July 7, 2009
Daniel E. Boatwright
1215 K Street, Suite 2030
Sacramento, CA 95814
Re:
Your Request for Informal Assistance 


Our File No.  A-09-161 
Dear Mr. Boatwright:
This letter is in response to your request for assistance regarding the lobbying provisions of the Political Reform Act (the “Act”).

QUESTIONS
1. Does the Act bar you from being listed as a member of a finance committee or fundraising committee for Attorney General Jerry Brown even though you are a registered lobbyist for the State of California?  Would the answer to this question change if you were a passive member and did nothing but sanction the use of your name by these committees?
2. Does the Act bar you from making calls or otherwise contacting persons you do not represent as a lobbyist to gather support for Attorney General Brown, to raise money for him, or simply to inquire whether Attorney General Brown may call them?  
CONCLUSIONS
Assuming you do not contribute personal funds directly or indirectly to the Attorney General’s campaign, the Act does not bar you from providing volunteer personal services to the campaign, in which you would sanction the use of your name, serve as a member of the campaign’s finance or fundraising committee, make telephone calls on behalf of the campaign, and solicit contributions from third parties whom you do not represent as a lobbyist. You should bear in mind, however, that if you provide such services to the campaign during normal business hours, from your office, or with the aid of firm equipment and facilities, your lobbying firm may be deemed to have made a contribution to the Attorney General’s campaign.  
FACTS


You are a registered lobbyist, employed by Sacramento Advocates, a lobbying firm you joined after serving 16 years in the California Senate, and a total of 24 years in the Legislature.  You have been lobbying for this firm since 1998 and, as described on your firm’s website, you focus on matters before the California Senate and the Attorney General’s office, agencies which your firm is registered to lobby. You wish to volunteer your time in unpaid personal services to the Attorney General’s gubernatorial campaign, to the extent permitted by the Act.
ANALYSIS


 Your anticipated service to the Attorney General’s campaign raises questions under the Act’s lobbyist contribution restrictions (Section 85702), and its prohibition that bars lobbyists from activities undertaken for the purpose of placing a elected state officer under a personal obligation to the lobbyist or his or her lobbying firm.  (Section 86205.)  In the following analysis we consider the application of these provisions to your questions.

1.  The Ban on Contributions by Lobbyists

Section 85702, added to the Act by Proposition 34, provides: 


“An elected state officer or candidate for elected office may not accept a contribution from a lobbyist, and a lobbyist may not make a contribution to an elected state officer or candidate for elected state office, if that lobbyist is registered to lobby the governmental agency for which the candidate is seeking election or the governmental agency of the elected state officer.”
The term “contribution” is defined at Section 82015 and Regulation 18215(b)(3)             to include not only payments of money, but the provision of goods or services at no charge.
  However, Section 82015(g) and Regulation 18215(c)(2) introduce an important exception to the definition of “contribution,” when a “payment” takes the form of “volunteer personal services.”  In 1976 the Commission issued an opinion on the application of the volunteer personal services exception to a lobbyist who wished to donate his time and effort to an election campaign of an elected state officer, offering the following guidance that is still pertinent to your question:
“This opinion request concerns volunteer services rendered by a registered lobbyist.  We previously have observed that the Political Reform Act does not attempt to limit or to discourage volunteer personal participation in the political process, regardless of who the individual volunteer may be.  Consequently, the definition of ‘contribution,’ Section 82015, excludes volunteer personal services, and this exclusion is applicable to volunteer personal services rendered by lobbyists.  See Opinion requested by Elliott J. Dixon, 2 FPPC Opinions 70 (No. 75-187, June 1, 1976).  See also Opinion requested by Wayne T. Carothers, 1 FPPC Opinions 122 (No. 75-123, Sept. 4, 1975). 

Our opinion in Dixon makes it clear that a lobbyist may perform volunteer personal services for an elected officer who is a candidate for office so long as the lobbyist does not engage in activities which would constitute making, acting as an agent or intermediary in the making, or arranging for the making of a contribution to a state candidate, elected state officer, or their committees.  A person who endorses a candidate has not made a contribution to that candidate, other than a contribution of volunteer personal services.”  In re Adams 2 FPPC Ops. 127 (1976). 

Section 85602, the statute underlying the Commission’s discussions in the Adams and Dixon opinions, was an unqualified ban on lobbyist contributions to any candidate whatsoever, reading in its entirety as follows:    

“It shall be unlawful for a lobbyist to make a contribution, or to act as an agent or intermediary in the making of any contribution, or to arrange for the making of any contribution by himself or by any other person.” 
Notwithstanding the broad, unqualified statutory ban in effect in 1976, the Commission concluded in both the Adams and the earlier Dixon opinions that the Act’s definition of “contribution” could not be read to include a lobbyist’s volunteer personal services to a candidate’s campaign, so long as those services did not involve the lobbyist in making or arranging a contribution to the candidate.
  The Commission concluded that: 
“Endorsing a candidate and urging others to vote for that candidate, whether by letter, precinct walking, telephone calls or other forms of communications are voluntary personal activities in which a lobbyist may participate.” (Adams, supra.)
You anticipate that, beyond endorsing and lending your name to the Attorney General’s campaign, your service would also entail membership on a finance or fundraising committee for that campaign.  The Commission addressed fundraising as a form of volunteer personal services in Dixon, supra, advising that a lobbyist may not provide this kind of assistance:   

“However, it should be emphasized that in performing these volunteer personal services, Mr. Dixon must not engage in activities which would entail making, acting as an agent or intermediary in the making, or arranging for the making of a contribution to a state candidate, elected state officer, or their committees.  Moreover, we think that, as a general rule, participation in fund-raising activities on behalf of the elected state officer by Mr. Dixon, even on a volunteer basis, would involve him in campaign contributions in a manner which would run afoul of the prohibitions of Section 86202.”
 

The “general rule” stated in the last sentence of the quoted passage is based on the broad sweep of the Act’s original lobbyist contribution ban.  But the law has changed over the years, and a general rule banning any and all participation in fundraising activities is now questionable.  

The Commission last explored this topic in a series of four meetings in September 2001, and March, May and July, 2002, while discussing changes to the lobbyist contribution ban brought about by Proposition 208 and Proposition 34.  Section 85704, introduced by Proposition 208 in 1996, governed contributions “from, through or arranged by” a lobbyist.
  Proposition 34 repealed Section 85704 in 2000, replacing it with the present Section 85702.  The Commission considered the scope of Section 85702 on contributions made by a lobbyist, but recognized that the statute now lacked any reference to contributions “arranged by” a lobbyist.  This change in the statute narrowed its reach, since contributions “arranged by” a lobbyist can be understood to include a greater variety of transactions than would contributions “made by” a lobbyist.  We must therefore read the Commission’s 1976 opinions in the context of a successor statute that no longer prohibits contributions “arranged by” a lobbyist. 
For purposes of our analysis, we presume that active membership on the finance or fundraising committee would involve your participation in planning and implementing strategies for soliciting financial support for the campaign, and that any support obtained through the efforts of this committee would not include donations of money, goods, services or other personal resources that you own, or have authority to disburse.  In other words, you would be involved in soliciting contributions from third parties (persons whom you do not represent as a lobbyist), but apart from your name and volunteer personal services, you would not be donating assets of your own into the Attorney General’s campaign.  With this understanding, we conclude that you would not be “making” a contribution to the Attorney General’s campaign by lending your name and services to his fundraising or finance committee, and you will not “run afoul” of the prohibitions of Section 85702.     

However, please bear in mind that campaign services – when rendered by a lobbyist associated with a lobbying firm – may give rise to questions as to whether these services are “voluntary” and/or “personal” within the meaning of Regulation 18215(c)(2). In this connection you should recall the admonition of In re Reinhardt, 3 FPPC Ops. 83 (1977): “[W]e note that the fact that an employee rendered a service to the campaign during other than normal workday hours would not be conclusive evidence that the service was volunteer . . ..  Only when a firm can demonstrate clearly that an employee is engaged in non-compensated activity which is beyond the scope of his employment would it be permissible for the firm to rely on the voluntary services exception to the definition of the term ‘contribution’ and not receive compensation for a service rendered to the campaign by one of its employees.”  
The danger here is that if you provide substantial services to the campaign during normal working hours, from your office, or with the aid of firm equipment and facilities, your lobbying firm may be deemed to have made a contribution to the Attorney General’s campaign.  If you have any specific questions in this area, we urge you to contact us for assistance.   
 The Commission has not yet had occasion to fully explore the boundary between “making” and “arranging” a contribution.  We believe, however, that a lobbyist contribution ban which no longer prohibits “arranging” a contribution no longer prohibits a lobbyist from providing to a campaign the kind of volunteer fundraising services you describe.  
We next consider whether Section 86205(a) sets up an independent barrier to your anticipated services. 
2. Section 86205(a)     
Section 86205(a) provides, in full, that:

No lobbyist or lobbying firm shall:
(a) Do  anything with the purpose of placing any elected state officer, legislative official, agency official, or state candidate under personal obligation to the lobbyist, the lobbying firm, or the lobbyist’s or the firm’s employer.
Regulation 18625 interprets the “personal obligation” of Section 86205(a) akin to the prohibition of Section 87502, though limited to obligations growing out of a transfer of funds, not in the form of a campaign contribution, but in the form of a loan. The Commission has not recently spoken on the statute itself, but the statute has not been amended since the Commission discussed it in the Reinhardt opinion, which considered whether a lobbying firm might undertake paid employment for a candidate campaign:    
“[A]lthough we are not prepared to delineate in this opinion precisely what activities are encompassed by Section 86205(a), we conclude that the proposed course of conduct presently before us is not among them.  We think that the essential purpose of the agreement to provide campaign assistance in exchange for full and adequate consideration is not to place the candidate under a personal obligation to the firm or its representatives in the sense intended by Section 86205(a), but rather to enable the firm to ply its trade and attempt to earn a profit.”

When faced with a proposed course of conduct routinely undertaken for a legitimate purpose, the Commission was satisfied that a presumptive and permissible “essential” purpose was sufficient to exclude the activity from restriction under Section 86205(a), absent evidence of an improper purpose.  Volunteer personal services to a campaign are not uncommon, and the Commission has expressly concluded that lobbyists may offer services as volunteers to an election campaign, as noted above.  
Your volunteer personal services to the Attorney General’s campaign, if otherwise permissible under the Act, are not presumptively barred by Section 86205(a), absent evidence of an improper purpose. Your account of the facts does not disclose an intent to place the Attorney General under a “personal obligation,” as that term has been understood in the context of Section 86205(a).  This statute therefore does not prohibit your anticipated service.  
If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely, 


Scott Hallabrin


General Counsel

	�  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.


� The term “payment” is defined at Section 82044 to include a rendering of services.


� Section 86202 was struck down in Fair Political Practices Comm. v. Superior Court (1979) 25 Cal. 3d 33, on the ground that it was not “closely drawn to avoid unnecessary abridgement of associational freedoms.”  (Id. at 45.) This infirmity was cured by successor statutes barring contributions only to elected state officers or candidates the lobbyist is registered to lobby.  We read the Commission’s prior opinions in light of the Supreme Court’s 1979 ruling, whose rationale retains its vitality to the extent that it recognizes an exception for volunteer personal services. 


� At footnote 2 of Dixon, supra, the Commission similarly emphasized its working assumption “that Mr. Dixon is acting as a true volunteer and has not been relieved of any of his usual working responsibilities in a manner which would constitute a contribution by his employer . . ..”





� Section 85704 provided as follows: “No elected officeholder, candidate, or the candidate’s controlled committee may solicit or accept a campaign contribution or contribution to an officeholder account from, through, or arranged by a registered state or local lobbyist if that lobbyist finances, engages, or is authorized to engage in lobbying the governmental agency for which the candidate is seeking election or the governmental agency of the officeholder.”





