disapproval, formal written recommendation, rendering advice on a substantial basis, investigation, or use of confidential information . . ..”  (Section 87400(d).)
“The permanent ban does not apply to a ‘new’ proceeding even in cases where the new proceeding is related to or grows out of a prior proceeding in which the official had participated.  A ‘new’ proceeding not subject to the permanent ban typically involves different parties, a different subject matter, or different factual issues from those considered in previous proceedings.”  (Rist Advice Letter, No. A-04-187; also see Donovan Advice Letter, No. I-03-119.)  New contracts with the employee’s former agency in which the former employee did not participate are considered new proceedings.  (Leslie Advice Letter, No. I-89-649.)  A new contract is one that is based on new consideration and new terms, even if it involves the same parties.  (Ferber Advice Letter, No. I-99-104; Anderson Advice Letter, No. A-98-159.)  In addition, the application, drafting, and awarding of a contract, license, or approval is considered to be a proceeding separate from the monitoring and performance of the contract, license, or approval.  (Anderson, supra; Blonien Advice Letter, No. A-89-463.)

Under the facts as you presented them, you worked on the initial phase of a contract to be awarded by Humboldt State, including the RFP and management of that phase, that was ultimately awarded to a contractor with which you would now like to apply.  In your position for Humboldt State, you generally participated in the awarding of contracts by sending out the RFP, analyzing the bids, and making recommendations to your superiors.  You are therefore permanently banned on working for this contractor on any matter involving the initial phase of this contract.  (Section 87400(c).)  
As stated above, however, the application and award of the contract is a separate proceeding from the performance thereof.  You explained that there are two separate phases of this contract.  In your position with Humboldt State, you were involved with procuring the contract, but not with its performance. The permanent ban would not apply to what you describe as “Phase II” of the contract.
You will need to apply this same analysis to any other job project or proceeding you might have worked on while employed at Humboldt State and on which you may be offered private employment.

Note that unlike the one-year ban, which applies only if a former governmental employee appears before or communicates with his or her former governmental employer, the permanent ban also prohibits a former governmental employer from “aiding, advising, counseling, consulting, or assisting in representing” any other person in any proceeding in which the former governmental employee would be prohibited from participating.  (Section 87402.)  
One Year Ban – “Revolving Door”

· One-Year Ban:  The “one-year ban” prohibits a former state employee from appearing before or communicating with, for compensation, his or her former agency for the purpose of influencing any administrative or legislative actions or any discretionary act involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property.  (See Section 87406; Regulation 18746.1.)

The one-year ban applies to any employee of a state administrative agency who holds a position that is designated or should be designated in the agency’s conflict-of-interest code.  (Section 87406(d)(1); Regulation 18746.1(a)(2).)
  The ban applies for 12 months from the date the employee leaves state office or employment, which is defined as the date the employee permanently leaves state service or takes a leave of absence.  (Regulation 18746.1(b)(1) and (2).)  


This ban prohibits a public official from appearing before or communicating with, for compensation, any agency for which he or she worked during the 12 months before leaving employment, or any officer or employee thereof, for the purpose of influencing any administrative, legislative or other specified action (including contracts).  (Section 87406, Regulation 18746.1). The ban applies to employees who are designated or should be designated in their former agency’s conflict-of-interest code.  In your positions with Humboldt State, you were a designated employee.  Therefore, for one year after leaving Humboldt State, you may not communicate with Humboldt State in an attempt to influence any transaction involving legislative or administrative action
 or other specified action (including contracts). 
In the Coler Advice Letter, No. I-07-089, we addressed the date on which an employee has “left state service” where a state employee left her state job but remained on the payroll to “run out” leave credits.  In Coler, we stated that, for purposes of the Act, once an employee is no longer engaged in the duties of his or her office, he or she is subject to the Act’s post-government restrictions.  Your day of separation with Humboldt State would be the day you left work, rather than the day your credits run out.

Communications restricted by the one-year ban include any formal or informal appearance or oral or written communication made to influence legislative or administrative action or any action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property.  (Section 87406(d)(1).)  These communications include, but are not limited to, conversing directly or by telephone, corresponding by writing or e-mail, attending a meeting, and delivering or sending any communication.  (Regulation 18746.2(a).)  A communication is considered to be for the purpose of influencing legislative or administrative action “if it is made for the principal purpose of supporting, promoting, influencing, modifying, opposing, delaying, or advancing the action or proceeding.”  (Regulation 18746.2(a).)

Not all communications to a former state administrative agency employer are prohibited by the one-year ban.  An appearance or communication before a former state administrative agency employer made as part of “services performed to administer, implement, or fulfill the requirements of an existing permit, license, grant, contract, or sale agreement may be excluded from the [one-year] prohibitions . . . provided the services do not involve the issuance, amendment, awarding, or revocation of any of these actions or proceedings.”  (Regulation 18746.1(b)(5)(A); Williams Advice Letter, No. I-06-058; Quiring Advice Letter, No. A-03-272; Hanan Advice Letter, No. I-00-209.)  You may also work “behind the scenes” for a private company on projects involving Humboldt State as long as you do not appear before or communicate with Humboldt State or its employees, and the proceeding is not one that would be subject to the restrictions of the permanent ban.
If the communications in which you would engage as part of your position with the contract are made for the purpose of influencing legislative or administrative action or any action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property, the one year ban applies.  If the communications are made as part of “services performed to administer, implement, or fulfill the requirements of an existing permit, license, grant, contract, or sale agreement,” the one year ban does not apply, “provided the services do not involve the issuance, amendment, awarding, or revocation of any of these actions or proceedings.” (Regulation 18746.1(b)(5)(A); Williams Advice Letter, No. I-06-058; Quiring Advice Letter, No. A-03-272; Hanan Advice Letter, No. I-00-209.)
The contemplated communications involving Phase II of the project are exempt from the one-year ban to the extent that (i) they will not be made for the purpose of influencing “any legislative or administrative action, or discretionary act involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant or contract, or the sale or purchase of goods or property” (Regulation 18746.1(b)(5)) and (ii) if they will be made as a part of “services performed to administer, implement, or fulfill the requirements of an existing permit, license, grant, contract, or sale agreement.” (Regulation 18746.1(b)(5)(A).)  Accordingly, the one-year ban does not prohibit these types of communications.

You have also suggested that there are other positions for which you could apply and during the course of which you would be working on other CSU campuses or projects.  The one-year revolving door provisions apply to communications and appearances before an officer or employee of “any state administrative agency which [sic] budget, personnel, and other operations are subject to the direction and control of any agency” for which you worked during the prior 12 months.  (Regulation 18746.1(b)(6)(B).)  The other CSU campuses are not subject to the direction and control of Humboldt State.  The one-year revolving door provisions would therefore not apply to job positions you may take that involve appearances or communications with other CSU campuses.
If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely, 


Scott Hallabrin

General Counsel

By:
Heather M. Rowan

Counsel, Legal Division

HMR:rb
	�  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.


�  A governmental employee should be designated in his or her agency’s conflict-of-interest code if the employee makes or participates in making governmental decisions that have a reasonably foreseeable material effect on any financial interest.  (Section 87302.)  





�   “Legislative action” means the drafting, introduction, consideration, modification, enactment or defeat of any bill, resolution, amendment, report, nomination or other matter by the Legislature or by either house or any committee, subcommittee, joint or select committee thereof, or by a member or employee of the Legislature acting in his official capacity.  Legislative action also means the action of the Governor in approving or vetoing any bill.  (Section 82037.)





“Administrative action” is defined in Section 82002 as the proposal, drafting, development, consideration, amendment, enactment, or defeat by any state agency of any rule, regulation or other action in any rate-making proceeding or any quasi-legislative proceeding, including any proceeding regarding adoption of regulations governed by Government Code, Section 11340 et seq.








