October 1, 2009
David Kaneda
City of Cupertino
Planning Commission

1084 Foxworthy Ave., Suite 150

San Jose, CA 95118

Re:
Your Request for Advice

Our File No. A-09-215 

Dear Mr. Kaneda:

This letter responds to your request for advice regarding the honorarium provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Please note that our advice is based solely on the provisions of the Act.  We offer no opinion on the application of any other bodies of law or any incompatible activities restrictions your agency may impose.  

QUESTIONS

1.  Are payments, including payments for out-of-state travel and accommodations, made by a building construction related firm for you to discuss green electrical engineering before the firm prohibited honoraria?


2.  Are payments, including free admission and payments for your travel and accommodations, made by various organizations for you to give presentations at local and national conferences regarding green/sustainable design ideas and case studies of projects by your electrical engineering firm prohibited honoraria?


3.  Are payments, including payments for your travel, made by the United States General Services Administration’s (the “GSA”), for your assistance in selecting a design team and reviewing the design of a federal project prohibited honoraria?
CONCLUSIONS

1.  Payments made by a building construction firm for you to discuss green electrical engineering before the firm are earned income for services in connection with a bona fide profession.  Accordingly, these payments are not prohibited honoraria.  However, these payments are income and must be reported under the Act’s disclosure provisions.  


2.  Payments made by various organizations for you to give presentations at local and national conferences regarding green/sustainable design ideas and case studies of projects by your electrical engineering firm are earned income for services in connection with a bona fide profession.  Accordingly, these payments are not prohibited honoraria.  While these payments are generally considered income and must be reported under the Act’s disclosure provisions, certain payments may not be reportable income.  For instance, free admission, payments for intrastate travel, and necessary lodging in connection with a presentation are not considered honoraria or reportable income or gifts under Regulations 18932.4(e) and 18950.3.  Additionally, salary and reimbursements for expenses or per diem received from a state, local, or federal government agency and reimbursement for travel expenses and per diem received from a 501(c)(3) nonprofit organization are not considered income subject to reporting under Section 82030.

3.  Payments made by the GSA for your assistance in selecting a design team and reviewing the design of a federal project are earned income for services in connection with a bona fide profession.  Accordingly, these payments are not prohibited honoraria.  Moreover, because these payments are from a federal government agency, these payments are not considered reportable income under Section 82030.    
FACTS


You are a planning commissioner for the City of Cupertino, a small business owner, and a licensed electrical engineer.  Your small business, Integrated Design Associates Inc. (“IDEAS”), is an award winning sustainable electrical engineering and lighting design firm focusing on the energy efficient design of buildings.  The firm specializes in cutting edge sustainable design including power distribution, lighting design, day-lighting design, renewable energy, and low voltage systems.  You state that IDEAS is an industry leader in green design with a large portfolio of Leadership in Energy and Environmental Design and Net Zero Energy Building projects.   

As the owner of IDEAS and specialist in the field of sustainable electrical engineering, you are regularly asked to speak on business and design topics by various organizations and groups.  Many of these organizations and groups provide payments for the speaking engagements and reimbursement of travel expenses.  You seek advice relating to the following three potential speaking engagements:

Scenario 1 

You have been asked to discuss “green electrical engineering” to a building construction related firm.  The speaking engagement is in another state and the firm has offered to provide the flight, accommodations, and an honorarium for your presentation.  

Scenario 2


You, and other IDEAS engineers, regularly give presentations at local and national conferences including, but not limited to, the following: AIA National Convention, Greenbuild Expo National Convention, Lightfair International, PG&E Pacific Energy Center, Coalition for Adequate School Housing, California Green Schools Summit, and various Colleges and Universities.  Presentations typically cover green/sustainable design ideas as well as case studies of projects by IDEAS.  Some presentations are conducted in conjuncture with other design firms that work together with IDEAS.  Frequently, the organizations sponsoring a conference will offer free admission to the event, reimbursement for travel and accommodations, and a stipend or honorarium for the presentation.    

Scenario 3


As part of your duty for the GSA National Peer Design Excellence Program, you have been asked to help select a design team and review the design of a federal project.  These proceedings typically take 2-4 business days over the course of a few months.  For your time, GSA offers to provide an honorarium, daily stipend, and travel expenses.  

ANALYSIS

Section 89502(a) provides that an “individual specified in Section 87200 shall not accept any honorarium.”  As a planning commissioner, you are an individual specified in Section 87200 and may not accept an honorarium as defined by the Act.  

Section 89501 defines the term “honorarium,” in pertinent part, as follows:  


“(a) For purposes of this chapter, ‘honorarium’ means, except as provided in subdivision (b), any payment made in consideration for any speech given, article published, or attendance at any public or private conference, convention, meeting, social event, meal, or like gathering. 



“(b) The term ‘honorarium’ does not include:


“(1) Earned income for personal services which are customarily provided in connection with the practice of a bona fide business, trade, or profession, such as teaching, practicing law, medicine, insurance, real estate, banking, or building contracting, unless the sole or predominant activity of the business, trade, or profession is making speeches.  The Commission shall adopt regulations to implement this subdivision.”

Interpreting Section 89501(b)(1), Regulation 18932 provides:

“(a) ‘Honorarium’ does not include income earned from personal services if:

 “(1) The services are provided in connection with an individual’s business or the individual’s practice of or employment in a bona fide business, trade, or profession, such as teaching, practicing law, medicine, insurance, real estate, banking, or building contracting, pursuant to [Regulations 18932.1 through 18932.3]; and

“(2) The services are customarily provided in connection with the business, trade, or profession.”  


Nevertheless, the “earned income” exception to the honoraria ban does not apply if the predominant activity of the profession is making speeches. (Section 89501(b)(1).) For a profession in existence for one year or more, speechmaking is presumed to be the predominant activity of the profession if during the 12-month period prior to and including the date of the speech, more than 50 percent of the hours spent on the profession is devoted to, or more than 50 percent of the gross income from the profession is derived from, the preparation or delivery of speeches. (Regulation 18932.3(a).)

Under the facts you have provided, you are a licensed electrical engineer and own an electrical engineering firm with a large portfolio of energy efficient buildings.  Absent additional facts, there is no indication that the predominate activity of your firm is speechmaking.  Accordingly, it appears that the earned income exception will apply so long as your firm is a “bona fide” business, trade, or profession and the activities in which you which to engage are services “customarily provided” in connection with the business, trade, or profession.  

As provided in Regulation 18932.1(c)(1), a trade or professional practitioner is presumed to be “bona fide” if “the tradesperson or professional practitioner possesses current licensure or certification which is issued by state or federal occupational licensing authority, the issuance of which requires a demonstration of skill and knowledge in connection with the relevant trade or profession.”  Undoubtedly, your electrical engineering firm is a “bona fide” business, trade, or profession.

Turning to the determination of whether the activities in which you wish to engage are services “customarily provided” in connection with the business, trade, or profession, this determination must be made on a case-by-case basis.  (See Donald Advice Letter, No. A-00-276.)  However, we have previously provided the following advice related to this determination:  
· Proceeds received by a public official, who was also a medical professional and had written over 300 articles and three textbooks, for publishing books/articles was “earned income” and not considered honoraria if the books/articles were published as part of the official’s medical/professional activities.  (Donald Advice Letter, supra.)   

· The earned income exception applies to lectures given by a physician to health- care professionals related to areas of medicine in which he practices and does research.  (Phillips Advice Letter, No. A-91-137.)  In contrast, a speech regarding healthcare to a group of companies that manufacture pharmaceuticals, diagnostic equipment, and various medical supplies does not appear to be the type of service that is customarily provided in connection with the practice of medicine.  (Filante Advice Letter, A-92-141.)

· Payments received for conducting church activities and speaking as a licensed minister at youth camps, couples retreats, weddings, and funerals are not prohibited honoraria.  (Boatwright Advice Letter, No. A-93-323.)  However, the exception is limited to speaking engagements within the scope of the minister’s duties and does not apply to speeches unconnected to that activity.  (Metcalf Advice Letter, No. A-95-316.)

Scenario 1


You have been invited to provide a presentation on green electrical engineering before a building construction related firm.  So long as this presentation is made solely to employees or officers of the firm, this presentation would not be a “speech given” because the Act defines “speech given” as “a public address, oration, or other form of oral presentation.”  (Regulation 18931.1, emphasis added.)  However, payments for this presentation are still potentially prohibited by the honorarium ban, as an improper payment for your attendance at a private meeting
, if the payments are for services not customarily provided by your profession. 

As an electrical engineer and the owner of a firm specializing in green electrical engineering, a presentation before a building construction related firm regarding green electrical engineering falls within the scope of activity reasonably expected from your engineering firm.  Accordingly, it appears that this presentation is a service customarily provided by your profession, and a payment for the presentation shall be considered earned income and not a prohibited honorarium.  
	�  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.


	�  For purposes of the honorarium ban, “‘attendance’ means being present during, making an appearance at, or serving as host or master of ceremonies for, any public or private conference, convention, meeting, social event, meal, or like gathering.”  (Regulation 18931.3.)  





