Russell Advice letter No. A-14-114 SUPERSEDED this Dietrick Advice Letter, No. A-09-102, which contains inaccurate facts which may have affected the analysis and conclusion in that letter.  

April 29, 2009
J. Christine Dietrick
Assistant City Attorney

City of San Luis Obispo
990 Palm Street

San Luis Obispo, CA 93401-3249
Re: 
Your Request for Advice

Our File No. A-09-102
Dear Ms. Dietrick:
You have requested advice on behalf of San Luis Obispo Mayor Dave Romero and Councilmember Jan Marx with respect to their duties under the conflict-of-interest provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Please note that our advice is based solely on provisions of the Act.  We therefore offer no opinion on the application, if any, of other conflict-of-interest laws such as common law conflict of interest or Government Code Section 1090.  In addition, the Commission will not advise with respect to past conduct.  (Regulation 18329(b)(8)(A), copy enclosed.)  Therefore, nothing in this letter should be construed to evaluate any conduct that may have already taken place, and any conclusions provided apply only to prospective actions.  Also note our advice is based solely on the facts presented in your request; the Commission does not act as a finder of fact when it provides advice.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)
QUESTION

May Mayor Dave Romero and Councilmember Jan Marx participate in a San Luis Obispo City Council decision concerning a proposed amendment to the Mobilehome Park Conversion Ordinance despite owning mobile homes located in mobilehome parks in the jurisdiction?
CONCLUSION


Mayor Romero and Councilmember Marx may not participate in the city council’s decision concerning the proposed amendment to the Mobilehome Park Conversion Ordinance if the decision will have a reasonably foreseeable financial effect on the their respective personal finances of $250 or more in any 12-month period. 

Moreover, Councilmember Marx may not participate in the city council’s decision concerning the proposed amendment to the Mobilehome Park Conversion Ordinance if the ordinance decision will do any of the following:

· Change the legally allowable use of the leased real property, and the lessee has a right to sublease the real property;

· Change the lessee’s actual use of the real property;

· Substantially enhance or decrease the lessee’s use or enjoyment of the leased real property;

· Increase or decrease the amount of rent for the leased real property by 5 percent during any 12-month period following the decision; or

· Result in a change in the termination date of the lease; or
· Have a reasonably foreseeable financial effect on the councilmember’s personal finances (not including any of the effects above) of $250 or more in any 12-month period. 
FACTS

The San Luis Obispo City Council will be considering the adoption of an ordinance governing the closure or conversion to other uses of mobilehome parks in the city.  You state that the Government Code at Sections 65863.7, 65863.8, and 66427.4 already requires a park owner, prior to closing or converting the park, to submit a report on the impact of the proposed action on the residents of the park. Section 65863.7 provides:  
“(a) Prior to the conversion of a mobilehome park to another use, except pursuant to the Subdivision Map Act (Division 2 (commencing with Section 66410) of Title 7), or prior to closure of a mobilehome park or cessation of use of the land as a mobilehome park, the person or entity proposing the change in use shall file a report on the impact of the conversion, closure, or cessation of use upon the displaced residents of the mobilehome park to be converted or closed. In determining the impact of the conversion, closure, or cessation of use on displaced mobilehome park residents, the report shall address the availability of adequate replacement housing in mobilehome parks and relocation costs.
“(b) The person proposing the change in use shall provide a copy of the report to a resident of each mobilehome in the mobilehome park at least 15 days prior to the hearing, if any, on the impact report by the advisory agency, or if there is no advisory agency, by the legislative body.
“(c) When the impact report is filed prior to the closure or cessation of use, the person or entity proposing the change shall provide a copy of the report to a resident of each mobilehome in the mobilehome park at the same time as the notice of the change is provided to the residents pursuant to paragraph (2) of subdivision (g) of Section 798.56 of the Civil Code.
“(d) When the impact report is filed prior to the closure or cessation of use, the person or entity filing the report or park resident may request, and shall have a right to, a hearing before the legislative body on the sufficiency of the report.
“(e) The legislative body, or its delegated advisory agency, shall review the report, prior to any change of use, and may require, as a condition of the change, the person or entity to take steps to mitigate any adverse impact of the conversion, closure, or cessation of use on the ability of displaced mobilehome park residents to find adequate housing in a mobilehome park. The steps required to be taken to mitigate shall not exceed the reasonable costs of relocation.
“(f) If the closure or cessation of use of a mobilehome park results from an adjudication of bankruptcy, the provisions of this section shall not be applicable.
“(g) The legislative body may establish reasonable fees pursuant to Section 66016 to cover any costs incurred by the local agency in implementing this section and Section 65863.8. Those fees shall be paid by the person or entity proposing the change in use.
“(h) This section is applicable to charter cities.
“(i) This section is applicable when the closure, cessation, or change of use is the result of a decision by a local governmental entity or planning agency not to renew a conditional use permit or zoning variance under which the mobilehome park has operated, or as a result of any other zoning or planning decision, action, or inaction. In this case, the local governmental agency is the person proposing the change in use for the purposes of preparing the impact report required by this section and is required to take steps to mitigate the adverse impact of the change as may be required in subdivision (e).
“(j) This section is applicable when the closure, cessation, or change of use is the result of a decision by an enforcement agency, as defined in Section 18207 of the Health and Safety Code, to suspend the permit to operate the mobilehome park. In this case, the mobilehome park owner is the person proposing the change in use for purposes of preparing the impact report required by this section and is required to take steps to mitigate the adverse impact of the change as may be required in subdivision (e).”
Section 66427.4 provides:  
“(a) At the time of filing a tentative or parcel map for a subdivision to be created from the conversion of a mobilehome park to another use, the subdivider shall also file a report on the impact of the conversion upon the displaced residents of the mobilehome park to be converted. In determining the impact of the conversion on displaced mobilehome park residents, the report shall address the availability of adequate replacement space in mobilehome parks.
“(b) The subdivider shall make a copy of the report available to each resident of the mobilehome park at least 15 days prior to the hearing on the map by the advisory agency or, if there is no advisory agency, by the legislative body.
“(c) The legislative body, or an advisory agency which is authorized by local ordinance to approve, conditionally approve, or disapprove the map, may require the subdivider to take steps to mitigate any adverse impact of the conversion on the ability of displaced mobilehome park residents to find adequate space in a mobilehome park.
“(d) This section establishes a minimum standard for local regulation of conversions of mobilehome parks into other uses and shall not prevent a local agency from enacting more stringent measures.
“(e) This section shall not be applicable to a subdivision which is created from the conversion of a rental mobilehome park to resident ownership.
 The city council will be considering an ordinance to clarify the scope of the report, establish a procedure including a public hearing, and define the types of conditions that appropriately may be imposed to mitigate resident impacts.  The new ordinance will not affect rents that can be charged nor the existing rent stabilization ordinance in the jurisdiction.
Two members of the city council own mobile homes in parks in the city.  
· Mayor Dave Romero is the trustee of a family trust through which the mayor and his spouse, and their daughter and son-in-law, share equal interests in a mobile home.  The mayor’s daughter and son-in-law reside in the mobile home and pay the space rent ($441 per month). You stated there was no lease agreement and that the occupancy of the space is on a month-to-month basis. The mayor and his wife pay the registration fee for and pay to insure the mobile home.
· Councilmember Jan Marx and her spouse own (through a revocable living trust) a mobilehome in a different park in the city.  Councilmember Marx and her spouse rent the mobilehome to her daughter for $411 per month plus payment of utilities.  The money was paid to the park as rent.  The unit is held by a year-to-year lease.
The city’s total population is approximately 44,000 and there are approximately 1,300 units in the city’s mobilehome parks which would be subject to the proposed ordinance.  The city does not have data regarding the number of persons that reside in these units.  The city believes that the proposed ordinance will affect all residents in mobilehome parks in the city in substantially the same manner.   
You also noted that the city currently has no conversion/closure applications pending. Further, the city has no indication that either park in which the officials own mobile homes are considering closure or conversion to a different use.  
ANALYSIS

The Act’s conflict-of-interest provisions ensure that public officials “perform their duties in an impartial manner, free from bias caused by their own financial interests or the financial interests of persons who have supported them.”  (Section 81001(b).)  Specifically, Section 87100 prohibits any public official from making, participating in making, or otherwise using his or her official position to influence a governmental decision in which the official has a financial interest.

� The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.





