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May 19, 2009
Tracy Britten
Automation Projects Manager

CAL FIRE, Fire Protection 

PO Box 944246

Sacramento CA, 94424-2460

Re:
Your Request for Informal Assistance

Our File No.  I-09-114
Dear Ms. Britten:

This letter responds to your request for advice regarding the revolving door provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  This letter should not be construed as assistance on any conduct that may have already taken place.  (See Regulation 18329(b)(8)(A).)  In addition, this letter is based on the facts presented.  The Fair Political Practices Commission (the “Commission”) does not act as a finder of fact when it renders assistance.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)  Because your question is general in nature, we are treating your request as one for informal assistance.

Please note that our advice is based solely on the provisions of the Act.  We therefore offer no opinion on the application, if any, of other laws that could apply such as Public Contract Code Section 10411.  You may wish to consult your agency’s counsel or the Attorney General’s office regarding these provisions.

QUESTION

Does the Act prohibit CAL FIRE from hiring former employees, working for a private sector employer, to assist in training current employees?
CONCLUSION


The Act’s revolving door provisions prohibit certain activities by former CAL FIRE employees.  While these provisions apply to the individual employee, agency actions influenced by a former employee in violation of the revolving door provision are potentially void or voidable.  Under the facts you have presented, it does not appear that the former employees will be in violation of the revolving door provisions so long as their activities are limited solely to the training of current employees.  
FACTS

CAL FIRE is considering hiring former CAL FIRE employees to assist in training current employees on how to use its automated computer aided dispatch (CAD) system.  These former employees would be utilized for their technical CAD system experience and knowledge.  The former employees would be retained as subcontractors by McKinney & Associates, Inc.  McKinney & Associates would be hired by Northrop Grumman to provide training to CAL FIRE employees.  CAL FIRE is currently contracting with Northrop Grumman on a five-year maintenance and operations contract for the CAD system. This contract requires Northrop Grumman to provide on-going training to CAL FIRE employees.  
ANALYSIS

The Act’s revolving door provisions prohibit certain activities by former CAL FIRE officials or employees.  These provisions apply to the individual employee or official.  The provisions do not specifically limit or restrict CAL FIRE from hiring or communicating with a former employee even when the former employee is otherwise engaging in a prohibited activity.  However, any action taken by the agency that was influenced by a former employee in violation of the revolving door provision may be void or voidable under Section 91003(b), which states in pertinent part: 
“Upon a preliminary showing in an action brought by a person residing in the jurisdiction that a violation of Article 1 (commencing with Section 87100), Article 4 (commencing with Section 87400), or Article 4.5 (commencing with Section 87450) of Chapter 7 of this title or of a disqualification provision of a Conflict of Interest Code has occurred, the court may restrain the execution of any official action in relation to which such a violation occurred, pending final adjudication.  If it is ultimately determined that a violation has occurred and that the official action might not otherwise have been taken or approved, the court may set the official action aside as void.  The official actions covered by this subsection include, but are not limited to orders, permits, resolutions and     contracts . . ..”
For assistance in determining when a former employee is in violation of the revolving door provision, we provide the following general analysis of the applicability of the revolving door provisions under the circumstances you have described.    

 Public officials who leave state service are subject to two types of post-governmental employment provisions under the Act, colloquially known as the “revolving door” prohibitions.  In addition, Section 87407 prohibits certain state and local officials from making, participating in making, or using their official position to influence decisions affecting persons with whom they are negotiating employment, or have any arrangement concerning employment.  (Also see Regulation 18747.)

 One-Year Ban - The “one-year ban” prohibits a former state employee from making, for compensation, any formal or informal appearance, or making any oral or written communication, before his or her former agency for the purpose of influencing any administrative or legislative actions
 or any discretionary act involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property.  (See Section 87406; Regulation 18746.1.)

The one-year ban applies to any employee of a state administrative agency who held a position that is designated or should be designated in the agency’s conflict-of-interest code.  (Section 87406(d)(1); Regulation 18746.1(a)(2).)
  The ban applies for twelve months from the date the employee leaves state office or employment, which is defined as the date the employee permanently leaves his or her governmental agency or takes a leave of absence.  (See Lowry Advice Letter, No. I-08-053; Regulation 18746.1(b)(1) and (2).)  

While in effect, the one-year ban applies only when a former employee or official is being compensated for his or her appearances or communications before his or her former agency on behalf of any person as an agent, attorney, or representative of that person.  (Regulation 18746.1(b)(3) and (4).)  

In contrast to the permanent ban, which only applies to “judicial or quasi-judicial” proceedings, the one-year ban applies to “any appearance or communication made for the purpose of influencing administrative or legislative action or influencing any action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property.”  (Regulation 18746.1(b)(5).)  An appearance or communication is for the “purpose of influencing” if it is made for the “principal purpose of supporting, promoting, influencing, modifying, opposing, delaying, or advancing the action or proceeding.”  (Regulation 18746.2.)  An appearance or communication includes, but is not limited to, conversing by telephone or in person, corresponding in writing or by electronic transmission, attending a meeting, and delivering or sending any communication.  (Id.)   

Finally, appearances and communications are prohibited only if they are before a state agency that the public official worked for or represented or a state agency “which budget, personnel, and other operations” are subject to the control of a state agency the public official worked for or represented.  (Regulation 18746.1(b)(6).)

However, not all communications are prohibited by the one-year ban.  Appearances or communications before a former state agency employer, made as part of “services performed to administer, implement, or fulfill the requirements of an existing permit, license, grant, contract, or sale agreement may be excluded from the [one-year] prohibitions . . . provided the services do not involve the issuance, amendment, awarding, or revocation of any of these actions or proceedings.”  (Regulation 18746.1(b)(5)(A); Quiring Advice Letter, No. A-03-272; Hanan Advice Letter, No. I-00-209.)


Additionally, Regulation 18746.2(b)(1)-(4) provides that appearances or communications are not restricted under the one-year ban, if an individual: 

“(1) Participates as a panelist or formal speaker at a conference or similar public event for educational purposes or to disseminate research and the subject matter does not pertain to a specific action or proceeding;
“(2) Attends a general informational meeting, seminar, or similar event;
“(3) Requests information concerning any matter of public record; or
“(4) Communicates with the press.”

We have also advised that a former agency official may, without violating the one-year ban, draft proposals on a client’s behalf to be submitted to the agency so long as the former employee is not identified in connection with the client’s efforts to influence administrative action. (Cook Advice Letter, No. A-95-321; Harrison Advice Letter, No. A-92-289.)  Similarly, a former agency official may use his or her expertise to advise clients on the procedural requirements, plans, or policies of the official’s former agency so long as the employee is not identified with the employer’s efforts to influence the agency.  (Perry Advice Letter, No. A-94-004.)

At this time, we have no information regarding the former employees CAL FIRE is considering hiring.  Assuming these former officials or employees held positions that were or should have been designated in CAL FIRE’s conflict-of-interest code, their activities with their private sector employer are restricted under the one year ban. More generally, however, you have requested advice relating to whether a former employee may train current employees.  

As noted above, the one-year ban prohibits former state employees from making appearances before or communications with their former agency employer only if an appearance or communication is made for the purpose of influencing, as defined in Regulation 18746.2, any administrative or legislative action or any discretionary act involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant or contract, or the sale or purchase of goods or property.  (Regulation 18746.4(a)(5).)  If a former employee is hired to train current employees, the former employee would not be making an appearance or communication for the purpose of influencing so long as the activities of the former employee are limited strictly to the training of current employees.  Accordingly, these activities are not prohibited under the one-year ban.  
Permanent Ban – The “permanent ban” prohibits a former state employee from “switching sides” and participating or assisting others, for compensation and for the purpose of influencing, in any specific proceeding involving the State of California if the proceeding is one in which the former state employee participated while employed by the state.  (See Sections 87401-87402; Regulation 18741.1.) 

The permanent ban is a lifetime ban and applies to any judicial, quasi-judicial, or other proceeding in which a former employee participated while serving as a state administrative official.  “‘Judicial, quasi-judicial or other proceeding’ means any proceeding, application, request for a ruling or other determination, contract, claim, controversy, investigation, charge, accusation, arrest or other particular matter involving a specific party or parties in any court or state administrative agency . . ..”  (Section 87400(c).)  Additionally, an official is considered to have “participated” in a proceeding if he or she took part in the proceeding “personally, and substantially through decision, approval, disapproval, formal written recommendation, rendering advice on a substantial basis, investigation, or use of confidential information . . ..”  (Section 87400(d).)

“The permanent ban does not apply to a ‘new’ proceeding even in cases where the new proceeding is related to or grows out of a prior proceeding in which the official had participated.  A ‘new’ proceeding not subject to the permanent ban typically involves different parties, a different subject matter, or different factual issues from those considered in previous proceedings.”  (Rist Advice Letter, No. A-04-187; also see Donovan Advice Letter, No. I-03-119.)  New contracts with the employee’s former agency in which the former employee did not participate are considered new proceedings.  (Leslie Advice Letter, No. I-89-649.)  A new contract is one that is based on new consideration and new terms, even if it involves the same parties.  (Ferber Advice Letter, No. I-99-104; Anderson Advice Letter, No. A-98-159.)  In addition, the application, drafting, and awarding of a contract, license, or approval is considered to be a proceeding separate from the monitoring and performance of the contract, license, or approval.  (Anderson, supra; Blonien Advice Letter, No. A-89-463.)

Again, at this time, we have no information regarding the former employees CAL FIRE is considering hiring.  To apply the permanent ban to the particular circumstances of a former employee, the employee will need to determine if any of the actions in which he or she may engage on behalf of the private sector employer involve a proceeding in which he or she participated while employed by CAL FIRE.  (Regulation 18741.1(a)(4).)  

More generally, however, the permanent ban only applies if the former official or employee participates or assists another person in a proceeding for the purpose of influencing the decision maker as defined in Regulation 18746.2.  (Section 87401; Regulation 18741.1(a)(3).) If a former employee is hired to train current employees, the former employee has not participated or assisted another person in a proceeding for the purposes of influencing the decision maker so long as the activities of the former employee are limited strictly to the training of current employees.  Accordingly, these activities are not prohibited by the permanent ban.  
If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely, 


Scott Hallabrin

General Counsel

By:
Brian G. Lau

Counsel, Legal Division
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Enclosure
	�  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.





	�  Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114, Regulation 18329(c)(3), copy enclosed.)


	�  You are seeking advice related to former CAL FIRE officials or employees, and any advice issued at this time pertaining to Section 87407 would relate to past conduct.  As the Commission will not advise with respect to past conduct, we provide no opinion as to the application of Section 87407 to the circumstances you have described.  However, if a former official or employee made, participated in making, or influenced a CAL FIRE decision while employed by CAL FIRE that affected his or her current employer or a prospective employer, the decision may be void or voidable as a violation of both Section 87407 and the Act’s conflict-of-interest provisions.  (See Sections 87100 and 91003; also see Chandler Advice Letter, No. I-09-032.)  


�  For purposes of section 87406, the Act defines “administrative action” and “legislative action” as the following: 


“‘Administrative action’ means the proposal, drafting, development, consideration, amendment, enactment, or defeat by any state agency of any rule, regulation, or other action in any ratemaking proceeding or any quasi-legislative proceeding . . ...”  (Section 82002(a).)


“‘Legislative action’ means the drafting, introduction, consideration, modification, enactment or defeat of any bill, resolution, amendment, report, nomination or other matter by the Legislature or by either house or any committee, subcommittee, joint or select committee thereof, or by a member or employee of the Legislature acting in his official capacity.  ‘Legislative action’ also means the action of the Governor in approving or vetoing any bill.”  (Section 82037.)  


�  A governmental employee should be designated in his or her agency’s conflict-of-interest code if the employee makes or participates in making governmental decisions that have a reasonably foreseeable material effect on any financial interest.  (Section 87302.)  





