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December 23, 2009
Charles Shulock

9 Waterthrush Court

Sacramento, CA 95831

Re:
Your Request for Advice


Our file No. A-09-257
Dear Mr. Shulock:

This letter responds to your request for advice regarding the revolving door provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Please note that we base our advice solely on the Act.  We therefore offer no opinion on the application, if any, of other post-government employment laws such as Public Contract Code Section 10411.  Furthermore, the Fair Political Practices Commission (the “Commission”) does not act as a finder of fact when it issues advice.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)  Thus, in rendering this advice, we rely solely on the information you have provided to us.
QUESTION

Do the Act’s “revolving door” provisions limit your participation in certain proceedings and decision-making as a former state employee who has accepted a position with a non-profit support group?
CONCLUSION


The Act only limits your private employment in particular factual scenarios.  Your new position, however, does not appear to present scenarios in which you will be either influencing governmental decisions or working on the same proceedings that you worked on while in state service. 
FACTS


You are a retired Assistant Executive Director of the California Air Resources Board (the “ARB”).  While you did not state whether were designated in the agency’s conflict-of-interest code, you filed a Form 700, Statement of Economic Interests, given your position as the Assistant Executive Director of a state agency, we assume that you were or should have been.  In your capacity as part of the executive management team, you managed several rulemakings, which resulted in the adoption of new regulations for the control of pollution from passenger vehicles.  The last of these was adopted in 2006 and the record is closed.  As the Assistant Executive Director, you were also the head of the ARB Office of Climate Change.  In this role, you supervised the preparation of “the Scoping Plan,” a plan that the ARB adopted in 2008 and that led to AB32 regarding reducing California’s greenhouse gas emissions. 
The ARB will be undertaking new rulemakings in 2010 to update and simplify major provisions of the passenger vehicle regulatory program, including the Zero Emission Vehicle program, the Pavley motion vehicle greenhouse gas standards, and the Low Emission Vehicle Program.

You have accepted a position as a contractor for the non-profit support group for the International Council on Clean Transportation (the “ICCT”).  The ICCT is an international network of government officials and expert who work to set pollution standards.  ICCT occasionally interacts with the ARB among its international contacts.  

Your future employer, the non-profit organization that supports ICCT, develops high-quality policy research and technical analysis on a range of transportation issues.  As an independent contractor for this organization, you will research and evaluate international policies that support and encourage passenger vehicle electrification and recommend policies for the ICCT to advocate.  You will also have occasion to track and evaluate the ARB’s work in these areas, as California is a leader in pollution control.
ANALYSIS


Public officials who leave state service are subject to two types of post-governmental restrictions under the Act, colloquially known as the “revolving door” prohibitions. 
  In addition, Section 87407 prohibits certain state and local officials from making, participating in, or using his or her official position to influence, a governmental decision directly relating to any person with whom he or she is negotiating or has an arrangement concerning prospective employment.  (Section 87407, Regulation 18747.)

The two post-governmental restrictions are:

The one-year ban:  the one-year ban prohibits certain state employees from appearing before or communicating, for compensation, with their former agencies if the appearance or communication is made for the purpose of influencing administrative or legislative action or the issuance of a permit, license, grant or contract, or the sale or purchase of goods or property.  (Section 87406, Regulation 18746.1.)
The permanent ban:  A permanent ban prohibits a former state employee from “switching sides” to participate, for compensation, in a proceeding involving the State of California or assisting others in the proceeding if the proceeding is one in which the former state employee participated while employed by the state.  (Sections 87401-87402, Regulation 18741.1.)

The One-Year Ban

The one-year ban applies to any employee of a state administrative agency who holds a position that is designated or should be designated in the agency’s conflict-of-interest code.  (Section 87406(d)(1); Regulation 18746.1(a)(2).)
  The ban applies for 12 months from the date the employee leaves state office or employment, which is defined as the date the employee permanently leaves state service or takes a leave of absence.  (Lowry Advice Letter, No. I-08-053; Regulation 18746.1(b)(1) and (2).)  

While in effect, the one-year ban applies only when a former employee or official is being compensated for his or her appearances or communications before his or her former agency on behalf of any person as an agent, attorney, or representative of that person.  (Regulation 18746.1(b)(3) and (4).)  

In contrast to the permanent ban, which only applies to “judicial or quasi-judicial” proceedings, the one-year ban applies to “any appearance or communication made for the purpose of influencing administrative or legislative action, or influencing any action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property.”  (Regulation 18746.1(b)(5).)  An “administrative action” is “the proposal, drafting, development, consideration, amendment, enactment, or defeat by any state agency of any rule, Regulation, or other action in any ratemaking proceeding or any quasi-legislative proceeding . . ..”  (Section 82002.)  A “legislative action” is “the drafting, introduction, consideration, modification, enactment or defeat of any bill, resolution, amendment, report, nomination or other matter by the Legislature or by either house or any committee, subcommittee, joint or select committee thereof, or by a member or employee of the Legislature acting in his official capacity.  ‘Legislative action’ also means the action of the Governor in approving or vetoing any bill.”  (Section 82037.)

An appearance or communication is for the “purpose of influencing” if it is made for the “principal purpose of supporting, promoting, influencing, modifying, opposing, delaying, or advancing the action or proceeding.”  (Regulation 18746.2.)  An appearance or communication includes, but is not limited to, conversing by telephone or in person, corresponding in writing or by electronic transmission, attending a meeting, and delivering or sending any communication.  (Id.)   


Finally, appearances and communications are prohibited only if they are before a state agency that the public official worked for or represented or a state agency “which budget, personnel, and other operations” are subject to the control of a state agency the public official worked for or represented.  (Regulation 18746.1(b)(6).)

Not all communications are prohibited by the one-year ban, however.  Appearances or communications before a former state agency employer, made as part of “services performed to administer, implement, or fulfill the requirements of an existing permit, license, grant, contract, or sale agreement may be excluded from the [one-year] prohibitions . . . provided the services do not involve the issuance, amendment, awarding, or revocation of any of these actions or proceedings.”  (Regulation 18746.1(b)(5)(A); Quiring Advice Letter, No. A-03-272; Hanan Advice Letter, No. I-00-209.)
Additionally, Regulation 18746.2(b)(1)-(4) provides that appearances or communications are not restricted under the one-year ban, if an individual: 

“(1) Participates as a panelist or formal speaker at a conference or similar public event for educational purposes or to disseminate research and the subject matter does not pertain to a specific action or proceeding;
“(2) Attends a general informational meeting, seminar, or similar event;
“(3) Requests information concerning any matter of public record; or
“(4) Communicates with the press.”

We have also advised that a former agency official may, without violating the one-year ban, draft proposals on a client’s behalf to be submitted to the agency so long as the former employee is not identified in connection with the client’s efforts to influence administrative action. (Cook Advice Letter, No. A-95-321; Harrison Advice Letter, No. A-92-289.)  Similarly, a former agency official may use his or her expertise to advise clients on the procedural requirements, plans, or policies of the official’s former agency so long as the employee is not identified with the employer’s efforts to influence the agency.  (Perry Advice Letter, No. A-94-004.)
Thus, the one-year ban would not prevent you from requesting information generally available to the public about agency business from your former employer or other state agencies.  Nor would it prohibit you from attending informational meetings regarding existing laws, regulations, or policies, so long as you do not attempt to influence legislative or administrative actions by your former agency.  Social conversations with employees of your former agency that are not aimed at influencing its administrative or legislative actions are not prohibited by the ban. (Tobias Advice Letter, No. A-96-089.)  (Section 87406(d)(1).)
Whether a particular meeting or conversation is for the purpose of influencing administrative or legislative action or a specific proceeding (as defined by Regulation 18746.2) depends on the facts of each case.  For instance, if an ex-employee attends a public meeting with many other persons, where there are many topics on the agenda, it may be reasonable to infer that the ex-employee’s attendance is not for the purpose of influencing the agency’s action.  Conversely, where there is a small meeting to discuss a particular administrative or legislative action, or other specific action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property (section 87406(d)), it may more readily be inferred that the former employee’s presence at the meeting is intended to influence agency action.  (Ramirez Advice Letter, No. A-99-300.)

Similarly, as noted above, Regulation 18746.1(b)(5)(A) provides that performing services to administer, implement, or fulfill the requirements of an existing permit, license, grant, contract, or sale agreement are not considered appearances or communications prohibited under Section 87406, so long as you do not influence other administrative or legislative action, or the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property. 
As discussed above, the one-year ban would apply only to the extent that you make an appearance or communication for the purpose of influencing one of the enumerated decisions.  Your description of your position as a consultant suggests that you will be analyzing the ARB’s policy decisions and evaluating its work.  For internal work that you do with ICCT, including advising ICCT on matters to discuss with ARB, the ban would not apply.  
The Act does not prohibit you from attending public meetings, but does state that for a period of one year after leaving your state employment, you may not attempt to influence your former agency.  We have found in the past that one might infer an attempt at influencing when a former employee attends a small, private meeting with his or her former agency.  You will need to determine on a meeting-by-meeting basis whether such meetings could be for the purpose of influencing, or whether they are information-exchanges. 

The Permanent Ban on “Switching Sides” 

The permanent ban prohibits a former state employee from “switching sides” and participating, for compensation, in any specific proceeding involving the State of California or assisting others in the proceeding if the proceeding is one in which the former state employee participated while employed by the state.  (See Sections 87401-87402; Regulation 18741.1.) 
The permanent ban is a lifetime ban applicable to any judicial, quasi-judicial, or other proceeding in which you participated while employed as a state administrative official.  “‘Judicial, quasi-judicial or other proceeding’ means any proceeding, application, request for a ruling or other determination, contract, claim, controversy, investigation, charge, accusation, arrest or other particular matter involving a specific party or parties in any court or state administrative agency . . ..”  (Section 87400(c).)  An official has “participated” in a proceeding if he or she took part in the proceeding “personally, and substantially through decision, approval, disapproval, formal written recommendation, rendering advice on a substantial basis, investigation, or use of confidential information . . ..”  (Section 87400(d).)

Additionally,  unlike the one-year ban, which applies only if a former governmental employee appears before or communicates with his or her former governmental employer, the permanent ban also prohibits a former governmental employer from “aiding, advising, counseling, consulting, or assisting in representing” any other person in any proceeding in which the former governmental employee would be prohibited from participating.  (Section 87402.)
The permanent ban does not apply to a “new” proceeding even in cases where the new proceeding is related to or grows out of a prior proceeding in which the official had participated.  A “new” proceeding not subject to the permanent ban typically involves different parties, subject matter, or circumstances that differ from those involved in previous proceedings.  (Rist Advice Letter, No. A-04-187; also see Donovan Advice Letter, No. I-03-119.)  A “new” contract is one based on new consideration and new terms, even if it involves the same parties.  (Ferber Advice Letter, No. I-99-104; Anderson Advice Letter, No. A-98-159.)  We have found generally that proceedings to draft a plan or agreement are different from proceedings involving implementation of the same plan or agreement. For instance, the Commission considers the application, drafting and awarding of a contract, license or approval to be a proceeding separate from the monitoring and performance or implementation of the contract, license or approval. (Doyle Advice Letter, No. A-05-104; Billeci Advice Letter, No. I-00-234; ; Blonien Advice Letter, No. A-89-463; Regulation 18741.1.) 

You have explained that the ARB will undertake new rulemakings regarding passenger vehicle regulations.  The proceedings on which you worked while with ARB have concluded, and the new rulemakings would be “new proceedings” under the Act.   Based on your facts, there are no proceedings that you worked on while with the ARB that the ARB will continue to pursue.  If there are other proceedings to which the permanent ban might apply, you will need to analyze them based on the information above, or contact us for further information.
If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely, 


Scott Hallabrin

General Counsel

By:
Heather M. Rowan

Counsel, Legal Division
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	�  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.


� In addition, Section 87407 prohibits certain state and local officials from making, participating in making, or using their official position to influence decisions affecting persons with whom they are negotiating employment, or  have any arrangement concerning employment.  (Also see Regulation 18747.)  Because you have already left state employment, we will not address this issue further in this letter. 


�  A governmental employee should be designated in his or her agency’s conflict-of-interest code if the employee makes or participates in making governmental decisions that have a reasonably foreseeable material effect on any financial interest.  (Section 87302.)  


� Further information is provided in the enclosed fact sheet prepared by the Commission to address common questions associated with post-employment restrictions.





