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June 26, 2009
Mr. Jesse Mainardi

The Sutton Law Firm

150 Post Street, Suite 405

San Francisco, CA  94108

Re:
Your Request for Informal Assistance

Our File No.  I-09-147
Dear Mr. Mainardi:

This letter responds to your request for advice regarding the campaign provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Our response is limited to questions raised under the Act; it is not within our jurisdiction to advise on the San Francisco campaign ordinance.  Because your letter does not request advice with regard to a specific committee or set of facts, we have treated your request as one for informal assistance.

QUESTIONS

1.  Do the state’s new cross filing rules require a San Francisco elected official who is a also a candidate for state elective office to file electronic copies of his or her San Francisco committee’s preelection and semiannual campaign reports with the Secretary of State?


2.  Do these new rules require such an official to file copies of his or her state committee’s preelection and semiannual campaign reports electronically with the San Francisco Ethics Commission (assuming that the state campaign receives $5,000 or more in contributions in a calendar year)?

CONCLUSIONS

1.  Under Section 84215 and Regulation 18405, a San Francisco elected official who is also a candidate for state elective office shall file a copy of his or her San Francisco committee’s preelection and semiannual campaign reports with the Secretary of State electronically (assuming that the individual’s state committee(s) has met the threshold for electronic filing under Section 84605).   

2.  Under Section 84215 and Regulation 18405, a San Francisco elected official who is also a candidate for state elective office shall file a copy of his or her state committee’s preelection and semiannual campaign reports with the local filing officer, in either electronic or paper format, whichever is required by the local filing officer, here the San Francisco Ethics Commission.        
FACTS


Your firm represents several San Francisco officials and candidates who are currently running for state office, or who may do so in the future, and you are requesting advice regarding their campaign committee filing obligations under Section 83114(b).  


You note that newly enacted Regulation 18405 requires a local elected officer who is also a candidate for elective state office to file a copy (not a signed original) of his or her state campaign’s preelection and semiannual reports (FPPC Form 460) with his or her local filing officer.  
You state that San Francisco Campaign and Governmental Conduct Code section 1.112(a) requires any committee that is required to file a campaign statement with the San Francisco Ethics Commission to “file at the same time a copy of the statement or report in electronic format with the Ethics Commission.”  Subsection (b) specifies that a committee is subject to the electronic filing requirements if it:


(1)  must file a statement of organization under City and state law;


(2)  is a candidate controlled committee, or is formed or exists primarily to support or oppose a candidate, or a ballot measure which is being voted on only in San Francisco; or is a general purpose committee active only in San Francisco; and 


(3)  receives $5,000 or more in contributions, or makes $5,000 or more in independent expenditures, in a calendar year.   
ANALYSIS

The Commission recently adopted Regulation 18405 to codify its longstanding advice providing that when an individual who is a sitting officeholder in one jurisdiction becomes a candidate for office in another jurisdiction, the individual shall file campaign reports for his or her committees with both jurisdictions on the preelection and semiannual filing dates.  The requirement to file reports in both jurisdictions applies, for example, to a city mayor who is running for governor.  
Regulation 18405(b) provides in part:
“(b)  Seeking Office in Another Jurisdiction.

“(1)  When an individual is simultaneously a candidate for elective state office and elective office in a local government agency, or for elective office in two different local jurisdictions, he or she shall, in addition to any other requirements related to the filing of campaign statements, file campaign statements for all committees he or she controls with both jurisdictions at the locations specified in Section 84215 on the dates the candidate is required to file semiannual statements under Section 84200 and preelection statements under Sections 84200.5, 84200.7 and 84200.8.  The candidate or elected officer shall file the originally signed campaign statement with the relevant jurisdiction (e.g., state committee campaign statement with the Secretary of State, city committee campaign statement with local filing officer) and shall file a copy of the campaign statement with the other location(s).  
“(2)  The cross-filing requirements in paragraph (b)(1) applicable to a candidate or elected officer seeking office in another jurisdiction do not apply to late contribution reports under Section 84203, late independent expenditure reports under Section 84204, election cycle and $5,000 reports under Section 84309, or ballot measure contribution and expenditure reports under Section 84204.5.”
This advice concerning filing in two jurisdictions was originally set forth in the Commission’s Barrett Advice letter issued in 1988, No. A-88-150, is contained in Commission campaign manuals, and is longstanding advice that candidates are currently following.  

You ask about an individual who is currently a San Francisco elected official and is running for state office.  This individual has both city campaign committees and a state campaign committee.  Under Regulation 18405, this individual shall “file campaign statements for all committees he or she controls with both jurisdictions at the locations specified in Section 84215 on the dates the candidate is required to file semiannual statements under Section 84200 and preelection statements under Sections 84200.5, 84200.7 and 84200.8.”  The individual shall file the “originally signed campaign statement with the relevant jurisdiction (e.g., state committee campaign statement with the Secretary of State, city committee campaign statement with local filing officer) and shall file a copy of the campaign statement with the other location(s).”  

You observe that both the Secretary of State and the San Francisco Ethics Commission require candidates and committees to file campaign reports electronically, once certain financial thresholds are met.  (Section 84605 and San Francisco Campaign and Governmental Conduct Code Sections 1.112(a) and (b).)  You ask whether the campaign statements cross-filed by the individual in the other jurisdiction must be filed electronically.  

We observe that the use of the word “copy” in Regulation 18405(b)(1) was meant to distinguish between a copy of a campaign statement and the originally signed campaign statement.  The word “copy” does not denote a paper version.  The purpose of Regulation 18405’s requirement that an officeholder in one jurisdiction seeking office in another jurisdiction file specified campaign reports with both jurisdictions, is to provide the public with a complete picture of the candidate’s campaign finance activity when the candidate is up for election.  It is consistent with the purpose of the regulation that the copy of the campaign report be filed electronically if required by the relevant jurisdiction.  
In answer to your questions, the copy of the city committee’s campaign statement that the individual files with the Secretary of State shall be filed electronically (assuming the individual’s state committee has met the financial threshold for electronic filing of $50,000 in activity under Section 84605(a)).  This is consistent with current practice.  The copy of the state committee’s campaign statement that the individual files with the local filing officer shall be filed in either electronic or paper format, whichever is required by the local jurisdiction.  Here, the San Francisco Ethics Commission can advise you whether the copy of the state reports is required to be filed in electronic or paper format.  
For your information, the effective date of Regulation 18405 is July 9, 2009.  If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely, 


Scott Hallabrin

General Counsel

By:
Hyla P. Wagner

Senior Counsel, Legal Division
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	�  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.





�  Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114; Regulation 18329(c)(3).)   





