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D. Thacker
2029 Moss Valley Drive

Fairfield, CA 94534
Re:
Your Request for Advice 


Our File No.  I-09-229
Dear Mr. Thacker:


This letter is in response to your request for advice regarding the campaign provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Because your questions are based on a general outline of a novel plan for campaign fundraising, we are treating your request as one for informal assistance.
  Please bear in mind that we are not authorized to give advice on bodies of law outside the bounds of the Act, and we are therefore unable to offer advice on state law governing the circumstances under which oral contracts may or may not be legally binding, or on state or federal law on loan terms, interest rates, usury, or other regulatory concerns that may or may not be pertinent to your planned activities.
QUESTIONS
1. May a candidate solicit donations or loans to his or her campaign by offering to repay any donations or loans to the donor with 100 percent interest, should the candidate win the election?  No return of the contribution or loan would be offered should the candidate lose the election.
2. How would these contributions be disclosed?

3. May the terms be stated in an oral contract, or must any agreement be in writing?

CONCLUSION

(1.)  No.  Contributions from the candidate himself, repaid with interest substantially in excess of the time-value of the funds, would amount to a prohibited use of campaign funds to provide compensation to the candidate for his activities as candidate.  Contributions from third-party contributors, also repaid with interest well above the time-value of the funds, would be a prohibited use of campaign funds to make gifts to the contributors.  In light of this conclusion to Question 1, Questions 2 and 3 are not addressed.  
FACTS


You expect to run for Solano County Assessor in the June 2010 election, and have formulated a plan to assist your campaign fundraising through a novel incentive program.  In telephone conversations with the Commission’s Technical Assistance Division on November 4 and November 23, 2009, and in a subsequent email message, you asked if you may pay 100 percent interest on contributions to your campaign, whether they are made by yourself or by other persons.  You indicated that these repayments would be contingent on your success in the election, and that the repayment agreements would be verbal, but might be reduced to writing if a written agreement is required by law.  Finally, you asked how the incoming and outgoing payments would be reported, if your contingent interest-bearing repayment plan is otherwise permissible.  
ANALYSIS


We do not know how long your campaign’s obligations might remain unpaid, and thus the “annual percentage rate” earned by your contributors.  If double the amount were repaid within six months, the APR would be 200 percent or more.  If repaid in two years, the APR would be reduced to 50 percent. The annual rate of return on any given donation depends on the order in which you repay the contributors and, more generally, on your post-election fundraising success, information presumably not ascertainable at this point. We therefore discuss these transactions without considering their duration, but assume for purposes of this analysis that you anticipate relatively short-term obligations promising a contingent return of twice the amount of each contribution.

Section 85201requires, among other things, that on filing a Statement of Intention to run for office, a candidate must set up a campaign contribution account at an office of a financial institution located within the state, that all contributions or loans made to assist the candidate in the campaign must be deposited into this account, and that all campaign expenditures must be made from this campaign account.  Further, all funds deposited into this account are subject to a trust described by Section 89510(b):

“(b) All contributions deposited into the campaign account shall be deemed to be held in trust for expenses associated with the election of the candidate or for expenses associated with holding office.”

The Act recognizes that loans are a form of contribution, which may be used to fund election campaigns whether the loans are made by the candidate to his or her own campaign, or by third parties.
  However, the Act also imposes “personal use” restrictions that bar candidates, elected officials, and other committee personnel from using campaign funds to confer financial benefit on themselves or others.  (Sections 89510 – 89522.) The general rule is that an expenditure of campaign funds must be reasonably related to a political, legislative or governmental purpose.  But when campaign funds are used to confer a substantial personal benefit on any individual with authority to approve an expenditure of campaign funds, the expenditure must be directly related to a political, legislative, or governmental purpose.  (Sections 89510(b); 89512.5.)

Section 89518(a) more narrowly provides that campaign funds shall not be used to compensate a candidate for the performance of political, legislative, or governmental activities, except for reimbursement of certain out-of-pocket expenses. Candidates for elective state office are prohibited from obtaining interest on loans made to the campaign from their own personal resources under Section 85307(b), but the Act does not prevent candidates for other offices from receiving interest on their loans to the campaign.  However, there is a distinction between an interest rate that recognizes the time-value or “opportunity costs” of money loaned for a period of time to a campaign, and an interest rate that far exceeds the cost of making the loan, yielding a substantial net gain for the lender.  We conclude that a 100 percent interest rate, which would double a candidate’s money in what may be a quite short period of time, amounts to “compensation” to the candidate, rather than a mere return of interest permissible under the Act.  Therefore Section 89518(a) bars you from making a personal loan to your campaign at an interest rate that substantially overvalues the real cost of any loan you make to the committee.  

You have also asked about contributions from third-party contributors who would also be promised a 100 percent return, if you are elected.
  Persons otherwise unrelated to you and unconnected to your campaign are not subject to “personal use” restrictions, properly so called, since payments to these persons do not result in personal benefit to the candidate or campaign staff.  There is, however, an important restriction on the use of campaign funds that is germane to your proposal.  Section 89513(f)(1) provides:

“Campaign funds shall not be used to make personal gifts unless the gift is directly related to a political, legislative, or governmental purpose.  The refund of a campaign contribution does not constitute the making of a gift.”  


Here also we must distinguish between the return of a contribution and the return of a sum twice as large which, as we understand your proposal, cannot be construed as simply reflecting the time-value of the contribution deposited in your campaign account.  Your implicit purpose is to offer a financial incentive to encourage contributions to your campaign – the incentive being an opportunity of making a twofold return on the money within a relatively short space of time, subject to the risk that you may not be elected to office.
  We assume that potential contributors would assess this risk in the weeks before the election and, as you evidently anticipate, would be influenced at least in part to make a contribution to your campaign by their anticipation of substantial personal gain.
We conclude that a refund of a campaign contribution is not a prohibited “gift” under Section 89513(f)(1), but a payment twice the value of a contribution is a windfall return amounting to a “personal gift” within the meaning of this statute.  We must then ask whether payment of a 100 percent interest premium to a contributor is a gift directly related to a political, legislative or governmental purpose.  We cannot find that such an arrangement is directly related to any purpose expressly authorized by the Act.
Virtually all California election campaigns at all levels are, and long have been, funded by contributions to the candidates without any promise of direct monetary return.  Occasionally candidates or their supporters will extend loans to a campaign, but we are not aware of any such transactions whose terms provide for repayment at an interest rate far above “market rates” customarily charged for loans essentially similar in all material respects.  Against this background of established “trade practice,” a proposal to return contributions in the event of your success, and to double the money “loaned” by your contributors, makes it impossible for us to conclude that this expenditure of campaign funds is “directly related” to the political, legislative or governmental purpose required Section 89513(f)(1).  

Sincerely, 


Scott Hallabrin


General Counsel

By:
Lawrence T. Woodlock


Senior Counsel, Legal Division
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	�The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated. 





� Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114; Regulation 18329(c) (3).) 


� Note, however, that Section 85307(b) imposes a $100,000 limit on personal loans a candidate for elective state office may make to his or her campaign, and prohibits the candidate from charging interest on loans he or she has made to the campaign. 





� The term “contribution” of course includes a loan to a campaign committee which, if properly disclosed, may permit a reasonable return on the principal.  We do not have information on the precise terms you have in mind, but your proposed 100 percent return on what seems to be a short-term transaction, as noted in the first paragraph of this Analysis, seems far in excess of a “reasonable” rate of return.   


� As noted above, our advice is confined to the provisions of the Act; we do not offer any opinion on the legality of your plan under other state or federal laws.   





