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April 23, 2009
James G. Gubetta

202 Woodridge Court

Weed, CA 96094

Re:
Your Request for Advice 

Our File No.  A-09-087
Dear Mr. Gubetta:
This letter responds to your request for advice regarding the conflict-of-interest provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  In addition, this letter is based on the facts presented.  The Fair Political Practices Commission (“the Commission”) does not act as a finder of fact when it renders assistance.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)

Also, please note that our advice is based solely on the provisions of the Act.  We therefore offer no opinion on the application, if any, of other conflict-of-interest laws such as common law conflict of interest or Government Code Section 1090.

QUESTION
Considering the fact that there are three vacant positions on your five member board and the improbability that two of the three vacancies will be filled in the foreseeable future, does the legally required participation exception allow you to participate in a decision regarding a permit for a project within 500 feet of your home if your participation is needed to constitute a quorum? 
CONCLUSION

Absent additional facts, we do not find that multiple vacancies resulting from a political failure of the appointing authority to fill the vacancies are sufficient to warrant the use of the legally required participation exception.  
FACTS


You are the Chairman for the Siskiyou County Air Pollution Control Board (the “Board”).  The Board has a total of five positions.  Of the five positions, three positions are currently vacant.  While there is one appointment pending, it is unlikely that two of the vacant positions will be filled in the foreseeable future.    


Additionally, the Board will soon consider a permit for a project located within 500 feet (less than 300 feet to be more exact) of property where you reside.  Assuming you are disqualified from participating in the permit decision under the Act’s conflict-of-interest provisions, you have asked for guidance on the application of the “legally required participation” exception.  
ANALYSIS

The Act’s conflict-of-interest provisions ensure that public officials will “perform their duties in an impartial manner, free from bias caused by their own financial interests or the financial interests of persons who have supported them.”  (Section 81001(b).) Section 87100 prohibits any public official from making, participating in making, or otherwise using his or her official position to influence a governmental decision in which the official has a financial interest.
The Commission has adopted an eight-step standard analysis for deciding whether an official has a disqualifying conflict of interest.  (Regulation 18700(b).)  Your inquiry only concerns the last step.  More specifically, your inquiry only concerns the question of whether you may participate in a decision, in which you are otherwise disqualified from participating, under the “legally required participation” exception.

The Act recognizes that there may be instances where a governmental body cannot function without the participation of a public official who has a conflict of interest.  The Act contains a narrow exception to the conflict-of-interest rules, codified at Section 87101, allowing an official otherwise disqualified from a governmental decision to participate in the decision if the official’s participation is “legally required.”  However, this exception is narrowly construed and applies only where there is no “alternative source of decision consistent with the purposes and terms of the statute authorizing the decision.”  (Regulation 18708(a)(c); In re Tobias (1999) 13 FPPC Ops. 5.)
In determining whether the “legally required participation” exception applies in the context of a vacancy that could be filled by appointment, we have previously determined that the exception did not apply unless it was legally impossible to fill the vacant position.  (Hunter Advice Letter, No. A-99-088.)  However, in an opinion in 1999, the Commission subsequently determined that the “legally required participation” exception may still apply in circumstances in which it was possible to fill the vacancy if other factors existed that warranted the use of the exception, even when the vacancy was the result of the political failure of the appointing authority to fill the vacancy.  

In reaching this conclusion, the Commission provided the following explanation: 
“In determining whether the Rule applied in the context of a vacancy, the Commission looked to a number of factors, which included: the nature of the decision; whether there was an alternative method of decisionmaking consistent with the purpose and functions of the particular agency, whether the agency could have changed the quorum requirements, or appointed alternative or interim members who could vote; whether the decision had to be made within a specified time period; and the importance of the agency moving forward.”  (In re Tobias, supra; also see Danforth Advice Letter, No. A-05-238.)
Notwithstanding the fact that the legal possibility or impossibility to fill a vacant position does not conclusively determine whether the legally required participation exception applies, the only information you have provided in your request for advice is that three of five positions on the Board are vacant, and that it is unlikely that two of the vacancies will be filled in the foreseeable future.  However, to determine whether the legally required participation exception applies to your specific circumstances, all factors including, but not limited to, the urgency of the decision, the Board’s or controlling authority’s ability to modify quorum requirements or appoint interim member, and the possibility of an alternative method of decisionmaking such as leaving the decision to the Siskiyou County Board of Supervisors must be considered.  
Accordingly, we do not find the multiple vacancies resulting from a political failure of the appointing authority to fill the vacancies are sufficient to warrant the use of the legally required participation exception absent additional information pertaining to the factors identified in the In re Tobias opinion.  

If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely, 


Scott Hallabrin

General Counsel

By:
Brian G. Lau

Counsel, Legal Division
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	�  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.





