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 [*1]  Jonathan P. Hobbs, Kronick Moskovitz Tiedemann & Girard, 400 Capitol Mall, 27th Floor, Sacramento, California 95814-4416

Re: Your Request for Advice

Dear Mr. Hobbs:

This letter responds to your request for advice regarding the campaign reporting provisions of the Political Reform Act (the "Act")  n1 and is based on the facts presented; the Fair Political Practices Commission (the "Commission") does not act as a finder of fact when it renders assistance. (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)

QUESTION
Do funds received and used for payments to a LAFCO for fees and staff time constitute "contributions" under Section 82015 requiring a person to register as a committee under Section 82013 and file a statement of organization?

CONCLUSION
Funds received by a person in the amount of $ 1,000 or more are contributions under the Act if the funds are used for political purposes. Payments to the LAFCO that are required to conduct an Environmental Impact Report, Comprehensive Fiscal Analysis, and staff [*2]  time and processing costs associated with the incorporation proposal do not meet the definition of a "political purpose." Therefore, funds received to pay for such expenses are not contributions.

FACTS
The Arden Arcade Incorporation Committee (The "AAIC") was formed in or about April 2006 to explore incorporation of a currently unincorporated area of Sacramento County commonly known as Arden Arcade. The AAIC is currently not a registered committee pursuant to the Act. On or about February 27, 2007, AAIC submitted a voter-signed petition to the Sacramento Local Agency Formation Commission ("Sac LAFCO") proposing incorporation of the City of Arden Arcade. An Environmental Impact Report ("EIR") is being prepared by Sac LAFCO pursuant to the California Environmental Quality Act ("CEQA"). The EIR is to prepare an independent and impartial review of the environmental impact of incorporation. Additionally, A Comprehensive Fiscal Analysis ("CFA") is being prepared by Sac LAFCO pursuant to Governments Code Section 56800 to assess the financial viability of incorporation. AAIC has agreed to reimburse Sac LAFCO for the cost of preparation of the EIR and the CFA, as well as Sac LAFCO staff [*3]  time in processing the incorporation application.

In our telephone conversation of August 6, 2009, you indicated that your request for advice is to be limited to the question of whether or not the payments made by AAIC to Sac LAFCO for the EIR and CFA reports, and Sac LAFCO staff time, would qualify AAIC as a political committee under the Act.

ANALYSIS
Section 82013 provides:

"§ 82013. Committee.

"Committee" means any person or combination of persons who directly or indirectly does any of the following:

(a) Receives contributions totaling one thousand dollars ($ 1,000) or more in a calendar year;

(b) Makes independent expenditures totaling one thousand dollars ($ 1,000) or more in a calendar year; or

(c) Makes contributions totaling ten thousand dollars ($ 10,000) or more in a calendar year to or at the behest of candidates or committees. A person or combination of persons that becomes a committee shall retain its status as a committee until such time as that status is terminated pursuant to Section 84214."

Section 82015 defines contribution as "a payment . . . unless it is clear from surrounding circumstances that it is not made for political purposes."

In 2008,  [*4]  Sections 84250, 84251, and 84252 pertaining to campaign reporting requirements for LAFCO proposals were added to the Act, and provide as follows:

"§ 84250. Applicability of LAFCO Proposals.

All requirements of this title applicable to a measure, as defined in Section 84043, also apply to a LAFCO proposal, as defined in Section 82035.5, except as set forth in Section 84252.

"§ 84251. Payment for Political Purposes.

A payment made for 'political purposes' as that term is used in Sections 82015 and 82025, includes a payment made for the purpose of influencing or attempting to influence the actions of voters or a local agency formation commission for or against the qualification, adoption, or passage of a LAFCO proposal.

"§ 84252. Campaign Reporting

(a) A committee primarily formed to support or oppose a LAFCO proposal shall file all statements required under this chapter except that, in lieu of the statements required by Sections 84200 and 84202.3, the committee shall file monthly campaign statements from the time circulation of a petition begins until a measure is placed on the ballot or, if a measure is not placed on the ballot, until the committee is terminated pursuant to Section [*5]  84214. The committee shall file an original and one copy of each statement on the 15th day of each calendar month, covering the prior calendar month, with the clerk of the county in which the measure may be placed on the ballot, the committee thereafter shall file campaign statements required by this chapter.

(b) In addition to any other statements required by this chapter a committee that makes independent expenditures in connection with a LAFCO proposal shall file statements pursuant to Section 84203.5.

"§ 84035.5. LAFCO Proposal

"LAFCO proposal means a proposal, as defined in Section 56069, that is initiated as a petition for filing with a local agency formation commission."

Section 56069 defines "proposal" as "a request or statement of intention made by petition or by resolution of application of a legislative body or of a school district proposing proceedings for the change or organization or reorganization described in the request or statement of intention.

In the Roberts Advice Letter, No. A-98-125, when addressing the same question, we stated:

"The obligation to report expenditures in support of or in opposition to a proposal for incorporation begins when the [*6]  proposal becomes a measure pursuant to Section 82043. A proposal for incorporation becomes a measure when the board of supervisors orders the proposal on the ballot. (In re Fontana (1976) 2 FPPC Ops. 25.) At that time, contributions received to support or oppose the measure are reportable. Further, contributions received and expenditures made before the proposal became a measure that were for the purpose of influencing citizens to vote for or against the measure shall be reported during the initial campaign statement after the proposal became a measure. (Martini Advice Letter, No. A-93-378.)"

Since the Roberts Letter, the above statutes enacted by the Legislature in 2008 make it clear that the "obligation to report expenditures" does not have to wait for the proposal to become a measure but, in fact, apply the same standards to a LAFCO proposal that are applicable to a measure (Section 84250), in effect, making a LAFCO proposal equivalent to a measure from the outset, without having to wait for the proposal to transform itself into a measure.

This means that any funds raised since January 1, 2009, in the amount of $ 1,000 or more for the purpose of initiating a LAFCO proposal [*7]  would require the person accepting those funds to register as a committee. Furthermore, any funds raised for the purposes of influencing LAFCO members to vote for or against the proposal would constitute contributions.

However, funds received and used for payments to a LAFCO for fees and staff time do not constitute "contributions" under Section 82013 that would be applied to the threshold used to constitute a committee under the Act, because the funds are not used for a "political purpose." As we said in Roberts, supra, these funds are not reportable because "the funding of these studies is not meant to influence the citizens to vote [or the LAFCO] for or against the measure. ..., the studies simply determine whether a proposed city is viable and considers environmental concerns. The committee is purchasing a product, the studies, and is not influencing a vote or an election," or a decision by a LAFCO member to support of oppose the proposal.

If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Scott Hallabrin

General Counsel

By: William J. Lenkeit

Senior Counsel, Legal Division

FOOTNOTES:

n1 The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014. All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated. The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations. All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.

 [*8]  

