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December 15, 2009

Hadden Roth

Ross Town Attorney

P.O. Box 151567

San Rafael, CA 94915


Re:
Your Request for Advice


Our File No. A-09-264
Dear Mr. Roth:


This is in response to your letter requesting advice regarding the responsibilities of members of the Ross Advisory Design Review Committee under the conflict-of-interest provisions of the Political Reform Act (the “Act”). Since your advice request does not name a specific official on whose behalf the advice is being sought, or a specific governmental decision, we are treating your request as one for informal assistance.


Please note that nothing in this letter should be construed to evaluate any conduct which may have already taken place. In addition, this letter is based on the facts presented to us. The Commission does not act as the finder of fact in providing advice. (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)

QUESTION


May the Town of Ross require members of the Advisory Design Review Committee (whose function is purely advisory) to comply with the disclosure and disqualification provisions of Government Code Sections 87100, et seq.

CONCLUSION


If the Advisory Design Review Committee  is purely advisory, the  members would not be “public officials” as defined by the Act.  Consequently, the members are not subject to the disclosure and disqualification requirements of the Act and should not be included in the conflict-of-interest code of the town.

However, as noted above, the Commission only advises on the requirements of the Act. Nothing in the Act prohibits the town requiring disclosure of financial information or financial interests by persons beyond those specified in the Act.  However, such disclosure cannot be mandated as part of the Act. (In re Alperin (1977) 3 FPPC Ops. 77; Holland Advice Letter, No. A-97-120.) In this regard, neither the town’s code nor any form prescribed pursuant to the Act may be modified to include members of purely advisory bodies.
FACTS


Your question concerns the Town of Ross’s Advisory Design Review Committee (the “committee”).  You provided the following facts:  
· Created by the town council by resolution on March 13, 2008 to provide design advice to applicants.  Applicants may use the committee if they wish to, but are not required to.
· The advisory committee is composed of five Ross residents, four with professional design backgrounds in architecture, landscape design or other comparable fields, one nondesign professional resident, and up to two alternate residents without professional design backgrounds.

· The committee will meet once per month.  A representative of the planning department will attend the meetings and take minutes.

· Applicants will submit an application prepared by the Planning Department to request advisory design review.  The application will be considered at the next available meeting.

· The committee will not directly advise the planning commission or city council regarding design issues.  
ANALYSIS

Decisionmaking Boards and Committees


Section 87100 prohibits a public official from making, participating in making, or in any way attempting to influence a governmental decision in which the official knows or has reason to know the official has a financial interest. A “public official” is defined in Regulation 18700(a)(1) as follows:

“(a) ‘Public official at any level of state or local government’ means every natural person who is a member, officer, employee, or consultant of a state or local government agency.

“(1) ‘Member’ shall include, but not be limited to, salaried or unsalaried members of boards or commissions with decision-making authority. A board or commission has decision-making authority whenever:

“(A) It may make a final governmental decision;

“(B) It may compel a governmental decision; or it may prevent a governmental decision either by reason of an exclusive power to initiate the decision or by reason of a veto which may not be overridden; or

“(C) It makes substantive recommendations which are, and over an extended period of time have been, regularly approved without significant amendment or modification by another public official or governmental agency.”
According to the information you provided, the committee was created by the town council in March 2008 to provide design advice to applicants. Applicants may use the committee if they wish to, but are not required to.  While a representative of the planning department will attend the meetings and take minutes, the committee will not directly advise the planning commission or city council regarding design issues.  Thus, the committee will not be making final governmental decisions and cannot compel or prevent a governmental decision.  In addition, since the committee does not make recommendations to decisionmakers (the city council or planning commission), there is no history of verbatim approval of the committee's recommendations without significant amendment or modification by another public official or governmental agency.


Consequently, since the members of the committee are not members of a decisionmaking board or commission at this time, they are not “public officials” within the meaning of Section 87100, and are not subject to the disclosure and disqualification provisions of the Act. (See, e.g., Miller Advice Letter, No. A-77-272, and Graff Advice Letter, No. I-87-153.)

Local Rules


However, nothing in this title prevents the Legislature or any other state or local agency from imposing additional requirements on any person if the requirements do not prevent the person from complying with the Act.  (Section 81013.)  In re Miller (1976) 2 FPPC Ops. 91; Lotz Advice Letter, No. A-85-112.)  However, such obligations may not be imposed as part of the conflict-of-interest code mandated by the Act.  

In In re Alperin (1977) 3 FPPC Ops. 77, at 79, the Commission stated:
“Section 81013 makes clear that the Political Reform Act is not intended to so occupy the field it regulates that state and local government agencies are powerless to enact additional regulations. [Footnote omitted.] But the question posed here is not whether the Los Angeles City Council may impose obligations on its employees additional to those set forth in the Political Reform Act. Instead, the question is whether such additional obligations may be included in a conflict-of-interest code and made subject to all the enforcement sanctions contained in Chapter 11 of the Act. Section 81013 assures that the legislative authority of local jurisdictions is not unduly restricted by the Political Reform Act, but it does not endow local jurisdictions with the power to convert local violations into state violations through the vehicle of a conflict-of-interest code.”
In this case, we interpret Section 87309(c) “. . . to insure that the Act operates within applicable constitutional boundaries.  We find, accordingly, that a conflict-of-interest code may not designate positions which do not involve the making or participation in the making of governmental decisions . . ..”

Consequently, you may require members of the committee to disclose their financial interests subject to a local ordinance. However, members of the committee should not be included in the conflict-of-interest code.


Should you have any further questions, please contact the Commission at (916) 322-5660.







Sincerely,







Scott Hallabrin







General Counsel







John W. Wallace







Assistant General Counsel
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