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June 11, 2009
Ben Hueso







Via facsimile and
1976 Harrison Avenue





U.S. mail
San Diego, CA 92113

Re: 
Your Request for Informal Assistance

Our File No.  I-09-155
Dear Mr. Hueso:

This is in response to your request for assistance regarding your duties as a member of the California Coastal Commission and a candidate for State Assembly under the Political Reform Act.
  Because your advice request does not refer to a specific governmental decision, we are treating your request as one for informal assistance.
  Please note that this letter is based on the facts presented to us.  The Commission does not act as the finder of fact in providing advice.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops.  71.)
QUESTION

Would Section 84308 preclude a subsidiary of a party to a proceeding before the coastal commission from contributing to your Assembly campaign?  You stated that the subsidiary has a different name, employs different people, and would bring its own matters before the coastal commission, if any.  
CONCLUSION


A contribution by the subsidiary would be deemed a contribution by the parent corporation.  Because the parent corporation is prohibited from making a contribution of more than $250 during the pendency of the proceeding in which they are a party, the subsidiary would also be prohibited from making such a contribution.  
ANALYSIS

Section 84308 was added to the Act to ensure that appointed members of certain boards or commissions would not be biased by contributors or potential contributors who might appear before them in a proceeding involving a license, permit or entitlement for use.  Section 84308 applies to all appointed officers of any state agency or local government agency, with the exception of the courts or any agency in the judicial branch of government, the Legislature, the Board of Equalization, and constitutional officers.  (Section 84308(a)(3).) This would include persons appointed to the California Coastal Commission.  (Dickey Advice Letter, No.  I-88-232.)
Section 84308 imposes two requirements on officers subject to the section.  
· First, no officer may accept, solicit, or direct a contribution of more than $250, from any party, or his or her agent, or from any participant, or his or her agent, while a proceeding involving a license, permit, or other entitlement for use is pending before the agency and for three months following the date a final decision is rendered in the proceeding.  (Section 84308(b).)
· Furthermore, if an officer has received a contribution of more than $250 during the past 12 months from a party or participant in a proceeding involving a license, permit or other entitlement for use pending before an agency, the officer must disclose that fact on the record of the proceeding and must disqualify himself or herself from participating.  (Section 84308(c).)
You have asked about the application of the first requirement set forth above, the prohibition on accepting contributions from parties.  You asked specifically whether the prohibition applies to subsidiaries of a corporation that is a party to a proceeding before you.  Regulation 18438.5 provides:  “[T]o determine whether a contribution of more than $250 has been made by any party to a proceeding, contributions made by a party’s parent, subsidiary, or otherwise related business entity, (as those relationships are defined in 2 Cal.  Code of Regs.  section 18703.1(d)) shall be aggregated and treated as if received from the party for purposes of the limitations and disclosure provisions of Government Code Section 84308.
Parents, subsidiaries, and otherwise related business entities are defined in Regulation 18703.1(d) as follows:

“(1) Parent-subsidiary.  A parent-subsidiary relationship exists when one corporation directly or indirectly owns shares possessing more than 50 percent of the voting power of another corporation.

“(2) Otherwise related business entity.  Business entities, including corporations, partnerships, joint ventures and any other organizations and enterprises operated for profit, which do not have a parent-subsidiary relationship are otherwise related if any one of the following three tests is met:

“(A) One business entity has a controlling ownership interest in the other business entity.

“(B) There is shared management and control between the entities.  In determining whether there is shared management and control, consideration should be given to the following factors:

“(i) The same person or substantially the same person owns and manages the two entities;

“(ii) There are common or commingled funds or assets;

“(iii) The business entities share the use of the same offices or employees, or otherwise share activities, resources or personnel on a regular basis;  [*10] 

“(iv) There is otherwise a regular and close working relationship between the entities; or

“(C) A controlling owner (50% or greater interest as a shareholder or as a general partner) in one entity also is a controlling owner in the other entity.”
To the extent that the relationship between the entity before the coastal commission and the contributor meet any of these definitions, Section 84308 applies.  In other words, the contribution by the subsidiary would be deemed a contribution by the parent corporation.  Because the parent corporation is prohibited from making a contribution of 
more than $250 during the pendency of the proceeding the subsidiary would also be prohibited from making such a contribution.  
If you have any further questions regarding this matter or a specific decision for which you need advice, please feel free to contact me at (916) 322-5660.
Sincerely,
Scott Hallabrin
General Counsel
By: 
John W.  Wallace

Assistant General Counsel

Legal Division 
JWW:jgl

Enclosure
	� The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The Regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.


	� Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114; regulation 18329(c)(3), copy enclosed.)





