December 30, 2009
Eileen Tutt
614 Laurel Place
Davis, California 95616

Re: 
Your Request for Informal Assistance

Our File No. I-09-249
Dear Ms. Tutt:
This letter responds to your request for advice regarding the revolving door provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Please note this letter is based on the facts presented. The Fair Political Practices Commission (“the Commission”) does not act as a finder of fact when it renders assistance.  Because you have asked for general information, we are providing informal assistance.
  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)  

Please bear in mind also that our advice is based solely on the provisions of the Act.  We offer no opinion on the application, if any, of other post-government employment laws such as Public Contract Code Section 10411. 
QUESTION
How will the Act’s post-employment provisions apply to you once you leave state service and go to work for a non-profit that works with Cal/EPA’s Air Resources Board?
CONCLUSION
You are subject to the provisions of the Act’s “one-year ban” and “permanent” ban as described below. You may not communicate with your former employer, for compensation, on behalf of another for a period on one-year after you leave state service if that contact is made for the purpose of influencing administrative or legislative actions or any discretionary act involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property. Additionally, you are permanently prohibited from “switching sides” and participating, for compensation, in any specific proceeding involving the State of California or assisting others in the proceeding if the proceeding is one in which you participated while employed by the state.
FACTS

You are currently the Deputy Secretary for Climate Change and Environmental Justice at Cal/EPA.  You report to Linda Adams, Secretary for Environmental Protection and are an appointee of the Governor.  You serve in the office of the Secretary as the principal policy advisor on all Cal/EPA matters pertaining to climate change and environmental justice.  You often review policy documents pertaining to climate change or environmental justice from the boards, departments or office of Cal/EPA.  You provide input to the Secretary and to agencies within Cal/EPA for their consideration.  

As the Secretary’s liaison to the Air Resources Board, you review regulatory packages, budget change proposals and legislative documents from the Air Resources Board prior to these documents going to the Undersecretary and Secretary of Cal/EPA.  You work closely with the Air Resources Board to represent both the board’s position to the Secretary and the Secretary’s position to the Board. The Air Resources Board is one of the six boards, departments and offices that the Cal/EPA oversees.  You would like advice regarding permissible communications with the Air Resources Board once you leave state service and go to work in the private sector.  We presume that your position is designated in Cal/EPA’s conflict of interest code or, if not, should be.  
ANALYSIS
The Act contains two post-governmental restrictions that will apply to you after you leave public service:
 
One Year Ban: This rule prohibits a former public official from appearing for compensation before his or her former agency, or officer or employee thereof, for the purpose of influencing any administrative, legislative or other specified action.  (See Section 87406, Regulations 18746.1 and 18746.2.)
Permanent Ban: This rule prohibits a former state administrative official from advising or representing any person, other than the State of California, for compensation in any judicial, quasi-judicial or other proceeding in which the official participated while in state service.  (See Sections 87401-87402, Regulation 18741.1.)
 
The One-Year Ban -- “Revolving Door”
Section 87406 of the Act prohibits specified officials from acting as an agent or attorney or otherwise representing, for compensation, “any other person, by making any formal or informal appearance, or by making any oral or written communication, before any state administrative agency, or officer or employee thereof,” for one year after the official left the agency’s employment “if the appearance or communication is made for the purpose of influencing administrative or legislative action, or influencing any action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property.” (Section 87406(d); see also Regulation 18746.1.)  
An “administrative action” is “the proposal, drafting, development, consideration, amendment, enactment, or defeat by any state agency of any rule, Regulation, or other action in any ratemaking proceeding or any quasi-legislative proceeding . . ..”  (Section 82002.)  A “legislative action” is “the drafting, introduction, consideration, modification, enactment or defeat of any bill, resolution, amendment, report, nomination or other matter by the Legislature or by either house or any committee, subcommittee, joint or select committee thereof, or by a member or employee of the Legislature acting in his official capacity.  ‘Legislative action’ also means the action of the Governor in approving or vetoing any bill.”  (Section 82037.)
Regulation 18746.1(b) outlines when the prohibitions of the one-year ban will apply. Under this regulation, an official covered by the one-year ban is prohibited from making an appearance or communication if all of the following apply: 
“(1) The official has left his or her state office or employment, which means he or she has either permanently left state service or is on a leave of absence.
“(2) The appearance or communication is made within 12 months after leaving state office or employment.
“(3) The public official is compensated, or promised compensation, for the appearance or communication.
“(4) The appearance or communication is made on behalf of any person as an agent, attorney, or representative of that person. An appearance or communication made by a public official solely to represent his or her personal interests, as defined in 2 Cal. Code Regs. Section 18702.4, subdivision (b)(1), is not prohibited or limited by this section.
“(5) The appearance or communication is made for the purpose of influencing, as defined in 2 Cal. Code Regs. Section 18746.2, any legislative or administrative action, or any discretionary act involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant or contract, or the sale or purchase of goods or property.
“(A) Services performed to administer, implement, or fulfill the requirements of an existing permit, license, grant, contract, or sale agreement may be excluded from the prohibitions of this regulation, provided the services do not involve the issuance, amendment, awarding, or revocation of any of these actions or proceedings.  However, the prohibitions of Government Code Sections 87401 and 87402 [the permanent ban on “switching sides”] may apply.
“(6) The appearance or communication is made before any officer or employee of any of the following:
“(A) Any state administrative agency that the public official worked for or represented during the 12 months before leaving state office or employment.
“(B) Any state administrative agency which budget, personnel, and other operations are subject to the direction and control of any agency described in subdivision (b)(6)(A) . . ..”
Regulation 18746.2(a) further provides: 
“A formal or informal appearance or oral or written communication is for the purpose of influencing if it is made for the principal purpose of supporting, promoting, influencing, modifying, opposing, delaying, or advancing the action or proceeding.  An appearance or communication includes, but is not limited to, conversing by telephone or in person, corresponding with in writing or by electronic transmission, attending a meeting, and delivering or sending any communication.”
The one-year ban applies to those employees who held a position that was designated in their agency’s conflict-of-interest code or should have been designated in their agency’s conflict of interest code.  (Section 87406(d)(1).)  As a Deputy Secretary within Cal/EPA, you would have presumably been designated in the Cal/EPA conflict-of-interest code and you would, therefore, be subject to the one-year ban from the date you leave your public position.  
While in effect, the one-year ban applies only when a former employee or official is being compensated for his or her appearances or communications before his or her former agency on behalf of any person as an agent, attorney, or representative of that person.  (Regulation 18746.1(b)(3) and (4).)  
A designated employee’s state administrative agency means the agency for which he or she worked, or any board or commission under the agency’s control.  (Grimm Advice Letter, supra; Gould Advice Letter, supra.)  In determining an official’s state administrative agency, we have applied a pyramid concept.  (Monagan Advice Letter, No. A-93-473.)  That concept was codified in Regulation 18746.1.  

In the Monagan Advice Letter, the facts were that a statute established three distinct Occupational Safety and Health agencies under the Department of Industrial Relations, each with different duties.  We advised that the prohibition was limited only to the former board that employed the official.  While the three entities in Monagan were within the same department (Industrial Relations), they functioned as separate entities and “are, in effect, separate departments unto themselves.”
In the instant matter, however, we are not faced with a situation where you, the public official, have been employed by one department of an agency.  To the contrary, your work as the Deputy Secretary for Climate Change and Environmental Justice has been on behalf of the larger agency, Cal/EPA.    The Air Resources Board is ultimately under Cal/EPA’s structure and control.  (Regulation 18746.1.)  We have concluded in the past that for purposes of the one-year ban, a Deputy Secretary at Cal/EPA may not communicate with any person before Cal/EPA or any of its subordinate agencies.  (Heywood Advice Letter, A-97-382.)

As a result, you may not for one year, for compensation, act as representative or agent for any person before Cal/EPA or any of its subordinate agencies for the purpose of influencing administrative or legislative action, or any action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property.  (Section 87406.)

The prohibition on making appearances or having written or oral communications with a former agency is broadly construed.  For example, we have advised that a former state official makes a formal or informal appearance even where the former official does not appear in person but is merely identified in connection with a communication.  (Thomas Advice Letter, No. A-05-106; Harrison Advice Letter, No. A-92-289.)  We have also advised that identification of a former official in materials submitted to a former agency is sufficient to constitute an appearance or communication.  (Roberts Advice Letter, No. A-02-190.)  Accordingly, you may not be identified in any communications with Cal/EPA, its officers or its employees if the communication is for the purpose of influencing administrative or legislative action or any proceeding as described in Regulation 18746.1(b)(5) above.
However, not all communications are prohibited by the one-year ban.  Appearances or communications before a former state agency employer, made as part of “services performed to administer, implement, or fulfill the requirements of an existing permit, license, grant, contract, or sale agreement may be excluded from the [one year] prohibitions . . . provided the services do not involve the issuance, amendment, awarding, or revocation of any of these actions or proceedings.”  (Regulation 18746.1(b)(5)(A); Quiring Advice Letter, No. A-03-272; Hanan Advice Letter, No. I-00-209.)
Additionally, Regulation 18746.2(b)(1)-(4) (copy enclosed) provides that appearances or communications are not restricted under the one-year ban, if an individual:
“(1) Participates as a panelist or formal speaker at a conference or similar public event for educational purposes or to disseminate research and the subject matter does not pertain to a specific action or proceeding;

“(2) Attends a general informational meeting, seminar, or similar event;

“(3) Requests information concerning ay matter of public record; or

“(4)Communicates with the press.”


We have also advised that a former agency official may, without violating the one-year ban, draft proposals on a client’s behalf to be submitted to the agency so long as the former employee is not identified in connection with the client’s efforts to influence administrative action.  (Cook Advice Letter, No. A-95-321; Harrison Advice Letter, No. A-92-289.)  Similarly, a former agency official may use his or her expertise to advise clients on the procedural requirements, plans, or policies of the official’s former agency so long as the employee is not identified with the employer’s efforts to influence the agency.  (Perry Advice Letter, No. A-94-004.)

The Permanent Ban on “Switching Sides”
The permanent ban on “switching sides” is a lifetime ban and applies to any judicial, quasi-judicial, or other proceeding in which the administrative official participated while in state service.  (Sections 87401 and 87402; Regulation 18741.1.)  In other words, a public official may never “switch sides” in a proceeding after leaving state service.  Sections 87401 and 87402 provide: 
“No former state administrative official, after the termination of his or her employment or term of office, shall for compensation act as agent or attorney for, or otherwise represent, any other person (other than the State of California) before any court or state administrative agency or any officer or employee thereof by making any formal or informal appearance, or by making any oral or written communication with the intent to influence, in connection with any judicial, quasi-judicial or other proceeding if both of the following apply:
 
“(a) The State of California is a party or has a direct and substantial interest.
“(b) The proceeding is one in which the former state administrative official participated.”  (Section 87401.)
“No former state administrative official, after the termination of his or her employment or term of office shall for compensation aid, advise, counsel, consult or assist in representing any other person (except the State of California) in any proceeding in which the official would be prohibited from appearing under Section 87401.”  (Section 87402.)

Cal/EPA is a state administrative agency under Section 87400(a).  However, the prohibitions in Sections 87401 and 87402 only apply to judicial, quasi-judicial, or other proceedings.  Section 87400(c) defines “judicial, quasi-judicial, or other proceeding” as: 
	�  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.





� Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114; regulation 18329(c)(3), copy enclosed.) 


�  The Act also contains a restriction on making decisions affecting prospective employers.  This rule applies prior to your departure from Cal/EPA.  (See Section 87407, Regulation 18747.)  If you have questions regarding application of this restriction, please contact us. 





