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June 18, 2009
Jill D. S. Maland
Deputy City Attorney

City of Chula Vista

276 Fourth Avenue

Chula Vista, CA 91910

Re:
Your Request for Advice


Our File No.  A-09-129a
Dear Ms. Maland:

This letter supplements our June 17, 2009, letter (Maland Advice Letter, No. A-09-129) on behalf of City of Chula Vista Council Members John McCann and Rudy Ramirez, regarding the conflict-of-interest provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Nothing in this letter should be construed to evaluate any conduct that may have already taken place, and any conclusions contained in this letter apply only to prospective actions.  In addition, this letter is based on the facts presented.  The Fair Political Practices Commission (“the Commission”) does not act as a finder of fact when it renders assistance.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)

Please note that our advice is based solely on the provisions of the Act. We therefore offer no opinion on the application, if any, of other conflict-of-interest laws such as common law conflict of interest or Government Code Section 1090.

QUESTION
Does the legally required participation exception permit the participation of one of the two otherwise disqualified council members in the decision to repay funds from the Merged Chula Vista Redevelopment Project Area Fund to the City of Chula Vista (the “City”) general fund in light of the fact that the City’s charter requires the affirmative vote of four council members for any appropriations decision made after the adoption of the budget?  
CONCLUSION

Because the City’s charter requires a minimum quorum of four council members to make the decision to repay the City’s general fund, the legally required participation exception may be invoked to permit the participation of one of the two otherwise disqualified city council members.  
FACTS

 
For the purposes of this letter, the facts presented have been fully described in our previous advice letter dated June 17, 2009.  (Maland Advice Letter, supra.)  However, in a telephone conversation on June 17, 2009, you presented the additional fact that the decision to repay the City’s general fund is an appropriations decision made after the adoption of the City’s budget.  Pursuant to the City’s charter this appropriations decision requires the affirmative votes of at least four members of the five member city council.  
ANALYSIS

Step Eight: Does the “legally required participation” exception apply?
Section 87101 permits an official who is otherwise disqualified from making a governmental decision to participate in the decision when the official's participation is legally required.  The rule does not apply when there is an alternative source of decision-making consistent with the statute authorizing the decision.  (Regulation 18708.)  Thus, it only applies when it is legally impossible for the decision to be made without the participation of the disqualified official and does not apply when the disqualified official’s vote is merely needed to break a tie or when a quorum can be convened of other members of the city council who are not disqualified, whether or not such other members are actually present at the time of the disqualification.  

The “legally required participation” rule, Regulation 18708(c), is construed narrowly and only allows the participation of the smallest number of disqualified persons necessary to constitute a quorum.  (In re Hudson (1978) 4 FPPC Ops. 13.)  The best random method of selecting which disqualified member should participate is by lot. Other means of random selection that are impartial and equitable may also be used.  Whatever method the council uses, all disqualified officials must participate in the random selection and all must have an equal likelihood of being chosen.  (Heisinger Advice Letter, No. A-95-333.)
Once the council determines which disqualified official will participate in a decision, that official is selected for the duration of the proceedings in all related matters unless the legal necessity for legally required participation ceases to exist.  A disqualified official who participates under the authority of Section 87101 may participate fully in the matter, including taking part in deliberations and voting in open sessions of the body and in such closed sessions as are required by law.


Under the facts you have submitted, the decision to repay the City’s general fund is an appropriations decision made after the adoption of the City’s budget requiring the affirmative vote of at least four council members.  Because the City’s charter requires a minimum quorum of four council members to make this decision, the legally required participation exception may be invoked to permit the participation of one of the two otherwise disqualified city council members.  
If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely, 


Scott Hallabrin

General Counsel

By:
Brian G. Lau

Counsel, Legal Division

BGL:jgl
	�  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.





