January 25, 2009
Russell G. Rankin
P.O. Box 729
Blue Jay, CA 92317
Re:
Your Request for Informal Assistance

Our File No.  I-09-271
Dear Mr. Rankin:


This letter is in response to your request for advice regarding the post-governmental employment provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Our advice is based solely on the Act.  We therefore offer no opinion on the application, if any, of other post-governmental employment laws such as Public Contract Code Section 10411.  Because you request general information, we are providing informal assistance.

QUESTION


Does the one-year post-employment restriction of the Political Reform Act prohibit you from performing work for a Regional Center, pursuant to a pilot project implemented through a contract between the Regional Center and the state agency from which you will be retiring ?

CONCLUSION


No.  The one-year post-employment restriction of the Political Reform Act does not prohibit you from accepting employment at a Regional Center to administer a project established by contract between the Regional Center and your former state agency employer.  However, you are subject to provisions restricting certain forms of appearances and communications, as well as prohibited from participating in any proceeding in which you were involved while in state service.  

FACTS

In 1998 you began working for the Developmental Disabilities Area Board 12/California State Council on Developmental Disabilities (“SCDD”), as a Community Program Specialist II.  For the past year and a half, you have served as the Executive Director of one of the 13 Area Boards on Developmental Disabilities.  You qualify for retirement from state service and have selected July 1, 2010 as your retirement date. 

Prior to 1998, you worked for Regional Centers, including the Kern Regional Center from 1989 – 1998 as a Service Coordinator and Program Manager. Regional Centers are nonprofit private corporations created under the Lanterman Act that contract with the Department of Developmental Services to provide or coordinate services to persons with developmental disabilities.  
During your period of employment with the SCDD, SCDD and Kern Regional Center established a contract implementing a pilot program for servicing clients.  The contract between the two agencies expires June 30, 2010.  You asked whether there are any provisions of the Political Reform Act that would prohibit you from seeking post-retirement employment as either a part-time employee or contractor with one of the Regional Centers in order to continue working on the pilot programs.  You would like to begin post retirement employment with one of the Regional Centers after your retirement, which will occur on July 1, 2010.
ANALYSIS

The Act imposes three types of restrictions on public officials relating to post-governmental employment: (1) the ban against influencing prospective employment; (2) the one-year ban; and (3) the permanent ban on "switching sides." Because your retirement will not occur until July 1, 2010, you should be mindful of the rules related to all three of these categories during this period. 
Prospective Employment

Section 87407, the ban against influencing prospective employment, provides: 
"No public official, shall make, participate in making, or use his or her official position to influence, any governmental decision directly relating to any person with whom he or she is negotiating, or has any arrangement concerning, prospective employment."
The term "public official" is defined, in part, in Section 82048 as ". . . every member, officer, employee or consultant of a state or local government agency . . .." 
SCDD is a state administrative agency, as defined by Section 87400, subdivision (a), and as an employee working for SCDD, you are subject to this ban.  Under subdivision (c) of Regulation 18747, a person is a prospective employer of a public official if the official, either personally or through an agent, is negotiating or has an arrangement concerning prospective employment with that person. Regulation 18747(c) provides: 
"(1) A public official is 'negotiating' employment when he or she interviews or discusses an offer of employment with an employer or his or her agent.
 
"(2) A public official has an 'arrangement' concerning prospective employment when he or she accepts an employer's offer of employment.
 
"(3) A public official is not "negotiating" or does not have an "arrangement" concerning prospective employment if he or she rejects or is rejected for employment."
The Commission has construed the scheduling, conduct, and follow-up to an interview as one continuous process falling under the definition of "negotiating" employment.  (Bonner Advice Letter, No. I-98-287.)  However, the mere act of sending a resume or application to a specific entity has not been considered "negotiating."  Similarly, entertaining informal inquiries about your future plans and receiving expressions of general interest in discussing potential employment opportunities at some point in the future is not considered "negotiating."  (Id.) Pursuant to Regulation 18747(b), a governmental decision will directly relate to a prospective employer if the public official knows or has reason to know that the prospective employer is "directly involved" in the decision, or it is reasonably foreseeable that the financial effect of a decision on a prospective employer is material.

You indicate only that you have an interest in applying to the Kern Regional Center and/or one of the other four Regional Centers administering the pilot programs discussed above. Please bear in mind these rules on prospective employment as you proceed to plan your post-retirement employment.

Post-Governmental Employment Restrictions
Once a public official leaves state service, he or she is subject to the the Act’s post-governmental employment “revolving door” restrictions: the one year ban and the permanent ban.
One Year Ban: Section 87406 prohibits specified state employees, for one year after leaving state service, from being paid to represent another person by making an appearance, or either written or oral communication before, their former agency in an attempt to influence legislative or administrative action or any action or proceeding involving a permit, license, contract or the sale or purchase of goods or property.

Permanent Ban:  This rule prohibits a former state administrative official from advising or representing any person, other than the State of California, for compensation in any judicial, quasi-judicial or other proceeding in which the official participated while in state service.  (See Sections 87401-87402, regulation 18741.1).

The One Year Ban

In pertinent part, Section 87406(d)(1) provides the following:

“No designated employee of a state administrative agency, any officer, employee, or consultant of a state administrative agency who holds a position which entails the making, or participation in the making, of decisions which may foreseeably have a material effect on any financial interest, and no member of a state administrative agency, for a period of one-year after leaving office or employment, shall, for compensation, act as agent or attorney for, or otherwise represent, any other person, by making any formal or informal appearance, or by making any oral or written communication, before any state administrative agency, or officer or employee thereof, for which he or she worked or represented during the 12 months before leaving office or employment, if the appearance or communication is made for the purpose of influencing administrative or legislative action, or influencing any action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property.” 

The one year prohibition applies to any employee of a state administrative agency who holds a position that is designated or should be designated in their former agency’s conflict-of-interest code.  (Regulation 18746.1(a)(4).)  A government employee should be designated in his or her agency’s conflict-of-interest code if the employee makes or participates in making governmental decisions that have a reasonably foreseeable material effect on any financial interest. (Section 87302.)

In your letter, you indicate that for the last year and a half, you have been the Executive Director of Developmental Disabilities (“DD”)  Area Board 12, and previous to this, a Program Specialist II. You further indicate that you were assigned to work on a contract between DD Area Board 12 and Kern Regional Center that has been in place between the two agencies since 1999 and will expire June 30th of 2010.  It appears that you were, or should have been, a designated employee considering the nature of the services you provided.  (Section 82019.) Therefore, you are subject to the restrictions of the one year ban under Regulation 198746.1(a)(4).
Pursuant to the one year ban, once you have permanently left SCDD/DD Area Board 12, you may not communicate with your former agency in an attempt to influence any transaction involving legislative or administrative action or other specified action (including contracts) for one year after leaving to work part time or as an independent contractor for a Regional Center.
When does the one-year ban take effect?
The one year ban applies for twelve months from the date the employee permanently leaves his or her agency.  (Regulation 18746.1(b)(1) and (2).) Regulation 18746.4(b) provides the following:

“For the purposes of Regulations 18746.1 and 18746.3, the date on which an official permanently leaves office or employment is the date on which the official is no longer authorized to perform the duties of the office or employment, and stops performing those duties, including making, participating in making, or attempting to use his or her official position to influence any governmental decision.  For purposes of this subdivision, a person shall not be deemed to have left office permanently because he or she is on a leave of absence or serves as an intermittent employee.  However, a person shall be deemed to have left office permanently if the person merely receives compensation for accrued leave credits.”  (Regulation 18746.4(b).)


Under the facts as you have provided them, you will permanently leave DD Area Board 12 on July 1, 2010.  Therefore, the one-year ban will be in effect until July 1, 2011.
Communications Covered by the One Year Ban 

The one-year ban extends only to those communications and appearances made, for compensation on behalf of any person for the purpose of influencing any legislative or administrative action, or influencing any discretionary act “involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant or contract, or the sale or purchase of goods or property.”  (Section 87406(d)(1); Regulation 18746.1(b)(3-5).)

These communications include, but are not limited to, conversing directly or by telephone, corresponding by writing or email, attending a meeting, and delivering or sending any communication. (Regulation 18746.2(a).) A communication is considered to be for the purpose of influencing legislative or administrative action “if it is made for the principal purpose of supporting, promoting, influencing, modifying, opposing, delaying, or advancing the action or proceeding.” (Regulation 18746.2(a).) 

An appearance or communication before a former state administrative agency employer, made as part of “services performed to administer, implement or fulfill the requirements of an existing permit, license, grant, contract or sale agreement may be excluded from the one year prohibitions . . . provided the services do not involve the issuance, amendment, awarding or revocation of any of these actions or proceedings.”  (Regulation 18746.1(b)(5)(A); Wuiring Advice Letter, No. A-03-272; Hanan Advice Letter, No. I-00-209.)

If your communications with DD Area Board 12 personnel will be for the purpose of administering, implementing, or fulfilling the requirements of a pre-existing contract involving either Kern Regional Center or one of the other regional centers, they are not prohibited by the one year ban so long as the services do not involve the issuance, amendment, awarding or revocation of a permit, license, agreement or contract, or the sale or purchase of goods or property.  This is a fact-specific query.  However, these activities would be prohibited under the permanent ban if, while in state service, you participated in the state proceedings as discussed below. (Thomas Advice Letter, No. A-05-089.)

Certain other types of communications are not restricted under the one year ban. It is not considered a prohibited communication under the one year ban, if an individual:
“(1) Participates as a panelist or formal speaker at a conference or similar public event for educational purposes or to disseminate research and the subject matter does not pertain to a specific action or proceeding:
“(2) Attends a general meeting, seminar, or similar event;
� The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated. 





� Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114; regulation 18329(c)(3), copy enclosed).


� For purposes of Section 87406, the Act defines “administrative action” and “legislative action” as follows:


	“’Administrative action’ means the proposal, drafting, development, consideration, amendment, enactment, or defeat by any state agency of any rule, regulation, or other action in any ratemaking proceeding or any quasi-legislative proceeding . . ..”  (Section 82002(a).)


	“’Legislative action’ means the drafting, introduction, consideration, modification, enactment or defeat of any bill, resolution, amendment, report, nomination or other matter by the Legislature or by either house of any committee, subcommittee, joint or select committee thereof, or by a member or employee of the Legislature acting in his official capacity.  ‘Legislative action’ also means the action of the Governor in approving or vetoing any bill. (Section 82037.) 





