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April 28, 2009
Terry E. Dixon
City Attorney

City of Laguna Niguel

27801 La Paz Road

Laguna Niguel, CA 92677

Re:
Your Request for Advice


Our File No.  A-09-088
Dear Mr. Dixon:

This letter responds to your request for advice on behalf of the Laguna Niguel City Council regarding the conflict-of-interest provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Nothing in this letter should be construed to evaluate any conduct that may have already taken place, and any conclusions contained in this letter apply only to prospective actions.  In addition, this letter is based on the facts presented.  The Fair Political Practices Commission (“the Commission”) does not act as a finder of fact when it renders assistance.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)

Also, please note that our advice is based solely on the provisions of the Act.  We therefore offer no opinion on the application, if any, of other conflict-of-interest laws such as common law conflict of interest or Government Code Section 1090.

QUESTIONS

1.  May one of three city council members participate in a city council decision to support or oppose state legislation under the legally required participation exception assuming that all three council members would otherwise be prohibited from participating in the decision under the Act’s conflict-of-interest provisions?

2.  May one of three city council members with a disqualifying conflict of interest participate in the decision under the legally required participation exception if one or more of the three council members refuse to take part in the random selection process?  

3.  Would the random selection process be negated and, thus, negate the existence of the quorum necessary to consider the decision if the randomly selected councilmember refuses to take part in the discussion or abstains from voting on the proposal after his or her selection?   
CONCLUSIONS
1.  Based upon the facts you have provided, one of the council members may participate in the decision under the legally required participation exception.  
2.  If one or more of the otherwise disqualified city council members refuse to participate in the random selection process, the legally required participation exception does not apply.
3.  An agency may not randomly select another official to participate even when the refusal to participate by the first official selected prevents the agency from establishing the quorum necessary to consider the decision.
FACTS

You are the City Attorney for the City of Laguna Niguel and are submitting a request for advice regarding the legally required participation rule under the Act’s conflict-of-interest provisions on the behalf of the Laguna Niguel City Council.
Recently, state legislation was introduced that if enacted would remove all developed areas of the City of Laguna Niguel that are in the Coastal Zone out of the Coastal Zone and the jurisdiction of the California Coastal Commission.  (See Senate Bill No. 801, which was introduced February 27, 2009.)  A relatively small part of the City of Laguna Niguel is located within the Coastal Zone including approximately 660 residential properties, 30 vacant lots, one church, and several acres of open space.  In total, the City of Laguna Niguel has over 20,000 residential units, numerous commercial acres, substantial open space, and more than 66,000 residents.  

Three of the five members of the Laguna Niguel City Council own and reside at residential properties that are in the Coastal Zone.  You have determined that all three have a potential conflict of interest, and all three have disqualified themselves from participating in and voting on whether to support or oppose the proposed legislation.  At this time, with three disqualified council members, there could not be a quorum for the city council to hold a meeting to consider and determine whether the council should support or oppose the legislation.  
ANALYSIS

1.  May one of three city council members participate in a city council decision to support or oppose state legislation under the legally required participation exception assuming that all three council members would otherwise be prohibited from participating in the decision under the Act’s conflict-of-interest provisions?

The Act’s conflict-of-interest provisions ensure that public officials will “perform their duties in an impartial manner, free from bias caused by their own financial interests or the financial interests of persons who have supported them.”  (Section 81001(b).)  Section 87100 prohibits any public official from making, participating in making, or otherwise using his or her official position to influence a governmental decision in which the official has a financial interest.

The Commission has adopted an eight-step standard analysis for deciding whether an official has a disqualifying conflict of interest.  (Regulation 18700(b).)  Your inquiry only concerns the last step.  More specifically, your inquiry only concerns the question of whether one of the three council members, otherwise disqualified from participating in a city council decision to support or oppose the state legislation, may participate in the decision under the legally required participation exception.  We assume, for purposes of this request for advice, that all three of the council members in question have a disqualifying conflict of interest absent the legally required participation exception. 


The Act recognizes that there may be instances where a governmental body cannot function without the participation of a public official who has a conflict of interest.  The Act contains a narrow exception to the conflict-of-interest rules codified at Section 87101 allowing an official, otherwise disqualified from a governmental decision, to participate in the decision if the official’s participation is “legally required.”  This exception is narrowly construed and applies only where there is no “alternative source of decision consistent with the purposes and terms of the statute authorizing the decision.”  (Regulation 18708(a)(c); In re Tobias (1999) 13 FPPC Ops. 5.)


Under the facts you have presented, you have asked us to assume that three out of five city council members are disqualified under the Act’s conflict-of-interest provisions.  In order to establish a quorum, one of the disqualified council members must participate in the upcoming decision.  Based upon these facts, one of the council members may participate in the decision under the legally required participation exception.  
Note, however, that while one of the three council members may participate in the decision, the councilmember’s participation is permissible only as allowed in Regulation 18708 (copy enclosed).  Most importantly, the participating councilmember must be selected randomly from the three council members, the councilmember must disclose on the record the existence of his or her conflict and describe with particularity the nature of the economic interest, and either the councilmember or another officer or employee of the agency must describe the circumstance under which he or she believes the conflict may arise and disclose the legal basis for concluding that there is no alternative source of decision.  (Regulation 18708(b) and (c).)  Furthermore, the participating councilmember may only participate in public deliberations regarding the matter and at closed sessions required by law.  The councilmember may not attempt to influence the outcome of the matter “behind the scenes” by engaging in private discussions with other members or staff.  (Grunwald Advice Letter, No. A-95-184; Romney Advice Letter, No. A-99-263.)  
2.  May one of three city council members with a disqualifying conflict of interest participate in the decision under the legally required participation exception if one or more of the three council members refuses to take part in the random selection process? 
The legally required participation exception requires that the otherwise disqualified official selected to participate in the decision is selected randomly, and the names of all disqualified members must be used to randomly select the member who would be legally required to participate.  If one or more of the otherwise disqualified city council members refuse to participate in the random selection process, the legally required participation exception does not apply.  (See Heisinger Advice Letter, No. A-95-333.)
 3.  Would the random selection process be negated and, thus, negate the existence of the quorum necessary to consider the decision if the randomly selected councilmember refuses to take part in the discussion or abstains from voting on the proposal after his or her selection?   


As explained above, the legally required participation rule does not apply if an otherwise disqualified official refuses to take part in the random selection process.  Likewise, the legally required participation exception does not permit an agency to randomly select another official to participate under the exception if the first official selected refuses to take part in the discussion or abstains from voting on the proposal after his or her selection.  Moreover, because the legally required participation exception must be construed narrowly, an agency may not randomly select another official to participate even when the refusal to participate by the first official selected prevents the agency from establishing the quorum necessary to consider the decision.    
If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely, 


Scott Hallabrin

General Counsel

By:
Brian G. Lau

BGL:jgl
Counsel, Legal Division

Enclosure
	�  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.





