




May 11, 2009
Jeffrey G. Scott
Law Offices of Jeffrey G. Scott

16935 West San Bernardo Drive, Suite 170
San Diego, California  92127
RE:  Your Request for Informal Assistance
         Our File No. I-09-104
Dear Mr. Scott:

This letter responds to your request for advice regarding the gift provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  This letter is based on the facts presented; the Fair Political Practices Commission (the “Commission”) does not act as a finder of fact when it renders assistance.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)  Because you seek general information, we are treating your request as one for informal assistance.

QUESTIONS

1.  Are tickets and passes provided to an official by an official’s agency to charitable events “gifts” to the official under Regulation 18944.1?

2.  If a ticket or pass provided to an official by the official’s agency for admission to a charitable event is treated as income by the public official, how is the amount of income determined, given that a portion goes to expenses and a portion to charity?

3.  Does Regulation 18944.1 apply to events that do not charge admission, but provide food and beverages?


4.  If, the charitable event includes only the food and beverages provided to the public official at the luncheon, dinner, or benefit would the payment constitute a gift under Regulation 18944.3?  If so, would only the portion that covers the organization’s expenses be treated as a gift?

5.  Do the provisions of Regulation 18944.1 also apply to district designated employees?

CONCLUSIONS

1.  Tickets and passes to charitable events provided by an agency to an official of that agency are “gifts” to the official under the Act if they provide a personal benefit for which no consideration is provided.  However, Regulation 18944.1 provides a method by which certain types of tickets or passes provided to an official by his or her agency will not be considered a gift because the official will meet the burden, under the Act’s definition of gift, that equal or greater value has been provided in exchange therefor, as discussed below. 

2.  For purposes of the Act’s definition of income, the ticket or pass is valued at the full face value of the ticket.

3.  Regulation 18944.1 only applies to tickets or passes that provide admission to a facility, event, show, or performance for an entertainment, amusement, recreational, or similar purpose.  It does not apply if the only benefit received at the event is food and beverages.  


4.  If the agency pays for the attendance at the charitable event and the payment by the agency for the agency official to attend the event is a valid expenditure of public moneys, Regulation 18944.3 would apply and the payment is not a gift under the Act.  If the payment was made by an outside source, the value is the full face value of the admission, including the charitable donation portion.  If the admission is provided directly by the charitable organization, Regulation 18946.4 would apply, and the value of the admission may be reduced under the provisions of that regulation. (See Regulation 18946.4.)

5.  Yes, if they are designated in a class that requires reporting of gifts from the particular source.

FACTS


You are general counsel for four healthcare districts located in Southern California.  These districts are organized pursuant to the provisions of California Health and Safety Code Section 32000 et. seq. and include the Grossmont Healthcare District in La Mesa, Fallbrook Healthcare District in Fallbrook, Desert Healthcare District in Palm Springs, and the Hi-Desert Healthcare District in Joshua Tree, California.


You seek advice regarding the interpretation of Regulation 18944.1with respect to how the new provisions impact healthcare districts that provide community services.  In furtherance of the mission to support healthcare in the community, healthcare districts commonly provide sponsorship funding to local nonprofit health care related charitable organizations and foundations and hold fundraising events.  These fund-raising events range from luncheons, dinners, charitable balls, golf tournaments, and music festivals.  These organizations help further important health care related purposes in the local community, which are not being met and include support to the medically under-served, individuals with physical and mental disabilities, seniors, children, homeless people, and other individuals who have medical needs and are having difficulty accessing health care.

In many cases, the sponsorship includes seats at tables, golf tournament passes, or tickets to a musical event.  A portion of the sponsorship covers the organization’s expenses for the event, with the remainder going to support the health care related activities of the organization.


The tables, tickets, and passes to these charitable events are made available to public officials who serve on the healthcare district boards and to members of the community.  The non-profit organizations typically request that the district board members attend these events and, in many cases, the public officials are recognized at the event, and in some cases awards and plaques are given to the healthcare district for its support of the organization.  Moreover, many of these nonprofit organizations indicate that they prefer that the local healthcare district provide a sponsorship rather than a straight grant because supporting the event provides the organization greater notoriety in the community and increases the funding from outside sources.
ANALYSIS
The Act establishes a statutory and regulatory scheme to reduce influences on public officials
 from the receipt of gifts.  First, it prohibits certain public officials from accepting large gifts (currently defined as more than $420) from identified sources. (Section 89503, Regulation 18940.2.)  Second, it requires certain public officials to disclose their receipt of any gift of $50 or more from identified sources, so that the public is made aware of such gifts. (Sections 87207 and 87302.)  Finally, it prohibits a public official from using his or her position to influence the outcome of a decision involving the donor of a gift valued at more $420. (Section 87100, 87103(e), Regulation 18940.2.)

Section 82028 defines gift as:

“any payment that confers a personal benefit on the recipient, to the extent that consideration of equal or greater value is not received and includes a rebate or discount in the price of anything of value unless the rebate or discount is made in the regular course of business to members of the public without regard to official status.”

Your letter requests advice with respect to the gift disclosure provisions of the Act.  Public officials who are covered by the Act’s gift disclosure provisions are required to disclose gifts from certain specified sources pursuant to the terms of their agency’s conflict-of-interest code, formulated in accordance with the Act’s provisions.

Question Number One:  As is evident from the above definition, tickets and passes to charitable events are “gifts” under the Act if they provide a personal benefit for which no consideration is provided.  However, several regulations under the Act may affect how such tickets or passes are valued.  For example, Regulation 18946.4 specifically addresses valuation for tickets or passes to charitable events.  It provides:

 “18946.4:  This regulation applies to a single ticket or other admission privilege to a specific fundraising event provided to a public official by a nonprofit or political organization holding its own fundraiser and used solely by the public official. 

“(a) Nonprofit Fundraiser. Except as provided in subdivision (b), the value of a gift of a ticket, pass, or other admission privilege to a fundraising event for a nonprofit, tax-exempt organization that is not a committee covered by subdivision (c) is determined as follows: 

“(1) Where the ticket clearly states that a portion of the ticket price is a donation to the organization, the value of the gift is the face value of the ticket reduced by the amount of the donation.

“(2) If there is no ticket indicating a face value or the ticket or other admission privilege has no stated price or no stated donation portion, the value of the gift is the pro rata share of the cost of any food, and beverages, plus any other specific item presented to the attendee at the event. 

“(b) 501(c)(3) Organization Fundraiser. Where the event is a fundraising event for an organization exempt from taxation under Section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code, the organization may provide one ticket per event to an official and that ticket shall be deemed to have no value so long as the cumulative value of the nondeductible portion of the ticket(s), as provided in subdivision (a), received by the official from the same 

organization during a calendar year, does not exceed the gift limits imposed under Section 89503 and Regulation 18940.2.
{….}” 


Under this regulation, an official may receive one ticket to each fundraising event a 501(c)(3) organization holds during a year up to a cumulative value of $420, and the ticket is not a gift if, and only if,  the organization provides the ticket to the official.  Additionally, Regulation 18944.1 (copy enclosed) provides certain exceptions to the Act’s gift rules when an official receives a ticket or pass to attend an event to perform an official or ceremonial function related to his or her office, such as accepting an award or plaque, the admission privilege is not a gift to the official.  (Regulation 18944.1(a).)


Regulation 18944.1(b) also provides a method by which certain types of tickets or passes provided to an official by his or her agency will not be considered gifts because the official will meet the burden, under the Act’s definition of gift, that equal or greater value has been provided in exchange therefor, as discussed below.   However, this regulation applies only to tickets or passes provided to the official by his or her agency to an event or facility “for an entertainment, amusement, recreational, or similar purpose.”  Therefore, the regulation would only apply to tickets or passes provided by your agency to officials in the agency to attend “charitable balls, golf tournaments, and music festivals,” but not to the “luncheons and dinners” described in your letter.

Accordingly, if the tickets or passes are provided by your agency to its agency officials to attend charitable events that are “for an entertainment, amusement, recreational, or similar purpose” and do not fall under the provisions of Regulation 18946.4 or other applicable regulations, an agency may apply the provisions of Regulations 18944.1 to the distribution of these tickets.

Question Number 2:  For purposes of the Act, Section 82030 defines income as:

“(a) ‘Income’ means, except as provided in subdivision (b), a payment received, including but not limited to any salary, wage, advance, dividend, interest, rent, proceeds from any sale, gift, including any gift of food or beverage, loan, forgiveness or payment of indebtedness received by the filer, reimbursement for expenses, per diem, or contribution to an insurance or pension program paid by any person other than an employer, and including any community property interest in the income of a spouse....”

A pass or ticket “shall be valued at the face value of the pass or ticket, provided that the face value is a price that was, or otherwise would have been, offered to the general public.”  (Regulation 18946.1.)  Current Regulation 18946.4 provides that if a nonprofit organization other than a 501(c)(3) organization makes a gift of one ticket to an official, the value is the face value reduced by the amount of the donation, but this provision does not apply to tickets received as income.  Accordingly, the value of the ticket or pass is the face value of the ticket or pass if it is treated as income.

Questions Number 3 and 4:

Regulation 18946(d)(2) defines a ticket or pass as “anything that provides an admission privilege to an event or function and for which similar tickets or passes are offered for sale to the general public.”  If the event does not charge for admission, there is no “admission privilege” provided, as the “privilege” is free.  Therefore, the provisions of Regulation 18944.1(b) do not apply to events that do not charge for admission.  For valuation of items provided at an “invitation only” event, see Regulation 18946.2.
� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	


� Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114; regulation 18329(c)(3), copy enclosed).


� Section defines “public official” as every member, officer, employee or consultant of a state or local government agency.  Employees of SANDAG are public officials.


� We recognize that your question is directed towards tickets or passes provided by the agency, and that these exceptions would not technically apply to that situation.  We have, however, included these provisions in our discussion for informational purposes.


�Regulation 18944.1(b)(1) permits an official to treat a ticket or pass provided to the official by his or her agency as income, and not a gift, if done in a manner consistent with applicable tax laws.





