July 20, 2009
Charles L. Hull Jr. 
431 Alice Lane

Blythe, CA 92225

Re:
Your Request for Informal Assistance

Our File No.  I-09-168
Dear Mr. Hull:

This letter responds to your request for advice regarding the post-governmental employment provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  This letter should not be construed as assistance on any conduct that may have already taken place.  (See Regulation 18329(b)(8)(A).)  In addition, this letter is based on the facts presented.  The Fair Political Practices Commission (the “Commission”) does not act as a finder of fact when it renders assistance.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)  Because your questions are general in nature, we are treating your request as one for informal assistance.

QUESTIONS
1.  Do the post-governmental employment provisions of the Act, applicable to local governmental officials, prohibit you from representing your current employer, an engineering firm, before your former local agency employer? 
2.  Assuming the post-governmental employment provisions apply, did the term of your one-year prohibition begin on August 10, 2008, the date on which you stopped serving as the Acting City Manager, or December 25, 2008, the date you left your position as the Assistant City Manager?      
CONCLUSIONS

1.  The Act prohibits certain former local officials from communicating with their former agencies, for compensation and in representation of another person, to influence a legislative or administrative action, or a discretionary act involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant or contract, or the sale or purchase of goods or property, for a period of one year.  As the former Acting City Manager, you may not appear before or communicate with your former agency to represent your private employer in a governmental decision regarding the employer’s private projects for a period of one year after leaving the office.      


2.  Because the local one-year ban applies upon leaving that particular office or employment which subjected the official to the ban, the term of your one-year prohibition began on August 10, 2008, the date on which you stopped serving as the Acting City Manager.  

FACTS

You retired from the City of Blythe (the “City”) on December 25, 2008.  At that time, you were serving as the Assistant City Manager after a short period as the Acting City Manager from May 1, 2008 to August 10, 2008.  Subsequent to your retirement, you went to work for a civil engineering firm located within the City.  In light, of this employment, you ask whether the Act prohibits you from representing the firm before the City in governmental decisions regarding private projects of the firm.  Assuming the Act’s revolving door provisions do apply, you further ask whether the ban’s one-year period began to run on August 10, 2008, the date on which you stopped serving as the Acting City Manager, or December 25, 2008, the date you left your position as the Assistant City Manager.  
ANALYSIS

Local governmental officials who leave governmental service are subject to the Act’s one-year ban for local officials in Section 87406.3, also known as the “local one-year ban.”  Generally, this restriction prohibits certain former local officials from communicating with their former agencies, for compensation and in representation of another person, for the purpose of influencing any legislative or administrative actions, including quasi-legislative and quasi-judicial actions, or any discretionary actions involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant or contract, or the sale or purchase of goods or property.
 

Section 87406.3(a) provides:
“A local elected official, chief administrative officer of a county, city manager, or general manager or chief administrator of a special district who held a position with a local government agency as defined in Section 82041 shall not, for a period of one year after leaving that office or employment, act as agent or attorney for, or otherwise represent, for compensation, any other person, by making any formal or informal appearance before, or by making any oral or written communication to, that local government agency, or any committee, subcommittee, or present member of that local government agency, or any officer or employee of the local government agency, if the appearance or communication is made for the purpose of influencing administrative or legislative action, or influencing any action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property.

As provided in Regulation 18746.3(a), the local one-year ban applies to any public official who, on or after July 1, 2006, holds any of the following positions:
“(1) Local elected official.
“(2) Chief administrative officer of a county.

“(3) City manager, including the chief administrator of a city.

“(4) General manager or chief administrator of a special district who holds a position with a local government agency as defined by Section 82041, including the general manager or chief administrator of an air pollution control district or air quality management district.” 


As the former Acting City Manager, you are a public official subject to the local one-year ban under Regulation 18746.3(a)(3).  

In addition to the determination of whether you are a public official subject to the local one-year ban, Regulation 18746.3(b) provides a six-step process that can used to determine whether you are prohibited from making any particular appearance before or communication with your former local governmental agency employer. 
Step One: Has the local official left office or employment?
Regulation 18746.3(b)(1) provides that the local one-year ban applies when the official permanently leaves, or takes a leave of absence, from that particular office or employment that subjected the official to the ban.  For purposes of the local one-year ban, Regulation 18746.4(b) states the following:

“[T]he date on which an official permanently leaves office or employment is the date on which the official is no longer authorized to perform the duties of the office or employment, and stops performing those duties, including making, participating in making, or attempting to use his or her official position to influence any governmental decision.”

From the facts you have provided, you left the office of Acting City Manager on August 10, 2008, to assume the duties of the office of Assistant City Manager.  Accordingly, you permanently left the office of Acting City Manager, the office which subjects you the local one-year ban, on August 10, 2008.   


Step Two: Is the appearance or communication within 12 months of leaving office or employment?

After leaving office or employment as specified in Step One, a former official is subject to the local one-year ban if the official makes an appearance or communication “within 12 months after leaving that office or employment.”  (Regulation 18746.3(b)(2).)  For your purposes, you are subject to the local one-year ban for 12 months following the date you left the office of Acting City Manager.  Accordingly, your activities on the behalf of your private employer are limited by the local one-year ban until August 10, 2009.

Step Three: Is the local official compensated for the appearance or communication?


An appearance or communication is prohibited only if the former local official is compensated, or promised compensation.  Note, however, that a payment made for necessary travel, meals, and accommodations received directly in connection with voluntary services is not considered compensation.  (Regulation 18746.3(b)(3).) As a paid employee of the engineering firm, any appearance or communication you make on the firm’s behalf is made for compensation.

Step Four: Is the appearance or communication made on behalf of any other person?  


An appearance or communication is prohibited only if “made on behalf of any person as an agent, attorney, or representative of that person.”  (Regulation 18746.3(b)(4).)   Note, however, that an appearance or communication made by an official to represent his or her own personal interests is not prohibited or limited unless the appearance or communication is made in a quasi-judicial proceeding in which the official participated while serving as a local agency employee or officer.  (Ibid.)  As an employee of the engineering firm, appearances before or communications with your former local agency employer regarding the firm’s projects are made on behalf of the firm.    

Step Five: Is the appearance or communication made for the purpose of influencing legislative or administrative action, or any discretionary act involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant or contract, or the sale or purchase of goods or property?

An appearance or communication is prohibited only if “made for the purpose of influencing any legislative or administrative action, or any discretionary act involving the issuance, amending, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property.”

Regulation 18746.3(5) provides the following definitions:

“(A) ‘Administrative action,’ as defined in Section 87406.3(d)(1), means the proposal, drafting, development, consideration, amendment, enactment, or defeat by any local government agency of any matter, including any rule, regulation, or other action in any regulatory proceeding including a ratemaking proceeding, whether quasi-legislative or quasi-judicial. ‘Administrative action’ does not include any action that is solely ministerial.

“(B) ‘Quasi-legislative’ means any proceeding involving the adoption of rules of general applicability, including but not limited to annexations of territory to a city or district, adoption or amendment of zoning ordinances, adoption of regulations, or granting of franchises. 

“(C) ‘Quasi-judicial’ means any proceeding that determines the rights of specific parties, or applies existing laws to specific situations, including but not limited to any proceedings to issue or revoke licenses, building permits, zoning variances, conditional use permits, parcel and subdivision maps, or coastal development permits.

“(D) ‘Legislative action,’ as defined in Section 87406.3(d)(2), means the drafting, introduction, modification, enactment, defeat, approval, or veto of any ordinance, amendment, resolution, report, nomination, or other matter by the legislative body of a local government agency or by any committee or subcommittee thereof, or by a member or employee of the legislative body of the local government agency acting in his or her official capacity.”

While you have not sought advice pertaining to any particular decision before your former agency, governmental decisions pertaining to private projects of your engineering firm are generally quasi-judicial administrative actions and may also be discretionary actions involving the issuance, amending, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property.  Accordingly, an appearance before or communication with your former agency in a governmental decision regarding one of your firm’s projects is an appearance or communication made for the purpose of influencing an action subject to the local one-year ban.  
Step Six: Is the appearance or communication made before the official’s former agency?

An appearance or communication is prohibited only if it is made before the local governmental agency for which the official held an office or employment that subjected the official to the local one-year ban or any other local governmental agency whose budget, personnel, and other operations are subject to the direction and control of that agency.  (Regulation 18746.3(6).)  Accordingly, your appearances before or communications with the City and any agency whose budget, personal, and other operations are subject to the direction and control of the City, are potentially prohibited.   
If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.
	�  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.


	


�  Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114, Regulation 18329(c)(3), copy enclosed.)


�  In addition, Section 87407 prohibits all state and local officials from making, participating in making, or using their official position to influence decisions affecting persons with whom they are negotiating employment, or have any arrangement concerning employment.  (See Regulation 18747.)  





