November 5, 2009
Jon Givner
City of San Francisco
Office of the City Attorney
1390 Market Street
San Francisco, California 94102
Re:
Your Request for Informal Assistance

Our File No. I-09-223
Dear Mr. Givner:

This letter responds to your request for advice on behalf of the City of San Francisco regarding the gift provisions of the Political Reform Act (the “Act”)
, specifically the provisions of Regulation 18944.1 relating to tickets.  Our advice is based on the facts presented; the Fair Political Practices Commission (the “Commission”) does not act as a finder of fact when it renders advice.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)  Nothing in this letter should be construed to evaluate any conduct that has already taken place.  
Additionally, our advice is limited to obligations arising under the Act.  Because you have requested general information on the operation of the regulation, we are treating your request as one for informal assistance.

QUESTIONS
1.  Does Regulation 18944.1 require agencies to report tickets and passes to all public employees or may reporting be limited to employees and officers subject to Form 700 filing requirements under Government Code 87200 or the city’s conflict-of-interest code? 
2.  If Regulation 18944.1 does not require the agency to report the distribution of tickets to non-Form 700 filers, does the regulation consider the distribution of any tickets and passes those employees receive to be gifts from the agency to those employees, even if the distribution fulfills a public purpose stated in the agency’s ticket distribution policy?
3. When a city department adopts a ticket distribution policy pursuant to Regulation 18944.1 and that policy designates a particular employee within that department to distribute tickets in accordance with the policy, are those distributions made at the behest of the official making the distribution?  

4.  If an official receives a ticket under the agency distribution policy and, within 30 days, the official gives the ticket to a government agency or a non-profit organization, does the agency still have to report the distribution of the ticket to the official on the Form 802?  

5.  If an agency distributes tickets to a non-profit organization at the behest of an agency official, does the regulation require the agency to report the distribution on the Form 802?  
CONCLUSIONS

1.  Regulation 18944.1 does not require any agency to do anything; it merely provides an option that an agency may use, that, if applied properly, eliminates a public official’s receipt of a gift under the Act.  The Act generally only regulates gifts with respect to public officials who are required to report those gifts or who are prohibited from receiving gifts over an identified limit.  Whether an agency wishes to use Regulation 18944.1 to provide an exemption for tickets that would otherwise be considered gifts for employees who are neither prohibited from accepting, nor required to report, these tickets is a choice that the agency may freely make of its own accord.   

2.  If the procedures outlined in the regulation are not used, and there is no other exception available under the Act and regulations, the payment of tickets without “consideration of equal or greater value” in return would be just like any other payment and would be considered a gift to the employee, although an unreportable gift, inasmuch as non-Form 700 filers are not required to report anything. 
3.  No.  So long as the employee authorized to distribute the tickets as part of his or her job follows the policy, the distribution is not made at his or her behest.  Only those distributions that the authorized employee makes in response to a request from another agency official to direct tickets to a third party are made at the behest of an official.

4. & 5.  No.  If the official donates the ticket to a government agency or a non-profit agency exempt from taxation under Section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code, within 30 of receipt, and the tickets are not claimed by the official as a tax deduction, the tickets are not gifts, and the agency does not have to report the distribution on the Form 802.
FACTS


You are the Deputy City Attorney for the City and County of San Francisco (the “City”) and the head of the “Ethics Team.”  Part of the team’s duties involves advising City departments and officials regarding compliance with the conflict of interest laws.  You seek clarification on the provisions of Regulation 18944.1 with respect to the ticket distribution requirements of that regulation as applied to the official policies developed by these departments pursuant to the regulation.
ANALYSIS

Regulation 18944.1

The Act defines a gift as any payment that confers a personal benefit on the recipient, to the extent that consideration of equal or greater value is not received.  (Section 82028.)  The Act also sets up a statutory scheme whereby certain public officials are required to report gifts of $50 or more from identified sources and are prohibited from receiving gifts valued at more than $420 during a calendar year.
  (Sections 87200, 87207(a)(1), 87300, 87302, 89503, Regulation 18940.2.)  
Last year, Regulation 18944.1 was amended to set up a procedure, among other things, whereby tickets provided to agency officials for certain entertainment events would not be considered a gift, under the Act, to that official if the attendance at the event accomplished some public purpose enumerated under a publicly posted policy adopted by that agency.  With respect to tickets provided by an agency to agency officials, Regulation 18944.1 states, in part:
“For purposes of this regulation "ticket or pass" means admission to a facility, event, show, or performance for an entertainment, amusement, recreational, or similar purpose.
{…}

 “(b) Ticket or pass provided to official by official's agency.
 “(2) When an agency provides a ticket or pass to a public official that otherwise meets the definition of gift under Section 82028 and is not exempt under applicable Commission regulations, the official will meet the burden under Section 82028 that equal or greater value has been provided in exchange therefor, provided that all of the following requirements are met:
“(A) With respect to a ticket or pass from an outside source provided to an official by the official's agency:
“(i) The ticket or pass is not earmarked by the original source for use by the agency official who uses the ticket or pass.
“(ii) The agency determines, in its sole discretion, which official may use the ticket or pass.
“(iii) The distribution of the ticket or pass by the agency is made in accordance with a policy adopted by the agency in accordance with subdivision (c) below.
“(B) With respect to a ticket or pass provided by the official's agency to an agency official, which ticket or pass the agency obtains (i) pursuant to the terms of a contract for use of public property, (ii) because the agency controls the event (such as a state or county fair), or (iii) that is purchased by the agency at fair market value, the distribution of the ticket or pass is made in accordance with subdivision (c) below.
“(c) Any distribution of tickets or passes under subdivision (b)(2) by an agency to, or at the behest of, its officials must be made pursuant to a written policy duly adopted by legislative or governing body of the agency that state the public purposes to be accomplished by the agency policy. If the agency maintains a website, the written policy shall be posted on the website in a prominent fashion. The written policy shall contain, at a minimum, the following:
“(1) a provision setting forth the public purposes of the agency to be accomplished by the distribution of tickets or passes;
“(2) a provision requiring that the distribution of any ticket or pass by the agency to, or at the behest of, an official accomplish a public purpose of the agency; and
“(3) a provision prohibiting the transfer by any official of any ticket or pass, distributed to such official pursuant to the agency policy, to any other person, except to members of the official's immediate family solely for their personal use.
“(d) The distribution of a ticket or pass pursuant to this regulation, including a ticket or pass that is provided to the official under subdivision (b)(1) above, shall be posted, on a form provided by the Commission, in a prominent fashion on the agency's website, within 30 days after the distribution. If the agency does not maintain a website, the form shall be maintained as a public record, be subject to inspection and copying under Section 81008(a), and be forwarded to the Commission for posting on its website. The posting shall include the following:
“(1) the name of the person receiving the ticket or pass, except that if the ticket or pass is distributed to an organization outside the agency, the agency may post the name, address, description of the organization, and the number of tickets or passes provided to the organization in lieu of posting the names of each individual from the organization;
“(2) a description of the event;
“(3) the date of the event;
“(4) the face value of the ticket or pass;
“(5) the number of tickets or passes provided to each person;
“(6) if the ticket or pass is behested, the name of the official who behested the ticket or pass; and
“(7) a description of the public purpose under which the distribution was made or, alternatively, that the ticket or pass was distributed as income to the official.
{…}”
� The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.	


� Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114; regulation 18329(c)(3), copy enclosed).





� Public officials who are required to report gifts and subject to the annual value limitation are either identified in Section 87200 (statutory filers) or designated in an agency’s conflict-of-interest code (designated employees or code filers).





