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August 27, 2009
Herbert W. Morgan
San Diego City Employees’ 

Retirement System Board of Administration

1125 Camino Del Mar, Suite H

Del Mar, CA 92014

Re:
Your Request for Advice


Our File No. A-09-193  

Dear Mr. Morgan:

This letter responds to your request for advice regarding the disclosure provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Please note that although this letter concerns itself with certain incidents of past conduct, it is not being offered as an evaluation of that conduct, but rather as advice regarding your future reporting obligations. (See Regulation 18329(c)(4)(A).)  In addition, this letter is based on the facts presented.  The Fair Political Practices Commission (“the Commission”) does not act as a finder of fact when it renders assistance.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)

QUESTION


Must you disclose sources of income to your firm on your statement of economic interests (Form 700) if your pro rata share of the income received by your firm, after a portion of the income is used to pay other broker/dealer, financial advisor, or solicitor fees, is less than $10,000?
CONCLUSION

Yes.  You must disclose any source of income to your firm on your statement of economic interest (Form 700) if your pro rata share of the gross income or receipts received by the firm from any particular client is $10,000 or more.  Because you hold a 71.25-percent interest in your firm, you must report any client that pays your firm a gross amount of $14,035.09 or more.  When determining the gross income or receipts paid to your firm by any particular client, you must include the entire management fee received by your firm, even if a portion of the payment is used to pay other broker/dealer, financial advisor, or solicitor fees due under your firm’s contract with the client.  

FACTS


You are a member of the San Diego City Employees’ Retirement System Board of Administration.  In addition, you also work as a money manager and hold a 95-percent interest, with your wife, in a firm known as Efficient Market Advisors, LLC (“EMA”).  As an investment advisor, the EMA bills client accounts for investment management services.  However, a portion of the revenue received by EMA is paid to other brokers/dealers, financial advisors, or solicitors.  As an example, EMA would typically charge a half percent fee to manage a portfolio.  Assuming a $3,000,000 portfolio, this fee would equal $15,000.  Of the $15,000 fee, a portion of the fee (usually two-thirds of the fee) is paid to other intermediary brokers/dealers, financial advisors, or solicitors leaving EMA with revenue of only $5,000 after paying the intermediaries.


In a telephone conversation on August 13, 2009, you further explained that you and your wife own an equal percentage of EMA or 47.5-percent each. Moreover, you explained that you have nine clients that have each made payments to EMA of $10,000 or more.  Of the nine clients, eight clients have contracted with EMA only after first approaching an intermediary, such as a broker/dealer, financial advisor, or solicitor, regarding the intermediary’s services.  For these clients, EMA was selected as an investment manager in consultation with the intermediaries.  The remaining, or ninth, client is a direct client of EMA meaning that the client contracted with EMA without first consulting an intermediary.

As you have described the facts, the eight clients selecting EMA as their investment manager in consultation with an intermediary have entered into a contract with EMA.  While EMA collects the management fee, EMA is required to pay the intermediaries from the management fee as specified in the client’s contract with EMA.    
ANALYSIS

One of the stated purposes of the Act is to ensure that public officials “perform their duties in an impartial manner, free from bias caused by their own financial interests or the financial interests of persons who have supported them.”  (Section 81001(b).)  To this end, Section 81002(c) provides that the assets and income of public officials that may be materially affected by their official actions should be disclosed.  To implement these provisions, the Act requires certain public officials to file statements of economic interests disclosing their financial interests.  (Sections 87200, 87300, and 87302.)  
Officials “who manage public investments” are Section 87200 filers and are required to file statements of economic interests under Chapter 7, Article 2, of the Act.  (Sections 87200-87210.)  Public officials “who manage public investments” include those “[m]embers of boards and commissions, including pension and retirement boards and commissions, or committees thereof, who exercise responsibility for the management of public investments.”  (Regulation 18701(b)(1)(A).)  As a member of the San Diego City Employees’ Retirement System Board of Administration, you are an official who manages public investments and, therefore, a Section 87200 filer required to file statements of economic interests as specified in Chapter 7, Article 2, of the Act.  
As a Section 87200 filer, you must disclose sources of income under Section 87207.  The Act broadly defines “income” as any “payment received,” including but not limited to:

“[A]ny salary, wage, advance, dividend, interest, rent, proceeds from any sale, gift, including any gift of food or beverage, loan, forgiveness or payment of indebtedness received by the filer, reimbursement for expenses, per diem, or contribution to an insurance or pension program paid by any person other than an employer, and including any community property interest in the income of a spouse.”  (Section 82030(a).)     

In addition “income” is also defined to include:

“[A] pro rata share of any income of any business entity or trust in which the individual or spouse owns, directly, or indirectly or beneficially, a 10-percent interest or greater.”  (Section 82030(a).) 

For Section 87200 filers that must disclose their interest in a pro rata share of income to a business entity, Section 87207(b) requires the filer to report the following information: 

“(1) The name, address, and general description of the business activity of the business entity.

“(2) The name of every person from whom the business entity received payments if the filer’s pro rata share of gross receipts from that person was equal to or greater than ten thousand dollars ($10,000) during the calendar year.”   

You and your wife have a combined ownership interest in EMA of 95-percent.   Because this interest is 10-percent or more, your pro rata share of income to EMA is reportable income under Section 87207(b), and you must disclose the name of every person from whom EMA received payments if your pro rata share of gross receipts from that person was $10,000 or more.
  Under the facts you have provided and Section 82030(a), your pro rata share of income to EMA includes both your 47.5-percent ownership interest in the income of EMA and your community property interest in one-half of your wife’s ownership interest in the income of EMA, for a total ownership interest of 71.25-percent in the income of EMA.  (See Borgeas Advice Letter, No. A-09-154.)  You must therefore disclose the name of every person from whom EMA received gross receipts of $14,035.09 or more.  
Notwithstanding our conclusion that you must report the name of every person from whom EMA received gross receipts of $14,035.09 or more, you have also asked whether you may deduct fees paid to intermediaries when determining your pro rata share of income from any particular client.  As used in Section 87207(b), a filer’s pro rata share of income received from a person is defined as his or her pro rata share of gross receipts from that person.  As we have previously explained in the Wentland Advice Letter, No. I-98-50, the statutory requirement for reporting gross income or receipts is a logical approach because (1) “gross receipts are easily and objectively determinable, whereas the amount of net income may vary with the accounting methods used and the tax deductions taken by a filer” and (2) “in situations where the business entity suffers a net loss, a ‘net receipts’ test would allow a filer to not disclose substantial sources of income to the business.”  (Also see Kennedy Advice Letter, No. A-82-065.)      

 Without exception, the plain language of Section 87207(b) requires an official to disclose the name of any person from whom EMA received income if the official’s pro rata share of the gross income or receipts from the person was $10,000 or more.  Under the facts you have provided, your clients make payments to EMA based upon the management fee specified in EMA’s contract with the client.  While EMA is contractually obligated to use a portion of the management fee to pay intermediaries as specified in the contract, this fact is inconsequential because gross receipts include all payments received by EMA before deducting any expenses, losses, or taxes.  
Accordingly, you must include all payments from any particular client received by EMA when determining the gross income or receipts from the client.  Under the facts your have provided, the gross receipts from your clients include the entire management fee paid to EMA, even if EMA must use a portion of this payment to pay fees due to other intermediaries under EMA’s contract with the client.  In no circumstances, may you deduct the portion of the fee used to pay the intermediaries from the payment received by EMA when determining whether the name of a particular client is reportable under Section 87207(b).
 
If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely, 


Scott Hallabrin

General Counsel

By:
Brian G. Lau

Counsel, Legal Division

BGL:jgl
	�  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.


�  Under the Act, a “person” is “an individual, proprietorship, firm, partnership, joint venture, syndicate, business trust, corporation, limited liability company, association, committee, and any other organization or group of persons acting in concert.”  (Section 82047.)


�  While you must report the name of a source of income to EMA only if your pro rata share of the gross receipts from the client is $10,000 or more, we note that you are prohibited from making, participating, in making, or influencing any governmental decision with a reasonably foreseeable material financial effect on a client of EMA if your pro rata share of the gross income from the client is $500 or more in the 12 months prior to the decision.  (Sections 82030(a) and 87103(c).) 





