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May 28, 2009

Yeghig L. Keshishian

Director, Western Region

16 North Marengo Avenue, Suite 305

Pasadena, CA  91101

RE:  
Your Request for Advice


Our File No. A-09-110

Dear Mr. Keshishian:

This letter is in response to your request for advice regarding the lobbying provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  

QUESTIONS
(1)  Will your activities on behalf of the Armenian Assembly of America (“the Assembly”) require you to register with the state of California as a lobbyist? 
(2)  Will the Assembly be a “$5,000 filer” if it sends a mass email to its members asking them to write a letter, presumably to members of the legislature and/or the Governor, in support of SB 232?
CONCLUSIONS

Based on the activities you list in your letter, dated April 30, 2009, and information you provided during our telephone conversation of May 7, 2009, you do not qualify as a lobbyist and, therefore, are not required to register or report as a lobbyist.  The Assembly will qualify as a $5,000 filer only if its lobbying expenses reach $5,000 or more.  See Analysis for discussion.
FACTS

You are the Western Region Director with the Armenian Assembly of America.  The Assembly is a nonpartisan, nonprofit organization that advocates on the basis of closer U.S.-Armenia relations.  Among the issues you advocate is for U.S. recognition of the Armenian Genocide.  You intend to advocate in support of SB 232 authored by Senator Wyland, which would require teaching oral histories about genocides as a requirement in public high schools.

Your letter states that you “will not be compensated by an outside entity.”  However, you clarified in our telephone conversation to mean that no source other than your employer, the Assembly, will compensate you in your attempt to influence legislative or administrative action.  Finally, you stated in your letter and affirmed on the telephone that you would spend less than one-third of your compensated time in direct lobbying.

The costs associated with sending a mass email to the Assembly’s membership would not equal $5,000 or more.
ANALYSIS

Section 82039 provides two methods to determine whether you qualify as a lobbyist.  It states:
“‘Lobbyist’ means any individual who receives two thousand dollars ($2,000) or more in economic consideration in a calendar month, other than reimbursement for reasonable travel expenses, or whose principal duties as an employee are, to communicate directly or through his or her agents with any elective state official, agency official, or legislative official for the purpose of influencing legislative or administrative action.”  (Emphasis added.)

Regulation 18239 provides that an employee’s principal duties are influencing legislative or administrative action when he or she  
“. . . spends one-third or more of the time, in any calendar month, for which he or she receives compensation from his or her employer, engaging in direct communication, other than administrative testimony, with one or more qualifying officials for the purpose of influencing legislative or administrative action.”
Since you intend to advocate on behalf of your employer, the second method would be the appropriate one to determine whether you qualify as a “lobbyist.”  In both your letter and our telephone conversation, you affirm that you do not spend more than one-third of your compensated time per month in direct communication with legislative or administrative officials.  Therefore, your proposed actions would not require you to register or report as a lobbyist.

Now we turn to your question concerning whether the Assembly should be required to file reports as a “$5,000 filer.”  Section 86116 would require the Assembly to file statements for $5,000 filers (Form 645) if it:
“. . . directly or indirectly makes payments to influence legislative or administrative action of five thousand dollars ($5,000) or more in value in any calendar quarter . . ..  (Section 86115.)
To calculate whether the Assembly’s expenses for lobbying equal $5,000 or more in a calendar quarter, all direct or indirect payments made to influence legislative or administration action must be counted, including compensation for expenses.  (Section 82045.)  Thus, travel payments for you to travel to Sacramento to meet with legislative or administrative officials as well as expenses associated with requesting others to contact their legislators to support SB 232 must equal or exceed $5,000 in a calendar quarter before reporting is required.    

If you have any additional questions, please feel free to call me at (866) 275-3772.







Sincerely,







Scott Hallabrin







General Counsel







By:  
Kevin S. Moen, PhD








Political Reform Consultant II
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� The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.





