July 31, 2009
Anthony Perez
Chief Health Sciences Counsel

Office of Campus Counsel

University of California, San Diego

9500 Gilman Drive, MC0097

La Jolla, CA 92093-0097

Re:
Your Request for Informal Assistance

Our File No. I-09-170  

Dear Mr. Perez:

This letter responds to your request for advice regarding the conflict-of-interest provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Because your question seeks general guidance and is not limited to a specific governmental decision, we are treating your request as one for informal assistance.
  In addition, this letter is based on the facts presented.  The Fair Political Practices Commission (“the Commission”) does not act as a finder of fact when it renders assistance.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)
Please note that our advice is based solely on the provisions of the Act. We therefore offer no opinion on the application, if any, of other conflict-of-interest laws such as common law conflict of interest or Government Code Section 1090.

QUESTION
Will faculty members of the University of California, San Diego (the “UCSD”) holding shares of, and positions with, the Children’s Specialists of San Diego (the “Medical Group”) have economic interests in the Medical Group, potentially disqualifying them from making participating in making, or influencing governmental decisions, if the Medical Group reorganizes itself into an entity that would qualify for tax exempt status as a 501(c)(3) nonprofit organization under federal tax statutes even if the Medical Group does not formally seek tax exempt status?
CONCLUSION


Provided that the Medical Group is operated as an organization that meets all the qualifications of a 501(c)(3) nonprofit organization, the UCSD employees will not have economic interests for the purposes of the Act’s conflict-of-interest provisions in the Medical Group even if the Medical Group does not formally seek tax exempt status, so long as the Medical Group is not a source of income or gifts to the employees. 
FACTS

You are the Chief Health Sciences Counsel for the UCSD.  Currently, the UCSD is considering entering into a series of agreements with the Medical Group, a California professional medical corporation, and Rady Children’s Hospital-San Diego (the “Hospital”), a nonprofit organization.  Under these agreements, the UCSD, the Medical Group, and the Hospital would create a clinical enterprise that is integrated and supports the development of world class clinical, research, and educational programs.  Moreover, the Medical Group’s doctors would become UCSD faculty members and provide services through the Hospital’s medical foundation division (the “Foundation”).  

The Medical Group’s doctors would retain an interest in the Medical Group as a shareholder of the organization.  Some physician shareholders of the Medical Group will also hold leadership positions at the UCSD, such as Division Chief and Clinical Director.  The Medical Group’s doctors would receive compensation from the UCSD, but will not receive income from the Medical Group including compensation or a distribution or dividend.     
In addition, the agreements would create a new Executive Director position.  The Executive Director would be the senior executive of the Foundation while simultaneously serving as the UCSD’s Dean of the Children’s Clinical Services and President of the Medical Group.  The Executive Director would be compensated for the position with the UCSD.  The Executive Director’s position with the Medical Group would include an uncompensated seat on the Medical Group Board of Directors.
  
At this time, the Medical Group does not anticipate formally seeking tax exempt status as a 501(c)(3) nonprofit organization and plans to remain a professional medical corporation.  However, the Medical Group intends to reorganize itself into an entity that would qualify for tax exempt status as a 501(c)(3) nonprofit organization under federal tax statutes, regulations, and case law.  For instance, the Medical Group’s Articles of Incorporation would be revised to limit the operations of the Medical Group to provide medical services to the general public in the form of clinical services, teaching, and research.  You further state that:
· No “for-profit activities or activities for private gain would be permitted.” 

· Shareholders would be limited to UCSD faculty members.

· Distribution of dividends would be eliminated and the sale or redemption of stock would be limited to $1 per share.  

· Each shareholder would be limited to one share.

· Upon the sale or distribution of the Medical Group, any excess value must be donated to a government or nonprofit entity.   
ANALYSIS

The Act’s conflict-of-interest provisions ensure that public officials will perform their duties in an impartial manner, free from bias caused by their own financial interests or the financial interests of persons who have supported them.  (Section 81001(b).)  Specifically, Section 87100 prohibits any public official from making, participating in making, or otherwise using his or her official position to influence a governmental decision in which the official has a financial interest.  A public official has a “financial interest” in a governmental decision, within the meaning of the Act, if it is reasonably foreseeable that the governmental decision will have a material financial effect on one or more of the public official’s economic interests.  (Section 87103; Regulation 18700(a).)  
The Commission has adopted an eight-step standard analysis for deciding whether an individual has a disqualifying conflict of interest in a given governmental decision.  (Regulation 18700(b)(1)-(8).)  However, because you have only sought assistance in determining potential economic interests in the Medical Group, and have not sought advice pertaining to any particular governmental decision, we must conclude our analysis at step three.  Should you need further assistance regarding any particular governmental decision, you should seek additional advice providing all relevant facts.   

Step One: Are the individuals “public officials?”
The Act’s conflict-of- interest provisions apply to all “public officials.”  (Sections 87100, 87103; Regulation 18700(b)(1).)  A “public official” is “every member, officer, employee or consultant of a state or local government agency . . ..” (Section 82048.)  All employees of the UCSD including those faculty members holding shares in the Medical Group and the Dean of the Children’s Clinical Services, who will also serve as the Executive Director of the Foundation and President/Board Member of the Medical Group, are public officials under the Act.      
Step Two: Are the individuals making, participating in making, or influencing a governmental decision?
The Act’s conflict-of-interest provisions apply only to disqualify a public official from “making,” “participating in making,” or “influencing” a governmental decision.  
  

Making a Governmental Decision:  A public official “makes a governmental decision” when the official, acting within the authority of his or her office or position, votes on a matter, appoints a person, obligates or commits his or her agency to any course of action, or enters into any contractual agreement on behalf of his or her agency. (Section 87100; Regulation 18702.1(a).) 
  

Participating in Making a Governmental Decision:  A public official “participates in making a governmental decision” when, acting within the authority of his or her position and without significant substantive or intervening review, the official negotiates, advises or makes recommendations to the decision-maker regarding the governmental decision.  (Section 87100; Regulation 18702.2.) 
  

Influencing a Governmental Decision:  There are two rules as to whether a public official uses or attempts to use his or her official position to influence a governmental decision. The first rule applies when the governmental decision is within or before the public official’s own agency, or an agency appointed by or subject to the budgetary control of the public official’s agency, but the public official is not a decision-maker per se.  (Regulation 18702.3(a).)  In these cases, if “the official contacts, or appears before, or otherwise attempts to influence, any member, officer, employee or consultant of the agency” then he or she is attempting to influence a governmental decision.  This includes, but is not limited to, “appearances or contacts by the official on behalf of a business entity, client, or customer.” 
 

The second rule applies when the governmental decision is within or before an agency other than the public official’s own agency, or an agency appointed by or subject to the budgetary control of the public official’s agency.  (Regulation 18702.3(b).)  Under this rule, the official cannot act or purport “to act on behalf of, or as the representative of, his or her agency to any member, officer, employee or consultant of an agency” to influence a decision that will have a material financial effect on his or her economic interests.

Notably, UCSD employees providing services to the Foundation or the Medical Group may be making, participating in making, or influencing a governmental decision even when taking part in Foundation or Medical Group decisions.  Regardless of whether the Foundation or the Medical Group is a public agency, UCSD employees providing services to these organizations in their official capacities must comply with the Act’s conflict-of-interest prohibitions when making, participating in making, or influencing decisions by the organizations.  Moreover, unless the Foundation or the Medical Group is determined to be a separate governmental agency with its own duly adopted conflict-of-interest code, the UCSD should include the position of any official making or participating in making Foundation or Medical Group decisions in its conflict-of-interest code within a reporting category that encompasses the decisions made in conjunction with the official’s duties with these organizations.  (See Reeder Advice Letter, No. A-09-074 and Brammer Advice Letter, No. A-08-205.)
  
Step Three:  What are the individual’s economic interests?
Section 87103 provides that a public official has a “financial interest” in a governmental decision if it is reasonably foreseeable that the decision will have a material financial effect, distinguishable from its effect on the public generally, on the official, a member of his or her immediate family, or on any of the official’s economic interests, described as follows:

· An economic interest in a business entity in which he or she has a direct or indirect investment of $2,000 or more (Section 87103(a); Regulation 18703.1(a)); or in which he or she is a director, officer, partner, trustee, employee, or holds any position of management. (Section 87103(d); Regulation 18703.1(b).)
· An economic interest in real property in which he or she has a direct or indirect interest of $2,000 or more.  (Section 87103(b); Regulation 18703.2.)

· An economic interest in a source of income, including promised income, which aggregates to $500 or more within 12 months prior to the decision.  (Section 87103(c); Regulation 18703.3.)

· An economic interest in a source of gifts to him or her if the gifts aggregate to $420 or more within 12 months prior to the decision.  (Section 87103(e); Regulation 18703.4.)
· An economic interest in his or her personal finances, including those of his or her immediate family.  This is known as the “personal financial effects” rule.  (Section 87103; Regulation 18703.5.)
 A UCSD employee receiving income from, or holding an investment interest in or position with, the Medical Group potentially has an economic interest in the organization as a source of income or as a business entity.  However, under the facts provided, the UCSD employees will not receive any income from the Medical Group including, but not limited to, compensation for services and the distribution of dividends.  Accordingly, it does not appear that the UCSD employees in question have economic interests in the Medical Group as a source of income.
  
Your remaining question is whether a UCSD employee may have an economic interest in the Medical Group as a business entity.  An official has an economic interest in a business entity if the official has an investment of $2,000 or more in the entity or if the official is a director, officer, partner, trustee, employee, or manager of the entity.  However, the Act defines “business entity” as “any organization or enterprise operated for profit, including a proprietorship, partnership, firm, business trust, joint venture, syndicate, corporation or association.”  (Section 82005, emphasis added.)   
Under the facts provided, the Medical Group will be reorganized into an entity that will qualify as a 501(c)(3) nonprofit organization under federal tax statutes despite the fact that that the Medical Group will not formally seek tax exempt status and will remain a professional medical corporation.  So long as the Medical Group is operated as an organization that meets all qualifications of a 501(c)(3) nonprofit organization, the Medical Group is not a business entity as defined by the Act regardless of whether the Medical Group formally seeks tax exempt status.  Accordingly, a UCSD employee with an investment interest of $2000 or more in, or holding a position with, the Medical Group does not have an economic interest in the Medical Group as a business entity.
   

We caution, however, that this conclusion is based upon your factual assertion that the Medical Group will be formed into an entity that will qualify as a 501(c)(3) nonprofit organization.  As the Commission is not the finder of facts (In re Oglesby, supra), we must assume this assertion is true.  Accordingly, we express no opinion as to whether the Medical Group would actually qualify as a 501(c)(3) nonprofit organization under federal tax statutes.  If the Medical Group is operated in any matter that is inconsistent with a 501(c)(3) nonprofit organization or permits future actions inconsistent with the actions of a 501(c)(3) nonprofit organization, our conclusion herein does not apply.  
If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely, 


Scott Hallabrin

General Counsel

	�  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.





�  Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114; Regulation 18329(c)(3), copy enclosed.)


�  In a telephone conversation on July 23, 2009, Liane M. Randolph, speaking on your behalf, further clarified that the UCSD’s Dean of the Children’s Clinical Services, who would also serve as the President/Board Member of the Medical Group, would not receive any income from the Medical Group.  


�  We are not analyzing whether the Hospital’s foundation or the Medical Group could be considered local governmental agencies based upon the factors provided in the Commission's opinion In re Siegel (1977) 3 FPPC Ops. 62. (See also Hearey Advice Letter, No. A-01-251; Stone Advice Letter, No. A-97-630; and Francis Advice Letter, No. A-86-214.) 


�  You have not asked us to determine whether any UCSD employee has an economic interest in the Hospital or the Foundation.  Because we do not have the facts necessary to make this determination, we must leave this determination up to the UCSD employee at this time.  If you need further assistance in determining whether any particular UCSD employee has an economic interest in either the Hospital or the Foundation, you should seek further advice providing all relevant facts.  





� Under the facts you have stated, no UCSD employee will hold more than a single share of the Medical Group, which will be valued at $1 dollar. We note, though, the face value of a share of the stock does not necessarily indicate the value of the employee’s investment.  Nonetheless, even assuming a UCSD employee has an investment interest of $2,000 or more in the Medical Group, the employee would not have an economic interest in the Medical Group as an investment interest in a business entity because the Medical Group does not appear to be a “business entity” under the Act.  








