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March 22, 2010
Carol Kissin

5162 Prado Court

Oceanside, CA 92057

Re:
Your Request for Advice


Our File No. A-09-282
Dear Ms. Kissin:

This letter is in response to your request for advice on behalf of City Council candidate Charles Lowery and Lowery for Council 2010, regarding the campaign provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Please note that the Commission will not advise with respect to past conduct.  (Regulation 18329(b)(8)(A).)  Therefore, nothing in this letter should be construed to evaluate any conduct that may have already taken place, and any conclusions contained in this letter apply only to prospective actions.
QUESTION


May Charles Lowery’s 2010 campaign committee for city council use a portion of its funds to repay debt from Mr. Lowery’s terminated 2008 campaign committee for city council?
CONCLUSION


Yes, the 2010 campaign committee may transfer funds to the 2008 campaign committee in order to pay outstanding debts.  However, in order to do so, the terminated 2008 committee must be re-opened and appropriate campaign statements must be filed for all reportable transactions.  
FACTS

You are the treasurer for the Lowery for Council 2010 committee in Oceanside.  Oceanside does not have any local campaign ordinances or contribution limits.  Mr. Lowery unsuccessfully ran for City Council in 2008.  He opened his 2008 campaign committee with a $1,000 loan to himself, and also made two purchases with personal funds amounting to $3,986.  You verified by telephone that the $1,000 loan was reported by the committee on Schedule B of the Form 460 as a loan.  The purchases were reported by the committee as accrued expenses on Schedule F of the Form 460.  Prior to terminating the 2008 committee, the $1,000 loan was reported as “forgiven.”  A total of $2,165 was reimbursed toward the $3,986 purchases and the remaining balance was reported as “forgiven.”  The total amount forgiven was $2,820.94.  You also confirmed by telephone that there was a mistake of law in that you were under the impression that the debt had to be forgiven and the committee “zeroed out” prior to termination.
In 2009, Mr. Lowery opened a new campaign committee to run as a possible replacement candidate in a special City Council recall election on December 8, 2009.  The recall was unsuccessful.  On December 29, 2009, you redesignated the committee for the 2010 City Council election.  The 2010 committee currently has more than $5,000 in the campaign account.  Assuming the transfer is permissible under local law, you wish to know whether the candidate may use some of these funds to repay himself for the 2008 debts. 
ANALYSIS

The Act's provisions concerning the permissible uses of campaign funds are found in Sections 89510-89522.  Under these provisions, campaign funds are regarded as separate and distinct from a candidate or officeholder's personal funds.  These provisions are designed to ensure that campaign funds are used for expenses associated with the election of the candidate or for expenses associated with holding office, and are not expended for the candidate or officeholder's personal purposes.  (Section 89510.)  The Act further states that an expenditure to seek office is within the lawful execution of the trust imposed by Section 89510 if it is reasonably related to a political purpose.  Expenditures which confer a substantial personal benefit shall be directly related to a political, legislative, or governmental purpose.  (Section 89512.)
To answer your inquiry concerning whether you may use campaign funds in your 2010 City Council committee bank account to retire debt that was incurred as a result of your 2008 City Council bid for office, we first address the termination and reporting rules of the Act.
Regarding termination of committees, the Act provides:

“Committees and candidates shall terminate their filing obligation pursuant to regulations adopted by the Commission which insure that a committee or candidate will have no activity which must be disclosed pursuant to this chapter subsequent to the termination . . ..”  (Section 84214.)
Regulation 18404(b) further provides that a committee may terminate only if the committee:

“(1)  Has ceased to receive contributions and make expenditures and does not anticipate receiving contributions or making expenditures in the future;

“(2)  Has eliminated or has declared that it has no intention or ability to discharge all of its debts, loans received and other obligations;

“(3)  Has no surplus funds; and 
“(4)  Has filed all required campaign statements disclosing all reportable transactions.”  (Emphasis added.)
The language on the Form 410 that the committee files when it terminates, states similarly that “this committee has eliminated or has no intention or ability to discharge all debts, loans received, and other obligations.”  

Generally when a candidate forgives a loan, the debt is extinguished, and the forgiveness of the loan is reported as a contribution.  (See e.g., Copeland Advice Letter No. A-98-035.)  In this circumstance, you have provided information stating that your forgiveness of the loans was performed with the belief that you had to do so in order to terminate your committee.  The termination rules of Regulation 18404 state that, among other requirements to terminate, a committee must have eliminated or “declared that it has no intention or ability to discharge all of its debts, loans received and other obligations.”  (Regulation 18404(b)(2).)  Therefore, you were not required to forgive the loans in order to terminate, but merely state that you have no intention or ability to repay them.
Requests to re-open campaign committees that have been terminated under Section 84214 and Regulation 18404 are considered on a case-by-case basis.  In cases where committees have closed with unpaid vendor debt or loans, if the candidate later becomes able to repay the outstanding debt or loans, we have in some cases permitted the committee to be re-opened.  This reflects, in part, the strong commercial law policy supporting repayment of debt and loans.  
You request to re-open your 2008 Lowery for city council committee in order to repay $2,820 in debt and loans to yourself.  In this case, you were under the erroneous impression that you had to forgive this debt to terminate the committee, the overall amount of debt is relatively small, and there is no outstanding debt to third parties (you are not seeking to repay yourself before other vendors or lenders are repaid).  The rationale for permitting re-opening of a committee to pay vendors and repay individuals who have lent money the campaign money is not as strong where the lender is the candidate him or herself.  At the same time, the termination rules of Section 84214 and Regulation 18404 do not provide a basis for distinguishing between debt owed to the candidate him or herself or to third parties in a situation like this.  Under the facts presented in this instance, it is therefore permissible to re-open your 2008 committee to repay the debt.   
The next issue to analyze is whether the 2010 committee may transfer money to pay debts incurred in the 2008 committee.  As stated earlier, an expenditure of campaign funds must generally be reasonably related to a political, legislative or governmental purpose.  We concur that the payment of campaign debts associated with the earlier election meets this test.  Furthermore, candidate election funds may be transferred among a candidate’s election accounts unless there are valid contribution limits.  Service Employees International Union, AFL-CIO, et al. v. Fair Political Practices Commission, (9th Cir. 1992) 955 F.2d 1312, cert. den., 505 U.S. 1230, 112 S.Ct. 3056 (1992).  (Gwinn Advice Letter, No. A-96-147.)

Thus, the 2008 terminated committee must be re-opened in order to facilitate such a payment.  To re-open the 2008 committee, you must send a letter to the Secretary of State’s Office requesting that the committee be re-opened.  You should also send a copy of your request to re-open the committee to your local filing officer in which your campaign statements are filed, so that he or she is apprised of the status of your 2008 committee.  You must also open a bank account for the 2008 committee in order to receive the funds transferred from the 2010 committee account to the 2008 committee account.  In this regard, the Act requires candidates and officeholders to establish a campaign bank account into which all campaign contributions must be deposited and from which all campaign expenditures must be made.
  (Section 85201.)  The bank account information must be disclosed on the 2008 committee’s Form 410, which should be amended, if necessary, to report this information.
For purposes of disclosing all transactions, the transfer of funds from the 2010 committee to the 2008 committee will be disclosed on the 2010 committee’s Form 460 as an expenditure on Schedule E.  The 2008 committee will report receiving the funds on Schedule I as a miscellaneous increase to cash on its Form 460.  Payment of the outstanding loan and portion of the accrued expenses that remain unpaid must be reported on Schedules B, E, and F of the 2008 committee’s Form 460.
If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely, 


Scott Hallabrin

General Counsel

By:
Sarah Olson

Political Reform Consultant
SO:jgl
	�  The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014.  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise indicated.  The regulations of the Fair Political Practices Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations.  All regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.


�  There is an exception to this rule for the use of a candidate’s personal funds for a candidate’s filing fee or a statement of qualifications fee.  (Sections 82015(c) and 85201(f).)   





