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June 25, 2009
Ernest Ewin

City Councilmember

8130 Allison Avenue

La Mesa, CA 91941

Re:
Your Request for Informal Assistance


Our file No. I-09-127
Dear Mr. Ewin:

This letter responds to your request for advice regarding the contribution provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  This letter should not be construed as assistance on any conduct that may have already taken place.  (See Regulation 18329(b)(8)(A), enclosed.)  Because you have provided only limited facts, we are treating your request as one for informal assistance.

QUESTIONS
Are donations that you collect on behalf of and for the benefit of The Grossmont College Foundation (the “Foundation”) subject to any reporting requirements under the Act? 
CONCLUSIONS

Depending on the particular facts of your situation, the payments are likely not gifts or contributions, but would be subject to the reporting requirements for behested payments under Section 82015(b)(2)(B)(iii).
FACTS


You are a member of the La Mesa City Council.  You are also the Executive Director of the Grossmont College Foundation (“the Foundation”) on an independent contractor basis.  As the Executive Director for the Foundation, you present information, oral and written, to groups and individuals.  You also solicit funds to be donated to the Foundation.  You also meet with potential donors to advocate for endowments.  These donations do not go to you, but instead go directly to the Foundation.  You do not receive any personal benefit from these donations.  
ANALYSIS

Gifts:  Section 82028(a) defines “gift” as a “payment that confers personal benefit on the recipient, to the extent that consideration of equal or greater value is not received.”  We have previously found, in the context of donations of money and personal property, that because the donations the candidate solicited were given directly to the charitable entity, they were not gifts to the candidate. (In re Nejedly, 2 FPPC Ops. 45 (1976).)  We have also stated that California law looks to three factors when defining a gift: (1) donor’s intent; (2) delivery; and (3) donee’s acceptance. (In re Russell, 1 FPPC Ops. 135 (1975); In re Nejedly, supra.)

You have stated that, in your capacity as Executive Director of the Foundation, you solicit donations that go directly from the donors to the Foundation.  You have not provided information regarding the size of the donations, the Foundation’s budget, or your salary as an Independent Contractor.  If the donations that you solicit form the base of your wages, or represent a substantial amount of the Foundation’s budget, such that the amount of donations affects your salary or, without them, places your job in jeopardy, it might be the case that the donations are gifts to you, and subject to the gift provisions of the Act.
We have previously advised that the President of a non-profit was not receiving a gift when the funds received did not affect the President’s salary negatively or positively, and the President’s salary represented less than 1.25 percent of the organization’s annual revenue.  The non-profit’s President did not mention his position as a city councilmember when soliciting donations and he had a long-running relationship with the non-profit.  Additionally, the non-profit did not take the President’s fundraising into account when conducting annual performance reviews or in setting his salary.  (See Holland Advice Letter, A-07-176 (2008).)

If your circumstances differ, that is, if donations to the Foundation determine your salary, or bonuses to your salary, for example, the donation might be considered a personal benefit to you, and therefore a gift or possibly income.
Contributions:
  The Act defines a contribution as “a payment, a forgiveness of a loan, a payment of a loan by a third party, or an enforceable promise to make a payment except to the extent that full and adequate consideration is received, unless it is clear from the surrounding circumstances that it is not made for political purposes.” (Section 82015(a) (copy enclosed).)  This section further explains that behested payments
 are contributions unless the official receives full and adequate consideration or that “it is clear from the surrounding circumstances that the payment was made for purposes unrelated to his or her candidacy for elective office.”  (Id.)  The Act presumes that payments made “principally for legislative, governmental, or charitable purposes” are neither gifts nor contributions. (Section 82015(b)(2)(B)(iii).)

Therefore, to avoid the possibility that the donations you solicit will be contributions to you in your capacity as a candidate, they must fit within the proscriptions above and be made “principally for a charitable purpose.”  Specifically, if the donated funds are spent for a political purpose relating to your candidacy, the donations could be contributions.     
“Behested Payments:”  The Act states that when a payment is made at the behest of an elected official for a legislative, governmental, or charitable purpose and the payment is not otherwise a gift or contribution, the official must report the payment if, when combined with similar payments by the same source during a calendar year the total of the payments is $ 5,000 or more. (Section 82015(b)(2)(B)(iii).)  Generally, a donation will be made “at your behest” if you solicit, request, or suggest that someone donates to the Foundation, or a donation is otherwise made to the organization in cooperation, consultation, coordination with you, or with your consent.  (See Regulation 18225.7(a).)  Thus, if any donor makes a payment at your behest for a legislative, governmental, or charitable purpose, you must report those payments as provided in Section 82015(b)(2)(B)(iii).
  Not all donations made to the Foundation must be reported.  Rather, those limited donations that equal or exceed $5,000 in the aggregate from the same source in a calendar year and that are donated specifically at your behest must be reported.

Please be advised that we base our opinion on the specific, limited facts provided. Different situations may yield different results.
If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely, 


Scott Hallabrin

General Counsel

By:
Heather M. Rowan

Counsel, Legal Division

HMR:jgl
Enclosures
	�  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.


� Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114; regulation 18329(c)(3), copy enclosed).


� “Made at the behest of” generally means made under the control or at the direction of, in cooperation, consultation, coordination, or concert with, at the request or suggestion of, or with the express, prior consent of.  (Regulation 18225.7.) 


� In this case, you must file the report with the city of La Mesa within 30 days following the date the payment or cumulative payments for a legislative, governmental, or charitable purpose during a calendar year at your behest by the same donor, meets or exceeds the $5,000 annual threshold for the donor. The report must contain the name and address of the payor, amount of the payment, date or dates the payment or payments were made, the name and address of the payee, a brief description of the form in which the payment was made (or, if in-kind, the goods or services provided), and a description of the purpose for the donation. The report is a public record subject to copying and inspection as set for in Section 81008(a). (Section 82015(b)(2)(B)(iii).)





