May 6, 2009

Thomas Donovan
1542 W. Longview 

Stockton, California 95207
Re:
Your Request for Informal Assistance

Our File No.  I-09-085
Dear Mr. Donovan:

This letter responds to your request for advice regarding the Revolving Door provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Because your letter seeks general information, we are treating your request as one for informal assistance.
  This letter is based solely on the facts presented; the Fair Political Practices Commission (the “Commission”) does not act as the finder of fact when it renders advice.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)  Moreover, the Commission does not advise with respect to past conduct.  (Regulation 18329(b)(8)(A).)  Therefore, nothing in this letter should be construed to evaluate any conduct that may have already taken place, and any conclusions contained in this letter apply only to prospective actions.  Finally, our advice is limited to obligations arising under the Act.  We do not address the applicability, if any, of other laws such as Public Contract Code Sections 10410 or 10411. 
QUESTION

Does the Act prohibit you from accepting employment with a private employer and, in that capacity, working as a consultant to your former agency?
CONCLUSION

No.  However, the Act’s revolving door provisions would restrict you from engaging in certain activities, as discussed below.
FACTS

You were employed with the California Department of Transportation (Caltrans) Division of Right of Way and Land Surveys (RW&LS) since October 15, 1984 and retired on May 1, 2009.  Your last position with Caltrans before retirement was as a Senior Right of Way Agent/Utility Reviewer.  You were a designated employee in your agency’s conflict of interest code and filed an annual statement of economic interests (“Form 700”).  You did not have the authority to determine or set policy, although you did discuss policy issues with your supervisor, perform assigned investigations and assemble drafts of formal written recommendations.  You reviewed and made comments on project specific contracts, though you did not approve or make any policy decisions on these contracts.  You also proof read certain types of contracts.  Upon request, you reviewed, requested review by the Legal Division, and recommended approval of non-standard contract language in cooperative agreements between Caltrans and local public agencies, but you did not approve or execute such agreements.  

Around 2000, you participated in discussions concerning existing Freeway Master Agreements originally executed with utility companies between 1952 and the mid-1960’s.  You participated in discussing and recommending process changes and streamlining, which were then modified and subsequently approved by your division chief and passed through your department’s legal division before execution.  The resulting “Freeway Master Agreement” remains in use today.  A local public agency is currently in discussions with your former department at an executive level about certain applications of the Freeway Master Agreement to projects sponsored by local public agencies.  Those discussions originally began at your supervisor’s level, and you participated in those discussions.  

You have submitted your resume to several prospective employers including The Right of Way Firm.  The Right of Way Firm has expressed interest in including your resume in a bid to the local public agency that is in talks with your Caltrans department about the Freeway Master Agreement.  You told the Right of Way Firm that you did not want your name or resume used in the bid.  You are considering working for the Right of Way Firm in the future.  If you choose to work for The Right of Way Firm, the firm would only contract you out for purposes of carrying out existing provisions of the Freeway Master Agreement, as they now are or will be when changes are adopted.  You would only be involved in the carrying out of an existing contract and not on any changes to the contract should you work on projects on which the Right of Way Firm bids. 
ANALYSIS
The Act has three main post-employment restrictions, generally known as the “revolving door” provisions:

(1) Prohibition on negotiating prospective employment (Section 87407);
(2) A “one-year ban” prohibiting a former state employee from communicating with his or her former agency to influence the agency’s administrative or legislative action, or agency acts involving the agency’s action on permit, license, grant, contract, or the sale or purchase of goods or property (Section 87406); and
(3) A “permanent ban” barring a former state employee from “switching sides” and participating in any specific proceeding between two parties that the employee worked on while in state service (Sections 87400-87405).
As a former Caltrans designated employee, the Act’s revolving door provisions apply to you.  These laws do not prohibit you from accepting employment with any particular private entity.  Instead, they limit your activities once you leave state service.
Negotiating Prospective Employment. 

The Act and regulations contemplate that a public official may negotiate and accept an offer of future employment before leaving his or her current state position. However, Section 87407 is designed to ensure that the official does not use his or her state government position to make any decisions that unduly benefit the firm that may hire or is hiring the official. Section 87407 states:

“No state administrative official, elected state officer, or designated employee of the Legislature shall make, participate in making, or use his or her official position to influence, any governmental decision directly relating to any person with whom he or she is negotiating, or has any arrangement concerning, prospective employment.”


A public official is considered to be “negotiating” employment “when he or she interviews or discusses an offer of employment with an employer or his or her agent.” (Regulation 18747(c)(1).)  An official has an “arrangement” concerning prospective employment when he or she accepts an offer of employment.  (Regulation 18747(c)(2).)

Post-Governmental Employment Provisions
One-Year Ban – The “one-year ban” prohibits a former state employee from appearing before or communicating with, for compensation, his or her former agency for the purpose of influencing any administrative or legislative actions or any discretionary act involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property.  (See Section 87406; Regulation 18746.1.)


Section 82002(a) defines administrative action as “the proposal, drafting, development, consideration, amendment, enactment, or defeat by any state agency of any rule, regulation, or other action in any ratemaking proceeding or any quasi-legislative proceeding.”


Section 82037 defines legislative action as “the drafting, introduction, consideration, modification, enactment or defeat of any bill, resolution, amendment, report, nomination or other matter by the Legislature or by either house or any committee, subcommittee, joint or select committee thereof, or by a member or employee of the Legislature acting in his official capacity.  ‘Legislative action’ also means the action of the Governor in approving or vetoing any bill.”
The one-year ban applies to any employee of a state administrative agency who holds a position that is designated or should be designated in the agency’s conflict-of-interest code.  (Section 87406(d)(1); Regulation 18746.1(a)(2).)
  The ban applies for 12 months from the date the employee leaves state office or employment, which is defined as the date the employee permanently leaves state service or takes a leave of absence.  (Regulation 18746.1(b)(1) and (2).)  

While in effect, the one-year ban applies only when a former employee or official is being compensated for his or her appearances or communications before his or her former agency on behalf of any person as an agent, attorney, or representative of that person.  (Regulation 18746.1(b)(3) and (4).)  

The one-year ban applies to “any appearance or communication made for the purpose of influencing administrative or legislative action or influencing any action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property.”  (Regulation 18746.1(b)(5).)  An appearance or communication is for the “purpose of influencing” if it is made for the “principal purpose of supporting, promoting, influencing, modifying, opposing, delaying, or advancing the action or proceeding.”  (Regulation 18746.2.)  An appearance or communication includes, but is not limited to, conversing by telephone or in person, corresponding in writing or by electronic transmission, attending a meeting, and delivering or sending any communication.  (Id.)   


Finally, appearances and communications are prohibited only if they are before a state agency that the public official worked for or represented or a state agency “which budget, personnel, and other operations” are subject to the control of a state agency the public official worked for or represented.  (Regulation 18746.1(b)(6).)


However, not all communications are prohibited by the one-year ban.  Appearances or communications before a former state agency employer, made as part of “services performed to administer, implement, or fulfill the requirements of an existing permit, license, grant, contract, or sale agreement may be excluded from the [one-year] prohibitions . . . provided the services do not involve the issuance, amendment, awarding, or revocation of any of these actions or proceedings.”  (Regulation 18746.1(b)(5)(A); Quiring Advice Letter, No. A-03-272; Hanan Advice Letter, No. I-00-209.)


Additionally, Regulation 18746.2(b)(1)-(4) provides that appearances or communications are not restricted under the one-year ban, if an individual: 

“(1) Participates as a panelist or formal speaker at a conference or similar public event for educational purposes or to disseminate research and the subject matter does not pertain to a specific action or proceeding;

“(2) Attends a general informational meeting, seminar, or similar event;

“(3) Requests information concerning any matter of public record; or


“(4) Communicates with the press.”

We have also advised that a former agency official may, without violating the one-year ban, draft proposals on a client’s behalf to be submitted to the agency so long as the former employee is not identified in connection with the client’s efforts to influence administrative action. (Cook Advice Letter, No. A-95-321; Harrison Advice Letter, No. A-92-289.)  Similarly, a former agency official may use his or her expertise to advise clients on the procedural requirements, plans, or policies of the official’s former agency so long as the employee is not identified with the employer’s efforts to influence the agency.  (Perry Advice Letter, No. A-94-004.)
You were a designated employee of Caltrans.  Therefore, although you would not be prohibited from working for The Right of Way Firm or any other firm, you would be prohibited from making appearances before or communications with Caltrans on behalf of a new employer for a one-year period if made for the purpose of influencing administrative or legislative action or influencing any action involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property.  

You have not, however, presented any facts relating to a specific appearance before or communication with Caltrans in representation of a new employer or the type of action to which the appearance or communication relates.  If you need further assistance relating to a specific appearance or communication, you should seek further advice providing all relevant facts of a specific communication.  

Permanent Ban – The “permanent ban” prohibits a former state employee from “switching sides” and participating, for compensation, in any specific proceeding involving the State of California or assisting others in the proceeding if the proceeding is one in which the former state employee participated while employed by the state.  (See Sections 87401-87402; Regulation 18741.1.) 
The permanent ban is a lifetime ban and applies to any judicial, quasi-judicial, or other proceeding in which you participated while you served as a state administrative official.  “‘Judicial, quasi-judicial or other proceeding’ means any proceeding, application, request for a ruling or other determination, contract, claim, controversy, investigation, charge, accusation, arrest or other particular matter involving a specific party or parties in any court or state administrative agency . . ..”  (Section 87400(c).)  Additionally, an official is considered to have “participated” in a proceeding if he or she took part in the proceeding “personally, and substantially through decision, approval, disapproval, formal written recommendation, rendering advice on a substantial basis, investigation, or use of confidential information . . ..”  (Section 87400(d).)


The permanent ban does not apply to a ‘new’ proceeding even generally in cases where the new proceeding is related to or grows out of a prior proceeding in which the official had participated.  A ‘new’ proceeding not subject to the permanent ban typically involves different parties, a different subject matter, or different factual issues from those considered in previous proceedings.”  (Rist Advice Letter, No. A-04-187; also see Donovan Advice Letter, No. I-03-119.)  New contracts with the employee’s former agency in which the former employee did not participate are considered new proceedings.  (Leslie Advice Letter, No. I-89-649.)  A new contract is one that is based on new consideration and new terms, even if it involves the same parties.  (Ferber Advice Letter, No. I-99-104; Anderson Advice Letter, No. A-98-159.)  In addition, the application, drafting, and awarding of a contract, license, or approval is considered to be a proceeding separate from the monitoring and performance of the contract, license, or approval.  (Anderson, supra; Blonien Advice Letter, No. A-89-463.)  For example, if you only worked on the drafting and awarding of a contract while at Caltrans, the permanent ban only prohibits you from working on drafting and awarding of the same contract with a new private employer.  If, however, you worked on the drafting and awarding, as well as, the monitoring and performing of a contract with Caltrans, the permanent ban prohibits you from working on the contract with a new private employer.   
While you have described various projects you have been involved in while at Caltrans, to determine whether the permanent ban applies to your situation, you need to determine if any of the actions in which you may engage on behalf of your new employer involve a proceeding in which you participated while employed at Caltrans.  (Regulation 18741.1(a)(4).)  If you need additional assistance relating to a specific proceeding in which you previously participated, you should seek further advice providing all relevant facts.
If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely, 


Scott Hallabrin

General Counsel

By:
Sukhi K. Brar


Counsel, Legal Division
SKB:jgl
	�  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.





	� Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice. (Section 83114; Regulation 18329(c)(3), copy enclosed).


�  A governmental employee should be designated in his or her agency’s conflict-of-interest code if the employee makes or participates in making governmental decisions that have a reasonably foreseeable material effect on any financial interest.  (Section 87302.)  





