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December 31, 2009
Gustavo Arroyo
Sacramento City Unified School District

5727 61st Street

Sacramento, CA 95824

Re:
Your Request for Informal Assistance

Our File No. I-09-263
Dear Mr. Arroyo:

This letter responds to your request for advice regarding the use of campaign funds under the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Because your question seeks general guidance, we are treating your request as one for informal assistance.
  In addition, this letter is based on the facts presented.  The Fair Political Practices Commission (“the Commission”) does not act as a finder of fact when it renders assistance.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)
QUESTION

Does Section 89518(a) prohibit a candidate or elected official from providing professional campaign services, for compensation, to a committee not controlled by the candidate or elected official?
CONCLUSION


Section 89518(a) does not prohibit a candidate or elected official from providing professional campaign services, for compensation, to a committee not controlled by the candidate or elected official.  
FACTS


You are an elected official serving as a board member for the Sacramento City Unified School District.  You are also a legislative staff member for the California State Assembly holding a position designated in the Assembly’s conflict-of-interest code.  In addition to your governmental service, you have over ten years of political campaign experience and consulting.  If permitted by the Act, you would like to continue to act as a paid political consultant.  
ANALYSIS

Sections 89510-89519 provide rules limiting the “personal use” of campaign funds designed to prevent candidates, elected officials, and others who control the expenditure of campaign funds from using money contributed for political purposes to confer financial benefit on themselves or other persons.  The general rule is that an expenditure of campaign funds must be reasonably related to a political, legislative or governmental purpose.  However, where an expenditure of campaign funds confers a substantial personal benefit on any individual or individuals with authority to approve the expenditure of campaign funds held by the committee, the expenditure must be directly related to a political, legislative, or governmental purpose.  (Sections 89510(b) and 89512.5.)  
More specifically, the “personal use” rules prohibit the use of campaign funds for the compensation of candidates and those individuals who have the authority to approve the expenditure of campaign funds.  Section 89518 provides:
“(a) Campaign funds shall not be used to compensate a candidate or elected officer for the performance of political, legislative, or governmental activities, except for reimbursement of out-of-pocket expenses incurred for political, legislative, or governmental purposes.
“(b) Campaign funds shall not be used to compensate any individual or individuals with authority to approve the expenditure of campaign funds for the performance of political, legislative, or governmental activities, except as provided in subdivision (b) of Section 89513 and for reimbursement of out-of-pocket expenses incurred for political, legislative, or governmental purposes.”

Under the plain language of Section 89518(a), it is well established that the Act  prohibits a candidate or elected officer from receiving compensation for providing professional campaign services from his or her own campaign committee (see Sumner Advice Letter, No. A-95-303) or from a committee controlled by the candidate or elected officer (see Bogert Advice Letter, No. A-90-731).  However, we have not yet had the occasion to determine whether Section 89518(a) prohibits a candidate or elected official from providing professional campaign services, for compensation, to a committee not controlled by the candidate or elected official.   
As recently examined in the Johnson Advice Letter, No. A-08-032, the Commission follows the same canons of statutory construction employed by the courts when interpreting a statute.  

“Our primary objective in interpreting a statute is to determine and give effect to the underlying legislative intent.  We begin by examining the statutory language, giving the words their usual, ordinary meanings and giving each word and phrase significance. The meaning of a statute may not be determined from a single word or sentence; the words must be construed in context, and provisions… relating to the same subject matter must be harmonized to the extent possible.  An interpretation that renders related provisions nugatory must be avoided; each sentence must be read not in isolation but in the light of the statutory scheme; and if a statute is amenable to two alternative interpretations, the one that leads to the more reasonable result will be followed. If the terms of the statute are unambiguous, we presume the lawmakers meant what they said, and the plain meaning of the language governs.”  (Britton et al. v. Dallas Airmotive, Inc. et al. (2007) 153 Cal.App.4th 127, 131-132, internal citations and quotation marks omitted.) 

Section 89518(a) (previously Section 85806) was added to the Act by Stats 1989, Ch. 1452.  In describing the bill the Legislative Counsel’s digest provides the following:  

“Under the Political Reform Act of 1974, all contributions deposited in a candidate's campaign account are deemed to be held in trust for the expenses associated with the election of the candidate to the specific office for which the candidate has stated an intention to seek and expenses associated with holding that office. A knowing or willful violation of the act is a misdemeanor.
“This bill would provide that an expenditure to seek office is within the lawful execution of the trust imposed by the act if it is reasonably related to a political purpose or associated with holding office if it is reasonably related to a legislative or governmental purpose. It would further require campaign expenditures which confer a substantial personal benefit to be directly related to a political, legislative, or governmental purpose.
“The bill would set forth specific provisions to govern the use of campaign funds for specific purposes, including travel, governmental agency fees, professional services, litigation costs, fines, penalties, judgments, settlements, clothing, tickets to political fundraising events, entertainment, sporting events, personal gifts, loans, vehicles, leases of real property, purchases of appliances and equipment, and health-related expenses. It would also set forth specific provisions to govern the use of surplus campaign funds.”
In examining the Legislature Counsel’s digest, it is evident that Section 89518(a) was first adopted to address the misuse of campaign funds for the personal benefit of the candidate controlling the committee.  Moreover, interpreting Section 89518(a) to prohibit a candidate or elected official from providing professional campaign services, for compensation, to a committee not controlled by the candidate or elected official would not serve this purpose.  Accordingly, to effectuate the Legislature’s underlying intent in adopting Section 89518, we must now interpret Section 89518(a) to prohibit only the compensation of a candidate or elected official controlling the committee.  
Note, however, that campaign funds may be used by a committee to compensate a candidate or elected official who does not control the committee only to the extent that the payment is consistent with the other personal use provisions of Sections 89510-89519.  For example, Section 89513(b) provides the following in pertinent part:

“(1) Campaign funds shall not be used to pay for or reimburse the cost of professional services unless the services are directly related to a political, legislative, or governmental purpose.
“(2) Expenditures by a committee to pay for professional services reasonably required by the committee to assist it in the performance of its administrative functions are directly related to a political, legislative, or governmental purpose.

“(3) Campaign funds shall not be used to pay health-related expenses for a candidate, elected officer, or any individual or individuals with authority to approve the expenditure of campaign funds held by a committee, or members of his or her household.”
If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely, 


Scott Hallabrin

General Counsel

By:
Brian G. Lau

Counsel, Legal Division
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Enclosure
	�  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.





�  Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114; Regulation 18329(c)(3), copy enclosed.)





